Χειραψία Μητσοτάκη-Καραμανλή στην εκδήλωση Στυλιανίδη -Δεν πήγε ο Σαμαράς, «προσωπική επιλογή» λένε συνεργάτες του - iefimerida.gr

Χειραψία Μητσοτάκη-Καραμανλή στην εκδήλωση Στυλιανίδη -Δεν πήγε ο Σαμαράς, «προσωπική επιλογή» λένε συνεργάτες του

Χειραψία Μητσοτάκη-Καραμανλή στην εκδήλωση Στυλιανίδη
Χειραψία Μητσοτάκη-Καραμανλή στην εκδήλωση Στυλιανίδη - Φωτογραφία: Intime/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Χωρίς τελικά την παρουσία του Αντώνη Σαμαρά αλλά παρόντος του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Κώστα Καραμανλή, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου που επιμελήθηκε ο βουλευτής της ΝΔ, Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Ο κ. Σαμαράς -ο οποίος έχει διαγραφεί από τη ΝΔ- την τελευταία στιγμή γνωστοποίησε ότι δε θα δώσει τελικά το «παρών» στην εκδήλωση. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά έκαναν λόγο για «προσωπική επιλογή» και πως «εύχεται κάθε επιτυχία στο βιβλίο του Ευριπίδη Στυλιανίδη».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντίθετα, ο έτερος πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής παρέστη στην εκδήλωση του κ. Στυλιανίδη, ο οποίος είναι στενός του συνεργάτης. Μάλιστα, είχε και χειραψία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και με αρκετά κυβερνητικά στελέχη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης είπε με χιούμορ: «Όπως βλεπετε η ΝΔ είναι στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης εν συνόλω»!

Η εκδήλωση για την παρουσίαση του συλλογικού τόμου που επιμελήθηκε ο βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και αναπληρωτής καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ευριπίδης Στυλιανίδης, είχε τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη: Ανθρώπινα Δικαιώματα, Δημοκρατία & Κράτος Δικαίου» και διεξήχθη στο Ωδείο Αθηνών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το παρών έδωσαν στην εκδήλωση έδωσαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, σχεδόν σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και πολλοί υπουργοί, ανάμεσά τους οι Νίκος Δένδιας, Τάκης Θεοδωρικάκος, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Νίκη Κεραμέως, Θάνος Πλεύρης, Παύλος Μαρινάκης, Τάσος Χατζηβασιλείου, αλλά και ο πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης.

Μητσοτάκης: Η χώρα μας έχει στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη -Δίνει έμφαση στις ψηφιακές υποδομές

«Συγχαρητήρια για την εκδοτική πρωτοβουλία, να αναλαμβάνεις πιο συχνά τέτοιες πρωτοβουλίες. Είναι σημαντική η προσπάθεια για κρίσιμα ζητήματα μιας επανάστασης που αλλάζει τα πάντα στη ζωή μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός στον σύντομο χαιρετισμό του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεχίζοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η χώρα μας έχει στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη και δίνει έμφαση στις ψηφιακές υποδομές, με σημαντική ευρωπαϊκή υποστήριξη.

Μάλιστα, σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι μία από τις επτά χώρες που επελέγησαν για AI factories».

«Η συνταγματική αναθεώρηση δεν μπορεί να αγνοήσει τις σημαντικές συνέπειες της Τεχνητής Νοημοσύνης»

«Φιλοδοξούμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή, ώστε να μπορούμε να παρέμβουμε με λελογισμένο τρόπο στα πεδία που δημιουργούνται ερωτήματα, πχ εθισμό παιδιών, να συνομιλούν και να το θεωρούν φίλο», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «τα deepfakes είναι εδώ», ενώ επισήμανε ότι «η συνταγματική αναθεώρηση δεν μπορεί να αγνοήσει τις σημαντικές συνέπειες της Τεχνητής Νοημοσύνης».

Ολόκληρος ο χαιρετισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Σεβασμιώτατε, κύριοι Πρόεδροι, κυρίες και κύριοι, αγαπητέ Ευριπίδη, θερμά συγχαρητήρια γι’ αυτή την πολύ σημαντική εκδοτική πρωτοβουλία.

Και αν κρίνω από την εντυπωσιακή προσέλευση, ίσως πρέπει να σκέφτεσαι να αναλαμβάνεις πιο συχνά άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες, γιατί πράγματι το βιβλίο, τον τόμο μάλιστα, τον οποίο είχες την καλοσύνη να επιμεληθείς, είχαμε την ευκαιρία να τον συζητήσουμε πριν από κάποιες μέρες στο γραφείο. Είναι μια πολύ σημαντική συλλογική προσπάθεια, η οποία αντιμετωπίζει κρίσιμα ζητήματα γύρω από μια τεχνολογική επανάσταση η οποία πράγματι όχι θα αλλάξει, αλλάζει ήδη τα πάντα στη ζωή μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τρεις πολύ σύντομες παρατηρήσεις: είναι πολύ πιθανόν η τεχνητή νοημοσύνη να είναι μια τεχνολογική επανάσταση με διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά απ’ όλες τις προηγούμενες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να την εξετάσουμε σε όλο το μήκος και το πλάτος των πιθανών επιπτώσεών της στην οικονομική και κοινωνική ζωή.

Ένα θαυμαστό εργαλείο βελτίωσης της παραγωγικότητας, αλλά ταυτόχρονα μια πολύ μεγάλη πρόκληση για την αγορά εργασίας, για τον τρόπο με τον οποίο τα νέα παιδιά μας θα προσεγγίζουν την εκπαίδευση και πολλά άλλα ζητήματα τα οποία θίγονται στον σημαντικό τόμο τον οποίο παρουσιάζουμε σήμερα.

Δεύτερη σύντομη επισήμανση: η χώρα μας έχει ήδη μια συγκροτημένη και πολύ καλά δομημένη στρατηγική γύρω από τα θέματα τεχνητής νοημοσύνης, η οποία δίνει έμφαση στις σημαντικές ψηφιακές υποδομές τεχνητής νοημοσύνης τις οποίες μπορούμε πια και δημιουργούμε στη χώρα μας, με σημαντική ευρωπαϊκή υποστήριξη.

Δεν αναφέρομαι μόνο στα data centers τα οποία ήδη κατασκευάζονται, αλλά και στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ήδη μία από τις επτά χώρες οι οποίες επιλέχθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία των λεγόμενων "ΑΙ Factories", δηλαδή δομών ψηφιακών που θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχουμε ήδη εντοπίσει πεδία πολιτικής, όπως η πολιτική προστασία, η υγεία, η εθνική άμυνα, όπου η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο σε επίπεδο δημόσιας πολιτικής.

Και φιλοδοξούμε, επίσης, στο κανονιστικό πλαίσιο να είμαστε στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης. Ώστε από τη μία να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στα πεδία εκείνα που έχει θετική προστιθέμενη αξία και από την άλλη να μπορούμε, με σωστό και λελογισμένο τρόπο, να ελέγχουμε την ανάπτυξή της σε εκείνα τα πεδία όπου γεννιούνται εύλογα ερωτήματα ως προς τις αρνητικές της επιπτώσεις.

Αναφέρω ενδεικτικά τα ζητήματα του εθισμού των νέων, των παιδιών μας, στο διαδίκτυο και στις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Φαντάζομαι ότι κανείς μας δεν θέλει να φτάσει στο σημείο τα παιδιά μας να αισθάνονται ότι συνομιλούν με ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης και να το θεωρούν φίλο τους, με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει. Τις επιπτώσεις -τις ανέφερε ο κ. Πρόεδρος της Βουλής- στην ποιότητα της δημοκρατίας μας, τα deep fakes τα οποία είναι ήδη εδώ και θα επηρεάσουν τις εκλογικές μας αναμετρήσεις και πώς αντιμετωπίζουμε αυτές τις προκλήσεις ως προς την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας μας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και, βέβαια, να κάνω και μία τρίτη επισήμανση που σχετίζεται άμεσα και με το επιστημονικό ενδιαφέρον του Ευριπίδη αλλά και με πολλά από τα κεφάλαια τα οποία έχουν γραφτεί σε αυτόν τον τόμο: τεχνητή νοημοσύνη και Συνταγματική Αναθεώρηση. Μία διαδικασία η οποία θα εκκινήσει εντός αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου. Είναι δεδομένο ότι η όποια διαδικασία Συνταγματικής Αναθεώρησης δεν μπορεί να αγνοήσει τις σημαντικές επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης στην ίδια την πολιτική και πολιτειακή μας οργάνωση.

Σε αυτά τα ενδιαφέροντα ερωτήματα το βιβλίο προσφέρει εξαιρετικά χρήσιμες απαντήσεις. Σταματώ εδώ, γιατί μπήκα λίγο "εμβόλιμος" στην παρουσίαση. Και πάλι θερμά συγχαρητήρια και αναμένω με πολύ ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις που θα ακολουθήσουν».

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την παρουσία του στην εκδήλωση

Δείτε εικόνες από την παρουσίαση του βιβλίου του Ευριπίδη Στυλιανίδη

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

*Φωτογραφίες: Eurokinissi / Μιχάλης Καραγιάννης, Intime / Γιάννης Λιάκος, SOOC, Δημήτρης Καπάνταης

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ