Πώς οι ελληνογερμανικές σχέσεις έγιναν τόσο θερμές -Κοινό μέτωπο και απέναντι στην Τουρκία - iefimerida.gr

Πώς οι ελληνογερμανικές σχέσεις έγιναν τόσο θερμές -Κοινό μέτωπο και απέναντι στην Τουρκία

Ο Ολαφ Σολτς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου
Ο Ολαφ Σολτς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου / Φωτογραφία: Aris Oikonomou / SOOC
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΟΥΛΟΣ

«Έφτασα σε μια νέα Ελλάδα» είπε ο 'Ολαφ Σολτς, παίρνοντας το λόγο στη συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δίνοντας το στίγμα για τη νέα εποχή των ελληνογερμανικών σχέσεων.

Αυτή ήταν η πρώτη επίσκεψη του Ολαφ Σολτς στην Αθήνα, ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, και η πρώτη επίσκεψη Γερμανού καγκελαρίου μετά το τέλος της εποπτείας, τη στιγμή μάλιστα που συντελούνται κοσμογονικά γεγονότα στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Σε μια στιγμή, επίσης, που η χώρα βαδίζει σε πιο στέρεο έδαφος οικονομικά και την ίδια ώρα επιχειρεί να διαδραματίσει ξεχωριστό ρόλο, εκμεταλλευόμενη τη θέση της γεωγραφικά, αλλά και τις ισορροπίες που διαμορφώνονται μετά τα νέα δεδομένα που έχουν επιφέρει ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αφήνοντας πίσω την τεταμένη σχέση των προηγούμενων μνημονιακών χρόνων, η επίσκεψη Σολτς σηματοδοτεί αυτό το νέο κεφάλαιο διμερών σχέσεων, σε μια στιγμή, που, για πρώτη φορά, οι σχέσεις των δύο χωρών θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ιδιαίτερα θερμές.

Οι δύο ηγέτες έκαναν επισκόπηση του εξαιρετικού επιπέδου των διμερών σχέσεων σε μία σειρά από τομείς και τόνισαν τη βούλησή τους για την περαιτέρω ενίσχυσή τους.

Οικονομία, Ουκρανία, τουρκικές προκλήσεις, ενέργεια, η κατάσταση στα Βαλκάνια αλλά και το μεταναστευτικό τέθηκαν στην ατζέντα της συζήτησης, που εκτυλίχθηκε σε δύο φάσεις, στην κατ' ιδίαν συνάντηση Μητσοτάκη-Σολτς αλλά και στη συνέχεια στο γεύμα εργασίας με διευρυμένη σύνθεση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Γερμανό καγκελάριο για τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και για τις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει η κυβέρνηση, οι οποίες της έχουν επιτρέψει να συνδυάσει την ανάπτυξη με την πολιτική μείωσης των φόρων, χωρίς να υπονομεύσει τη δημοσιονομική σταθερότητα. Μίλησε ακόμη για την ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού και για τη στρατηγική της χώρας μας να συντηρηθεί η σεζόν σε όλη τη διάρκεια του έτους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συζήτησαν ακόμη για τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ανάγκη συντονισμού ενεργειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη στήριξή της.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις τιμές της ενέργειας και την ενεργειακή ασφάλεια και για την ανάγκη ευρωπαϊκών λύσεων για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με αφορμή και τις αποφάσεις του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Σολτς για τις υποδομές που αναπτύσσει η Ελλάδα, οι οποίες τη μετατρέπουν σε κρίσιμο κόμβο για την ενεργειακή ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και σε υπόδειγμα περιφερειακής συνεργασίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Σολτς για την επιθετική ρητορική και την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας και επανέλαβε ότι η Ελλάδα τάσσεται παγίως υπέρ της διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και της συνεννόησης, στη βάση, όμως, του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε ακόμη τον καγκελάριο της Γερμανίας για τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον άκυρο και ανυπόστατο χαρακτήρα του τουρκολιβυκού μνημονίου, που υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, επίσης, για τις τρέχουσες εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και την ανάγκη προώθησης της ευρωπαϊκής πορείας των χωρών της περιοχής και μέσω της Διαδικασίας του Βερολίνου, στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία θα συμμετάσχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 3 Νοεμβρίου.

Συζητήθηκε ακόμη η ευρωπαϊκή πρόκληση του μεταναστευτικού ζητήματος, το οποίο απαιτεί κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γερμανική στήριξη απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γερμανός καγκελάριος παραχώρησε ειδική συνέντευξη στα «Νέα», προκειμένου να υποστηρίξει τις ελληνικές θέσεις στα ελληνοτουρκικά. Ο Ολαφ Σολτς, σε ερώτηση για την ένταση με την Τουρκία στο Αιγαίο και τις απειλές κατά της Ελλάδας, απάντησε ότι «δεν είναι αποδεκτό ένας εταίρος του ΝΑΤΟ να αμφισβητεί την κυριαρχία του άλλου. Αυτό ισχύει και για περισσότερο ή λιγότερο συγκαλυμμένες στρατιωτικές απειλές».

«Οι σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι σημαντικές όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να επιλυθούν με διάλογο και στη βάση του διεθνούς δικαίου» πρόσθεσε, και συνέχισε:

«Ο κοινός μας στόχος, το όραμά μας θα πρέπει να είναι η αξιοποίηση ολόκληρου του οικονομικού δυναμικού της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, για το καλό όλων των χωρών. Στον βαθμό που κριθεί χρήσιμο από τους εμπλεκομένους, η Γερμανία μπορεί επ’ αυτού να συμβάλει», πρόσθεσε.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «είναι πραγματικά κρίμα ο κ. Ερντογάν να μη βλέπει ότι βαδίζει σε αδιέξοδο, όταν δηλητηριάζει το λαό του με ψέματα κατά της Ελλάδας, γιατί οι γείτονες και οι εταίροι μας γνωρίζουν ότι τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανέναν».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Όλοι γνωρίζουν ότι τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανέναν, οι διεθνείς συμβάσεις δεν αλλάζουν με αυθαίρετες ερμηνείες, ούτε η Ιστορία με ψευδαισθήσεις, ούτε η γεωγραφία με παραχαραγμένους χάρτες», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Οι θέσεις μας στις απειλές είναι σαφείς. Αντιτάσσουμε το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας», πρόσθεσε.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να ανεχθεί ύστερα από 80 χρόνια έναν νέο πόλεμο στην καρδιά της ούτε να επιτρέψει την επανάληψη ενός τετελεσμένου εισβολής και κατοχής, όπως αυτό που δυστυχώς αιμορραγεί ακόμη στην Κύπρο», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Όλα τα θέματα οφείλουν να λυθούν στη βάση του διαλόγου και του Διεθνούς Δικαίου. Είναι συμφέρουσα για όλους μας η καλή γειτονία. Η ανατολική Μεσόγειος είναι περιοχή γεμάτη δυνατότητες και είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών να τις αξιοποιήσουν», είπε από πλευράς του ο κ. Σολτς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Mάλιστα, εν συνεχεία, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επανέλαβε ότι «δεν νοείται κράτη-μέλη της συμμαχίας να αμφισβητούν την εθνική κυριαρχία άλλης χώρας του ΝΑΤΟ».

Στον Έβρο τα τεθωρακισμένα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε γνωστό πως τα τεθωρακισμένα Marder, που πήρε η Ελλάδα από τη Γερμανία, θα πάνε στον Εβρο, καθώς εκεί θα είναι πιο χρήσιμα και θα βοηθήσουν περισσότερο τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Η απάντηση για το πού θα τοποθετηθούν τα γερμανικά τεθωρακισμένα Marder δόθηκε κατά τη διάρκεια ερώτησης Γερμανού δημοσιογράφου στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ολαφ Σολτς μετά τις κοινές δηλώσεις στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σολτς: Δεν ρωτάμε τι κάνει η Ελλάδα με τα τεθωρακισμένα

Στην ερώτηση «θα είχατε πρόβλημα αν η Ελλάδα τοποθετήσει τα τεθωρακισμένα Marder στα σύνορα με την Τουρκία;», ο Ολαφ Σολτς απάντησε πως δεν είναι θέμα της γερμανικής κυβέρνησης να ζητήσει τον λόγο για το πώς η ελληνική πλευρά θα τα χρησιμοποιήσει, καθώς η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος και εταίρος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δώσαμε αυτά τα εξοπλιστικά προγράμματα, δηλαδή αυτά τα τεθωρακισμένα. Ποτέ δεν ρωτάμε τι κάνει η Ελλάδα με αυτά. Δεν είναι κάτι το οποίο κάνουμε, ούτε τώρα ούτε στο παρελθόν με άλλα εξοπλιστικά συστήματα. Είναι ένας εξαιρετικά αξιοσέβαστος και αξιόπιστος σύμμαχος η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ και δεν θα απαντήσω εγώ για τη θέση της Ελλάδας», είπε ο Γερμανός καγκελάριος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πλευρά του, απάντησε πως τα τεθωρακισμένα θα πάνε στο Εβρο, καθώς εκεί θα είναι πιο χρήσιμα.

«Μπορώ να απαντήσω εγώ για λογαριασμό του καγκελαρίου για το ζήτημα των τεθωρακισμένων Marder. Εχει απόλυτο δίκιο ο καγκελάριος να λέει ότι είναι δικό μας ζήτημα η διάταξη των δυνάμεών μας, όμως μπορώ να σας απαντήσω ότι τα Marder θα κατευθυνθούν στον Εβρο, γιατί εκεί κρίνουν οι Ενοπλες Δυνάμεις ότι θα είναι πιο χρήσιμα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ