Δένδιας: Προσχηματικές οι εκκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο όταν συνοδεύονται από επιθετικές ενέργειες - iefimerida.gr

Δένδιας: Προσχηματικές οι εκκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο όταν συνοδεύονται από επιθετικές ενέργειες

Νίκος Δένδιας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του
Ο Νίκος Δένδιας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του © EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Την άποψη ότι η αποχώρηση του «Oruc Reis» είναι ένα πρώτο θετικό βήμα προς την αποκλιμάκωση εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας ότι η Αθήνα αναμένει από την Αγκυρα συνέπεια και συνέχεια το επόμενο διάστημα.

Κατά η διάρκεια των δηλώσεών του, μετά τη συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει την εμπρηστική ρητορική και να αφήσει πίσω τις «πολιτικές των κανονιοφόρων», ενώ επανέλαβε ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να μπει σε διάλογο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. «Οι εκκλήσεις της Τουρκίας για διάλογο είναι προσχηματικές όταν συνοδεύονται από επιθετικές ενέργειες», είπε ο Νίκος Δένδιας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η αποχώρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Όρουτς Ρέις ήταν ένα θετικό βήμα, το οποίο όμως με λύπη μου συνειδητοποίησα ότι συνοδεύτηκε και από απειλητική ρητορική», επεσήμανε ο Νίκος Δένδιας και πρόσθεσε: «Σε κάθε περίπτωση, έχοντας αναγνωρίσει αυτό το θετικό βήμα, αναμένουμε από την Τουρκία να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στις πράξεις της προς μια θετική κατεύθυνση, προκειμένου να υπάρξει δυνατότητα εκκίνησης συνομιλιών. Να αφήσει δηλαδή τις πρακτικές και τη ρητορική που ανήκουν σε άλλη εποχή, αυτό δηλαδή που εμείς λέμε την πολιτική των κανονιοφόρων και να προσέλθει σε ένα καλόπιστο διάλογο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και με σεβασμό στις σχέσεις της καλής γειτονίας».

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι με τον κ. Σούκρι συζήτησαν τρόπους για επανέναρξη του διαλόγου Ελλάδας-Αιγύπτου με στόχο την ολοκλήρωση της συμφωνίας για μερική οριοθέτηση ΑΟΖ, που υπεγράφη τον προηγούμενο μήνα, την οποία χαρακτήρισε υπόδειγμα σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο, σε αντίθεση, όπως είπε, με το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, που «επιχειρεί να παραγάγει γειτονιές που στον χάρτη είναι αόρατες».

Σούκρι: Να γίνει η Μεσόγειος θάλασσα ειρήνης

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου σημείωσε ότι η επίσκεψή του στην Αθήνα είναι η πρώτη σε μη αραβική χώρα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, γεγονός, που όπως είπε αποδεικνύει τους ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Απορρίψαμε όλες τις προκλητικές ενέργειες που αποσταθεροποιούν την περιοχή και κλιμακώνουν την κατάσταση, κάτι το οποίο δεν συμφέρει καμία πλευρά. Προσπαθούμε μαζί ώστε η Ανατολική Μεσόγειος να είναι περιοχή συνεργασίας, περιοχή αδελφοσύνης, περιοχή ειρήνης και να συμβάλλει στην ευημερία της περιοχής»,

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, τόνισε ότι με ισχυρή πολιτική βούληση, Αθήνα και Κάιρο υπέγραψαν προσφάτως τη συμφωνία μερικής οριοθέτησης ΑΟΖ υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία αυτή αποδεικνύει ότι και οι δύο χώρες σέβονται τα αμοιβαία δικαιώματα τους.

Ο κ. Σούκρι, τέλος, σημείωσε ότι η χώρα του απορρίπτει όλες τις ενέργειες που κλιμακώνουν και αποσταθεροποιούν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ