Διπλωματική ασπίδα για την Ελλάδα στην Αν. Μεσόγειο: Ο ρόλος ΗΠΑ, ΕΕ, η πρωτοβουλία της Γαλλίας και η μετριοπαθής Γερμανία - iefimerida.gr

Διπλωματική ασπίδα για την Ελλάδα στην Αν. Μεσόγειο: Ο ρόλος ΗΠΑ, ΕΕ, η πρωτοβουλία της Γαλλίας και η μετριοπαθής Γερμανία

Μάικ Πομπέο και Νίκος Δένδιας
Μάικ Πομπέο και Νίκος Δένδιας
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η διπλωματική αντεπίθεση της ελληνικής κυβέρνησης τόσο με τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο πρωθυπουργός με ηγέτες και αξιωματούχους, όσο και οι επαφές και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του Νίκου Δένδια έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματa, καθώς η Ελλάδα εξασφάλισε τη στήριξη και την αλληλεγγύη από ΕΕ και ΗΠΑ κατά της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη το απόγευμα της Παρασκευής, διατυπώνεται η αλληλεγγύη στην Ελλάδα και τονίζεται η ανάγκη αποκλιμάκωσης από πλευράς Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μπορέλ: Αμέριστη στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο

Σε ένα tweet του ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ έκανε λόγο για ένα εποικοδομητικό και θετικό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ο Μπορέλ ανέφερε επιγραμματικά τις αποφάσεις των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τα δύο μείζονα θέματα του έκτακτου Συμβουλίου, την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τα γεγονότα στη Λευκορωσία.

«Ολοκληρώσαμε ένα καλό και εποικοδομητικό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ» έγραψε ο εκπρόσωπος της ΕΕ και σημείωσε αναφορικά με την ένταση που προκαλεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. «Ανατολική Μεσόγειος: Αμέριστη αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο. Καλούμε την Τουρκία σε άμεση αποκλιμάκωση και επανέναρξη του διαλόγου» έγραψε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΕΕ: Αλληλεγγύη, αποκλιμάκωση, διάλογος, αλλά και κυρώσεις στην Τουρκία αν δεν κάνει πίσω

Το πλήρες κείμενο αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συνοψίζει τη συζήτηση για την Ανατολική Μεσόγειο και την επιθετικότητα της Τουρκίας σε 3 λέξεις: Αλληλεγγύη, αποκλιμάκωση και διάλογος. Κάτι που διεμήνυσε νωρίτερα σε δηλώσεις του και ο Ζοζέπ Μπορέλ. Αποκλιμάκωση άλλωστε ήταν και η λέξη που χρησιμοποίησε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά τη συνομιλία της με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ουσιαστικά, το κείμενο αναγνωρίζει την επιθετικότητα της Τουρκίας, καταδικάζει τις «μονομερείς ενέργειες», αλλά και την «κινητικότητα πολεμικών πλοίων» στην περιοχή. Θυμίζουμε πως ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας παρουσίασε αναλυτικά τις κινήσεις της Τουρκίας που οδήγησαν σε παρ' ολίγον θερμό επεισόδιο τις τελευταίες ώρες στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ καλούν σε διάλογο και διαπραγμάτευση.

Πομπέο: Ισχυρή σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας

Την επείγουσα ανάγκη να μειωθεί η ένταση στην Αν. Μεσόγειο υπογράμμισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά τη συνάντηση του Μάικ Πομπέο με τον Νίκο Δένδια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πλευρά του ο Ελληνας ΥΠΕΞ τόνισε πως η Τουρκία στρατιωτικοποιεί την κατάσταση, είναι μόνη υπαίτια για την κλιμάκωση της έντασης.

«Ο Μάικ Πομπέο συναντήθηκε σήμερα με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια, στη Βιέννη της Αυστρίας. Ο Πομπέο συζήτησε την ισχυρή διμερή σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας και την επείγουσα ανάγκη να μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει χαρακτηριστικά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Δένδιας: Η σαφής τοποθέτηση του State Department δεν επιτρέπει την παραμικρή παρερμηνεία

«Η σημερινή ημέρα υπήρξε ιδιαίτερα πυκνή και παραγωγική. Συναντήθηκα πριν από λίγη ώρα με τον Αμερικανό συνάδελφό μου, τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Μάικ Πομπέο. Η σαφής τοποθέτηση του State Department δεν επιτρέπει την παραμικρή παρερμηνεία. Είχα, λοιπόν, την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω για αυτή την σαφή θέση του Υπουργείου του και της αμερικανικής πλευράς.

Του ανέπτυξα την κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο. Ως γνωστόν, η Τουρκία κλιμακώνει την παραβατική της συμπεριφορά. Επιδιώκει έτσι την επιβολή τετελεσμένων. Η Τουρκία στρατιωτικοποιεί την κατάσταση, εκθέτει με τον πιο προφανή τρόπο την έλλειψη νομικών επιχειρημάτων από την πλευρά της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τόνισα στον κ. Πομπέο, όπως και στους Ευρωπαίους συνομιλητές μου, ότι η Τουρκία είναι η μόνη υπαίτια για την κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι οφείλει να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αυτό είναι απαρέγκλιτη προϋπόθεση ώστε να μπορέσουμε να έχουμε αποκλιμάκωση της κατάστασης. Αυτή τη θέση άλλωστε συμμερίζονται όλοι οι συνομιλητές μου και η θέση αυτή επιβεβαιώθηκε από το σημερινό έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών».

Τις εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο συζήτησε με τον Ντόναλντ Τραμπ ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Μίλησα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον Πρίγκιπα του Αμπού Ντάμπι Μοχάμεντ μπιν Ζαγίντ για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τον Λίβανο. Οι απόψεις μας συγκλίνουν. Το ενδιαφέρον μας για την ειρήνη και την ασφάλεια ταυτίζονται. Θα το επιβάλουμε», έγραψε σε tweet του ο Εμανουέλ Μακρόν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται ότι ο Εμανουέλ Μακρόν είχε στείλει αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, καλώντας την να σταματήσει τις μονομερείς κινήσεις. Παράλληλα, είχε γνωστοποιήσει ότι η Γαλλία θα ενισχύσει προσωρινά τη στρατιωτική παρουσία της στη Μεσόγειο για να δείξει ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό, ανακοίνωση που έγινε πράξη με την κοινή άσκηση με την Ελλάδα.

Ο ρόλος της Γερμανίας -Ζήτησε από τον Ερντογάν να χαλαρώσει και επιμένει για διάλογο

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής στην τηλεδιάσκεψη της ΕΕ η Γερμανία κράτησε πιο ουδέτερη στάση στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας προκαλώντας την αντίδραση της ελληνικής πλευράς. Συγκεκριμένα στο δημοσίευμα αναφέρεται πως σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ελληνική πλευρά επέμενε σε μία πιο σκληρή διατύπωση κατά της Τουρκίας, η οποία θα ζητούσε τον άμεσο τερματισμό των ερευνητικών δραστηριοτήτων αυτής της εβδομάδας και θα καλωσόριζε την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία μερικής οριοθέτησης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών. Η γερμανική πλευρά αντέδρασε, ειδικά στην αναφορά στην ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία, καθώς το Βερολίνο δεν κρύβει την ενόχλησή του για τη συγκυρία στην οποία δημοσιοποιήθηκε - μία μέρα πριν την ανακοίνωση των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας που συμφωνήθηκαν με γερμανική διαμεσολάβηση. Ως αποτέλεσμα, με την Ελλάδα να αρνείται να συνυπογράψει την προτεινόμενη διατύπωση για τα γεγονότα στη Λευκορωσία, δεν υπήρξε κοινή δήλωση των «27».

Σημειώνεται ωστόσο πως από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η επιθετική και προκλητική στάση της Τουρκίας με την παράνομη NAVTEX η Ανγκελα Μέρκελ επεδίωξε να πάρει ρόλο διαμεσολαβητή για να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης. Το ίδιο έκανε και την Πέμπτη σε επικοινωνία που είχε τόσο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και με τον Ταγίπ Ερντογάν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χθες μετά την προσευχή της Παρασκευής, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε δημοσιογράφους αναφερόμενος στη γερμανική παρέμβαση είπε ότι του ζήτησε η Ανγκελα Μέρκελ, 23 με 28 Αυγούστου με τη συμβουλή των συμβούλων μας να μαλακώσουμε το κλίμα, να δημιουργήσουμε μια διαδικασία σε ένα πιο ασφαλές περιβάλλον.

«Εμείς συμφωνήσαμε» δήλωσε ο  Ερντογάν προσθέτοντας πως  η κυρία Μέρκελ  μίλησε και με τον κ. Μητσοτάκη και «εύχομαι να τον φέρει στην γραμμή που μας ανέφερε η καγκελάριος». Ανέφερε ακόμη ότι τα ίδια συζήτησε και με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη τύπου με τον Ελβετό ομόλογό του μίλησε για μια ελβετική διαμεσολάβηση και πρωτοβουλία και συγκεκριμένα είπε «ισορροπημένη, αντικειμενική, καλοπροαίρετη διαμεσολάβηση και είπαμε ναι‘ δήλωσε ο Τσαβούσογλου ενώ ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι ο το σημαντικότερο εργαλείο είναι ο διάλογος και ότι «περιμένουμε τους γείτονές μας στην Αγκυρα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ