EastMed: «Ομπρέλα» προστασίας ο αγωγός -Τα μηνύματα που στέλνει η συμφωνία - iefimerida.gr

EastMed: «Ομπρέλα» προστασίας ο αγωγός -Τα μηνύματα που στέλνει η συμφωνία

Νίκος Αναστασιάδης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Νίκος Αναστασιάδης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Μπέντζαμιν Νετανιάχου -Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Ζάππειο η υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed.

Ο αγωγός θα συνδέσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου με την ευρωπαϊκή αγορά μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας. Πρόκειται για έργο που αναβαθμίζει τον ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και μεσογειακής λεκάνης και αποτελεί το επιστέγασμα της νέας γεωπολιτικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο αγωγός EastMed δεν απειλεί κανέναν»

Την ίδια ώρα, το μεγαλόπνοο έργο βάζει ένα τέλος στην ενεργειακή απομόνωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και διασφαλίζει την παροχή αερίου σε περιοχές της χώρας μας που σήμερα δεν έχουν πρόσβαση στο εθνικό δίκτυο. Οπως μάλιστα τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για τον αγωγό EastMed δεν στρέφεται εναντίον οποιασδήποτε τρίτης χώρας, αλλά μετατρέπει την ενέργεια σε καταλύτη της περιφερειακής συνεργασίας και της σταθερότητας, προς όφελος όλων. «Θέλω να επαναλάβω, εδώ από την Αθήνα, ότι ο αγωγός EastMed δεν αποτελεί απειλή για κανέναν», είπε από το Ζάππειο Μέγαρο ο πρωθυπουργός.

Το έργο συνάδει επίσης με τις στρατηγικές ενεργειακές επιδιώξεις της ΕΕ, καθώς ανοίγει έναν νέο διάδρομο προμήθειας αερίου και θα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια των κρατών-μελών μέσω της διαφοροποίησης πηγών και οδεύσεων.

Στο οικονομικό επίπεδο, η χώρα μας θα επωφεληθεί από την παραγωγή, μεταφορά και διανομή φυσικού αερίου, ενώ και οι καταναλωτές θα κερδίσουν από τη μείωση του κόστους της ενέργειας. Κέρδη θα υπάρξουν και στο μέτωπο της περιβαλλοντικής πολιτικής, καθώς ο EastMed θα διευκολύνει τη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών ρύπων με μεταβατικό καύσιμο το φυσικό αέριο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αρχική δυναμικότητα του αγωγού σχεδιάζεται να είναι 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ανά έτος, με δυνατότητα διπλασιασμού της στο μέλλον. Ο αγωγός θα συνδέσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου με την ευρωπαϊκή αγορά μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας. Θα ξεκινά από το Ισραήλ και θα καταλήγει -μέσω της Κύπρου & της Ελλάδας- στην Ιταλία.

Η συμφωνία υπογράφηκε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης και τον Υπουργό Ενέργειας του Ισραήλ Yuval Steinitz.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ήταν παρόντες στην τελετή και αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας προέβησαν σε δηλώσεις στον Τύπο.

Νωρίτερα, στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ισραηλινό ομόλογό του επιβεβαιώθηκε η ολοένα και στενότερη σχέση ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισραήλ καθώς συζητήθηκε η εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε πολλά μέτωπα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στήριξη του EastMed από τις ΗΠΑ

Ενα ακόμα θετικό από την υπογραφή της συμφωνίας είναι ότι το σχέδιο έχει και την υποστήριξη των ΗΠΑ. Μάλιστα την στήριξή του εξέφρασε μέσω twitter ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, σημειώνοντας την πολιτική και διπλωματική σημασία της συμφωνίας. Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί και δήλωση υποστήριξης και από τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Ελπίζουμε ότι οι υπεράκτιοι πόροι της Κύπρου θα αναπτυχθούν προς όφελος των Κυπρίων. Υποστηρίζουμε τα ποικίλα, εμπορικά βιώσιμα μέσα για να προωθήσουμε την αγορά των υπεράκτιων πόρων της Κύπρου. Εξακολουθούμε να έχουμε ανησυχίες για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων ιδίως των παράνομων γεωτρήσεων στα χωρικά ύδατα της Κύπρου, καθώς και της πρόσφατης συμφωνίας θαλάσσιας οριοθέτησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ