Δήμας: Η Ελλάδα ίσως ο πιο ελκυστικός προορισμός σε έρευνα και τεχνολογία

Ο Χρίστος Δήμας κατά τη διάρκεια ομιλίας του / Φωτογραφία: Intimenews-ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Εντός του Νοεμβρίου αναμένεται νομοθετική διάταξη για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των τεχνοβλαστών των ερευνητικών κέντρων και των πανεπιστημίων, όπως έκανε γνωστό ο Χρίστος Δήμας.

Μιλώντας στο 6ο Thessaloniki Summit, ο υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέφερε πως στόχος της προαναφερόμενης εξέλιξης, είναι «να ξεκαθαρίσουμε και να αποσαφηνίσουμε το κλίμα και να δώσουμε έτσι επιπλέον κίνητρα στους ερευνητές να δημιουργούν τεχνοβλαστούς και να συνδέσουν έτσι πιο αποτελεσματικά την έρευνα, με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα».

Επαναλαμβάνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έβαλε τάξη στο χώρο των νεοφυών επιχειρήσεων, δημιουργώντας το μητρώο, το Elevate Greece, μέσω του οποίου πλέον υπάρχουν επαρκείς και αξιόπιστες πληροφορίες για αυτές, από το πόσες είναι μέχρι και τι κύκλο εργασιών πραγματοποιούν και που δραστηριοποιούνται, ο κ. Δήμας σημείωσε τα κίνητρα που θεσπίστηκαν και που αποδεικνύουν ότι « το κράτος δεν είναι απέναντι στις νεοφυείς επιχειρήσεις, αλλά προσπαθεί να τις στηρίζει και να τις βοηθά».

Υπογράμμισε τις τρεις δημόσιες πολιτικές που προωθήθηκαν, δηλαδή τη θέσπιση κινήτρων για επενδυτικούς αγγέλους, για την απόκτηση των μετοχών προαίρεσης και τη δράση του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της ρευστότητας των νεοφυών επιχειρήσεων, λόγω της πανδημίας του κορονοϊου.

Δήμας: Εντός Νοεμβρίου η νομοθετική διάταξη για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των τεχνοβλαστών

Αναφερόμενος στις επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα και στην ανάπτυξη, υπενθύμισε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου του 2020 άλλαξαν τα φορολογικά κίνητρα και οι υπερεκτπώσεις δαπανών έρευνας και ανάπτυξης από το 130% ανέβηκαν στο 200% και στο πλαίσιο αυτό εξέφρασε την πεποίθησή του ότι, «η Ελλάδα τολμώ να πω ότι αποτελεί ίσως τον πιο ελκυστικό προορισμό σε έρευνα και τεχνολογία, τη στιγμή μάλιστα που δίνει ώθηση στις επιχειρήσεις να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους στα προαναφερόμενα πεδία».

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι προχωρούν οι δράσεις του ΕΣΠΑ για τους συνεργατικούς σχηματισμούς καινοτομίας (innovation cluster) και τα κέντρα ικανοτήτων και γνωστοποίησε ότι «τώρα θα βγάλουμε τα γραφεία μεταφοράς τεχνολογίας για να συνδέσουμε πιο αποτελεσματικά την έρευνα που διεξάγεται στα ερευνητικά κέντρα της χώρας και στα πανεπιστήμια με την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία».

Αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Δήμας υπογράμμισε ότι έχει όλα τα εχέγγυα για να καταστεί Κέντρο Καινοτομίας για τα Βαλκάνια και την ΝΑ Ευρώπη και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μελλοντικά θα μπορεί να προσελκύει ταλαντούχους ανθρώπους και νέους επιστήμονες και από άλλες χώρες, για να έχουν τη δυνατότητα παραγωγής αποτελεσμάτων εντός της Ελλάδας από την πόλη.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος αναφέρθηκε στις εμβληματικές επενδύσεις της δημιουργίας της Πολιτείας της Καινοτομίας στην Αθηνά, όπου θα συνυπάρξουν νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνοβλαστοί επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα και ανάπτυξη, αλλά και στο Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς στη Θεσσαλονίκη το Thess Intec, στο οποίο όπως είπε και θα επεκτείνει δραστηριότητές του το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ).

Το ΕΚΕΤΑ λειτουργεί πολλαπλασιαστικά ως προς τα χρήματα που λαμβάνει από την κεντρική κυβέρνηση και φέρνει πόρους ύψους 10 φορές υψηλότερους από αυτούς που παίρνει. Επισήμανε ο επικεφαλής του κέντρου, Δημήτρης Τζοβάρας, γνωστοποιώντας ότι ο τζίρος για το 2020 ανήλθε στα 50 εκατ. ευρώ. Παρουσιάζοντας τις δράσεις του κέντρου και την ιστορία του, μεταξύ άλλων τόνισε ότι έχει ιδρύσει 17 spin off εταιρείας και μιλώντας για τις νέες υποδομές του, ύψους 34 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και την European Investenment Bank, σημείωσε ότι η «μεγαλύτερη επέκτασή μας θα είναι στο Thess Intec».

«Η Θεσσαλονίκη μπροστά σε σημαντικές ευκαιρίες»

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου, επισήμανε ότι το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο επιστρέφει στην ελληνική κοινωνία όλα όσα του δίνει η πολιτεία, δηλαδή την έρευνα και την καινοτομία.

Ο εταίρος της Deloitte και επικεφαλής Στρατηγικής, Βασίλης Καφάτος, τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη βρίσκεται μπροστά σε σημαντικές ευκαιρίες, που αν αξιοποιηθούν με όραμα και πλάνο μπορεί να πρωταγωνιστήσει στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα αναπτυχθεί ένα ισχυρό όραμα και θα υπάρχει στρατηγική, θα ενισχυθεί η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων με την έρευνα και την καινοτομία και θα συνεχιστεί η επένδυση στην εκπαίδευση.

Για το Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς, το Thess Intec μίλησε από την πλευρά του ο επικεφαλής του τεχνολογικού πάρκου, Νίκος Ευθυμιάδης, και επαναλαμβάνοντας ότι «πρέπει να αλλάξουμε το παραγωγικό μας μοντέλο», τόνισε πως σε θέματα ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας η Ελλάδα είναι χαμηλά στη λίστα της ΕΕ. Βέβαια, έσπευσε να επισημάνει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της καινοτομίας στη χώρα μας είναι «τάχιστος».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ