Οικονόμου: Ο πρωθυπουργός θα περιγράψει την πορεία για το επόμενο διάστημα -Εμφαση στο σύστημα υγείας - iefimerida.gr

Οικονόμου: Ο πρωθυπουργός θα περιγράψει την πορεία για το επόμενο διάστημα -Εμφαση στο σύστημα υγείας

Γιάννης Οικονόμου
Γιάννης Οικονόμου © INTIME NEWS/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Ολοκληρώθηκε χθες η επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Λονδίνο. Στη διάρκεια της επίσκεψης είχε συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον, συναντήσεις με επενδυτές και ομογενείς ενώ παραχώρησε σειρά συνεντεύξεων σε μέσα μαζικής ενημέρωσης της Μεγάλης Βρετανίας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η επίσκεψη αυτή πιστοποιεί εύγλωττα τη συνολική αναβάθμιση της Ελλάδος και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει αναλάβει διεθνώς η χώρα μας ως αποτέλεσμα σχεδιασμού και εργώδους προσπάθειας.

Στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Βρετανό πρωθυπουργό ο κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε την επιθυμία της Ελλάδος για στενότερη συνεργασία, στον εμπορικό, οικονομικό και τουριστικό τομέα.

Έθεσε στον κ. Τζόνσον επίσημα το αίτημα της Ελλάδος για επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα σημειώνοντας ότι πλέον έχει έρθει η ώρα για την ικανοποίηση του αιτήματος αυτού και την αποκατάσταση του μνημείου στην ολότητά του στο Μουσείο της Ακρόπολης».

Όπως είπε ο κ. Οικονόμου ο πρωθυπουργός «αναφέρθηκε επίσης στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο που δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για διάλογο τονίζοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα είναι πάντοτε έτοιμη να συζητήσει υπό την προϋπόθεση σεβασμού του διεθνούς δικαίου συμπεριλαμβανομένου και του δικαίου της θάλασσας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπογράμμισε ταυτόχρονα την αδιαλλαξία και την επιθετικότητα που εξακολουθεί να επιδεικνύει η 'Αγκυρα με νέες παράνομες προκλητικές ενέργειες και απειλές στα Βαρώσια και τις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τόνισε πως η ακύρωση των παράνομων τουρκικών μεθοδεύσεων στα Βαρώσια αποτελεί ουσιαστικά προϋπόθεση για την ευόδωση των προσπαθειών επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Στις συνεντεύξεις του στα βρετανικά μέσα ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τα γλυπτά του Παρθενώνα βρίσκονται στο Λονδίνο επειδή εκλάπησαν από τον Λόρδο Έλγιν και δεν θα συμβιβαστούμε με την ιδέα ή απλώς την πρόταση του δανεισμού τους. Τόνισε παράλληλα ότι η προσέγγιση σύμφωνα με την οποία τα γλυπτά ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο επειδή βρίσκονται εκεί για πάρα πολύ καιρό είναι αναχρονιστική και προφανώς δεν γίνεται και αποδεκτή».

Οικονόμου: Το απόγευμα το διάγγελμα Μητσοτάκη -Σταθερή η στρατηγική της Κυβέρνησης για την πανδημία

Συνεχίζοντας ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί σήμερα στους πολίτες  «ο πρωθυπουργός θα περιγράψει την πορεία για το επόμενο διάστημα».  Υπενθύμισε ότι νωρίτερα σήμερα το πρωί υπέγραψε την απόφαση σύμφωνα με την οποία ενεργοποιείται η διαδικασία επίταξης ιδιωτικών γιατρών προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Ε.Σ.Υ.. «Η στρατηγική  που ακολουθεί η κυβέρνηση αποβλέπει, αλλά ταυτόχρονα και στην ανάγκη να μην ξανακλείσει η οικονομία και να μείνει η κοινωνία ανοιχτή», τόνισε ο κ. Οικονόμου και σημείωσε: «Η πανδημία επιμένει και δημιουργεί ένα πλέγμα συνεπειών για την Πατρίδα μας, η αντιμετώπιση και υπέρβαση των οποίων απαιτεί σχέδιο, στρατηγική και προσήλωση στον στόχο. Αυτό είναι που έκανε και εξακολουθεί να κάνει η Κυβέρνησή μας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οικονόμου: Το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού στην Ε.Ε. καταγράφει η Ελλάδα τον Οκτώβριο

Ο κ. Οικονόμου πέρασε σε θέματα της οικονομίας. «Οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές ενέργειας  δημιουργούν πανευρωπαϊκό πρόβλημα που απεικονίζεται στην άνοδο του πληθωρισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πρόκειται για ένα καθολικό ευρωπαϊκό ζήτημα, που προφανώς πλήττει και τη χώρα μας και τα ελληνικά νοικοκυριά. Η Κυβέρνηση ανέγνωσε έγκαιρα το πρόβλημα, διέγνωσε τις διαστάσεις του και τρέχει ένα σχέδιο ανάσχεσης και αναστροφής των συνεπειών των πρωτογενών και δευτερογενών ανατιμήσεων. Θέλω να υπενθυμίσω ότι μέχρι σήμερα  έχει εκπονηθεί ένα σχέδιο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ», δήλωσε.

«Ως προϊόν των ενεργειών μας και των μέτρων που πολύ έγκαιρα πήραμε, η χώρα μας κατατάσσεται στην τρίτη θέση με το χαμηλότερο πληθωρισμό, καταγράφοντας   αύξηση 2,8%, σαφώς χαμηλότερη από τον μέσο όρο της Ε.Ε.  που ήταν 4,4%. Όπως μάλιστα επισημαίνεται από την  Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε και στα είκοσι επτά κράτη-μέλη με την ενέργεια  να αποτελεί τον κυριότερο  παράγοντα ανατιμήσεων, καθώς οι τιμές της αυξήθηκαν κατά  23,7% σε σχέση με τον περσινό Οκτώβριο», συνέχισε και τόνισε: «Μέσα σε αυτό το πλέγμα εισαγόμενων διεθνών κρίσεων, που επηρεάζει ήδη τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών η Κυβέρνηση με ψύχραιμη και λελογισμένη διαχείριση στέκεται στο πλευρό των πολιτών προκειμένου οι ανατιμήσεις να έχουν όσο το δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα στην οικιακή οικονομία αλλά και στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Η σταθερότητα και η ανθεκτικότητα της οικονομίας  μας, από τη μιά μας επιτρέπουν την εφαρμογή στοχευμένων μέτρων προκειμένου να στηρίξουμε την κοινωνία και από την άλλη μας εξασφαλίζουν ότι η χώρα μας θα προοδεύσει τάχιστα όταν οι κρίσεις αυτές ατονήσουν».

Μείωση ανεργίας  και προγράμματα ΟΑΕΔ 107 εκατ. ευρώ

Ο κ. Οικονόμου έκανε λόγο για «νέα δικαίωση για την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική αποτελούν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία τον Σεπτέμβριο, καθώς καταγράφεται περαιτέρω μείωση των ανέργων».  Σημείωσε ότι «όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία η ανεργία στη χώρα μας  μειώθηκε το Σεπτέμβριο στο 13% από 16,5% που ήταν τον Σεπτέμβριο 2020 και 13,9% που ήταν τον περασμένο Αύγουστο. Τον φετινό  Σεπτέμβριο είχαν και εξακολουθούν να έχουν εργασία, μισθό και εισόδημα 169.335 περισσότεροι συμπολίτες μας σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2020».

«Την ίδια στιγμή», επισήμανε ο κ. Οικονόμου «μπαίνει σε εφαρμογή το "κοινωνικό πακέτο" του ΟΑΕΔ, συνολικού ύψους 107 εκατ. ευρώ, για την στήριξη της απασχόλησης στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου και τη δίκαιη και ομαλή μετάβασή τους στη μεταλιγνιτική εποχή».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Κυβέρνησή μας έχει επιτύχει ένα παραγωγικό μοντέλο που μας επιτρέπει να μεταφέρουμε ταχύτατα τα οφέλη της ανάπτυξης στην κοινωνία, με την προσφορά χιλιάδων αναβαθμισμένων θέσεων εργασίας, αλλά και την αποτελεσματικότερη στήριξη εκείνων που έχουν ανάγκη. Με τον τρόπο αυτό η ανάπτυξη που επιτυγχάνουμε έχει προστιθέμενη ανθρωπιστική αξία που γυρίζει πίσω στην κοινωνία», σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

Οικονόμου: Απαράδεκτη η επίθεση του Ρουβίκωνα στο σπίτι του Γεραπετρίτη

Τέλος, ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στην επίθεση που εξαπέλυσε με μπογιές ο Ρουβίκωνας στο σπίτι του Γιώργου Γεραπετρίτη. «Είναι μια ακόμη επίθεση από τους τραμπούκους του Ρουβίκωνα σε οικία  Υπουργού της Κυβέρνησης. Αυτή τη φορά στο σπίτι του Υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη. Η επίθεση με μπογιές στο σπίτι που μένει με την οικογένεια του συνοδεύτηκε και με ανάρτηση άθλιων σχολίων. Οι πράξεις αυτές είναι απαράδεκτες και ελπίζουμε την ίδια άποψη να έχουν όλα τα πολιτικά κόμματα και μάλιστα να την υποστηρίζουν και δημόσια», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οικονόμου: Όφειλε ο σοσιαλιστής Ισπανός πρωθυπουργός να λάβει υπόψη του τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

«Είναι αυτονόητο ότι τα κράτη-μέλη δεσμεύονται από τις αποφάσεις, τις διακηρύξεις και τις προσεγγίσεις του συμβουλίου, γύρω από θέματα που αφορούν τις σχέσεις κρατών-μελών της ένωσης με την Τουρκία και την προκλητικότητα και την παραβατικότητα που εμφανίζει σε σχέση με το διεθνές δίκαιο. Όφειλε ο σοσιαλιστής Ισπανός πρωθυπουργός να λάβει υπόψη του τη συνολική στάση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σημειώνω ότι ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στην Ισπανία έχει εκφράσει με ανάρτησή του την αντίθεση του, την ενόχλησή του στην εξέλιξη αυτή", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών απαντώντας σε ερώτηση για την επίσκεψη του Ισπανού πρωθυπουργού στην Τουρκία και τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφερόμενος στην απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων είπε ότι «το υπουργείο Παιδείας έχει απαντήσει πλήρως στην απόφασης της Αρχής όπου διακρίνει κανείς μια αντίφαση σε σχέση με την γνωμοδότηση που είχε δώσει στην αρχή».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Προκαλεί φοβερή εντύπωση ότι στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή συνεδρίασε η Αρχή» υπογράμμισε και πρόσθεσε «επικαλείται πράγματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα όπως πολύ αναλυτικά αναφέρει το υπουργείο Παιδείας στην ανακοίνωσή του».

Επίσης ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι «μέσω των συμβάσεων και των ειδικών όρων που μπήκαν στις συμβάσεις αυτές, που είναι πολύ πιο συγκεκριμένοι, προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα όσων συμμετείχαν στην τηλεκπαίδευση» και σημείωσε ότι η τηλεκπαίδευση ήταν μια σπουδαία κατάκτηση για την ελληνική πολιτεία.

«Η εξασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης στην σύγχρονη τηλεκπαίδευση είναι μια σπουδαία κατάκτηση της Ελλάδας στο πλαίσιο αντιμετώπισης της Πανδημίας. Και για να είμαστε ειλικρινείς είναι κάτι που κανείς μας δεν φανταζόταν ότι μπορούσε να εξελιχθεί τόσο γρήγορα και τόσο αποτελεσματικά. Φτάσαμε να έχουμε περίπου 300.000 τάξεις αθροιστικά την ημέρα. Ήταν μια πολύ σπουδαία υπόθεση που έγινε από το υπουργείο Παιδείας, το σύνολο της κυβέρνησης και την εκπαιδευτική κοινότητα που συνέδραμε στην προσπάθεια. Έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές να μην μείνουν πίσω, να υποκατασταθεί, στο βαθμό του γίνεται, η δια ζώσης μάθηση. Ήταν μια κίνηση και στην κατεύθυνση μείωσης των ανισοτήτων που σε κάθε περίπτωση, στο πλαίσιο όλων των ευρωπαϊκών κανονισμών προστάτευε τα προσωπικά δεδομένα όλων όσων συμμετείχαν» είπε.

Μιλώντας για την πανδημία επανέλαβε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης είναι σταθερή και δίνει έμφαση στη μάχη που δίνεται στο ΕΣΥ για να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι και είναι μια στρατηγική που θα επιμείνει να κρατήσει την οικονομία ανοιχτή και την κοινωνία ανοιχτή, να επεκτείνει την εμβολιαστική κάλυψη και να κάνει ό,τι απαιτείται προς την κατεύθυνση αυτή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν σταματά να μας εκπλήσσει αρνητικά. Είναι απίστευτα πράγματα αυτά, πριν καν ανακοινωθεί επίσημα η δήλωση του πρωθυπουργού έσπευσε να προαναγγείλει ότι θα απαντήσει, προφανώς έχει έτοιμη την απάντηση πριν ακούσει. Είναι και αυτός άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα της εργαλειοποίησης της πανδημίας, στην εκμετάλλευση της από την αρχή, στον πανικό που καλλιεργεί, στην καταστροφολογία που περιφέρει σε όλη τη χώρα σε σχέση με την πανδημία ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστατούντος του κ. Τσίπρα. Αποδεικνύει ότι η διαχείριση της πανδημίας είναι κάτι που ξεπερνά κατά πολύ τα πολιτικά του μέτρα. Εμείς είμαστε προσηλωμένοι σε αυτό που απαιτείται και σε αυτό που είναι ο ρόλος μας» τόνισε.

Για τα επεισόδια που έγιναν χθες το πρωί στο Πολυτεχνείο υπογράμμισε ότι «η ιδιοκτησιακή αντίληψη που έχουν ορισμένοι για τοπόσημα και ιστορικά γεγονότα είναι απαράδεκτη για τη δημοκρατία μας».

«Πρόκειται για ανθρώπους που κινούνται στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και συμπεριφέρθηκαν με φασιστικό τρόπο και απέναντι στον πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και απέναντι στην αντιπροσωπεία του ελληνικού κοινοβουλίου» είπε.

«Ήταν μια θλιβερή και προσβλητική εικόνα το στεφάνι με την γαλανόλευκη κορδέλα με τα σύμβολα της βουλής και της ελληνικής δημοκρατίας πεταμένο στο πεζοδρόμιο. Απαράδεκτες και φασιστικές τακτικές καταδικαστέες πλήρως. Ας έχουν καλά στο μυαλό τους όλοι, δεν δικαιούται κανείς να καπηλεύεται τους αγώνες εκείνων που πάλεψαν για δημοκρατία απέναντι στη δικτατορία» πρόσθεσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε τη ικανοποίηση του διότι κατά τη διάρκεια της πορείας και αμέσως μετά τα πράγματα εξελίχθηκαν πάρα πολύ καλά, όπως σημείωσε. «Αυτό οφείλεται σε όλους, και σε αυτούς που συμμετείχαν και φρόντισαν να την περιφρουρήσουν σωστά και στην αστυνομία που έκανε εξαιρετικά τη δουλειά της. Δεν είχαμε στην Αθήνα σκηνές σαν αυτές που είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια. Να σημειώσω ότι η χθεσινή πορεία ήταν η πρώτη μετά και την ψήφιση του καινούργιου άρθρου στον ποινικό κώδικα σύμφωνα με το οποίο το να έχει κανείς στην κατοχή του μολότοφ αποτελεί κακούργημα» είπε.

Βίντεο: Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Γιάννη Οικονόμου

Σημαντικά σημεία:

 • Η ακύρωση των παράνομων τουρκικών μεθοδεύσεων στα Βαρώσια προϋπόθεση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, τόνισε ο Μητσοτάκης.
 • Ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί σήμερα στους πολίτες για την πανδημία και την συνεχή προσπάθεια για την ανάσχεσή της. Ανάγκη να μην ξανακλείσει η κοινωνία και να μείνει η οικονομία ανοιχτή.
 • Η κυβέρνηση με ψύχραιμη και λελογισμένη πολιτική στέκεται στο πλευρό των πολιτών ώστε οι ανατιμήσεις να έχουν όσο το δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα.
 • Η ανεργία για τον μήνα Σεπτέμβριο καταγράφει περαιτέρω μείωση. Τον φετινό Σεπτέμβριο έχουν εργασία 169.000 πολίτες περισσότεροι από τον Σεπτέμβριο του 2020.
 • Μία ακόμα επίθεση από τους τραμπούκους της οργάνωσης αυτής. Η επίθεση στο σπίτι του Γεραπετρίτη συνοδεύτηκε από απαράδεκτη ανάρτηση.
 • Ο πρωθυπουργός το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον κ. Στουρνάρα.
 • Παρακολουθούμε τη συζήτηση σε επίπεδο της ΕΕ για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Είμαστε σε αναμονή των δηλώσεων του πρωθυπουργού το απόγευμα.
 • Μέσω των συμβάσεων και των ειδικών όρων προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα όσων συμμετείχαν στην τηλεκπαίδευση.
 • Όφειλε ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Ισπανίας να λάβει υπόψιν τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
 • Η στρατηγική μας είναι σταθερή και δίνει έμφαση στη μάχη που δίνεται στο σύστημα υγείας, που προσπαθεί να κρατήσει την οικονομία και την κοινωνία ανοιχτή. Ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του θα περιγράψει την περαιτέρω πορεία το επόμενο διάστημα. Ο Τσίπρας καλλιεργεί πανικό που αποδεικνύει ότι η διαχείριση της πανδημίας είναι κάτι που ξεπερνά τα πολιτικά του μέτρα.
 • Η ιδιοκτησία αντίληψη που έχουν ορισμένοι για ιστορικά γεγονότα είναι απαράδεκτη. Πρόκειται για πρόσωπα που κινούνται στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Θλιβερή εικόνα το στεφάνι με την γαλανόλευκη σημαία στο πεζοδρόμιο και το οδόστρωμα. Φασιστικές νοοτροπίες που κυριαρχούν στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.
 • Η πορεία του Πολυτεχνείου ήταν η πρώτη μετά την ψήφιση του ποινικού κώδικα με την οποία να έχει κανείς στην κατοχή του μολότοφ αποτελεί κακούργημα
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ