Πελώνη: Στόχος το άνοιγμα σχολείων στις 12 Απριλίου με self test - iefimerida.gr

Πελώνη: Στόχος το άνοιγμα σχολείων στις 12 Απριλίου με self test

Η Αριστοτελία Πελώνη/Φωτογραφία ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
Η Αριστοτελία Πελώνη/Φωτογραφία ΑΠΕ- ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στόχος είναι το άνοιγμα ορισμένων τάξεων του σχολείου στις 12 Απριλίου, είπε η Αριστοτελία Πελώνη, προσθέτοντας ότι προτεραιότητα αποτελεί το λύκειο και πως βασικό όπλο σε αυτή την προσπάθεια θα είναι η διενέργεια των self test.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι αύριο θα ανακοινωθεί το συνολικό πλαίσιο για τα self test και υπογράμμισε ότι εκπαιδευτικοί και μαθητές θα έχουν προτεραιότητα στην παραλαβή τους από τα φαρμακεία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, η κυρία Πελώνη χαρακτήρισε τις αλλαγές στο μείγμα των μέτρων ως μικρές βαλβίδες αποσυμπίεσης, τονίζοντας ότι στόχος είναι η καλύτερη εφαρμογή τους, και υπογράμμισε: «Μεγαλύτερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα».

Αναφορικά με την ενίσχυση του ΕΣΥ, η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε ότι συνεχίζεται η εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση του ΕΣΥ, ειδικά στην Αττική. «Στο πλαίσιο αυτό το Γενικό Νοσοκομείο του Θριασίου μετατρέπεται σε νοσοκομείο covid. Στόχος είναι να διαθέτει από την Τετάρτη 7 Απριλίου 130 απλές κλίνες covid και 33 ΜΕΘ covid.  Και σταδιακά να αναπτύξει έως και 180 κλίνες covid. Επιπλέον, δημιουργούνται 51 καινούργιες ΜΕΘ στα νοσοκομεία "Γεννηματάς", "Ευαγγελισμός", "Λαϊκό", "Ιπποκράτειο", "Ελπίς" και "Κωνσταντοπούλειο"», τόνισε.

Σημείωσε, επίσης, ότι μέχρι χθες είχαν εμβολιαστεί περίπου 1.700.000 συμπολίτες μας, από τους οποίους πάνω από 607.000 και με τις δύο δόσεις, και πρόσθεσε ότι «αύριο, Παρασκευή 2 Απριλίου, ανοίγει η πλατφόρμα στην οποία μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι συμπολίτες μας ηλικίας 65-69 ετών. Εκτιμάται ότι μέσα στον Απρίλιο θα γίνουν 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί και ότι μέχρι τις αρχές Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί -τουλάχιστον με μία δόση- όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, καθώς και οι ευπαθείς ομάδες».

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σκέψη για υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε την ενημέρωση της κ. Πελώνη

Η εισαγωγική τοποθέτηση της Α. Πελώνη

Σε ό,τι αφορά στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας  «Ελλάδα 2.0»

Παρουσιάστηκε χθες από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Υφυπουργό  στον Πρωθυπουργό Άκη Σκέρτσο, και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου Ανάκαμψης, το Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0». 

Αφορά στην αξιοποίηση κοινοτικών πόρων -επιχορηγήσεων και δανείων- 32 δισ. ευρώ που θα κινητοποιήσουν επιπρόσθετα ιδιωτικά κεφάλαια 25 δισ. ευρώ. Θα προσθέσει στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας, πόρους που φτάνουν τα 57 δισ. ευρώ, θα αυξήσει το Α.Ε.Π. κατά 7 μονάδες εντός της επόμενης εξαετίας και φιλοδοξεί να δημιουργήσει επιπλέον 200.000 νέες θέσεις εργασίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χαράσσει ένα οδικό χάρτη 170 συγκεκριμένων  μεταρρυθμίσεων, επενδύσεων και έργων πνοής σε όλη την Ελλάδα και συνδυάζει οικονομική αποτελεσματικότητα με κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη. Είναι αναπτυξιακό και ταυτόχρονα κοινωνικό. 

Αλλάζει ουσιαστικά το υπόδειγμα της ελληνικής οικονομίας, μετατρέποντάς την σε ανταγωνιστική και εξωστρεφή, με ψηφιακό και αποτελεσματικό Κράτος. 

Παραπέμπει με μια φράση στην επανάσταση που έρχεται από το αύριο και συνιστά  -όπως τόνισε  ο Πρωθυπουργός- τη γέφυρα, που θα οδηγήσει τη χώρα μας όχι μόνο στη μετά covid εποχή, αλλά και στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα. 

Το Σχέδιο αναπτύσσεται σε  4 πυλώνες: 

1ον: Την Ψηφιακή μετάβαση για το Κράτος, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

2ον: Την αύξηση της απασχόλησης και της συνοχής της κοινωνίας.

3ον: Την  Πράσινη μετάβαση στην οποία αφιερώνεται πάνω από το 37% των πόρων του σχεδίου. Και 

4ον: Την εκτίναξη της παραγωγικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας. 

Σε ό,τι αφορά τις προσαρμογές στα μέτρα για την ανάσχεσή της πανδημίας

Είναι γεγονός ότι η πανδημία στη χώρα μας βρίσκεται σε έξαρση και το Σύστημα Υγείας -ειδικά στην Αττική- δέχεται μεγάλη πίεση. Εξίσου βέβαιο είναι ότι ύστερα από ένα χρόνο σκληρής μάχης, η κοινωνία είναι κουρασμένη και παρατηρούνται συγκεντρώσεις σε σπίτια, αλλά και συγχρωτισμός σε διάφορους χώρους, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η υπερμετάδοση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με αυτά τα δεδομένα η Κυβέρνηση, ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής των επιστημόνων, προχωρά σε περιορισμένες προσαρμογές στο μείγμα των μέτρων προστασίας έναντι του κορονοιού.

Αποφασίστηκε συγκεκριμένα να επιτραπεί από τη Δευτέρα 5 Απριλίου η λειτουργία καταστημάτων λιανεμπορίου, πλην πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων.  Για την μετακίνησή τους -που μπορεί να γίνεται και διαδημοτικά- οι καταναλωτές θα χρησιμοποιούν ειδικό κωδικό και θα έχουν στη διάθεσή τους 3 ώρες. Θα επιτρέπεται η πώληση εντός και εκτός καταστήματος με ραντεβού.

Επιπλέον, από το Σάββατο 3 Απριλίου και μόνο για τα Σαββατοκύριακα, επιτρέπεται η διαδημοτική μετακίνηση με όχημα, με τη χρήση του κωδικού 6, για προσωπική άσκηση.

Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει αξιολόγηση για τα σχολεία, με προοπτική την έναρξη λειτουργίας ορισμένων τάξεων στις 12 Απριλίου με χρήση του αυτοδιαγνωστικού οικιακού τεστ. 

Επίσης, θα επαναξιολογηθεί η λειτουργία πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων.

Οι προσαρμογές αυτές αποφασίστηκαν προκειμένου να δοθούν βαλβίδες εκτόνωσης στην κοινωνία, να υπάρξει καλύτερη εφαρμογή των μέτρων προστασίας και να πάρει ανάσα οικονομία. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμμαχος μας στην προσπάθεια αυτή είναι τα πρόσθετα όπλα που δεν είχαμε  τους προηγούμενους μήνες. Όπως: 

-Η αύξηση των εμβολιασμών που ήδη έχουν καλύψει πάνω από το 10% των πολιτών. 

-Τα self test που θα έχουν σύντομα δωρεάν οι πολίτες. Και

-Η βελτίωση του καιρού που μας επιτρέπει να περνάμε περισσότερες ώρες σε εξωτερικούς χώρους.

Σε ό,τι αφορά το Ε.Σ.Υ.

Παράλληλα, συνεχίζεται η εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. ειδικά στην Αττική. Στο πλαίσιο αυτό το Γενικό Νοσοκομείο του Θριασίου μετατρέπεται σε νοσοκομείο covid. Στόχος είναι να διαθέτει από την Τετάρτη 7 Απριλίου 130 απλές κλίνες covid και 33 Μ.Ε.Θ. covid.  Και σταδιακά να αναπτύξει έως και 180 κλίνες covid. 

Επιπλέον, δημιουργούνται 51 καινούργιες Μ.Ε.Θ. στα νοσοκομεία «Γεννηματάς», «Ευαγγελισμός», «Λαϊκό», «Ιπποκράτειο», «Ελπίς» και «Κωνσταντοπούλειο».

Σε ό,τι αφορά  τους εμβολιασμούς

Μέχρι χθες είχαν εμβολιαστεί περίπου 1.700.000 συμπολίτες μας από τους οποίους πάνω από 607 χιλιάδες και με τις δύο δόσεις. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από σήμερα, 1η Απριλίου, μπαίνουν σε λειτουργία άλλα δύο  mega εμβολιαστικά κέντρα ¦ένα στο Στάδιο Ξιφασκίας του Ελληνικού και ένα στο Εκθεσιακό Κέντρο στο  Περιστέρι και ο εμβολιαστικός μηχανισμός ενισχύεται με 272 εμβολιαστικά κέντρα. Έτσι ο αριθμός των εμβολιαστικών κέντρων ανέρχεται πλέον σε 1.073, δηλαδή 55 περισσότερα από τον αρχικό αριθμό 1.018 που είχε ανακοινωθεί το Νοέμβριο. 

Αύριο Παρασκευή, 2 Απριλίου, ανοίγει η πλατφόρμα στην οποία μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι συμπολίτες μας  ηλικίας 65-69. Εκτιμάται ότι μέσα στον Απρίλιο θα γίνουν 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί και ότι μέχρι τις αρχές Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί -τουλάχιστον με μια δόση- όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, καθώς και οι ευπαθείς ομάδες. 

Σε ό,τι αφορά τα τεστ

Ξεκινήσαμε τα τεστ πριν από 12 μήνες με 800 PCR τεστ την ημέρα. Στη συνέχεια εντάξαμε στη στρατηγική μας -και μάλιστα  πριν τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες- τα rapid test. Κάναμε μία τεράστια προσπάθεια και φτάσαμε κατά μέσο  έως και τα 50.000 τεστ την ημέρα με ρεκόρ ημέρας που υπερβαίνει και τα 65.000. Μετά από εισηγήσεις των ειδικών αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα που δίνει η τεχνολογία για τα self test, ως συμπληρωματικό όπλο στη στρατηγική μας. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε αντίθεση μάλιστα με άλλες χώρες που ήδη τα διαθέτουν στην αγορά, η Κυβέρνηση αποφάσισε να δίνονται δωρεάν τέσσερα self test τον μήνα σε κάθε πολίτη. Διενεργήθηκε με απόλυτη διαφάνεια ο διαγωνισμός για την προμήθειά τους, υπέβαλαν προσφορές 31 εταιρείες  και ο φάκελος κατατέθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο. 

Η διάθεσή τους από τα φαρμακεία αναμένεται να ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα. Η τροφοδοσία των φαρμακείων θα γίνει σταδιακά με βάση τη ροή των προμηθειών. Κατά προτεραιότητα θα μπορούν να τα παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία οι μαθητές κάτω των 18 ετών και οι εκπαιδευτικοί. Τα self test είναι βασικό εργαλείο για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία. Το συνολικό σχέδιο που αφορά το πλαίσιο για τα self test θα ανακοινωθεί αύριο.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού 

--Στις 4 το απόγευμα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σύσκεψη για τον κλάδο της εστίασης με τους Υπουργούς Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον  Υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη, τους Υφυπουργούς στον Πρωθυπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο και Άκη Σκέρτσο, τον  Γ.Γ. του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, καθώς και τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργο Καββαθά και μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας. Μετά το τέλος της σύσκεψης θα γίνουν ανακοινώσεις για την εστίαση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

--Αύριο το πρωί, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μιλήσει στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης προ Ημερησίας Διατάξεως, που θα γίνει με πρωτοβουλία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής κυρίας Φώφης Γεννηματά, σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων, για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία.

--Την Τρίτη 6 Απριλίου, ο Πρωθυπουργός  συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Λιβύη, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Μεταβατικού Προεδρικού Συμβουλίου Μοχάμεντ Γιουνές Μένφι και τον Πρωθυπουργό  Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού θα σηματοδοτήσει επίσης την άμεση λειτουργία της Πρεσβείας μας στην Τρίπολη.

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας,  με τη συνήθη  ηλεκτρονική διαδικασία. Τις ερωτήσεις θα μεταφέρει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, κ. Γιώργος Ευθυμίου, τηρώντας τη σειρά προτεραιότητας.

Οι απαντήσεις της κ. Πελώνη στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων

  • Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για το Πάσχα.
  • Οι αλλαγές βοηθάνε στην καλύτερη εφαρμογή των μέτρων. Αυτός είναι ο στόχος. Περισσότερη ελευθερία σημαίνει και μεγαλύτερη υπευθυνότητα από όλους.
  • Η κυβέρνηση στηρίζει όσους έχουν ανάγκη. Ευελπιστούμε τα πρώτα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης να έρθουν πριν το τέλος καλοκαιριού.
  • Η Ελλάδα δεν θα είναι αυτή που θα πέσει στη παγίδα να υπονομεύσει τον διάλογο με την Τουρκία.
  • Δεν υπάρχει σκέψη αυτή τη στιγμή για υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών.
  • Δεν θα δεχτούμε κατάχρηση σε περιπτώσεις που δεν δικαιολογούν αστυνομική προστασία σε πρόσωπα.
  • Ο κ. Γεραπετρίτης παρουσίασε χθες το πλαίσιο για τα σελφ τεστ. Μετά η Επιτροπή συνεδρίασε χωρίς την παρουσία του.
  • Υπάρχει σύσκεψη με ανθρώπους της εστίασης σήμερα, θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ