Δένδιας: Μπήκαν θεμέλια για μια σημαντική σχέση Ελλάδας και Νιγηρίας -Η αναφορά στον Γιάννη Αντετοκούνμπο - iefimerida.gr

Δένδιας: Μπήκαν θεμέλια για μια σημαντική σχέση Ελλάδας και Νιγηρίας -Η αναφορά στον Γιάννη Αντετοκούνμπο

Συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια, με τον Νιγηριανό ομόλογό του, Τζέφρι Ονεγιάμα
Συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια, με τον Νιγηριανό ομόλογό του, Τζέφρι Ονεγιάμα / Φωτογραφία: Twitter-Nikos Dendias
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την πεποίθησή του ότι μπήκαν τα θεμέλια για μια σημαντική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Νιγηρίας εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας είχε σήμερα στην Αμπούτζα συνάντηση με τον Νιγηριανό ομόλογό του, Τζέφρι Ονεγιάμα. Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, επισήμανε πως πρόκειται για «μια συνεργασία πάνω στην οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αφού σημείωσε πως αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη Νιγηρία, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι δύο χώρες μπορούν να καλύψουν το χαμένο έδαφος, διέκρινε μεγάλες δυνατότητες πάνω στις οποίες μπορούν οι δύο χώρες να βασιστούν και είπε πως προσβλέπει στην επίσκεψη του Νιγηριανού ομολόγου του στην Αθήνα.

Νωρίτερα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ ανακοίνωσε τη δωρεά 907.000 εμβολίων στη Νιγηρία μέσω του COVAX. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της συνέχισης της παροχής βοήθειας από τη χώρα μας προς τρίτες χώρες για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως ανακοίνωσε σε συνάντησή του με τον υπουργό Επικρατείας, Αντελέκε Ολορουνίμπλ Μαμόρα.

Επισημαίνοντας τη σχετική αναφορά του υπουργού Εξωτερικών της Νιγηρίας, ο κ. Δένδιας τόνισε πως οι γέφυρες είναι ήδη εδώ. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη «ζωντανή ελληνική επιχειρηματική κοινότητα που βρίσκεται στη Νιγηρία για περισσότερο από έναν αιώνα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημείωσε πως η παρουσία της σηματοδοτεί ότι η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα πηγαίνει σε χώρες για να μείνει, να επενδύσει, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και όχι για να βγάλει γρήγορα κέρδος. Μάλιστα, χαιρέτισε το επιχειρηματικό/επενδυτικό φόρουμ που διοργανώθηκε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, με τις προσπάθειες της Νιγηριανής πρέσβειρας στην Αθήνα. «Τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να ενθαρρυνθούν» υποστήριξε και ανακοίνωσε πως το επόμενο βήμα στο οποίο θα προχωρήσει, είναι η πραγματοποίηση ενός φόρουμ Ελλήνων επιχειρηματιών στη Νιγηρία.

Δένδιας: Η αναφορά στον Γιάννη Αντετοκούνμπο

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε και στην παρουσία της νιγηριανής κοινότητας στην Ελλάδα και δήλωσε υπερήφανος για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, «τον καλύτερο μπασκετμπολίστα στον κόσμο σήμερα, έναν Ελληνο-Νιγηριανό, έναν Νιγηριανο-Έλληνα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περαιτέρω, ο υπουργός Εξωτερικών έκανε ειδική μνεία στο γεγονός πως και οι δύο χώρες είναι συμβαλλόμενα μέρη στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας εδώ και δεκαετίες. «Οπότε συμφωνούμε σε αυτό το θέμα» επισήμανε και είπε πως θα «χαρούμε να συνεργαστούμε με τη Νιγηρία για την τήρηση αυτών των αρχών διεθνώς, ιδιαίτερα της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας».

Στην ίδια κατεύθυνση, επικροτώντας τη σημασία που απέδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Νιγηρίας στο «σημαντικό ελληνικό εμπορικό στόλο», ο κ. Δένδιας είπε ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα πιστεύει ότι «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας και σε μια κοινωνία βασισμένη σε κανόνες για όλα τα θέματα». Ειδικά, προσέθεσε, σε θέματα που αφορούν τη θάλασσα, η Ελλάδα είναι παραδοσιακά ναυτιλιακό έθνος και διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία σε αυτόν τον τομέα.

Συζητώντας την ευρεία ατζέντα διμερούς συνεργασίας, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών στάθηκαν στις κοινές θεμελιώδεις αρχές, όπως τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, την ειρηνική επίλυση διαφορών, καθώς και την προώθηση μιας διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες, όπως δήλωσε ο Νίκος Δένδιας. Υπό αυτό το πρίσμα, ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Νιγηριανό ομόλογό του για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην άμεση γειτονιά της.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, συνομίλησαν για τις διεθνείς προκλήσεις, με τον Ν. Δένδια να επισημαίνει ότι η Νιγηρία είναι ένας σημαντικός διεθνής παίκτης και να προσθέτει ότι «χρειάζεται την υποστήριξή μας στις προσπάθειες της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

«Σημαντικό βήμα η υπογραφή της συμφωνίας Διμερούς Συνεργασίας»

Εστιάζοντας στη σημερινή του επίσκεψη στη Νιγηρία, είπε πως έχει να κάνει με την ενίσχυση των διμερών δεσμών. Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην υπογραφή της συμφωνίας Διμερούς Συνεργασίας, «ένα σημαντικό βήμα» -όπως είπε- αλλά και στις πολλές συμφωνίες που είναι στα σκαριά, στο εμπόριο, τον τουρισμό, τις θαλάσσιες μεταφορές και την ενέργεια, εκτιμώντας ότι μπορούν να συναφθούν σύντομα. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε πως η ελληνική πρεσβεία στην Αμπούτζα και η νιγηριανή στην Αθήνα έχουν πολλή δουλειά να κάνουν.

Εν συνεχεία, ανέδειξε την εκατέρωθεν σημασία των διμερών σχέσεων, ότι η Νιγηρία είναι η μεγαλύτερη οικονομία στην Αφρική και η Ελλάδα θεωρείται σημείο εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Μέση Ανατολή. Συζητώντας για τη συνεργασία των δύο χωρών, τόνισε το γεγονός ότι η Ελλάδα, μια χώρα χωρίς αποικιακό παρελθόν, μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός εταίρος στην ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Νιγηρίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ό,τι αφορά θέματα ασφάλειας στη θάλασσα, είπε ότι «θα χαρούμε πολύ να εκπαιδεύσουμε Νιγηριανούς αξιωματικούς στο κέντρο εκπαίδευσης του Ναυτικού μας», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι είναι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο. Επιπλέον, απηύθυνε πρόσκληση σε Νιγηριανούς δόκιμους να έρθουν και να σπουδάσουν σε ελληνικές στρατιωτικές σχολές. «Θεωρούμε ότι αυτό αποτελεί συμβολή σε ζητήματα ασφάλειας στην Υποσαχάρια Αφρική, η οποία πιστεύω ότι είναι μια κοινή πρόκληση, όχι απλώς μια πρόκληση για τις χώρες της περιοχής» προσέθεσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών της Νιγηρίας, ο Νίκος Δένδιας τον ευχαρίστησε για τη βοήθειά του και για την υποστήριξή του στην προσπάθειά της Ελλάδα να εκλεγεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-26 και εξέφρασε την πεποίθηση πως θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην ειρήνη και τη σταθερότητα, όχι μόνο αυτής της περιοχής, αλλά όλου του κόσμου.

Αναφορικά με την πρόκληση της πανδημίας, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε τη δωρεά από την Ελλάδα εμβολίων κατά του κορονοϊού και σημείωσε: «Η οδηγία που έλαβα από τον πρωθυπουργό μου Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι ότι αυτό πρέπει να το επιδιώξουμε ως υποχρέωση, όχι ως δωρεά. Πιστεύουμε ότι έχουμε υποχρέωση απέναντι στον κόσμο, να συνεισφέρουμε όσο μπορούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση, γιατί πιστεύουμε ότι κανείς δεν είναι ασφαλής αν δεν είναι ασφαλής ολόκληρος ο κόσμος».

Στην Αγκόλα την Τρίτη ο Έλληνας ΥΠΕΞ

Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων επαφών με χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα είναι αύριο (11/1) στην Αγκόλα, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον ομόλογό του Τέτε Αντόνιο. Μετά το πέρας των συνομιλιών θα υπογράψουν Μνημόνιο Διμερούς Συνεργασίας.

Στη συνέχεια ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να συναντηθεί με την υπουργό Υγείας Σίλβια Λουτουκούτα (Silvia Lutucuta). Κατόπιν, θα μεταβεί στο Αθλητικό Σχολείο Λουμπάνγκο (Lubango) όπου και θα προσφερθεί ελληνική δωρεά, παρουσία του υφυπουργού Νεολαίας, Φερνάντο Φρανσίσκο Ζοάο (Fernando Francisco João).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια ημέρα, θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον υπουργό Επικράτειας, αρμόδιο για τον Οικονομικό Συντονισμό, Μανουέλ Χοσέ Νούνες (Manuel José Nunes Júnior).

Την Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να γίνει δεκτός σε ακρόαση από τον πρόεδρο της Αγκόλας, Ζοάο Μανουέλ Γκονσάλβες Λουρένσο (João Manuel Gonçalves Lourenço).

Οι συνομιλίες τόσο στη Νιγηρία όσο και στην Αγκόλα, οι οποίες εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό της ενεργοποίησης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στην αφρικανική ήπειρο, θα εστιάσουν, μεταξύ άλλων, στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, στην κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς και στην ενδυνάμωση των πολιτικών και οικονομικών διμερών σχέσεων με έμφαση στις επενδύσεις, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Επισημαίνεται ότι, ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να υπογραμμίσει τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, οι οποίες βασίζονται στην προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να αναφερθεί στις προκλήσεις στη γειτονία της χώρας μας, καθώς και στην υποψηφιότητα για μια θέση μη-μονίμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2025-26. Ακόμη, ο κ. Δένδιας αναμένεται να ανακοινώσει την προσφορά 100.000 δόσεων εμβολίων κατά του κορονοϊού στην Αγκόλα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ