Δήμας: Απαραίτητος ο ενιαίος χώρος έρευνας και στην Ελλάδα - iefimerida.gr

Δήμας: Απαραίτητος ο ενιαίος χώρος έρευνας και στην Ελλάδα

Ο Χρίστος Δήμας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου
Την ανάγκη δημιουργίας ενιαίου χώρου έρευνας στην Ελλάδα επισήμανε ο Χρίστος Δήμας / Φωτογραφία: EUROKINISSI-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις Βρυξέλλες, για το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ έδωσε το «παρών» ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, όπου συζητήθηκε η ανάγκη να δημιουργηθεί ένας ενιαίος χώρος έρευνας για τα κράτη-μέλη.

Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το Συμβούλιο υιοθέτησε ένα συνεκτικό σχέδιο συμπερασμάτων για τη νέα διακυβέρνηση του ευρωπαϊκού χώρου έρευνας και όπως σημείωσε ο κ. Δήμας «είναι απαραίτητος να σχεδιαστεί και να δημιουργηθεί και στην Ελλάδα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο υφυπουργός επεσήμανε πως «η έρευνα και η καινοτομία έχουν αναρριχηθεί στην κορυφή της παγκόσμιας ατζέντας» λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και της κλιματικής κρίσης και είναι απαραίτητη η ολοένα και μεγαλύτερη διατομεακή συνεργασία προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ενωση να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της εποχής.

Ο κ. Δήμας παρουσίασε στους ομολόγους του την πρόταση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και της ελληνικής κυβέρνησης, για την ανάγκη αξιοποίησης της έρευνας και της καινοτομίας με στόχο την ανάπτυξη εναλλακτικών μη ρυπογόνων καυσίμων για τα πλοία και την ανάπτυξη τεχνολογιών με σκοπό την απαλλαγή από τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία Climpact, η οποία είναι ένα εθνικό δίκτυο για τη συνεργασία και συμβολή στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Το δίκτυο αποτελείται από 11 ακαδημαϊκούς φορείς και το συντονίζει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Στοχεύει στη δημιουργία διεπιστημονικής κοινοπραξίας που θα ενοποιήσει και θα βελτιστοποιήσει τις τρέχουσες κλιματικές υπηρεσίες και συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για φυσικές καταστροφές.

Στα πλαίσια του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, ο κ. Δήμας είχε κατ' ιδίαν συζήτηση με την επίτροπο της Ενωσης για την Ερευνα και την Καινοτομία, Μαρίγια Γκαμπριέλ (Mariya Gabriel), όπου ανέλυσαν το συνεκτικό σχέδιο των συμπερασμάτων που υιοθέτησε το Συμβούλιο και προωθεί την ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου έρευνας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο υφυπουργός δήλωσε τα εξής: «Την εποχή της πανδημίας της Covid-19, η έρευνα και η καινοτομία αναρριχήθηκαν στην κορυφή της παγκόσμιας ατζέντας. Η ανάγκη ενεργοποίησης ενός μεγάλου δικτύου πολιτικών δράσεων προκειμένου να αντιμετωπίσουμε εγκαίρως και αποτελεσματικά από κοινού τις κρίσεις και τις προκλήσεις της εποχής, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, είναι επιβεβλημένη. Η μεγαλύτερη συνεργασία των κρατών-μελών της ΕΕ σε θέματα έρευνας και καινοτομίας είναι μια προοπτική που μπορεί να μας δώσει λύσεις και απαντήσεις στα προβλήματα που θα απασχολήσουν την ανθρωπότητα στο εγγύς μέλλον».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ