Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Αγριεύει η αντιπαράθεση για τον β' γύρο - Ο Παπανδρέου επιτίθεται στον Ανδρουλάκη - iefimerida.gr

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Αγριεύει η αντιπαράθεση για τον β' γύρο - Ο Παπανδρέου επιτίθεται στον Ανδρουλάκη

Νίκος Ανδρουλάκης, Γιώργος Παπανδρέου
Νίκος Ανδρουλάκης, Γιώργος Παπανδρέου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αγριεύει η κόντρα Παπανδρέου - Ανδρουλάκη ενόψει του β' γύρου των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ.

Με καταμετρημένο το 96% των ψήφων, τους δύο «μονομάχους» χωρίζουν 22.598 ψήφοι: Ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 94.464 ψήφους (36,75%) και ο Γιώργος Παπανδρέου 71.866 (27,96%). Με μια τέτοια διαφορά και εν αναμονή της στάσης των υπολοίπων 4 υποψηφίων για το ποιον θα στηρίξουν στον β' γύρο, τα δεδομένα αλλάζουν για την εβδομάδα που διανύουμε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρώην πρωθυπουργός αποφάσισε να αλλάξει τακτική και από τους μειλίχιους τόνους, πέρασε στην εκτόξευση κατηγοριών κατά του αντιπάλου του της επόμενης Κυριακής.

Στη νέα τακτική Παπανδρέου δεν πρόκειται να απαντήσει με αντεπίθεση ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπως αναφέρουν συνεργάτες του, εκτιμώντας μάλιστα ότι η όξυνση και η εκτόξευση κατηγοριών δεν θα βοηθήσουν τον πρώην πρωθυπουργό.

Σήμερα αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους για τη στάση τους στον β' γύρο οι κ. Ανδρέας Λοβέρδος και Παύλος Χρηστίδης, και ίσως ο Παύλος Γερουλάνος. Ωστόσο όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι και οι τρεις θα στηρίξουν -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- την υποψηφιότητα Ανδρουλάκη, ενώ ο Χάρης Καστανίδης έχει αποφασίσει να μην πάρει θέση, αρκούμενος να ευχηθεί «καλή επιτυχία».

Η διαφορά στρατηγικής φάνηκε ξεκάθαρα χθες στις δύο τηλεοπτικές εμφανίσεις των μονομάχων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης που μίλησε στο Open κινήθηκε στο γνωστό πλαίσιο της ήπιας αντιπαράθεσης, αποφεύγοντας θριαμβολογίες και δηλώνοντας ότι θα κινηθεί στον β' γύρο ως να πρόκειται για μια νέα μάχη. «Η πολιτική είναι γεμάτη εκπλήξεις. Για μένα είναι μια νέα εκλογική μάχη», είπε χαρακτηριστικά. Κατά τον ίδιο, η μεγάλη προσέλευση στις κάλπες και το μεγάλο ποσοστό δείχνει ότι «πολλοί άνθρωποι θέλουν η παράταξη να αλλάξει σελίδα. Πολλοί θεωρούν ότι οι παλιοί πρωταγωνιστές είχαν πάρα πολλές ευκαιρίες στην πολιτική τους ζωή και τώρα ήρθε η ώρα για μια νέα γενιά να πρωταγωνιστήσει. Όπως επίσης και το θέμα της ενότητας. Ο κόσμος έχει πληγωθεί από τις πάρα πολλές εσωτερικές αναταράξεις, οπότε είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητές του. Και η πολιτική αυτονομία, διότι οι ψηφοφόροι μας δεν θέλουν καμία μα καμία συζήτηση με τη ΝΔ και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουν ένα κόμμα ισχυρό, αυτόνομο, που να ξαναγίνει πρωταγωνιστής, όπως ήταν τα παλαιότερα χρόνια».

Η επίθεση Παπανδρέου

Στον αντίποδα, η εμφάνιση Παπανδρέου στον ΣΚΑΪ το βράδυ της Δευτέρας προκάλεσε αίσθηση, καθώς επιτέθηκε ευθέως κατά του Νίκου Ανδρουλάκη. Ορισμένοι εκτιμούν ότι «ο Παπανδρέου ξέρει ότι δεν έχει ελπίδες ανατροπής, οπότε τα παίζει όλα για όλα και ό,τι πάρει». Αλλοι θεωρούν ότι αυτή η τακτική θα του γυρίσει μπούμερανγκ. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση φαίνεται ότι είναι ειλημμένη.

Μεταξύ άλλων είπε:

  • «Η ηλικία δεν είναι πιστοποίηση ανανέωσης. Ανανέωση είναι οι ιδέες, να χτυπήσουμε στεγανά. Δεν πιστεύω ότι αυτά τα χαρακτηριστικά τα έχει ο κ. Ανδρουλάκης». Εφερε δε ως παράδειγμα ότι μεταρρυθμίσεις δικές του, όπως η Διαύγεια, ακυρώθηκαν στην πράξη από τη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. «Με γραμματέα του ΠΑΣΟΚ τον κ. Ανδρουλάκη, πήγαμε σε μια λογική νομής της εξουσίας: 4 η ΝΔ, 2 το ΠΑΣΟΚ, 1 η ΔΗΜΑΡ. Δηλαδή ξανά το μοίρασμα της εξουσίας, αυτή η παλαιοκομματική αντίληψη», υποστήριξε. Στο σημείο αυτό αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ έγινε το 2012 και ο Ν. Ανδρουλάκης εξελέγη γραμματέας το 2013.
  • Το δεύτερο καρφί Παπανδρέου κατά του Ν. Ανδρουλάκη ήταν ότι ο ίδιος συγκρούεται με συμφέροντα, κατεστημένα, με τη λογική του «κόμματος-μηχανισμού» και ότι μιλά για το μεταρρυθμιστικό, ανοικτό κόμμα, ενώ «ο κ. Ανδρουλάκης μιλά για παλαιοκομματική αντίληψη. Την ανανέωση δεν την φέρνει ο φίλος μου ο Νίκος. Δυστυχώς», είπε.
  • Τρίτον, ο Γ. Παπανδρέου έβαλε ανοικτά το θέμα εκπροσώπησης στη Βουλή -κάνοντας μάλιστα άνοιγμα στον Α. Λοβέρδο λέγοντας ότι συμφωνεί μαζί του- και πρόσθεσε: «Εχουμε το παράδοξο αν εκλεγεί ο Νίκος Ανδρουλάκης να μην έχουμε στη Βουλή πρόεδρο. Ποιος θα δώσει τη μάχη απέναντι σε Μητσοτάκη και Τσίπρα; Δεν μας λέει ποιος θα είναι».
  • Επίσης εξέφρασε την αντίθεσή του για την κατάργηση του βέτο την οποία πρότεινε ο κ. Ανδρουλάκης, προσθέτοντας ότι νέο Ελσίνκι δεν θα γίνει αν δεν έχουμε την απειλή του βέτο.
  • Τέλος, ισχυρίστηκε ότι δεν ξέρει την ατζέντα Ανδρουλάκη για πάρα πολλά θέματα, καθώς «πολλοί δοξάστηκαν κρυπτόμενοι», ενώ ερωτηθείς για το πού τον τοποθετεί ιδεολογικά απάντησε «ούτε εγώ το γνωρίζω, ρωτήστε τον ίδιο».

Επίσης τόνισε ότι θα διατηρήσει το ΚΙΔΗΣΟ του οποίου είναι πρόεδρος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απάντηση Ανδρουλάκη για fake news Παπανδρέου

Για fake news έκανε λόγο ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, σχολιάζοντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» τα όσα του καταλόγισε ο πρώην πρωθυπουργός.
«Στο σύστημα 4-2-1 (σ.σ με το οποίο τα στελέχη των κομμάτων του παλιού πολιτικού συστήματος διορίζονταν στο Δημόσιο), ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι ήμουν γραμματέας. Δεν ευσταθεί. Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου έγινε το καλοκαίρι του 2012, ενώ εγώ εξελέγην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ την άνοιξη του 2013. Στο συνέδριο που εξελέγην γραμματέας, εξελέγην με έναν όρο. Ότι όσοι μπήκαν στο σύστημα 4-2-1 από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποκλείονται από κάθε κομματική θέση. Αυτό έγινε με δική μου πρωτοβουλία, επειδή διαφωνούσα με αυτό το σύστημα. Είναι αδιανόητο να κάνουμε τέτοια fake news», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

«Δεν θέλω άγονες αντιπαραθέσεις, δεν με ενδιαφέρει η διχόνοια. Με ενδιαφέρει να τιμήσουμε τους 270.000 ανθρώπους που ψήφισαν… Δεν θέλω να πω στον κόσμο γιατί να μην ψηφίσει τον Γιώργο Παπανδρέου, θέλω να πω στον κόσμο γιατί να ψηφίσει εμένα» είπε ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος αρχηγός του ΚΙΝΑΛ, αρνούμενος να μπει σε αντιπαράθεση με τον πρώην πρωθυπουργό.

Fake news και το θέμα του βέτο


Σχετικά με το ζήτημα του βέτο για τα ενταξιακά στην Ε.Ε, για το οποίο ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε στον συνυποψήφιό του, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε «να σταματήσουμε και αυτά τα fake news». Όπως εξήγησε, όταν εντάσσονται χώρες στην Ε.Ε, χρειάζεται ομοφωνία. «Αυτό δεν έχει σχέση με αυτό που λέω εγώ. Το βέτο για τα ενταξιακά δεν αλλάζει, είναι δομικό στοιχείο της Ένωσης. Αυτό που αλλάζει είναι θέματα κυρώσεων, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι η λεγόμενη ειδική πλειοψηφία. Εδώ όμως υπάρχει κάτι σοβαρότερο. Αυτά που λέω εγώ τα έλεγε και ο πρώην πρωθυπουργός. Υπήρχε η διαπραγματευτική ομάδα όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών και προσπαθούσαμε να αλλάξουμε τότε το Ευρωσύνταγμα, όπου και με άρθρα εκείνης της εποχής στον ξένο τύπο τάσσεται υπέρ της ειδικής πλειοψηφίας. Συμφωνούσαμε τότε. Τώρα υπάρχει άλλη άποψη από την πλευρά του κ. Παπανδρέου», επισήμανε.

Έδειξε, μάλιστα, και άρθρο του έγκυρου σάιτ Politico.eu, από τον Μάιο του 2003, στο οποίο ο κ. Παπανδρέου έλεγε άλλα από αυτά που υποστηρίζει σήμερα για το δικαίωμα βέτο στην ΕΕ, για τα ενταξιακά θέματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νέα απάντηση Παπανδρέου για το βέτο

Μετά την απάντηση Ανδρουλάκη για fake news στο θέμα του βέτο στην ΕΕ, η πλευρά Παπανδρέου επανήλθε αναφέροντας:

«Για να καλύψει το μέγα λάθος της θέσης που έχει εκφράσει επανειλημμένα περί της ανάγκης άρσης της ομοφωνίας στην ΕΕ, στα θέματα εξωτερικής πολιτικής (ierimerida 4/12/21), ο Νίκος Ανδρουλάκης, παρουσιάζει αποσπασματικά τοποθετήσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης του 2003, αποκρύπτοντας συνειδητά πως, η Ελληνική κυβέρνηση, είχε ξεκαθαρίσει ότι, μια ενδεχόμενη κατάργηση της ομοφωνίας, θα έπρεπε να συνοδεύεται από μια σειρά σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, οι οποίες τελικά δεν έγιναν δεκτές και γι’ αυτό δεν υιοθετήθηκε και η άρσης της ομοφωνίας.

Η αλήθεια είναι ότι, για μια μικρή χώρα το δικαίωμα του βέτο είναι τεράστιο διαπραγματευτικό όπλο σε μια Ευρώπη όπου δεν υπάρχει ενιαία εξωτερική πολιτική και θα ήταν το λιγότερο εγκληματικό να το χαρίσουμε και μάλιστα, με δική μας πρωτοβουλία».

Debate στην ΕΡΤ: Και οι δύο το επιθυμούν, αλλά μάλλον δεν θα γίνει

Χωρίς να είναι σαφές εάν υπάρξει τελικά debate επίσημο, καθώς τα επιτελεία των δύο μονομάχων θα απαντήσουν πιθανότατα σήμερα, Τρίτη, στην ΕΡΤ, που απηύθυνε και επισήμως αίτημα, έχει ενδιαφέρον η αναμέτρηση των δύο μέσω των δημόσιων τοποθετήσεών τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχετικά με τη συζήτηση για debate μεταξύ των δύο φιναλίστ, ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε: «Εγώ προφανέστατα θέλω διάλογο, συζήτηση, δεσμεύσεις και θα αγωνιστώ όπως αγωνίστηκα με πολιτικό πολιτισμό», είπε. Για να προσθέσει: «Φέρθηκα θεσμικά την προηγούμενη περίοδο με τους συνυποψηφίους μου, το ίδιο θα κάνω και τώρα. Πρέπει να υπάρξει αυτή η συζήτηση διότι ο κόσμος θέλει δεσμεύσεις. Είναι προφανές ότι πρέπει να γίνει δημόσιος διάλογος, απλά θα γίνει με τρόπο θεσμικό, με κριτήρια, όπως είχαμε συμφωνήσει και με τους 4 συνυποψηφίους μου πριν από την Κυριακή κι έγινε κάτι που θεωρώ ότι βοήθησε». Ωστόσο, τόνισε πως δεν έχει γίνει κάποια τέτοια συζήτηση με το επιτελείο του κ. Γιώργου Παπανδρέου. «Εύχομαι να γίνει και να συμφωνήσουμε στους όρους, όπως συμφωνήσαμε και με τους υπόλοιπους 4 συνυποψηφίους μας και το κάναμε», πρόσθεσε. «Εγώ το λέω δημοσίως, όπως το είπα και την προηγούμενη φορά. Και είμαστε έτοιμοι να συνεννοηθούμε για να μπουν τα κριτήρια και να επιτευχθεί».

Από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε με έμφαση ότι επιθυμεί να γίνει debate με τον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά με τους δικούς του όρους, με επάρκεια χρόνου για ελεύθερη συζήτηση και πρόσθεσε ότι περιμένει την απάντησή του για μια «αναμέτρηση ουσίας», επανακαταθέτοντας την πρότασή του για τηλεμαχία με άνεση χρόνου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ