Ένταση στο υπουργικό -Με αφορμή διάταξη κάλυψης των «κουκουλοφόρων» μαρτύρων - iefimerida.gr

Ένταση στο υπουργικό -Με αφορμή διάταξη κάλυψης των «κουκουλοφόρων» μαρτύρων

πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης © EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο δεν ήταν ανέφελο. Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας παρουσίασε ένα νομοσχέδιο, το οποίο προσφέρει αυξημένη προστασία στους προστατευόμενους μάρτυρες διαφόρων υποθέσεων, η οποία, όμως, θα καλύπτει και τους «κουκουλοφόρους» μάρτυρες της Novartis.

Τελικώς, η σχετική διάταξη στο νομοσχέδιο με παρέμβαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αποσύρθηκε και θα επανέλθει τροποποιημένη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο άκουσμα της εισήγησης του κ. Τσιάρα, αντέδρασαν έντονα οι υπουργοί Άδωνις Γεωργιάδης, Μάκης Βορίδης, Θάνος Πλεύρης και Βασίλης Κικίλιας, επιχειρηματολογώντας ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να φέρει τέτοια ρύθμιση στη Βουλή. Η πρόσφατη εμπειρία της Novartis έδειξε ότι σε περίπτωση κατάχρησης εξουσίας από δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι χειραγωγούν προστατευόμενους μάρτυρες, ήταν τραυματική. Άλλωστε, η υπόθεση Novartis, την οποία η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ καταγγέλλουν ως σκευωρία, στηρίχθηκε μόνο στις γενικόλογες, αστήρικτες και συκοφαντικές καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων και ακόμα δεν έχει κλείσει, παρότι οι κατηγορίες κατά των πολιτικών προσώπων, πλην του Ανδρέα Λοβέρδου έχουν μπει στο αρχείο.

Ο κ. Τσιάρας από την πλευρά του, υποστήριξε ότι δεν είναι δική του επιλογή και ότι υφίσταται πιέσεις από τη Διεθνή Διαφάνεια και πως το νομοσχέδιο που παρουσίασε αποτελεί υποχρεωτική ενσωμάτωση Οδηγίας. Μάλιστα, προκειμένου να καθησυχάσει τους συναδέλφους του που είχαν ξεσηκωθεί, τους διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας, ώστε όταν αποδεικνύεται ότι προστατευόμενοι μάρτυρες ψεύδονται, να τιμωρηθούν αυστηρότερα. Σήμερα, το αδίκημα που διαπράττουν, της ψευδούς καταμήνυσης, είναι πλημμέλημα, ενώ οι κατηγορίες που στηρίζονται στις μαρτυρίες τους είναι κακουργήματα.

Όμως, οι υπουργοί που αντιδρούσαν δεν πείστηκαν από τις εξηγήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης. Και αυτό, επειδή γνωρίζουν ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες της Novartis, έχουν περιβληθεί από την πρώην Εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη με την αυξημένη προστασία του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος. Που σημαίνει ότι δεν μπορούν να διωχθούν ποινικά για όσα έχουν καταθέσει. Γι΄αυτό οι μηνύσεις, τις οποίες κατέθεσαν εναντίον τους πολιτικά πρόσωπα, που το όνομά τους σχετίστηκε με το σκάνδαλο Novartis δεν μπορούν να προχωρήσουν. Άρα, πώς θα αποδειχθεί αν είπαν ψέματα αν δεν μπορούν να βγουν οι κουκούλες για να φανεί ποιοι κρύβονται πίσω τους και ποιους σκοπούς υπηρέτησαν, αλλά αντίθετα δίνεται ακόμα μεγαλύτερη κάλυψη σε αυτούς τους μάρτυρες;

Στη συζήτηση παρενέβη και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος είπε ότι θα είναι ντροπή αν προχωρήσει αυτή η ρύθμιση. Ο Πρωθυπουργός, για να ηρεμήσει τα πνεύματα ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να αποσύρει τη διάταξη. «Κώστα, άστο αυτό το θέμα να το συζητήσουμε άλλη φορά», φέρεται να του είπε. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα επανέλθει με αλλαγές σε επόμενο υπουργικό συμβούλιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενδιαφέρον έχει, ότι την ώρα που εκτυλίσσονταν τα παραπάνω στο υπουργικό συμβούλιο, η Τουλουπάκη κατήγγειλε στην Διακομματική Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Ευρωκοινοβουλίου, ότι στην Ελλάδα η Δικαιοσύνη φιμώνεται και χάνει την ανεξαρτησία της. Η κλήση της σε ακρόαση στην συγκεκριμένη Επιτροπή, έγινε με παρέμβαση της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, είπε στους ευρωβουλευτές ότι εξαιτίας της έρευνάς της για την υπόθεση Novartis αντιμετωπίζει τώρα κακουργηματικές κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης «μετά από παράνομη δίωξη, που δεν ασκείται από την τακτική δικαιοσύνη αλλά από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ».

Αυτό δεν είναι αλήθεια, καθώς από τη Βουλή παραπέμφθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο μόνο ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, για συνολικά οκτώ αδικήματα, μεταξύ των οποίων και για ηθική αυτουργία στην κατάχρηση εξουσίας της Τουλουπάκη. Οι δικοί της χειρισμοί, ερευνήθηκαν από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η οποία και της άσκησε δίωξη έπειτα από πολύμηνη έρευνα. Όμως, η Τουλουπάκη από την πρώτη ώρα προσπαθεί να παρουσιάσει την εις βάρος της δίωξη, ως πολιτική.

Στο ευρωκοινοβούλιο, η Τουλουπάκη είπε ακόμα ότι όταν η ίδια και οι συνεργάτες της άγγιξαν «πολιτικά πρόσωπα της Ελλάδας, ξεκίνησε μια ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον μας και εναντίον όσων συνεισέφεραν στοιχεία στην υπόθεση». Και, πρόσθεσε, ότι όταν η κυβέρνηση της ΝΔ δεν κατάφερε να πάρει την υπόθεση από τα χέρια της, κατάργησε την Εισαγγελία Διαφθοράς. Οι εξελίξεις αυτές, τόνισε, «κατατείνουν στη φίμωση της Δικαιοσύνης» και κάλεσε τους ευρωπαϊκούς και τους διεθνείς ελεγκτικούς μηχανισμούς να ενεργοποιηθούν για την διερεύνηση των καταγγελιών της.

Φυσικά, δεν είπε τίποτα για την πιεστική προσπάθειά της να χειραγωγήσει τους μάρτυρες προκειμένου να καταθέσουν κατά των πολιτικών προσώπων, ούτε ότι η ίδια αρχειοθέτησε τις δικές της καταγγελίες για τους επτά από τους δέκα πολιτικούς, ούτε για τις επιλεκτικές διαρροές που έκανε σε συγκριμένους δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης για απόρρητα στοιχεία της δικογραφίας, προκειμένου να διαμορφώνει κλίμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Τουλουπάκη δεν ζήτησε, όπως όφειλε, την άδεια του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειου Πλιώτα, για να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες και να μιλήσει σε Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου. Επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ, δικαστές και εισαγγελείς, υφίσταντο άγριους πειθαρχικούς ελέγχους για πολύ μικρότερα αδικήματα. Η Τουλουπάκη, ωστόσο, παρότι διώκεται με βαρύτατες, κακουργηματικού χαρακτήρα, κατηγορίες, βρίσκεται σε μια δυσεξήγητη ασυλία. Ούτε σε αργία έχει τεθεί, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει στην έδρα και να δικάζει, ούτε νοιάζεται αν θα ακολουθήσει τους κανόνες, ούτε πολύ περισσότερο αν, στην προσπάθειά της να διασωθεί, δυσφημίζει, την Ελληνική Δικαιοσύνη λέγοντας ψέματα και διαστρέφοντας την πραγματικότητα. Όχι μόνη της, αλλά με την βοήθεια των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ