Κινητικότητα στα ελληνοτουρκικά: Στην Αθήνα αύριο ο Γενς Στόλτενμπεργκ

Συνάντηση Μητσοτάκη - Στόλτενμπεργκ στο Μέγαρο Μαξίμου / Φωτογραφία: AP

Λίγες μόνο μέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής, αρχίζει η κινητικότητα στα ελληνοτουρκικά καθώς αύριο αναμένεται στην Ελλάδα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. 

Ο κ. Στόλτενμπεργκ φτάνει αύριο στην Αθήνα από την Άγκυρα όπου θα έχει συναντήσεις τόσο με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας. Στην Ελλάδα θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και τους Νίκο Δένδια και Νίκο Παναγιωτόπουλο. Μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Στόλτενμπεργκ, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 10:30 στο Μέγαρο Μαξίμου, θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε με ανάρτηση του την προηγουμένη εβδομάδα τη συμφωνία Ελλάδας και Τουρκίας για την εγκαθίδρυση ενός μηχανισμού αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο, μέσω μιας τηλεφωνικής γραμμής επικοινωνίας των δύο πλευρών. 

Παράλληλα, όπως σημειώνουν τουρκικά Μέσα, στην έδρα της Συμμαχίας διεξάγεται νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ των στρατιωτικών κλιμακίων των δύο χωρών, ενώ σε αναμονή βρίσκεται η ανακοίνωση της ημερομηνίας επανέναρξης και των διερευνητικών επαφών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Πέτσας: Ο Πρωθυπουργός έκανε τις ελληνικές θέσεις, ευρωπαϊκές

Στα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας: «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε τις ελληνικές θέσεις, ευρωπαϊκές. Και αυτό συνιστά εθνική επιτυχία, όχι απλά κυβερνητική. Τους καρπούς αυτής της επιτυχίας θα δρέψει η Πατρίδα μας στο επόμενο διάστημα. Είναι, άλλωστε, γι’ αυτό που τόσο ο ‘Έλληνας Πρωθυπουργός, όσο και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασαν απόλυτη ικανοποίηση για για το τελικό κείμενο, ενώ ο τελευταίος ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την στήριξη και την αποφασιστικότητά του. Όπως ήδη διαπιστώνεται από τη διεθνή Κοινότητα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με το κείμενο των συμπερασμάτων έστειλε ένα σαφέστατο μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας προς την γείτονα. Με μια φράση οι ηγέτες της Ε.Ε. υιοθετούν απέναντι στην Τουρκία πολιτική καρότου και μαστιγίου. Χαράσσουν ξεκάθαρα δύο δρόμους και δίνουν στην Τουρκία περιθώριο δύο μηνών - το αργότερο ως τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου - να επιλέξει: Αποκλιμάκωση, με συνέπεια και συνέχεια, ή κυρώσεις».

Αποχώρησε το Yavuz από την κυπριακή ΑΟΖ

Σημειώνεται, ότι χθες Κυριακή, αποχώρησε από την κυπριακή ΑΟΖ το τουρκικό πλοίο Yavuz,  σε μία κίνηση που ερμηνεύθηκε ως αποτέλεσμα των πιέσεων που ασκούνται στην Τουρκία, κυρίως από την πλευρά της Άνγκελα Μέρκελ. Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος τόνισε ότι πρόκειται για μια θετική εξέλιξη η οποία συμβάλλει στην οικοδόμηση ενός θετικού κλίματος. Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι στην κυπριακή ΑΟΖ εξακολουθεί να βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό Barbaros και τόνισε ότι η Λευκωσία αναμένει κινήσεις αποκλιμάκωσης.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και η αντίδραση της Κομισιόν, καθώς ο αρμόδιος εκπρόσωπος, Πήτερ Στάνο δήλωσε ότι «πολύ σύντομα, μπορώ να πω ότι η αποχώρηση του Yavuz αποτελεί ένα άλλο ευπρόσδεκτο βήμα προς την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και ελπίζουμε να δούμε παρόμοιες και περαιτέρω κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως περιγράφεται και συζητήθηκε από τους ηγέτες στο (Ευρωπαϊκό ) Συμβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ