Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Θρίαμβος Ανδρουλάκη στον πρώτο γύρο -Πού κρίθηκε η μάχη, σε θαύμα ελπίζει ο Παπανδρέου - iefimerida.gr

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Θρίαμβος Ανδρουλάκη στον πρώτο γύρο -Πού κρίθηκε η μάχη, σε θαύμα ελπίζει ο Παπανδρέου

Ανδρουλάκης, Παπανδρέου
Ανδρουλάκης, Παπανδρέου
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΣΧΟΒΑΣ
Αγγελος Μόσχοβας

Με το βλέμμα στραμμένο στον δεύτερο γύρο, της επόμενης Κυριακής, ξημερώνει η Δευτέρα στα επιτελεία των μονομάχων για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη και Γιώργου Παπανδρέου.

Η αθρόα συμμετοχή των πολιτών στις κάλπες του ΚΙΝΑΛ ανά τη χώρα έφτασε τις 270.000, γεγονός που αναπτέρωσε τις ελπίδες για επανάκαμψη του κόμματος όπως αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με ενσωματωμένο το 90,50% των ψήφων (το 90,61% των εκλογικών κέντρων - 242.500 ψήφοι):

  • Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήρθε πρώτος καθαρά με 37,03% (89.159).
  • Δεύτερος ήρθε ο Γιώργος Παπανδρέου με 27,79% (66.920).
  • Τρίτος ο Ανδρέας Λοβέρδος με 25,96% (62.507).
  • Έπονται οι Παύλος Χρηστίδης με 3,26% (7.840),
  • Χάρης Καστανίδης με 2,98% (7.185),
  • Παύλος Γερουλάνος με 2,97% (7.161).

Τα αποτελέσματα των εκλογών του πρώτου γύρου δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες: Η διαφορά 10 ποσοστιαίων μονάδων ανάμεσα σε Ανδρουλάκη - Παπανδρέου μοιάζει αδύνατον να καλυφθεί -κάτι που αναγνώριζαν ακόμη και συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού. Η διαφορά μάλιστα έκανε πολλούς να πιστεύουν ότι ο Γ. Παπανδρέου στη δήλωσή του, μπροστά στον κίνδυνο να καταποντιστεί με ευρύτατη διαφορά, θα ανακοίνωνε ότι δεν θα κατέλθει στον β' γύρο, αναγνωρίζοντας τη νίκη του ευρωβουλευτή. Κάτι το οποίο δεν συνέβη ωστόσο, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός στη δήλωσή του έδωσε ραντεβού στους πολίτες για την άλλη Κυριακή.

Σημειώνεται ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης διπλασίασε τα ποσοστά του από το 2017, καθώς τότε στον α' γύρο είχε συγκεντρώσει 51.736 ψήφους (ποσοστό 24,73%) και στον β' γύρο 66.483 ψήφους (43,25%).

Υπενθυμίζεται ότι στις εσωκομματικές εκλογές του 2017 στον πρώτο γύρο η Φώφη Γεννηματά είχε πάρει 86.330 ψήφους (ποσοστό 41,27%) και στον β' γύρο 87.230 (ποσοστό 56,75%).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οπως δείχνουν τα αποτελέσματα στις μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας, ο Νίκος Ανδρουλάκης κυριάρχησε στην Κρήτη όπου πήρε ποσοστό άνω του 60%, αλλά και σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία και Νησιά.

Η δύναμη του Γ. Παπανδρέου ήταν κυρίως στην Αθήνα, ενώ στην Αττική πρώτευσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, όπως και στον Πειραιά.

Το ενδιαφέρον φαίνεται ότι εστιάζεται στη στρατηγική των υποψηφίων για τον δεύτερο γύρο. Οι Α. Λοβέρδος, Π. Χρηστίδης, Π. Γερουλάνος στις δηλώσεις τους απέφυγαν να πάρουν θέση. Απαντες πάντως οι προαναφερθέντες μίλησαν για την ανάγκη ενότητας του χώρου, ξορκίζοντας έτσι ενδεχόμενο διασπαστικών κινήσεων.

Στο επιτελείο του Ν. Ανδρουλάκη θεωρούν δεδομένη την επικράτησή του στον β' γύρο με ακόμη μεγαλύτερη διαφορά, καθώς εκτιμούν ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν έχει «δεξαμενές» τέτοιες που να του επιτρέψουν καν να απειλήσει την κυριαρχία Ανδρουλάκη. Κομματικές πηγές προβλέπουν ότι την επόμενη Κυριακή θα προσέλθουν στις κάλπες λιγότεροι πολίτες, ωστόσο όσοι έλθουν από τους άλλους υποψηφίους «θα επιλέξουν στην πλειοψηφία τους να πάνε με τον νικητή».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο επιτελείο Παπανδρέου επικρατεί μούδιασμα, καθώς βλέπουν ότι η ανατροπή είναι σχεδόν αδύνατη, ωστόσο «χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν δίνεται» όπως έλεγαν. Προσδοκούν στις ψήφους από τους Χ. Καστανίδη, Π. Γερουλάνο και Π. Χρηστίδη, αν και ουδείς μπορεί να προβλέψει πόσοι από αυτούς θα προσέλθουν στον β' γύρο και ακόμη περισσότερο εάν θα πάνε με το ρεύμα ή θα επιλέξουν να στηρίξουν Παπανδρέου. Οι επιτελείς του θα δώσουν βάρος την εβδομάδα που έρχεται σε εμφανίσεις και πολιτική αντιπαράθεση με τον Ν. Ανδρουλάκη, δίνοντας έμφαση στην πολιτική ταυτότητα του ΚΙΝΑΛ και της παράταξης. Τέλος, δεν είναι ακόμη βέβαιο εάν ο Γ. Παπανδρέου θα θελήσει να προσέλθει αυτή τη φορά σε debate β' γύρου, κόντρα στον νικητή του πρώτου γύρου.

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει, δεσμεύομαι για ενότητα και πολιτική αυτονομία

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών του ΚΙΝΑΛ, ο Νίκος Ανδρουλάκης από τη Χ. Τρικούπη δήλωσε ότι επιστρέφει το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Παράταξη.

Ο κ. Ανδρουλάκης που είναι ο καθαρός νικητής της πρώτης Κυριακής, με ευρύ προβάδισμα ενόψει β' γύρου, με μια προσεκτική δήλωση αναφέρθηκε τόσο στην εκλιπούσα Φώφη Γεννηματά, όσο και στη μεγάλη συμμετοχή πολιτών στις κάλπες, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τους συνυποψηφίους του για τον πολιτισμένο προεκλογικό αγώνα που έδωσαν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δήλωση Νίκου Ανδρουλάκη για το αποτέλεσμα της 5ης Δεκεμβρίου 2021

«Θέλω να ευχαριστήσω τους 270.000 προοδευτικούς πολίτες που ήρθαν και μας τίμησαν σε αυτή την πολύ μαζική διαδικασία.

Θέλω να ευχαριστήσω τους συνυποψηφίους μου, που δώσαμε έναν αγώνα με πολιτικό πολιτισμό, με αξιοπρέπεια και ενότητα. Την ενότητα που είναι και η βασική παρακαταθήκη της αείμνηστης Προέδρου μας, Φώφης Γεννηματά.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Από την αρχή αυτής της προσπάθειας, είπα ότι η δύναμη μου είναι η βάση της Παράταξης και όσοι την επιθυμούν περήφανη και ισχυρή. Θέλω πραγματικά να τους ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου για την τιμή που μου έκαναν και δεσμεύομαι ότι θα τιμήσω την εντολή τους για ανανέωση, για ενότητα και πολιτική αυτονομία. Η Δημοκρατική Παράταξη απόψε επιστρέφει, το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Παπανδρέου: Την επόμενη Κυριακή αποφασίζουμε για την ταυτότητα του Κινήματος

Ο Γιώργος Παπανδρέου με μια λιτή δήλωσή του από το Ιδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου έβαλε το δίλημμα για τον δεύτερο γύρο των εκλογών του ΚΙΝΑΛ.

«Αυτήν την Κυριακή πετύχαμε το στόχο να κινητοποιήσουμε μαζικά μεγάλο αριθμό προοδευτικών πολιτών. Την άλλη Κυριακή οι πολίτες που σήμερα μας τίμησαν με τη μεγαλειώδη συμμετοχή τους αποφασίζουν για την τύχη της παράταξης. Αποφασίζουν για το μέλλον. Αποφασίζουν για την πορεία του κινήματος μας. Αποφασίζουν για τις αξίες της και την προοδευτική της ταυτότητα. Ευχαριστώ όλους για τη συμμετοχή και σας καλώ στη μάχη της επόμενης Κυριακής».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λοβέρδος: Συνεχίζω δυνατά με σεμνότητα και ενότητα

«Συνεχίζω δυνατά με σεμνότητα και ενότητα», δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, δίχως να πάρει θέση για τον επόμενο γύρο των εκλογών του ΚΙΝΑΛ, την ερχόμενη Κυριακή (12/12).

Ο Ανδρέας Λοβέρδος κάνει δήλωση έξω από τη Χ. Τρικούπη -Φωτογραφία: Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης
Ο Ανδρέας Λοβέρδος κάνει δήλωση έξω από τη Χ. Τρικούπη -Φωτογραφία: Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

«Θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες που συμμετείχαν σε αυτή τη γιορτή της δημοκρατίας και να ζητήσω συγγνώμη για τις ώρες που ταλαιπωρήθηκαν στις κάλπες», τόνισε, αναφέροντας το εξής στη συνέχεια: «Συνεχίζω δυνατά με σεμνότητα και ενότητα, η Δημοκρατική Παράταξη έχει μέλλον, το ΠΑΣΟΚ έχει μέλλον».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χρηστίδης: Υποχρέωσή μας να προχωρήσουμε όλοι μαζί για το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής

Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των εκλογών του ΚΙΝΑΛ, ο Παύλος Χρηστίδης σχολίασε τα αποτελέσματα χωρίς να πει ποιον θα στηρίξει στο β' γύρο.

«Η μαζική συμμετοχή των εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, μας γεμίζει με αισιοδοξία και ευθύνη. Δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα επανεκκίνησης και προοπτικής της παράταξης και ταυτόχρονα επιβραβεύει τον αγώνα και την παρακαταθήκη της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά», δήλωσε αρχικά, ο Παύλος Χρηστίδης.

«Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τους χιλιάδες συντρόφους που εμπιστεύτηκαν τη δική μου υποψηφιότητα. Είναι υποχρέωσή μας να προχωρήσουμε όλοι μαζί για το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής. Ξεκινήσαμε ένα ταξίδι πριν από 40 μέρες από το μηδέν και ανοίξαμε νέους δρόμους για να πάμε μπροστά. Η εμπιστοσύνη σας εκτός από τιμή, είναι και ευθύνη», σχολίασε χαρακτηριστικά, ενώ ερωτηθείς για το ποιον θα υποστηρίξει στον επόμενο γύρο (Κυριακή 12/12), τόνισε πως «αυτά θα τα πούμε από αύριο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γερουλάνος: «Η συγκλονιστική παρουσία των πολιτών στις κάλπες μάς δεσμεύει όλους στην ενότητα»

Ως νίκη της Δημοκρατίας χαρακτήρισε ο Παύλος Γερουλάνος το αποτέλεσμα των εκλογών του ΚΙΝΑΛ.

Ο υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος, που κατετάγη τελευταίος με 2,97% τόνισε ότι η μετάλη συμμετοχή πολιτών ήταν δικαίωση για όλους που μίλησαν πολιτικά. «Αυτό που συνέβη στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, η συγκλονιστική παρουσία των πολιτών στις κάλπες μάς δεσμεύει όλους. Μάς δεσμεύει να βαδίσουμε αδιαπραγμάτευτα στον δρόμο της ενότητας, τη μεγάλη παρακαταθήκη της Φώφης Γεννημάτα» πρόσθεσε και σημείωσε με έμφαση: «Η προοδευτική μας πρόταση θα είναι η απάντηση στον συντηρητισμό της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα που δοκιμάστηκαν όλοι, η παράταξη μας είναι αυτή που δίνει ξανά ελπίδα». Τέλος γνωστοποίησε ότι επικοινώνησε με τον Νίκο Ανδρουλάκη τον οποίο και συνεχάρη, όπως και με τους άλλους συνυποψηφίους του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ