Δεν τα βρήκαν Νίκη Κεραμέως και Φώφη Γεννηματά για το άσυλο -Δεν θα το ψηφίσει το ΚΙΝΑΛ - iefimerida.gr

Δεν τα βρήκαν Νίκη Κεραμέως και Φώφη Γεννηματά για το άσυλο -Δεν θα το ψηφίσει το ΚΙΝΑΛ

Δεν τα βρήκαν Κεραμέως και Φώφη για το άσυλο
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεν τα βρήκαν, τελικά, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως με τη Φώφη Γεννηματά για τη διατύπωση της ρύθμισης για το πανεπιστημιακό άσυλο, και έτσι το ΚΙΝΑΛ δεν θα ψηφίσει την σχετική διάταξη.

Το ΚΙΝΑΛ και η Φώφη Γεννηματά είχαν την πρόθεση να υπερψηφίσουν τη ρύθμιση για την κατάργηση του σημερινού καθεστώτος του ασύλου που επιτρέπει την ανενόχλητη δράση των μπαχαλάκηδων, ζητούσαν όμως μια αυστηρή διατύπωση που δεν θα επιτρέπει την αυθαίρετη επέμβαση της Αστυνομίας στα πανεπιστήμια. Τελικά η αλλαγή στη διατύπωση δεν ήρθε, παρά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες της Φώφης Γεννηματά με τον ίδιο τον πρωθυπουργό και -εκτός απροόπτου- το ΚΙΝΑΛ δεν θα ψηφίσει τη σχετική διάταξη. Εκτός και αν υπάρξει αλλαγή της τελευταίας στιγμής από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προηγήθηκε ένα πραγματικό «μπαράζ» διαβουλεύσεων ανάμεσα σε υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη για το ζήτημα της τροποποίησης των διατάξεων για το πανεπιστημιακό άσυλο.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχαν θέσει όμως μια σαφή «κόκκινη γραμμή» σε ό,τι αφορά το πανεπιστημιακό άσυλο. Το αδιαπραγμάτευτο σημείο για την κυβέρνηση ήταν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να εξομοιωθούν με κάθε δημόσιο χώρο, σε ό,τι αφορά την ισχύ του νόμου και την επιβολή της τάξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Φώφη Γεννηματά, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ συναντήθηκε την Τετάρτη και με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Κατά τις ίδιες πηγές, στη συζήτηση που είχαν, η κυρία Κεραμέως εξήγησε στην κυρία Γεννηματά τη διάταξη για το πανεπιστημιακό άσυλο και παρέθεσε επιχειρήματα που στηρίζουν το γιατί πρέπει να ισχύσει η διάταξη όπως ακριβώς αποτυπώνεται στη σχετική πρόταση νόμου από το υπουργείο Παιδείας.

Παρά ταύτα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ΚΙΝΑΛ επέμεινε στην πρόταση μιας περιορισμένης δυνατότητας επέμβασης για την αστυνομία στα πανεπιστήμια, συγκριτικά με τους άλλους δημόσιους χώρους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κεραμέως προς ΚΙΝΑΛ: Να μην αφήσουμε παραθυράκια για το πανεπιστημιακό άσυλο

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, απευθύνθηκε στα στελέχη του ΚΙΝΑΛ και από το βήμα της Βουλής, απαντώντας στην πρόταση της Φώφης Γεννηματά για το πανεπιστημιακό άσυλο. Η κυρία Κεραμέως υπογράμμισε ότι είναι καθόλα σεβαστή η πρόταση του ΚΙΝΑΛ για το πανεπιστημιακό άσυλο, διασαφηνίζοντας, ωστόσο, ότι «δεν συμφωνούμε με την πρόταση αυτή».

Η υπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι η πρόταση του ΚΙΝΑΛ για το πανεπιστημιακό άσυλο «εισάγει εκ νέου ένα ειδικό καθεστώς για τα πανεπιστήμια, μία πιο περιορισμένη προστασία σε σχέση με τους κοινούς δημόσιους χώρους. Γιατί δεν εξομοιώνει τον πανεπιστημιακό χώρο με τον κοινό δημόσιο χώρο. Γιατί όσο ανοίγουμε παραθυράκια στη διάταξη, ελλοχεύει σημαντικός κίνδυνος αυτή να μείνει ανεφάρμοστη» τόνισε η Νίκη Κεραμέως.

«Λύσεις χωρίς αστερίσκους»

Η υπουργός Παιδείας, καταλήγοντας, επισήμανε για το πανεπιστημιακό άσυλο ότι «αν θέλουμε πραγματικά να κάνουμε τομές, αν θέλουμε την ουσιαστική αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, χρειαζόμαστε λύσεις και γραμμές. Χωρίς αστερίσκους, παραθυράκια και αναστολές. Θα ισχύει στο δημόσιο πανεπιστήμιο ό,τι ισχύει σε κάθε δημόσιο χώρο της χώρας. Για να υπάρχει πραγματική και απεριόριστη ελευθερία στη διακίνηση ιδεών».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ολόκληρη τη τοποθέτηση της υπ. Παιδείας Νίκης Κεραμέως για το πανεπιστημιακό άσυλο:

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ