Στη σημερινή Σύνοδο των Πρυτάνεων η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, θα παρουσιάσει τις βασικές προτάσεις της κυβέρνησης, τις οποίες θα νομοθετήσει στη συνέχεια.
Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα πρέπει να αξιοποιήσουν όλα τα τεχνολογικά εργαλεία προκειμένου να υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος για όσους εισέρχονται σε αυτά και του τι συμβαίνει στους χώρους. Το νέο αυστηρότερο πλαίσιο για όσους συμμετέχουν σε έκνομες ενέργειες που θα οδηγηθεί μέχρι και στη διαγραφή τους από το πανεπιστήμιο.
Η οικονομική επιβάρυνση από τις ζημιές θα βαρύνει όσους τις προκαλούν. Η ΑΑΔΕ θα αποστέλλει έγγραφο με το οποίο θα προσδιορίζει τι πρέπει να πληρώσει, όποιος καταστρέφει δημόσια περιουσία.
Κύριο ζητούμενο, όμως, είναι η εφαρμογή από τις πρυτανικές αρχές των όσων θα προβλέπονται, με πιο σαφή τρόπο σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο.
Το πνεύμα στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση περιέγραψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης: «Οι νόμοι δεν είναι για να τους διαβάζουμε, πρέπει να εφαρμόζονται. Δεν είναι υποχρεωμένος κανείς να εκλεγεί πρύτανης. Αλλά αφ’ ης στιγμής εκλέγεται πρέπει να γνωρίζει ότι το πανεπιστήμιο δεν είναι ανεξάρτητο κράτος, ούτε υπάρχουν στην Ελλάδα κρατίδια όπου ο καθένας κάνει ό,τι του κατέβει» (ΕΡΤ).
Η κυβέρνηση εξετάζει αυστηρές συνέπειες για πρυτάνεις που δεν εφαρμόζουν το νόμο
Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Παιδείας δεν έχουν καταλήξει, ακόμα, στην τελική διατύπωση των νέων ρυθμίσεων και είναι υπό συζήτηση το πλαίσιο που αφορά τους πρυτάνεις. Υπάρχει η άποψη να διακόπτεται η χρηματοδότηση, ενώ έχει κατατεθεί και η σκέψη να προσωποποιούνται οι ευθύνες με την απόδοση της κατηγορίας για παράβαση καθήκοντος. «Πρέπει να υπάρχουν συνέπειες», όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για όσους δεν εφαρμόζουν το νόμο.