Βουλή -Εκλογικός νόμος: Πυρά από τον Αλέξη Τσίπρα -Δείτε live - iefimerida.gr

Βουλή -Εκλογικός νόμος: Πυρά από τον Αλέξη Τσίπρα -Δείτε live

Ο Αλέξης Τσίπρας στο βήμα της Βουλής
Ο Αλέξης Τσίπρας ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο -Φωτογραφία: George Vitsaras / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Βουλή η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Με επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή για τον εκλογικό νόμο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τον πρωθυπουργός ότι «για μια ακόμη φορά επιλέγει να αποφύγει την άμεση αντιπαράθεση», και πως «η ΝΔ αλλάζει τον εκλογικό νόμο στην αρχή, ώστε να πάτε σύντομα σε μια εκλογική αναμέτρηση».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Αλ. Τσίπρας προειδοποίησε ότι όποιος προσπαθεί μέσα από τον εκλογικό νόμο να προκαταλάβει τις εξελίξεις και να σκάψει δήθεν το λάκκο των πολιτικών του αντιπάλων, στο τέλος πέφτει μέσα ο ίδιος και όχι ο αντίπαλος, και εμφανίστηκε βέβαιος ότι από τις επόμενες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική, θα προκύψει προοδευτική κυβέρνηση. «Η ιστορία διδάσκει ότι όποιος κάνει τέτοιου είδους παιχνίδια, συνήθως λογαριάζει χωρίς το ξενοδόχο, που εν προκειμένω είναι ο ίδιος ο λαός μας» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «ακόμη και μετά την ψήφιση του παρόντος νόμου, αλλά με λιγότερες από 200 ψήφους, η επόμενη εκλογική αναμέτρηση - είτε έτσι είτε αλλιώς - θα είναι με απλή αναλογική. Όποτε και αν γίνουν οι επόμενες εκλογές».

Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της συμπολίτευσης, είπε ότι οι όποιοι σχεδιασμοί είναι «ανόητοι και πρόσκαιροι», και εξήγησε: «Όπως και να έχουν τα πράγματα, περισσότεροι από το ένα τρίτο όλων σας κύριοι συνάδελφοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας, όποτε και να γίνουν οι εκλογές και ό,τι και να γίνει, δεν θα εκλεγείτε ξανά. Να το γνωρίζετε λοιπόν αυτό, οι περισσότεροι θα είστε μιας χρήσης».

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Ξέρω βέβαια, σας λένε κάποιοι, μη νοιάζεστε, γιατί οι επόμενες εκλογές δεν θα βγάλουν κυβέρνηση και θα πάμε ξανά σε εκλογές, οπότε και θα έχετε κάποια πιθανότητα να εκλεγείτε. Πόσο σίγουροι είστε για αυτό; Οι εκλογές όμως αυτές, οι επόμενες εκλογές, όποτε και αν αποφασίσετε να γίνουν, θα γίνουν με το δίκαιο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Και θα βγάλουν νέους συσχετισμούς δύναμης. Και να μην είστε καθόλου σίγουροι ότι από αυτούς τους συσχετισμούς δύναμης δεν θα προκύψει κυβερνητική λύση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η λύση δεν θα εμπεριέχει τη ΝΔ και τον κο Μητσοτάκη. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ακόμη, ότι με τον σημερινό εκλογικό νόμο «βάζετε οριστικά τέλος και στο επικοινωνιακό αφήγημα περί συναινέσεων που επιδιώξατε να στήσετε το προηγούμενο διάστημα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κριτική για εξωτερική πολιτική - μεταναστευτικό - δημόσια ασφάλεια

Ακολούθως, ο Αλ. Τσίπρας άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την εξωτερική της πολιτική, κατηγορώντας την ότι «με την ανεύθυνη στάση που κρατάτε στα κρίσιμα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ως αντιπολίτευση και ως κυβέρνηση, προκαλέσατε ήδη βαθιά ρωγμή στην εικόνα που θα έπρεπε να έχει μια αξιόπιστη ελληνική κυβέρνηση στο εξωτερικό». Έκανε έμμεση αναφορά στην Διάσκεψη του Βερολίνου λέγοντας: «Η Ελλάδα που μπόρεσε αυτονόητα να βρίσκεται στο κέντρο των διεθνών πρωτοβουλιών που αφορούν την ευρύτερη περιοχή, με αυτοπεποίθηση, που μπόρεσε τα τελευταία χρόνια να αναδείξει μια ανεξάρτητη, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, πλέον πασχίζει ακόμη και για να μπορέσει να εκφράσει τις θέσεις της στις διεθνείς συναντήσεις και στα διεθνή fora, όταν βέβαια καταφέρνει να κάνει έστω κι αυτό, δηλαδή να βρίσκεται εκεί όπου θα έπρεπε να βρίσκεται για να το κάνει, και δεν λάμπει δια της απουσίας της».

Συνεχίζοντας με κριτική για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε πως «την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις που εσείς δημιουργήσατε και οι αντιλήψεις που εσείς καλλιεργήσατε και υποδαυλίσατε στο κρίσιμο θέμα του Προσφυγικού, επιστρέφουν και σας χτυπούν την πόρτα...Μιλάγατε για τη ντροπή της Μόρια όταν είχε 5.000 ανθρώπους. Και λέγατε ότι μόλις εκλεγείτε θα ελέγξετε τα σύνορα και θα τα φτιάξετε όλα. Και σήμερα η Μόρια δεν έχει 5 αλλά 25 χιλιάδες. Και τα έχετε κάνει όλα μπάχαλο. Αλλάξατε 5 διαφορετικούς υπευθύνους υπουργούς, αφού καταργήσατε το υπουργείο. Για να έρθετε μετά από 6 μήνες να το ξανασυστήσετε».

Κριτική όμως έκανε και για την οικονομία: «...Πού είναι η περιβόητη ανάπτυξη του 4% που επαγγελλόσασταν προεκλογικά; Που είναι η καταιγίδα των επενδύσεων; Που είναι οι μπουλντόζες στο Ελληνικό που θα έμπαιναν τάχα μου σε μια εβδομάδα γιατί δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ καθυστερούσε; Που είναι οι θέσεις εργασίας, οι δουλειές για όλους, όπως λέγατε; Που είναι η αύξηση του βασικού μισθού;».

Αναφέρθηκε και στο ασφαλιστικό λέγοντας: «Στο ασφαλιστικό, αντί διατήρησης των ελαφρύνσεων που εισήγαγε ο νόμος Κατρούγκαλου και επέκτασή τους, προχωράτε σε αυξήσεις για τη μεγάλη πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών. 20% περισσότερα για το 90% εξ αυτών. Με το άδικο σύστημα των κλάσεων, ο ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα 7.000 θα πληρώνει τα ίδια με αυτόν που βγάζει 70.000 ευρώ. Αυτή είναι η βελτίωση που υποσχεθήκατε;».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά και στο πεδίο της δημόσιας ασφάλειας, παρά τις τυμπανοκρουσίες σας - συνέχισε - το βαρύ έγκλημα αλωνίζει, μαφιόζοι δρουν ανενόχλητοι, ενώ εσείς εξαντλείστε σε επικοινωνιακές επιδείξεις πυγμής και τσαμπουκά στα σπίτια φιλήσυχων ανθρώπων στο Κουκάκι, που έχουν την ατυχία να είναι μεσοτοιχία με καταλήψεις εγκαταλελειμμένων κτιρίων. Απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι δεν είχε το θάρρος να ζητήσει συγγνώμη από την οικογένεια Ινδαρέ που κακοποιήθηκε, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικοινωνιακού τύπου επιχειρήσεις.

Αναφέρθηκε στο νόμο για τη Παιδεία, κατηγορώντας την υπουργό ότι ψευδώς ισχυρίστηκε ότι η ρύθμιση για το άρθρο 50 επιβάλλεται από την ΕΕ. Υποστήριξε ότι αυτή η ρύθμιση επιβάλλεται από τους ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εκπαίδευσης και ανέφερε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε εφαρμόσει αντίστοιχη ρύθμιση στο παρελθόν.

Αντισυνταγματική η ρύθμιση

Ο κ. Τσίπρας έκλεισε με μία τελευταία παρατήρηση: «Με μια αντισυνταγματική κατά τη γνώμη μας ρύθμιση, υπονομεύετε τη δυνατότητα ελεύθερου σχηματισμού πολιτικών συνεργασιών με τη μορφή προεκλογικών συνασπισμών, αφού στην πράξη αποκλείετε πολιτικούς συνασπισμούς από την πρόσβαση στο bonus. Και σας διαβεβαιώνω - και θυμηθείτε το - πως η απλή αναλογική ήρθε για να μείνει στη πολιτική ζωή του τόπου...Θα σπάσει τους μηχανισμούς τεχνητής αναπαραγωγής συστημάτων εξουσίας και συναλλαγής με κάθε λογής συμφέροντα και θα ανανεώσει τη δύναμη και την κριτική στάση των ΜΜΕ και του Τύπου. Θα δώσει το έρεισμα για όχι για συμβόλαια διαπλοκής με τα συμφέροντα, όπως κάνετε σήμερα, αλλά για συμβόλαια εμπιστοσύνης με το λαό».

Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι δήλωσαν οι εισηγητές των κομμάτων

«Η υπόθεση της διακυβέρνησης της χώρας δεν μπορεί να είναι ευκαιριακοί και συγκυριακοί κομματικοί σχηματισμοί, με μοναδικό στόχο την άσκηση εξουσίας», δήλωσε στη συζήτηση του εκλογικού νόμου, ο εισηγητής της ΝΔ Βασίλης Υψηλάντης και πρόσθεσε ότι το μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «είναι μια χαρακτηριστική, τραγική περίπτωση στην πρόσφατη ιστορία μας. Πολύ, δε, περισσότερο, η χώρα δεν μπορεί να παραμένει ακυβέρνητη και να σύρεται σε συνεχείς και επαναλαμβανόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, οι οποίες μειώνουν το κύρος της διεθνώς και προκαλούν αποσταθεροποίηση στην εθνική οικονομία και στη γεωπολιτική της θέση».

Όπως είπε, το νομοσχέδιο για την εκλογή βουλευτών, «αποτελεί ένα μεγάλο βήμα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για ταχεία ολοκλήρωση όλων των γενναίων θεσμικών παρεμβάσεων που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία και που θα εξασφαλίσουν στη χώρα μας, την κυβερνησιμότητα και τη σταθερότητα και που της δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσει περαιτέρω τη δράση της για τον εκσυγκρονισμό και τον αναπτυξιακό μετασχηματισμό της χώρας μας που ήδη γίνεται αισθητός».

«Προσβάλετε τη λαϊκή κυριαρχία, την ισότητα της ψήφου των πολιτών, το Σύνταγμα και ταυτόχρονα τις ανάγκες της κοινωνίας και της χώρας. Χτίζετε τοίχους, αγαπητοί συνάδελφοι, και αναδεικνύετε ότι το μόνο που υπηρετείτε είναι το τρίπτυχο, επικοινωνία, επικοινωνία, επικοινωνία», ανέφερε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης.

«Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, δυστυχώς για σας, ευτυχώς για τον ελληνικό λαό», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Με αυτά που κάνετε, θα μας κάνετε όλους να ξεπεράσουμε διαφορές, διαφωνίες και πληγές που είχαμε στο παρελθόν και θα έχουμε όχι μόνο προοδευτική κυβέρνηση, όχι μόνο δεν θα γίνουν διπλές εκλογές, αλλά θα πάρουμε και την πρωτοβουλία, αφού δεν το κάνει η κυβέρνηση, για τη σύγκληση επιτροπών των κομμάτων της αντιπολίτευσης του προοδευτικού χώρου, προκειμένου να συμφωνήσουμε σε ένα εκλογικό σύστημα, τόσο για τις εθνικές εκλογές, όσο και για την τοπική αυτοδιοίκηση, που θα σέβεται την ψήφο του ελληνικού λαού, ώστε μετά τις επόμενες εκλογές με απλή αναλογική να ψηφιστεί με πάνω από διακόσιες ψήφους ξανά η απλή αναλογική και να μην υλοποιήσετε τα στρεβλά σχέδια που έχετε για τη νόθευση της λαϊκής βούλησης και της λαϊκής κυριαρχίας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Νέα Δημοκρατία, το μόνο που καταφέρνει είναι να αποδείξει ότι σαν παράταξη αποτελεί τη συντηρητική παράταξη της χώρας», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη και πρόσθεσε: «Η ΝΔ, δείχνει να αντιλαμβάνεται ελάχιστα το πόσα πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στον πολιτικό χάρτη και στο πολιτικό σύστημα τα τελευταία δέκα χρόνια. Θέλετε να αυτοαποκαλείστε μεταρρυθμιστικοί. Θέλετε να λέτε ότι είστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Θέλετε να λέτε ότι είστε η κυβέρνηση, πρώτη κυβέρνηση της νέας μεταμνημονιακής κανονικότητας. Η νέα όμως κανονικότητα που τώρα εσείς διαμορφώνετε, επιτεύχθηκε πάνω στα κορμιά άλλων, μέσα από συνεργασίες άλλες, ιδιότυπες, δύσκολες, αταίριαστες, ανίερες, πολύ δύσκολες συνεργασίες».

«Το νέο εκλογικό σύστημα που εισηγείται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το παρόν σχέδιο νόμου είναι πλειοψηφικό και καλπονοθευτικό. Μετατρέπει μια εκλογική μειοψηφία σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όπως άλλωστε συστηματικά γίνεται από τη Μεταπολίτευση και μετά απ' όλες τις κυβερνήσεις», ανέφερε, κατά τη συζήτηση του νέου εκλογικού νόμου, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας καταψηφίζει και στέκεται απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να επαναφέρει το μπόνους, πριμοδοτώντας το πρώτο κόμμα με έως και με πενήντα έδρες και διατηρώντας το 3% ως όριο εισόδου στη Βουλή. Και αυτό μέσα από τον εκβιασμό των διπλών εκλογών, στο όνομα της σταθερότητας και της κυβερνησιμότητας», είπε ο κ. Συντυχάκης και κατήγγειλε ότι και οι προτάσεις των άλλων κομμάτων «κινούνται στην ίδια καλπονοθευτική κριτική με λιγότερη ή περισσότερη αναλογικότητα μικρότερης ή μεγαλύτερης κλοπής εδρών από τα μικρότερα κόμματα» και «το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι η απόρριψη της απλής και ανόθευτης αναλογικής, χωρίς μπόνους και πλαφόν, που σταθερά υποστηρίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας».

«Εμείς, στο πρόγραμμά μας είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής με πλαφόν 3%, αλλά επειδή η πατρίδα μας βρίσκεται σε αυτή τη θέση που βρίσκεται σήμερα, με τα εθνικά θέματα ανοικτά, με τη λαθρομετανάστευση να έχει ένα τέτοιο τεράστιο πρόβλημα, το οποίο θα το έχουμε για τις επόμενες δεκαετίες, για όλους αυτούς τους λόγους που σας ανέφερα, αποφασίσαμε σαν Ελληνική Λύση να πούμε "ναι" στον εκλογικό νόμο που φέρνει η κυβέρνηση παρ' όλο που δεν είναι το δικαιότερο σύστημα, αλλά αυτή τη στιγμή είναι το σύστημα το οποίο χρειάζεται η πατρίδα μας για να κυβερνηθεί», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης. «Στον βωμό ενός ψευδεπίγραφου χάους της ακυβερνησίας, θυσιάζεται η λαϊκή κυριαρχία, η δημοκρατική αρχή, η αντιπροσωπευτικότητα και η αναλογικότητα», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ 25 Αγγελική Αδαμοπούλου και πρόσθεσε: «Οι ισχυρές κυβερνήσεις τόσο δεκαετιών, που ζηλεύει η σημερινή κυβέρνηση, είναι που τελικά κατάντησαν την Ελλάδα χρεοδουλοπαροικία, ενώ οι κυβερνήσεις συνεργασίας φάνηκαν τελικά πιο σταθερές και λιγότερο αυθαίρετες, λόγω ακριβώς της ανάγκης και της επίτευξης συναινέσεων».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συζήτηση για τον νέο εκλογικό νόμο, προκάλεσε από νωρίς έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή κυρίως λόγω της ρύθμισης του νόμου Παυλόπουλου, που επανέρχεται αυτούσια.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση, περιορίζει στους συνασπισμούς κομμάτων το μπόνους ακόμα και αν είχαν εκλεγεί ως πρώτη δύναμη και προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ που επέκριναν την κυβέρνηση για τη ρύθμιση. Η αξιωματική αντιπολίτευση, μάλιστα, κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας.

Νέος εκλογικός νόμος: Επίθεση Λιβάνιου σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Ο υφυπουργός εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι ήθελε την επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου και την ίδια ώρα τον κατηγορεί ότι είχε φτιάξει ένα αντισυνταγματικό νόμο: «Η κυβέρνηση έφερε γραμμή γραμμή λέξη λέξη το νόμο που ίσχυε το 2008. Τον είχε εισηγηθεί ο Προκόπης Παυλόπουλος. Λέτε τώρα που θέλατε την επανεκλογή του ότι ο νόμος που έκανε ήταν αντισυνταγματικός. Θέλατε να επανεκλεγεί ένας πρόεδρος που έκανε αντισυνταγματικούς νόμους;»

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα ο κ. Λιβάνιος επιτέθηκε και στο Κίνημα Αλλαγής καθώς νωρίτερα ο Ανδρέας Λοβέρδος είχε αναρωτηθεί αν η κυβέρνηση φοβάται το ενδεχόμενο το Κίνημα Αλλαγής που είναι συνασπισμός κομμάτων να κερδίσει στις επόμενες εκλογές περισσότερες ψήφους από τη Νέα Δημοκρατία. «Επειδή εξανίσταται το Κίνημα Αλλαγής για την αντισυνταγματικότητα πρέπει να ξέρει ότι κέρδισε τρεις εκλογές με το νόμο Κούβελα που ήταν ενισχυμένη αναλογική. Τότε δεν νιώθετε την αντισυνταγματικότητα τότε δεν διαβάζετε τι έλεγαν οι συνταγματολόγοι;»

Με βάση τη διάταξη που υπήρχε και στο νόμο Παυλόπουλου με τον οποίο έγιναν οι εκλογές του 2015 και του 2019 αν συνασπισμός ο οποίος αποτελείται από δύο κόμματα συγκεντρώσει 40% και το δεύτερο αυτοτελές κόμμα συγκεντρώσει 25% τότε το μπόνους θα χορηγηθεί στο δεύτερο κόμμα καθώς το 25% είναι μεγαλύτερο από το 20% το οποίο είναι ο μέσος όρος των κομμάτων του συνασπισμού.

Η έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής αναφέρει ότι η ρύθμιση υπήρχε αυτούσια και σε προηγούμενο νόμο και ότι κατ'ουσίαν αποκλείει τους συνασπισμούς κομμάτων από την πρόσβαση στην πριμοδότηση. Προσθέτει μάλιστα ότι επί της συνταγματικότητας της διαφορετικής μεταχείρισης συνασπισμών και αυτοτελών κομμάτων έχουν εκφραστεί πολλές και αντικρουόμενες απόψεις .

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ