Οικονόμου: Έρχεται δραστική μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος -Οριζόντια μέτρα για όλους - iefimerida.gr

Οικονόμου: Έρχεται δραστική μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος -Οριζόντια μέτρα για όλους

Γιάννης Οικονόμου
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου © INTIME NEWS/ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου.

Η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο με την επίσημη έναρξη υλοποίησης του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU) ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην εισαγωγή του κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ.Οικονόμου ανέφερε επίσης ότι θα ανακοινωθεί νέο πακέτο μέτρων στήριξης για να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, και τόνισε ότι θα υπάρξει παρέμβαση για οριζόντια ουσιαστική στήριξη με ευρύ ορίζοντα, και σε καταναλώσεις που υπερβαίνουν τα όρια που έχουν τεθεί έως τώρα.

Ο κ.Οικονόμου αναφέρθηκε αρχικά στην παρουσία του πρωθυπουργού στην Αλεξανδρούπολη για τα εγκαίνια της έναρξης εργασιών του τερματικού σταθμού αποθήκευσης LNG και είπε ότι η χώρα μας μετατρέπεται σε ανεξάρτητη πύλη διοχέτευσης φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Συμβάλλει ώστε η Ελλάδα να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο μείζονος σημασίας, αναβαθμίζοντας τη χώρα σε πολλά επίπεδα. Η χώρα μας κάνει την κρίση ευκαιρία για να γίνει ισχυρότερη» είπε.

Προσέθεσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και την απεξάρτηση από τη Ρωσία, ενώ είπε ότι οι πληρωμές στη Μόσχα θα γίνουν με τρόπο ώστε να μην παραβιαστούν οι κυρώσεις της ΕΕ αλλά και να μην κινδυνεύσει ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σταθεί δίπλα σε κάθε πολίτη είπε ο κ.Οικονόμου και σημείωσε ότι θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα ένα νέο πλαίσιο στήριξης της κοινωνίας για ακρίβεια στην ενέργεια.

Οικονόμου για ΔΕΗ

«Πάνω από 4 δισ. ευρώ δόθηκαν για στήριξη των νοικοκυριών έως τώρα| επισήμανε και αναφέρθηκε στην αντιπολίτευση κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για «ασύστολα ψέματα και τοξικότητα» σχετικά με τη ΔΕΗ.

Ο κ.Οικονόμου είπε ότι το Δημόσιο κατέχει το 34% στη ΔΕΗ σήμερα, και με αυτό το ποσοστό η περιουσία του Δημοσίου λόγω της μετοχικής αξίας τής ΔΕΗ ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ όταν το 2019 ήταν 150 εκατ. ευρώ. «Το 2019 η ΔΕΗ είχε χρεοκοπήσει. Καταλαβαίνει κανείς ότι αν η κρίση μάς έβρισκε όπως ήταν η ΔΕΗ, τότε οι συνέπειες θα ήταν πολύ χειρότερες αφού δεν θα υπήρχε δυνατότητα στήριξης» είπε. Ανέφερε ότι «το πρόγραμμα αγοράς διάθεσης μετοχών δίνει το δικαίωμα στο ΔΣ να διαθέσει μετοχές αλλά δεν πρόκειται να ασκηθεί» και τόνισε πως «οι ισχυρισμοί για μπόνους δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Ο κ.Οικονόμου είπε επίσης ότι «είναι ψέματα ότι οι Έλληνες πληρώνουν πιο ακριβά το ρεύμα στην Ευρώπη» και σημείωσε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η τιμή λιανικής στη χώρα μας είναι χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το πρόβλημα με τις αυξήσεις είναι πανευρωπαϊκό, και η κρατική στήριξη επέφερε αποτέλεσμα. Η στήριξη απέδωσε ώστε 2.321.000 νοικοκυριά είδαν μικρές αυξήσεις. Με παρέμβαση που σχεδιάζουμε το επόμενο διάστημα θα υπάρξει πολύ σημαντική στήριξη στις μεγαλύτερες καταναλώσεις. Η λύση στα προβλήματα είναι ο επαγγελματισμός και η σκληρή δουλειά. Τα μέτρα θα είναι για όλους χωρίς εξαιρέσεις» είπε ο κ.Οικονόμου.

Οικονόμου: Οι φιλεργατικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης

Αναφέρθηκε σε φιλεργατικές παρεμβάσεις -όπως είπε- της κυβέρνησης, στην αύξηση κατώτατου μισθού και επιδόματος ανεργίας, και είπε ότι η κυβέρνηση επιμερίζει το κοινωνικό μέρισμα στους συμπολίτες μας.

«Η οικονομία υπάρχει για τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος για την οικονομία. Δεν ασκούμε πολιτική με συνθήματα αλλά με πράξεις» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφέρθηκε στη μείωση της ανεργίας από 17,2% στο 12,8% τον περασμένο Φεβρουάριο και είπε ότι δημιουργήθηκαν 200.000 νέες θέσεις εργασίας σε συνθήκες πανδημίας, «μειώνοντας την ανεργία με τον ταχύτερο ρυθμό στην Ευρώπη».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ.Οικονόμου υπογράμμισε μια σειρά κυβερνητικών παρεμβάσεων υπέρ των εργαζόμενων και των ανέργων καθώς και παρεμβάσεις κοινωνικής ευαισθησίας όπως η προώθηση υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Τέλος, αναφέρθηκε στην αντιπυρική προστασία η προετοιμασία τής οποίας, όπως είπε, φέτος ξεκίνησε νωρίτερα από ποτέ.

Τόνισε ότι έχουν πραγματοποιηθεί πολλές συσκέψεις με τη συμμετοχή πολλών υπουργείων για την καλύτερη προετοιμασία, προσέθεσε ότι αυξάνεται η επιτήρηση από αέρος και εδάφους και είπε ότι θα είναι αυξημένος ο αριθμός εναέριων μέσων φέτος, αφού πέρσι υπήρχαν 6 ελικόπτερα φέτος θα υπάρχουν 1, ενώ θα δραστηριοποιηθούν και οι Ένοπλες Δυνάμεις με περιπολίες και διάθεση μηχανημάτων του Στρατού.

Οικονόμου: Ο πρωθυπουργός συνεχίζει την προσπάθεια για πανευρωπαϊκή απάντηση στην αύξηση της τιμής της ενέργειας

«Ανακοινώσεις θα υπάρξουν πολύ σύντομα. Ο χρονικός ορίζοντας θα είναι αρκετά ευρύς. Σε ό,τι αφορά τους πόρους θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου για το σχέδιο στήριξης που πρόκειται να ανακοινώσει η κυβέρνηση για την τιμή του ρεύματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Υπάρχει δέσμευση του πρωθυπουργού για φορολόγηση των όποιων υπερκερδών προσδιοριστούν από τη ΡΑΕ, θα αξιοποιηθούν όσα εργαλεία αξιοποιήθηκαν και το προηγούμενο διάστημα και επιπλέον πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Οι ανακοινώσεις θα γίνουν σύντομα», απάντησε ερωτηθείς αν θα γίνει γνωστό αυτό το σχέδιο της κυβέρνησης εντός της εβδομάδας. Παράλληλα ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός συνεχίζει την προσπάθεια και την πίεση και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να υπάρξει και πανευρωπαϊκή απάντηση.

«Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για μια πολύ δραστική και ουσιαστική παρέμβαση», τόνισε ενώ απάντησε αρνητικά σε ερώτηση αν υπάρχουν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα ανάλογα με αυτά στη Γερμανία.

Σχετικά με την αγορά 700.000 μετοχών με χρήματα της ΔΕΗ για να διατεθούν ως μπόνους σε στελέχη, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως η εταιρεία προέβη στην ενέργεια αυτή κατόπιν εντολής της Γενικής Συνέλευσης. «Οποιαδήποτε όμως κίνηση διανομής των μετοχών αυτών έχει παγώσει, δεν έχει υλοποιηθεί και δεν θα υλοποιηθεί», προσέθεσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για το ενδεχόμενο παρεμβάσεων στον ΦΠΑ σε αγαθά ευρείας κατανάλωσης απάντησε ότι η κυβέρνηση είναι εστιασμένη στη δραστική μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.

Για την επένδυση στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως είναι σημαντική γιατί έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε την αποθήκευση υγροποιημένου φυσικού αερίου αλλά και για τις εγκαταστάσεις και τη δυνατότητα επαναεριοποίησής του. «Θα βοηθήσει στην απεξάρτηση όχι μόνο της χώρας μας αλλά όλης της βαλκανικής από υπάρχουσες πηγές εφοδιασμού φυσικού αερίου σε συνδυασμό με όλα τα έργα υποδομής που υλοποιούνται στη Β. Ελλάδα», υπογράμμισε ενώ αναφέρθηκε και στην παρουσία κορυφαίων πολιτικών προσωπικοτήτων.

Για τον τρόπο πληρωμής του ρωσικού φυσικού αερίου, υπενθύμισε ότι από την προηγούμενη ενημέρωση είπε ότι η χώρα μας πλήρωνε και θα εξακολουθεί να πληρώνει σε ευρώ και ο τρόπος μετατροπής σε ρούβλια είναι τεχνικό ζήτημα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδώσει οδηγίες. «Θα πληρώσουμε με τρόπο τέτοιο ώστε να μην παραβιάζονται οι κυρώσεις και προφανώς να μην τεθεί θέμα ασφάλειας του εφοδιασμού μας σε φυσικό αέριο», προσέθεσε.

Για το δημοσίευμα της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ" ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως όσα περιγράφονται ως εισήγηση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου είναι συγκλονιστικά. «Βεβαίως η εισήγηση δεν ισοδυναμεί ούτε με παραπομπή, ούτε πολύ περισσότερο με καταδίκη. Παρόλα αυτά διαπιστώνουμε πράγματα που θα έλεγα αναδεικνύουν -αν ευσταθούν- την προσπάθεια χειραγώγησης που έγινε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΜΜΕ. Προφανής προσπάθεια δημιουργίας απολύτως ελεγχόμενου τηλεοπτικού σταθμού, κεφάλαια και συντονισμός για τη χρηματοδότηση και έκδοση εφημερίδας, πράγματα που συνιστούν απολύτως απαράδεκτες συμπεριφορές για μια Δημοκρατία και για ένα κράτος δικαίου. Πάντοτε τον λόγο έχει η Ελληνική Δικαιοσύνη, το σχόλιό μας αφορά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα. Μιλάμε για τον ορισμό της προσπάθειας χειραγώγησης της ελευθερίας του Τύπου και της ενημέρωσης», υπογράμμισε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Οικονόμου ρωτήθηκε και για το γεγονός ότι σύμφωνα με το Δίκτυο Ελευθερίας του Τύπου του 2022, από τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, η Ελλάδα έχει πέσει 38 θέσεις. «Η ελευθερία του Τύπου στη χώρα μας κατοχυρώνεται πλήρως συνταγματικά και προστατεύεται από τα εντεταλμένα όργανα της ελληνικής Πολιτείας. Οποιοσδήποτε ζήσει ελάχιστες ημέρες στην Ελλάδα αντιλαμβάνεται ότι προφανώς δεν υπάρχει ζήτημα ελευθερίας ή ποιότητας του Τύπου. Ο πλουραλισμός, η πολυφωνία είναι πασιφανής και εύκολα να τη δει και να τη συνειδητοποιήσει κανείς. Η συγκεκριμένη έκθεση έχει μια δική της μεθοδολογία. Διάβασα ότι μέρος της μεθοδολογίας είναι να αξιολογεί υποθέσεις που ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη και που είναι ακόμα ανοικτές. Θεωρούμε ότι δεν είναι σωστό να συμπεριλαμβάνει στην αξιολόγησή της και μάλιστα επιβαρυντικά θέματα που ελέγχει η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη χωρίς να έχει καταλήξει ο έλεγχος αυτός. Όπως επίσης και θέματα συνεπειών τής πανδημίας στη λειτουργία του Τύπου. Ουδείς στη χώρα μπορεί να ισχυριστεί ότι στη χώρα δεν υπάρχει πολυφωνία, πλουραλισμός, ελευθερία. Η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου και όλες οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης συντείνουν στην υπεράσπιση αυτού του κράτους δίκαιου, οι ανεξάρτητες
Αρχές κάνουν τη δουλειά τους. Σε αντίθεση με αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα, ανήκουστα πράγματα, υπουργοί με εργολάβους να βρίσκουν μέσω τρίτων εταιρειών για να ιδρύουν εφημερίδες, για να έχουν κομματικά κανάλια. Αυτές είναι εποχές που η Ελληνική Δημοκρατία, τα θεσμικά αντίβαρα της Πολιτείας και βεβαίως η κοινωνική πλειοψηφία που διαμόρφωσε την επόμενη κατάσταση έχουν βοηθήσει ώστε να τα αφήσουμε πίσω μας και θα μείνουνε οριστικά πίσω μας», συμπλήρωσε.

Για το περιστατικό κακοποίησης ζώου στην Αιδηψό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πως ήταν κάτι που έχει προκαλέσει τον αποτροπιασμό όλων μας και είναι απολύτως θετικό το πόσο γρήγορα και σε τι βαθμό ευαισθητοποιήθηκε η κοινή γνώμη. «Αντέδρασε άμεσα η ελληνική Πολιτεία και η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της όπως πρέπει να την κάνει. Αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση με νομοθετικές και θεσμικές παρεμβάσεις έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις έτσι ώστε τέτοιου είδους περιστατικά να μην τα προσπερνάμε αδιάφορα όπως συχνά γινόταν το προηγούμενο διάστημα», υπογράμμισε.

Η εισαγωγική τοποθέτηση Οικονόμου

Για την μετατροπή της Ελλάδας σε διεθνή ενεργειακό κόμβο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σήμερα Τρίτη στην Αλεξανδρούπολη, για την τελετή έναρξης κατασκευής του πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου. Πρόκειται για έναν υπερσύγχρονο πλωτό σταθμό υποδοχής, προσωρινής αποθήκευσης και αεριοποίησης του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) που δημιουργεί μια νέα ανεξάρτητη πύλη διοχέτευσης φυσικού αερίου προς την Ελλάδα, τη Νοτιοανατολική και την Κεντρική Ευρώπη. Είναι ένα έργο στρατηγικής σημασίας που θα μας δώσει τη δυνατότητα να διαφοροποιήσουμε πλήρως τις πηγές εφοδιασμού σε φυσικό αέριο όχι μόνο της Πατρίδας μας, αλλά και όλης της βαλκανικής χερσονήσου. Ένα έργο που συμβάλλει ώστε η Ελλάδα γρήγορα και μεθοδικά να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο, σε μια στρατηγική πύλη εισόδου ενεργειακών πόρων προς τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε συνδυασμό με το υπόλοιπο πλέγμα στρατηγικών υποδομών που έχουν κατασκευαστεί ή κατασκευάζονται στη Βόρεια Ελλάδα (όπως ο αγωγός TAP, ο αγωγός IGB και ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας) η μονάδα FSRU στην Αλεξανδρούπολη συμβάλλει ώστε η Ελλάδα να καταστεί περιφερειακός ενεργειακός κόμβος μείζονος σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε., αναβαθμίζοντας και ενισχύοντας τη θέση μας σε πολλαπλά επίπεδα: Σε ενεργειακό, διπλωματικό, στρατηγικό και πολιτικό. Η Ελλάδα, για άλλη μια φορά την τελευταία διετία, κάνει την κρίση ευκαιρία για να γίνει ισχυρότερη.

Παράλληλα, θα αυξηθεί σημαντικά η δυνατότητα αποθήκευσης LNG στη χώρα μας, προσθέτοντας ένα ακόμα στρατηγικό σημείο πέραν της μονάδας της Ρεβυθούσας. Ενδεικτικό της σημασίας του FSRU της Αλεξανδρούπολης για την περιοχή μας, αλλά και για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι το γεγονός ότι στην εκδήλωση για την έναρξη των εργασιών θα παρίστανται, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Michel, ο Πρόεδρος κ. Radev και ο Πρωθυπουργός κ. Petkov της Βουλγαρίας -η οποία συμμετέχει μετοχικά σε ποσοστό 20% με κρατική εταιρεία στην κατασκευή του έργου- ο Πρόεδρος της Σερβίας κ. Vučić, ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας κ. Kovachevski, και ο αποχωρών Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Pyatt, ο οποίος θα αναλάβει Υφυπουργός Ενέργειας στην Κυβέρνηση των Η.Π.Α., σε μια συγκυρία ιδιαίτερα κρίσιμη για την περιοχή μας.

Ο κ.Οικονόμου ανήγγειλε ότι τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί νέο πλαίσιο στήριξης για τις ανατιμήσεις στο ρεύμα. Συγκεκριμένα ανέφερε:

Η Κυβέρνηση εργάζεται προκειμένου να διασφαλίσει, ακόμη και στο πλέον ακραίο σενάριο, την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, αλλά και τη σταδιακή απεξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, η οποία θα εξυπηρετήσει πολλαπλώς τα συμφέροντα της Πατρίδας μας. Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο διάστημα οι πληρωμές που έχουμε να κάνουμε για την προμήθεια Ρωσικού φυσικού αερίου θα γίνουν με τρόπο τέτοιο ώστε και να μην παραβιαστούν οι κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Ρωσία, αλλά και να μην τεθεί σε άμεσο κίνδυνο η ασφάλεια του εφοδιασμού της χώρας μας με φυσικό αέριο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ταυτόχρονα, η Κυβέρνηση αφενός πρωταγωνιστεί ώστε να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο πανευρωπαϊκό πρόβλημα των ενεργειακών ανατιμήσεων και αφετέρου προωθεί εθνικές πολιτικές στήριξης στη δοκιμαζόμενη κοινωνία. Αποφασισμένη να σταθεί -όπως τόνισε κατ' επανάληψη ο Πρωθυπουργός- δίπλα σε κάθε πολίτη για όσο καιρό χρειαστεί. Θα ήθελα και πάλι να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσουμε ένα νέο πλαίσιο στήριξης της κοινωνίας και των επιχειρήσεων, το οποίο θα απαντά πειστικότατα και δραστικότατα στο πρόβλημα της ακρίβειας στις τιμές ενέργειας.

Η πραγματικότητα είναι ότι από την πρώτη στιγμή που παρατηρήθηκαν οι ανατιμήσεις η Κυβέρνησή μας αντέδρασε. Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων πάνω από 4 δισ. ευρώ. Το πρόβλημα φυσικά ήταν και εξακολουθεί να παραμένει πολύ μεγάλο και να δημιουργεί τεράστιες δυσκολίες στους πολίτες. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Επειδή όμως, όπως συνήθως συμβαίνει με τις μεγάλες εξωγενείς κρίσεις που συνεχώς διαχειριζόμαστε τα τελευταία 2 χρόνια κάποιοι -και συγκεκριμένα η Αντιπολίτευση- θεωρούν ότι μπορούν να εκμεταλλευτούν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες για να κανιβαλίσουν την αλήθεια και την πραγματικότητα θα ήθελα να κάνω μερικές βασικές παρατηρήσεις οι οποίες συνδέονται και με την ερώτηση του κ. Τσίπρα για την Δ.Ε.Η..

Το ελληνικό Δημόσιο κατέχει σήμερα στη Δ.Ε.Η. το 34% της Δ.Ε.Η. και ασκεί πολύ ουσιαστικό έλεγχο στην επιχείρηση. Σήμερα με αυτό το 34% -που κατέχει το ελληνικό Δημόσιο στη Δ.Ε.Η.- η περιουσία του ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή του ελληνικού λαού, ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, όταν το 2019, με πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ήταν μόλις 150 εκατ. ευρώ. Ένας δις. ευρώ η περιουσία του ελληνικού λαού μέσω των μετοχών που κατέχει στη Δ.Ε.Η. σήμερα, 150 εκατ. ευρώ το 2019.

Η Δ.Ε.Η. το 2019 είχε ουσιαστικά χρεοκοπήσει και αυτό δεν είναι ούτε εκτίμηση, ούτε πολιτικός ισχυρισμός, είναι η άποψη του ορκωτού ελεγκτή που η τότε Κυβέρνηση είχε διορίσει στην εταιρεία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από αυτά τα δύο καταλαβαίνει κανείς ότι αν η ενεργειακή κρίση μας έβρισκε με την Δ.Ε.Η. όπως ήταν το 2019 και με τους ανθρώπους που τη διοικούσαν τότε, οι συνέπειες για τους Έλληνες καταναλωτές σήμερα θα ήταν πολύ χειρότερες αφού δεν θα υπήρχε η παραμικρή δυνατότητα για οικονομική στήριξη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι όπως δημόσια έχει παραδεχθεί ο τότε επικεφαλής της Δ.Ε.Η. ο κ. Παναγιωτάκης χωρίς διεθνή ενεργειακή κρίση η διοίκηση της Δ.Ε.Η. εκείνη την περίοδο είχε προχωρήσει σε αυξήσεις των τιμολογίων.

Το πρόγραμμα αγοράς και διάθεσης μετοχών ψηφίστηκε από την Γενική Συνέλευση της επιχείρησης στις 4 Ιουνίου 2021, δίνει το δικαίωμα στο Διοικητικό Συμβούλιο να κάνει την πράξη αυτή και να διαθέσει τις μετοχές, αλλά το δικαίωμα αυτό δεν έχει ασκηθεί, ούτε πρόκειται να ασκηθεί. Κατά συνέπεια τα δημοσιεύματα και οι ισχυρισμοί για bonus 1.850.000 σε στελέχη της Δ.Ε.Η. δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Έρχομαι τώρα σε μια-δυο παρατηρήσεις για τα άλλα κραυγαλέα και ασύστολα ψέματα που ακούγονται συχνά το τελευταίο διάστημα. Είναι ψέματα ότι οι Έλληνες πληρώνουν πιο ακριβά το ρεύμα από τους υπόλοιπους ευρωπαίους. Τα στοιχεία τόσο της Eurostat για 2021, όσο και του διεθνούς οργανισμού HEPPI για τον Μάρτιο του 2022 δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι χαμηλότερα στην τιμή λιανικής από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Χαμηλότερα και από χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία που συχνά επικαλείται η Αντιπολίτευση. Από το στοιχείο αυτό που δεν αμφισβητείται προκύπτουν 2 βασικά συμπεράσματα.

Πρώτον. Το πρόβλημα με τις αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος είναι πανευρωπαϊκό αφού όλες οι χώρες έχουν αυξήσεις και μάλιστα πολύ μεγάλες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεύτερον. Η κρατική στήριξη στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος έφερε το αποτέλεσμα που σας περιέγραψα παραπάνω.

Η πραγματικότητα είναι ότι η στήριξη αυτή απέδωσε κυρίως σε ό,τι αφορά τις καταναλώσεις σε κύριες κατοικίες μέχρι 300 kWh. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα 2.321.980 νοικοκυριά να δουν μικρές αυξήσεις στους λογαριασμούς τους. Ενώ σημαντική στήριξη από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τον Μάρτιο έλαβαν ή θα λάβουν μόλις πάρουν τους λογαριασμούς και αρκετά επαγγελματικά τιμολόγια.

Η αλήθεια είναι όμως ότι στις μεγαλύτερες καταναλώσεις η επιβάρυνση για τους πολίτες ήταν πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα να δημιουργεί τεράστιες δυσκολίες στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Με την παρέμβαση που σχεδιάζουμε και θα ανακοινωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, θα υπάρξει πολύ ουσιαστική στήριξη και σε αυτές τις καταναλώσεις, οριζόντια και με ευρύ χρονικό ορίζοντα.

Θέλω να είμαι σαφής. Και σε αυτή την κρίση το μόνο που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι να ενισχύει την τοξικότητά του με απίθανα και ασύστολα ψέματα. Προφανώς και τα ψέματα αυτά δεν πρέπει και δεν μπορούν να μένουν αναπάντητα. Όμως για εμάς αντίπαλος είναι οι ανατιμήσεις, είναι η ακρίβεια που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά, είναι οι τιμές που πληρώνουν οι πολίτες και προτεραιότητά μας είναι να δώσουμε δραστικές και εφαρμόσιμες απαντήσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η λύση στα προβλήματα είναι ο επαγγελματισμός και η σκληρή δουλειά. Τα νέα μέτρα -που θα ανακοινωθούν- θα αποφέρουν δραστική μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Τα μέτρα θα είναι οριζόντια, θα είναι για όλους, όπως είναι συνολικά η πολιτική μας: Για όλους και όλες, χωρίς εξαιρέσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για την Κοινωνική και φιλεργατική πολιτική.

Συγκεκριμένα τόνισε:

 • Από την 1η του Μάη, ο κατώτατος μισθός είναι αυξημένος κατά 50 ευρώ το μήνα. Από τα 663 ευρώ έφτασε στα 713 ευρώ. Αυξήθηκε συνολικά - μαζί με την αύξηση του Ιανουαρίου- κατά 9,7% σε σχέση με τον κατώτατο μισθό του 2021. Έτσι οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό ενισχύονται με έναν επιπρόσθετο 15ο μισθό το χρόνο. Ανάλογα αυξάνεται και το επίδομα ανεργίας.
 • Αποδεικνύουμε έτσι ότι η Κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό των χαμηλόμισθων συμπολιτών μας και επιμερίζει το μέρισμα ανάπτυξης σε όλους τους συμπολίτες μας. Το οικονομικό πλεονέκτημα που δημιουργούμε, μέσα σε συνθήκες μάλιστα ιδιαίτερα δύσκολες, μετατρέπεται σε οριζόντιο κοινωνικό κεκτημένο για όλους. Για εμάς, η οικονομία υπάρχει για τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος για την οικονομία και με την πολιτική μας το αποδεικνύουμε αυτό.
 • Παράλληλα, η Κυβέρνηση συνεχίζει τη φιλεργατική πολιτική που ξεκίνησε το Καλοκαίρι του 2019. Δεν ασκεί πολιτική με συνθήματα, αλλά με δράσεις και μεταρρυθμίσεις που αποδίδουν απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα. Και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα μέσα από τις αλλαγές που ήδη λειτουργούν προς όφελος των εργαζόμενων και των ανέργων, καθώς και από τα στοιχεία που απεικονίζουν την καθημερινότητα.
 • Η ανεργία έχει μειωθεί από 17,2% σε 12,8% τον Φεβρουάριο του 2022. Δημιουργήθηκαν 200.000 νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας μέσα σε συνθήκες πανδημίας και διεθνούς ενεργειακής κρίσης, μειώνοντας την ανεργία με τον ταχύτερο ρυθμό στην Ευρώπη.
 • Ο νόμος για την Προστασία της Εργασίας έδωσε στους εργαζόμενους: Δικαίωμα αποσύνδεσης για τους τηλεργαζόμενους. Εξίσωση προς τα πάνω της αποζημίωσης απόλυσης των εργατοτεχνιτών με τους υπαλλήλους. Αυστηρά μέτρα κατά της βίας και της παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.
 • Η Ελλάδα -όπως επισημαίνει η Παγκόσμια Τράπεζα- είναι πλέον μία από τις 12 χώρες με πλήρη νομική ισότητα ανδρών-γυναικών, χάρη στις ρυθμίσεις για τη συμφιλίωση της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή.
 • Ο ρυθμός των προγραμμάτων για επιδοτούμενες θέσεις απασχόλησης τριπλασιάστηκε σε σχέση με την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
 • Ο νόμος «Δουλειές Ξανά» εισάγει νέες πολιτικές για τους ανέργους: Επίδομα εργασίας, ίσο με το 50% του επιδόματος ανεργίας, στους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά. Μπόνους 300 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους για κατάρτιση ψηφιακού ατομικού σχεδίου δράσης και αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισής τους.
 • Θεσπίστηκε και ξεκινά από 1ης Ιουλίου η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε σούπερ-μάρκετ και τράπεζες, που ανταποκρίνεται σε χρόνιο αίτημα των εργαζόμενων και αποτελεί την πιο ουσιαστική θωράκιση, την πιο ουσιαστική εγγύηση, για τον σεβασμό του ωραρίου και την πληρωμή των υπερωριών τους.
 • Προχωρά η αναβάθμιση του ΣΕΠΕ σε ανεξάρτητη διοικητική Αρχή, ώστε να έχει όλα τα εχέγγυα για αποτελεσματικούς ελέγχους.
 • Ξεκινά το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», που αφορά στην κατ' οίκον φροντίδα βρεφών και νηπίων ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών.
 • Προωθείται η εφαρμογή προγράμματος για τη δημιουργία χώρων φροντίδας βρεφών σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις.
 • Με το νόμο «δουλειές ξανά» γίνεται το πρώτο βήμα για την εφαρμογή μιας νέας στεγαστικής πολιτικής προς όφελος των εργαζόμενων και κυρίως των νέων, με αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του παλιού ΟΑΕΔ αξίας περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Κοινωνική ευαισθησία, με νέες ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

Η Κυβέρνησή μας συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις, που απαντούν σε χρόνια αιτήματα της κοινωνίας. Γιατί παρά την άσχημη διεθνή συγκυρία, τα προβλήματα της καθημερινότητας δεν μπορούν να περιμένουν. Το ξέρουμε, το μελετούμε και για αυτό δίνουμε λύσεις, με ευαισθησία και σεβασμό.

Στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ύστερα από εισήγηση του Υπουργού κ. Πλεύρη και της Αναπληρώτριας Υπουργού, αποφασίστηκε η κατάθεση νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Πρόκειται -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- για ένα θέμα εξαιρετικά ευαίσθητο, το οποίο αντιμετωπίζεται με ένα καινοτόμο νομοσχέδιο. Ανάμεσα στ' άλλα:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
 • Αυξάνεται το ηλικιακό όριο των γυναικών που δύνανται να καταφεύγουν σε μέθοδο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής από το 50ο στο 54ο έτος της ηλικίας.
 • Δίνεται δυνατότητα παράτασης της κρυοσυντήρησης γεννητικού υλικού με έγγραφη αίτηση των δικαιούμενων, χωρίς ανώτατο όριο παράτασης, αντί της προβλεπόμενης 20ετούς ανώτατης διάρκειας που ίσχυε μέχρι σήμερα.
 • Επιτρέπεται η κρυοσυντήρηση ωαρίων όχι μόνο για ιατρικούς, αλλά και για κοινωνικούς λόγους, δίνοντας τη δυνατότητα στις γυναίκες να διατηρήσουν τα ωάριά τους και να κάνουν χρήση οποτεδήποτε αυτές το επιθυμούν.
 • Καταργείται η απαιτούμενη συναίνεση του συζύγου για την κρυοσυντήρηση ωαρίων από τη γυναίκα που το επιθυμεί.
 • Επιτρέπεται στη διαζευγμένη γυναίκα να κάνει χρήση των κρυοσυντηρημένων ωαρίων χωρίς τη συναίνεση του συζύγου ή του συντρόφου.
 • Διασφαλίζεται η δυνατότητα ατόμων που πάσχουν από HIV να υποβληθούν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Για την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου που ξεκίνησε φέτος από 1/5 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε:

Η κλιματική κρίση, η οποία παγκοσμίως εντείνεται, και η περσινή εμπειρία, μας υποχρεώνουν να προετοιμαστούμε ακόμη καλύτερα για να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο τους επόμενους μήνες. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος η προετοιμασία έχει ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, με ευρείες διυπουργικές συσκέψεις να πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα ήδη από τον Ιανουάριο, με συμμετοχή πλήθους συναρμόδιων Υπουργείων, όπως Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Περιβάλλοντος, Εσωτερικών, 'Αμυνας, αλλά και της ΕΛ.ΑΣ..

Στο πλαίσιο των επιπρόσθετων προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας που θα ληφθούν φέτος το Καλοκαίρι, εντάσσεται και η αύξηση της επιτήρησης τόσο από αέρος με εναέριες περιπολίες αεροσκαφών όσο και στο έδαφος. Ο αριθμός των εναερίων μέσων θα είναι αυξημένος σε σχέση με πέρυσι, τόσο όσον αφορά τα ελικόπτερα όσο και τα αεροσκάφη. Επιπλέον, ο σχεδιασμός μας προβλέπει φέτος πιο στοχευμένα εναέρια μέσα, απολύτως προσαρμοσμένα στις γεωμορφολογικές ανάγκες της χώρας μας.

Η από αέρος επιτήρηση θα γίνεται κυρίως με AirTractors. Πρόκειται για μικρά αεροσκάφη, τα οποία μπορούν να πετούν με 3 τόνους νερό, είναι ευέλικτα και αξιολογούνται ιδανικά για την ανάγκη της πρώτης παρέμβασης. Πέρυσι είχαμε μισθώσει 6, φέτος θα έχουμε περίπου το διπλάσιο αριθμό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επιτήρηση από το έδαφος ενισχύεται, επίσης, καθώς φέτος θα έχουμε σημαντική αύξηση της συμβολής των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιπυρική προστασία της χώρας, με αυξημένα αμιγή περίπολα, αλλά και αξιοποίηση των μηχανημάτων που διαθέτει ο ελληνικός Στρατός. Ταυτόχρονα, αυξημένα θα είναι και τα περίπολα του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ συνδρομή θα παρέχει και η Δασική Υπηρεσία με δικές της περιπολίες και οχήματα. Σημαντική καινοτομία για φέτος είναι η εκ των προτέρων μεταφορά δυνάμεων σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας ώστε η συνδρομή τους να είναι περισσότερο αποτελεσματική.

Επιπλέον, το Πυροσβεστικό Σώμα ενισχύεται φέτος με 500 δασοκομάντος, 440 δασοπυροσβέστες και 60 δασοπυροσβέστες, δασολόγους, δασοπόνους. Σε συνέχεια της εκπαίδευσής τους, θα είναι επιχειρησιακά διαθέσιμοι από αρχές Ιουνίου, ενώ φέτος το Πυροσβεστικό Σώμα θα ενισχυθεί με συνολικά 4.500 εθελοντές δασοπυροσβέστες, επιπλέον, δηλαδή, 2.500 σε σχέση με πέρυσι.

Σημαντικές είναι και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που προχωρήσαμε. Αναφέρομαι ενδεικτικά:

 • Στη θεσμοθέτηση της χρήσης του «αντιπύρ» ως μέσου πυρόσβεσης.
 • Στην «απελευθέρωση» των Δήμων από αγκυλώσεις του παρελθόντος σε ό,τι αφορά στη δυνατότητά τους να προχωρούν άμεσα σε καθαρισμούς οικοπέδων, όπου οι ιδιοκτήτες δεν μεριμνούν ή δεν είναι δυνατό να εντοπιστούν.
 • Στην απαγόρευση πρόσβασης σε περιοχές αυξημένου κινδύνου για πρόκληση πυρκαγιάς (περιοχές Natura, δρυμούς, δάση, άλση κλ.π.), όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι υψηλός, δηλαδή επιπέδου 3, 4 και 5 κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Αναφέρομαι επίσης στην επαναφορά μετά από 24 χρόνια, της συνεργασίας της Δασικής Υπηρεσίας που πλέον έχει υπαχθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, με το Πυροσβεστικό Σώμα. Για πρώτη φορά, τα δύο Υπουργεία ενώνουν τις δυνάμεις τους και από κοινού οργάνωσαν συναντήσεις σε όλη την Ελλάδα στις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, στις κατά τόπους Δασικές Υπηρεσίες για την ενίσχυση της συνεργασίας τους σε θέματα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο έχει εκπονήσει για φέτος το μεγαλύτερο πρόγραμμα καθαρισμών που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στη χώρα, συνολικού ύψους 75 εκατ. ευρώ, με ένα σημαντικό κομμάτι από τα χρήματα αυτά προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Προχωρά πολύ ουσιαστικά στην υλοποίηση του προγράμματος. Περιλαμβάνει τη συντήρηση/ διάνοιξη δασικών ζωνών και τη συντήρηση δασικών δρόμων. Συνολικά, το πρόγραμμα αφορά σε καθαρισμούς περισσότερων από 38 χιλ στρεμμάτων δασικών εκτάσεων, 10.719 χιλ. δασικών δρόμων και 1.625 χιλ. αντιπυρικών ζωνών.

Έχουμε ήδη κάνει πολλά, διδασκόμενοι τόσο από τις κακές όσο και από τις καλές εμπειρίες των περασμένων ετών. Η προσπάθεια και φέτος θα είναι πολύ μεγάλη. Ζητάμε τη συνδρομή όλων των πολιτών στον αγώνα προστασίας της ελληνικής φύσης, στον αγώνα προστασίας της ανθρώπινης ζωής και θέλουμε όλοι να δείξουμε τη μέγιστη υπευθυνότητα. Γιατί, όπως έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν, μικρές αμέλειες προκάλεσαν μέγιστα δεινά.

Βίντεο: Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών

Σημαντικά σημεία:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
 • Για μονάδα FSRU στην Αλεξανδρούπολη: Έργο ώστε η Ελλάδα γρήγορα να μετατραπεί σε στρατηγικό κόμβο. Ένα ακόμα στρατηγικό σημείο για LNG στην Ελλάδα.
 • Το επόμενο διάστημα οι πληρωμές για το ρωσικό φυσικό αέριο θα γίνουν με τρόπο τέτοιο ώστε και να μην παραβιαστούν οι κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Ρωσία και να μην τεθεί σε άμεσο κίνδυνο η ασφάλεια του εφοδιασμού της χώρας μας με φυσικό αέριο.
 • Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσουμε ένα νέο πλαίσιο στήριξης της κοινωνίας και των επιχειρήσεων που θα απαντά στο πρόβλημα της ακρίβειας στις τιμές ενέργειας.
 • Το ελληνικό δημόσιο κατέχει σήμερα στη ΔΕΗ το 34%. Η περιουσία του ελληνικού λαού με αυτό ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο από 150 ευρώ το 2019. Αν η ενεργειακή κρίση μας έβρισκε με τη ΔΕΗ του 2019 οι συνέπειες για τους καταναλωτές θα ήταν χειρότερες.
 • Ψέμματα ότι οι Έλληνες πληρώνουν το ρεύμα πιο ακριβά το ρεύμα από τους άλλους Ευρωπαίους.
 • Με την παρέμβαση που σχεδιάζουμε το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει πολύ ουσιαστική στήριξη στις καταναλώσεις οριζόντια και με ευρύ χρονικό ορίζοντα.
 • Ασύστολα ψέμματα του ΣΥΡΙΖΑ. Για εμάς αντίπαλος είναι οι ανατιμήσεις και η ακρίβεια που αντιμετωπίσουν τα νοικοκυριά. Τα νέα μέτρα θα αποφέρουν δραστική μείωση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Θα είναι οριζόντια, θα αφορούν σε όλους.
 • Μέτρα πυροπροστασίας: Αύξηση της επιτήρησης από αέρος. Ο αριθμός των εναέριων μέσων θα είναι αυξημένος. Εναέρια μέσα στοχευμένα προσαρμοσμένα στις μορφολογικές ανάγκες της χώρας μας. Η επιτήρηση από το έδαφος ενισχύεται επίσης.
 • Τα όσα περιγράφοντα στα ΝΕΑ είναι συγκλονιστικά. Διαπιστώνουμε πράγματα που αναδεικνύουν την προσπάθεια χειραγώγησης που έγινε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΜΜΕ. Απαράδεκτες συμπεριφορές για μια δημοκρατίας.
 • Δεν έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ