Ελλάδα-Γαλλία, συμμαχία και στρατιωτική συνεργασία - Κοινή γραμμή Μητσοτάκη-Μακρόν - iefimerida.gr

Ελλάδα-Γαλλία, συμμαχία και στρατιωτική συνεργασία - Κοινή γραμμή Μητσοτάκη-Μακρόν

Ο Μακρόν υποδέχεται τον Κυριάκο Μητσοτάκη που χαμογελάει
Η συνάντηση Μητσοτάκη με τον Μακρόν επιβεβαίωσε τις ισχυρές σχέσεις Ελλάδας - Γαλλίας / Φωτογραφία: Intime, ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΤΕΛΗΣ

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι και η συζήτηση με τον Εμανουέλ Μακρόν πιστοποίησε ότι η Γαλλία αποτελεί τον ισχυρότερο ευρωπαϊκό σύμμαχο της Αθήνας.

Παράλληλα, η προσωπική σχέση που έχουν αναπτύξει οι δύο ηγέτες συμβάλει στην συνεννόηση και τον συντονισμό σε μια σειρά από κρίσιμα για την Ελλάδα θέματα. Το ραντεβού των δύο πλευρών είχε κλείσει από τις 23 Δεκεμβρίου και προετοιμάστηκε πολύ μεθοδικά και με πολλούς γύρους επαφών. Επελέγη η 29η Ιανουαρίου γιατί συνέπιπτε με το Ελληνογαλλικό forum.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι συζήτησαν Μητσοτάκης και Μακρόν- Η στρατηγική σχέση των δύο κρατών

Η συνάντηση στο Μέγαρο των Ηλυσίων διήρκησε μιάμιση ώρα, η ατζέντα περιελάμβανε ζητήματα από την οικονομία μέχρι το μεταναστευτικό, τα Δυτικά Βαλκάνια και το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της Ευρώπης. Αυτό που κυριάρχησε όμως, ήταν τα ζητήματα ασφάλειας και άμυνας.

Δημιουργείται πλέον μια εταιρική στρατηγική σχέση που θα παράγει συγκεκριμένα αποτελέσματα και θα δημιουργεί δράσεις, ξεφεύγοντας από την καθιερωμένη έννοια των καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ήδη αυτό μεταφράζεται με την ισχυρή παρουσία του γαλλικού ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο σε συνεργασία με ελληνικά πλοία, ενώ θα τα επόμενα βήματα, όπως κοινές ασκήσεις, θα εξειδικευθούν στις συναντήσεις που θα ακολουθήσουν, μεταξύ άλλων, ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι υπήρχε στενή επικοινωνία των δύο πλευρών όλο τον Ιανουάριο και η Ελλάδα γνώριζε ότι θα έβγαινε το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ στην Μεσόγειο, καθώς και την πρόθεση της Γαλλίας να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή.

Μητσοτάκης: Χτίζουμε συμμαχίες, ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δύναμη

Όπως διευκρινίζουν και οι δύο πλευρές, δεν υπάρχει καμία πρόθεση αυτή η συμμαχία να στραφεί κατά ενός άλλου κράτους, δηλαδή την Τουρκία, αλλά να αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συζήτηση με δημοσιογράφους μετά την συνάντηση, περιέγραψε την στρατηγική της χώρας απέναντι στην Άγκυρα στο εξής πλαίσιο: «Εξακολουθούμε να μιλάμε με την Τουρκία, χτίζουμε διεθνείς συμμαχίες, ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δύναμη. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Θα ήταν ανεπίτρεπτο αν δεν κάναμε και τα τρία». Η συγκεκριμένη αντίληψη κρατά ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου με την άλλη πλευρά του Αιγαίου για την εξομάλυνση της κατάστασης, ωστόσο διασφαλίζει σε κάθε περίπτωση την ασφάλεια της χώρας έναντι πιθανών κινδύνων.

Οι συζητήσεις Μητσοτάκη με τον CEO της Total

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται από ελληνικής πλευράς στη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον CEO της Total Patrick Pouyanné. Ήταν η πρώτη φορά που συναντάται ο Πρωθυπουργός με την Total και η κουβέντα αφορούσε θέματα υδρογονανθράκων σε Ελλάδα, Κύπρο και Λιβύη όπου η Total έχει σημαντική διείσδυση και είναι αυτόνομος παίκτης στην περιοχή μας.

Συζητήθηκαν και οι έρευνες στο οικόπεδο της Κύπρου και στην Ελλάδα, καθώς η γαλλική εταιρεία πέραν του οικοπέδου 8 στην κυπριακή ΑΟΖ, συμμετέχει στις έρευνες στο οικόπεδο νότια της Κρήτης που έχει δημοπρατήσει η Ελλάδα, ενώ διερευνώνται οι προθέσεις της για τα 2 οικόπεδα Νοτιοδυτικά της Κρήτης, που έχουν οριστεί από την Αθήνα αλλά δεν έχουν δημοπρατηθεί ακόμα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ