Θεοδωρικάκος: «Κανείς δεν θα περνάει παράνομα τον Έβρο» -Προσφυγή Μηταράκη για τους 38 μετανάστες - iefimerida.gr

Θεοδωρικάκος: «Κανείς δεν θα περνάει παράνομα τον Έβρο» -Προσφυγή Μηταράκη για τους 38 μετανάστες

Τακης Θεοδωρικάκος εδρανα
Τάκης Θεοδωρικάκος / Φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Βιώνουμε ημέρες κορύφωσης της τουρκικής προκλητικότητας στο θέμα των ροών του Έβρου, κλιμακούμενη, με την υλοποίηση της εργαλειοποίησης δυστυχισμένων ανθρώπων».

Με τα λόγια αυτά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στο μεταναστευτικό και κυρίως στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Έβρου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στην επιτροπή Δημόσιας Τάξης, ο υπουργός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση:

«Δεν θα επιτρέψουμε να περνάει από τον Έβρο παράνομα κανείς προς την Ελλάδα και αυτό είναι υποχρέωσή μας απέναντι στον ελληνικό λαό, την Ευρώπη και το Διεθνές Δίκαιο.

Είναι ένα ισχυρό μήνυμα προστασίας των συνόρων μας αλλά και μήνυμα σεβασμού της ανθρώπινης ζωής που υπαγορεύεται από τις αξίες πολιτισμού μας αλλά και την αξιολόγηση ανθρώπινης ζωής ως πρώτιστης αξίας. Δεν θα αποδεχθεί κανείς τη βάναυση εργαλειοποίηση από τη Τουρκία. Και είναι ένα μήνυμα αποτροπής σε κάθε αδίστακτο δουλέμπορο».

Ο κ. Θεοδωρικάκος ενημέρωσε πως, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., μέχρι τις 28 Αυγούστου επιχείρησαν να μπουν παράνομα από τον Έβρο 36.386 δυστυχισμένοι άνθρωποι.

Από την αρχή του χρόνου, σύμφωνα με τον υπουργό, έχει αποτραπεί η είσοδος σε 154.102 παράτυπους μετανάστες που επιχείρησαν να μπουν στη χώρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μέσα στο 2022 έχει πραγματοποιηθεί σημαντικός αριθμός συλλήψεων στην επικράτεια και ειδικά στην Αττική, όπου σε ειδικές επιχειρήσεις από τον Μάρτιο και μετά έχουν γίνει 3.881 προσαγωγές με 2.500 συλλήψεις παράτυπων μεταναστών που βρίσκονταν στην Αθήνα. Την ίδια περίοδο έχουν συλληφθεί 852 διακινητές, που πρόκειται για αριθμό-ρεκόρ», είπε χαρακτηριστικά. 

«Φυλάμε τα σύνορά μας και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή, ό,τι και αν σκεφτούν ως τέχνασμα οι διακινητές και η γειτονική χώρα» πρόσθεσε ο κ. Θεοδωρικάκος, σημειώνοντας πως στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η ταχύτατη επέκταση του φράχτη/τεχνητού εμποδίου στον Έβρο. 

«Οι αστυνομικοί έχουν σώσει 234 παράνομους μετανάστες, από τον Μάρτιο μέχρι και το πρόσφατο περιστατικό στον Έβρο, που τοποθετήθηκαν σε νησίδες που υπάρχουν ανάμεσα στα δύο κράτη. Δυνάμεις έχουν δράσει με ανθρωπιστικό τρόπο σε όλες τις περιπτώσεις που κλήθηκαν να το κάνουν» σημείωσε, και πρόσθεσε με αφορμή τα όσα συνέβησαν τον Αύγουστο με τους 38 μετανάστες:

«Η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε σε δύο διαβήματα, στις 11 και 13 Αυγούστου, καλώντας την τουρκική πλευρά να επιχειρήσει για να τους διασώσει. Επίσης, από την πρώτη στιγμή που η αστυνομία ενημερώθηκε προέβη στις νόμιμες ενέργειες ενημέρωσης του ΝΣΚ και σε αντίστοιχα όργανα και στελέχη ευρωπαϊκά και την αρμόδια επίτροπο, για να υπάρχει ενημέρωση για την αλήθεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι δυνάμεις μας δρουν και επιχειρούν αποκλειστικά και μόνο σε ελληνικά εδάφη. Διαφορετικά, αν βρεθούν σε ξένο έδαφος, ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου, κινδυνεύουν να συλληφθούν, δίνοντας διαπραγματευτικό όπλο στους απέναντι. Αναρωτιέμαι, αυτό ζητούσε να κάνουμε η αξιωματική αντιπολίτευση με τις ανακοινώσεις της προ ημερών, ασκώντας κριτική για τον τρόπο που διαχειριστήκαμε την υπόθεση; Η εθνική αποφασιστικότητα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση του προβλήματος και δεν μπορεί να εξαντλείται στην κυβερνητική πρωτοβουλία. Πρόταξη εθνικά αναγκαίου έναντι κομματικού συμφέροντος απ’ όλους. Οφείλουμε όλοι να είμαστε ενωμένοι στο θέμα αυτό».

Προσφυγή στη Δικαιοσύνη από τον Μηταράκη 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ενημέρωσε τη Βουλή για την πρόθεσή του να προσφύγει στη Δικαιοσύνη και να καταθέσει στοιχεία για την υπόθεση των 38 μεταναστών.

«Λαμβάνοντας υπόψη το ενδιαφέρον της Εθνικής Αντιπροσωπίας στην υπόθεση, θα σημειώσω, όπως προκύπτει από την ως τώρα έρευνα και ανάλυση των δεδομένων, σημαντικές ανακολουθίες που προκύπτουν στην ''ιστορία των μεταναστών της νησίδας'', τις οποίες θα καταθέσω στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ώστε να συσχετιστούν με τις σχετικές δικογραφίες.

Όπως γνωρίζετε, οι ίδιοι οι 38 έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από τη νησίδα, η οποία παρουσιάστηκε από βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καταρχήν, στο βίντεο οι ίδιοι λένε ότι γυρίστηκε στη νησίδα, στις 15/8 και ώρα 13:00. Όμως, όπως κατέθεσαν οι ίδιοι, λένε ότι πέρασαν στις 14/8 το πρωί στην ελληνική όχθη. Άρα, διέδιδαν ότι είναι εγκλωβισμένοι ενώ είχαν φύγει. Πώς έφυγαν; Με μια βάρκα που κάποιος περαστικός τους άφησε. Άλλοι λένε ότι βρήκαν βάρκα από 13/8, αλλά φοβήθηκαν να περάσουν, ενώ κατά δήλωσή τους υπήρχε άμεσος κίνδυνος για την υγεία τους.

Βέβαια, τίθεται το ερώτημα αν μπορεί να θεωρηθεί κάποιος εγκλωβισμένος σε μια νησίδα όταν η απόσταση από ελληνική ακτή ήταν 15 μέτρα, χαμηλού βάθους. Πήγα ο ίδιος να δω την απόσταση αυτή προ εβδομάδος.

Στο βίντεο μίλησαν για σοβαρά ζητήματα υγείας. Η μια αδελφή (AIWA 9 ετών), λένε στο βίντεο, ήταν βαριά άρρωστη για ημέρες (''gravely ill for days''), γεγονός το οποίο δεν ίσχυε, καθώς βρέθηκε σε καλή κατάσταση υγείας.

Ομοίως, για την έγκυο γυναίκα, λένε στο βίντεο ότι αιμορραγούσε (''started bleeding''), αλλά σύμφωνα με το νοσοκομείο δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με την εγκυμοσύνη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, αναφέρθηκε ότι υπάρχει ένα νεκρό παιδί θαμμένο στη νησίδα. Τι ξέρουμε:

Σύμφωνα με τις πληροφορίες πάλι ξένων ΜΜΕ, είχε αποβιώσει προ της 10ης Αυγούστου. Είναι θαμμένο στη νησίδα, χωρίς σημάδι, σε άγνωστη τοποθεσία, δεν γνωρίζουν οι γονείς. Το σημειώνω καθώς υπήρχαν στους 38 άτομα που ήξεραν να στέλνουν ακριβή στίγμα μέσω app στο κινητό τηλέφωνο. Δεν υπάρχει καμιά φωτογραφία ή βίντεο του παιδιού ως άρρωστο, του σημείου ταφής, της ταφής κ.α. Δεν θα καταθέσω στα πρακτικά έγγραφη αλληλογραφία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δ.Α., λόγω της ρήτρας εμπιστευτικότητας. Αλλά δεν χρειάζεται. Ο αγαπητός συνάδελφος κ. Κατρούγκαλος δημοσίευσε τη λίστα στο twitter στις 19 Αυγούστου. Στη λίστα του ΕΔΑΔ αναφέρεται μια οικογένεια, δεν θα επαναλάβω το επώνυμο, παρότι το έχουν κάνει πολλοί, με 4 παιδιά. Στις θέσεις 10 & 37 είναι το ζευγάρι. Δυο παιδιά από πρώτο γάμο, στις θέσεις 22 & 23. Δύο μικρά παιδιά αναφέρονται εγκλωβισμένα, από τον νυν γάμο του ζευγαριού, στις θέσεις 35 & 36.

Τα δυο αυτά παιδιά αναφέρονται με το επώνυμο του πατέρα, εθνικότητα ΣΥΡΙΑ και έτη γεννήσεων 2017 και 2018, αντίστοιχα. Δυο παιδιά διασώθηκαν και βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος. Με δύο διαφορές. Το ένα αντί γεννηθέν το 2018, που αναφέρεται στο έγγραφο του δικαστηρίου, δηλώθηκε ως γεννηθέν το 2019. Το άλλο, με ένα γράμμα διαφορά στο μικρό του όνομα. Maya αντί Μαρία. Σημειώνω ότι το Maya χρησιμοποιείται και ως υποκοριστικό του Μαρία. Μαρία επίσης, να θυμίσω, λένε τη μητέρα. Θα ρωτήσετε πόσο συνηθισμένο είναι η μάνα και η κόρη να έχουν το ίδιο πρώτο όνομα. Σε σύνολο 6.575 αιτημάτων ασύλου από υπηκόους Συρίας, που κατατέθηκαν από 01/01/2021 έως σήμερα, βρέθηκαν μηδέν περιπτώσεις με ίδιο πρώτο όνομα στην ίδια οικογένεια.

Για αυτό το γεγονός, αρχικά κατατέθηκε, μετά την άφιξή του στην Ελλάδα, ότι η αποθανούσα ήταν δίδυμη της τρίχρονης Hanin, τώρα καταθέτουν ότι ήταν δίδυμη της Maya. Αλλά 5ο παιδί δεν υπήρχε στη λίστα του δικαστηρίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέρα από τις καταθέσεις των γονιών, από τις υπόλοιπες καταθέσεις που ελήφθησαν, ελάχιστες αναφέρονται σε θάνατο μικρής στη μικρή νησίδα. Ενώ καθόντουσαν όλοι μαζί στη νησίδα, όπως φάνηκε και στο βίντεο.

Αυτά τα στοιχεία θα κατατεθούν στην Εισαγγελία, προς κρίση της δικαιοσύνης. Η δικαιοσύνη και οι αρμόδιες αρχές θα κρίνουν τι πραγματικά έγινε. Δυστυχώς, η καθόλα σεβαστή απόφαση της οικογένειας, να μη δώσει άδεια προς τις τουρκικές αρχές για εκταφή και μεταφορά στην Ελλάδα, για αξιοπρεπή κηδεία, προφανώς και δυσχεραίνει την έρευνα», είπε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ