Τέσσερις νέες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν κυριαρχία ΝΔ-Μητσοτάκη -Ναι στα μη κρατικά ΑΕΙ, τι λένε για ομόφυλα - iefimerida.gr

Τέσσερις νέες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν κυριαρχία ΝΔ-Μητσοτάκη -Ναι στα μη κρατικά ΑΕΙ, τι λένε για ομόφυλα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου / Φωτογραφία: Nick Paleologos / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τέσσερις πανελλαδικές δημοσκοπήσεις καταγράφουν την κυριαρχία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, με ευρύ προβάδισμα ενόψει ευρωεκλογών αλλά και στις εθνικές εκλογές.

Σε έναν «νεκρό» πολιτικά χρόνο, λίγο πριν ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τις ευρωεκλογές, αλλά με πυκνό νομοθετικό έργο και τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης να επιταχύνονται, οι μετρήσεις επιβεβαιώνουν την ηγεμονία της ΝΔ και του πρωθυπουργού, που καθορίζουν την ατζέντα της πολιτικής επικαιρότητας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, ωστόσο, αποτυπώνουν και τον προβληματισμό σε μεγάλη μερίδα της κοινωνίας σχετικά με το προωθούμενο νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο και τα ομόφυλα ζευγάρια.

Η δημοσκόπηση της Marc δείχνει ότι η πλειονότητα της κοινής γνώμης τάσσεται υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων. Όλες οι δημοσκοπήσεις, τέλος, δείχνουν ότι οι πολίτες αγωνιούν για το θέμα της ακρίβειας.

Δημοσκόπηση GPO: Άνετο προβάδισμα για ΝΔ-Μητσοτάκη -Συμφωνούν με τον γάμο ομοφύλων, διαφωνούν με τεκνοθεσία

Στη δημοσκόπηση της GPO για το Star, η ΝΔ κυριαρχεί ενόψει ευρωεκλογών αλλά και εθνικών εκλογών, ενώ για τη δεύτερη θέση κονταροχτυπιούνται ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ΝΔ εξασφαλίζει διαφορά 20,3 ποσοστιαίων μονάδων στην πρόθεση ψήφου από το δεύτερο κόμμα, που είναι και πάλι το ΠΑΣΟΚ, με 12,2%, και τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 11,1%.

GPO: Πρόθεση ψήφου για ευρωεκλογές

Στο ερώτημα για το κόμμα που είναι πιο πιθανόν να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, το σκηνικό παραμένει αμετάβλητο στην κορυφή: Η ΝΔ κυριαρχεί με 302%, ωστόσο γίνεται ντέρμπι για τη δεύτερη θέση, καθώς το ΠΑΣΟΚ εισπράττει 11,1% έναντι 10,9% του ΣΥΡΙΖΑ, μια διαφορά της τάξης μόλις 0,2 ποσοστιαίων μονάδων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

GPO: Μακράν καταλληλότερος πρωθυπουργός ο Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει αντίπαλο στο ερώτημα για το ποιος θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός, καθώς είναι μακράν πρώτος με 47,4%. Κασσελάκης και Ανδρουλάκης «μονομαχούν» με ποσοστά 11,9% και 11,6%, αντιστοίχως.

GPO: Δημοφιλία πολιτικών αρχηγών

Στην κορυφή της δημοφιλίας των πολιτικών αρχηγών βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 47,8 θετικές γνώμες, έναντι 50,9% αρνητικών.

Ακολουθούν ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Ν. Ανδρουλάκης, η Ζ. Κωνσταντοπούλου και ο Στ. Κασσελάκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

GPO: Οι δημοφιλέστεροι υπουργοί

Δημοφιλέστερος υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη θεωρείται ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας. Ακολουθούν ο Κυριάκος Πιερρακάκης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Παύλος Μαρινάκης.

GPO: Τι απαντούν για γάμο ομόφυλων, υιοθεσία, τεκνοθεσία

Στην κοινή γνώμη φαίνεται να ωριμάζει η ιδέα για γάμο ομοφύλων, καθώς το 49,1% τάσσεται υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, έναντι 48,3% που απαντούν ότι είναι «κατά». Ωστόσο, η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων διαφωνεί με την τεκνοθεσία και την υιοθεσία παιδιών, ενώ εκτιμά ότι το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια θα στοιχίσει εκλογικά στην κυβέρνηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσκόπηση MRB: Προβάδισμα ΝΔ με 23,6 μονάδες στις εθνικές και 24 μονάδες στις ευρωεκλογές -Διχασμός για γάμο ομοφύλων

Η δημοσκόπηση της MRB, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Open, δίνει προβάδισμα 23,6 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία στην εκτίμηση ψήφου στις εθνικές εκλογές αλλά και 24 μονάδων για τις επικείμενες ευρωεκλογές.

Πιο συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στο 27,1% και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ με 9,1%. Η Ελληνική Λύση συγκεντρώνει 7,1% και το ΚΚΕ 7%. Πιο πίσω είναι η Πλεύση Ελευθερίας, στο 3%, η Νίκη στο 2,8%, οι Σπαρτιάτες στο 2,1%, το ΜέΡΑ25 στο 2,1% και η Νέα Αριστερά στο 2%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 25%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MRB: Πρόθεση ψήφου για εθνικές εκλογές

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου για τις εθνικές εκλογές, το ΠΑΣΟΚ έχει ελαφρύ προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (10.7% έναντι 10.5%), με τη Νέα Δημοκρατία να καταγράφει 29.1%.

Το ΚΚΕ καταγράφει 7%, η Ελληνική Λύση 6,4%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 3%, η Νίκη στο 2,7%, οι Σπαρτιάτες στο 2,5%, η Νέα Αριστερά στο 2%, το ΜέΡΑ25 στο 1,9% και η αδιευκρίνιστη ψήφος στο 22%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MRB: Εκτίμηση ψήφου εθνικών εκλογών

Επίσης, στην εκτίμηση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 37,3%, το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί στο 13,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 13,5%, το ΚΚΕ στο 9%, η Ελληνική Λύση στο 8,2%, η Πλεύση στο 3,8%, η Νίκη στο 3,5%, οι Σπαρτιάτες στο 3,2%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

MRB: Τι λένε για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών

Στο ερώτημα πόσο συμφωνούν στο δικαίωμα του γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια, το 27.8% δήλωσε «σίγουρα συμφωνώ», «μάλλον συμφωνώ» λέει το 20.9%, ενώ στο 39.5% είναι στο «σίγουρα διαφωνώ».

Στο δικαίωμα να υιοθετούν παιδιά ομόφυλα ζευγάρια, το 64.8% στο σύνολο διαφωνεί «μάλλον» ή «σίγουρα», ενώ υπέρ εμφανίζεται το 17.1% και το 13% ψηφίζει «μάλλον ναι».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο ερώτημα αν η υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια υπονομεύει τον θεσμό της οικογένειας, «ναι» ή «μάλλον ναι» λέει το 48.9%, ενώ διαφωνεί με αυτήν τη θεωρία το 46.4%

Όσον αφορά τα σημαντικότερα προβλήματα της κοινωνίας, η ακρίβεια, με ποσοστό 60.3%, βρίσκεται στην πρώτη θέση και ακολουθούν: Υγεία 24.4%, ύψος εισοδήματος 22.2%, εγκληματικότητα 20.5%, Παιδεία 15.4% και Ανάπτυξη 14.9%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Μπροστά με 21,5 μονάδες η ΝΔ -Κατοχυρώνει τη δεύτερη θέση το ΠΑΣΟΚ

Στη μέτρηση της Metron Analysis στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές, η ΝΔ προηγείται με 17,2 μονάδες έναντι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το οποίο σκαρφαλώνει στη δεύτερη θέση, αφήνοντας τρίτο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά της ΝΔ από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ σκαρφαλώνει στις 21,5 μονάδες. Η ΝΔ αγγίζει το 35,2% και το ΠΑΣΟΚ 13,7%. Έπονται: ΣΥΡΙΖΑ με 12,1%, ΚΚΕ με 10,3%, Ελληνική Λύση με 8,2%, Πλεύση Ελευθερίας με 4%, Σπαρτιάτες με 3,2% και Νέα Αριστερά με 3%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καταλληλότερος πρωθυπουργός για τη χώρα κρίνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 40%, ενώ «Κανένας» λέει το 32%.

Ο Στέφανος Κασσελάκης αγγίζει το 6% και ο Νίκος Ανδρουλάκης το 5%.

Δημοσκόπηση: «Ναι» στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, διαφωνούν για την τεκνοθεσία

Στο ερώτημα «Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την άποψη ότι και τα ομόφυλα ζευγάρια θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να συνάπτουν πολιτικό γάμο», οι ερωτηθέντες συμφωνούν κατά 62% (44% «συμφωνώ» και 18% «μάλλον συμφωνώ»). Το 36%, από την άλλη, διαφωνεί. (10% «μάλλον διαφωνώ» και 26% «διαφωνώ»).

Σχετικά με το δικαίωμα της τεκνοθεσίας από τα ομόφυλα ζευγάρια, το 69% διαφωνεί (56% «διαφωνώ» και 13% «μάλλον διαφωνώ»), ενώ το 30% συμφωνεί (20% «συμφωνώ» και 10% «μάλλον διαφωνώ»).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η δημοσκόπηση της Metron Analysis

Δημοσκόπηση Marc για ευρωεκλογές: Πρωτιά της ΝΔ με 16,3 μονάδες -Δεύτερο το ΠΑΣΟΚ, λίγο πάνω από το 10% ο ΣΥΡΙΖΑ

Στη δημοσκόπηση της Marc για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1, η ΝΔ εξασφαλίζει προβάδισμα 16,3 ποσοστιαίων μονάδων στην πρόθεση ψήφου στις επικείμενες ευρωεκλογές, καθώς συγκεντρώνει 29,7%, και το δεύτερο ΠΑΣΟΚ 13,4%.

Ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 10,1%, το ΚΚΕ με 7,5%, η Ελληνική Λύση με 5,6%, οι «Σπαρτιάτες» και η ΝΙΚΗ με 2,5%, η Πλεύση Ελευθερίας με 2,4%, το ΜέΡΑ25 με 2,3%, η Νέα Αριστερά με 1,9%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην εκτίμηση αποτελέσματος με σύγκριση των ποσοστών σε εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές, η ΝΔ συγκεντρώνει 38,5% στις βουλευτικές και 36,2% στις κάλπες για την Ευρωβουλή. Αντίστοιχα, το ΠΑΣΟΚ 14,9% στις εθνικές και 16,5% στις ευρωεκλογές και ο ΣΥΡΙΖΑ 11,8% στις εθνικές κάλπες και 13% στις ευρωεκλογές.

Επιπλέον, η κοινή γνώμη σε μεγάλο ποσοστό, της τάξης του 56,1%, είναι θετική στη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων, έναντι 40,9% που αντιτίθενται.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφορικά με την αξιολόγηση της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης από τους πολίτες, οι συμμετέχοντες κατά 42,4% βλέπουν θετικά ή μάλλον θετικά την εικόνα του κυβερνητικού σχήματος, ενώ το 55,9% απάντησε ότι βλέπει αρνητικά ή μάλλον αρνητικά την κυβέρνηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για το ποιο κόμμα ασκεί πιο ουσιαστική αντιπολίτευση, το 15,7% απάντησε το ΠΑΣΟΚ και 9,8% το ΚΚΕ, ενώ τρίτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με 9%.

Την ίδια στιγμή, το 50,5% απάντησε ότι κανένα κόμμα δεν κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο ζήτημα της ακρίβειας και σε ερώτηση «πού οφείλεται η ακρίβεια και οι αυξήσεις στην αγορά;», οι ερωτηθέντες απάντησαν ότι κατά 39% φταίει η κερδοσκοπία επιχειρήσεων και τα καρτέλ, 24,9% φταίει η κυβερνητική πολιτική, 24,5% ευθύνεται η ενεργειακή κρίση, ο πόλεμος, η κλιματική αλλαγή και η αύξηση των πρώτων υλών, ενώ το 10,8% αποδίδει τις ανατιμήσεις σε ελλιπείς ελέγχους στην αγορά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ