Δένδιας: Kαλούμε τους γείτονες να επικυρώσουν την UNCLOS -Τιμά την Ελλάδα η διοργάνωση του Our Ocean Conference - iefimerida.gr

Δένδιας: Kαλούμε τους γείτονες να επικυρώσουν την UNCLOS -Τιμά την Ελλάδα η διοργάνωση του Our Ocean Conference

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας / Φωτογραφία: ΥΠΕΞ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είναι απαραίτητο όλες οι χώρες της γειτονιάς μας να επικυρώσουν τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, την UNCLOS, τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Η τοποθέτηση αυτή του κ. Δένδια έγινε στην εισαγωγική τοποθέτησή του κατά τη συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο του προέδρου των ΗΠΑ για το Κλίμα, Τζον Κέρι, και με αφορμή τη διοργάνωση από την Ελλάδα της Διάσκεψης για τους Ωκεανούς το 2024.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Όταν πραγματοποιήθηκε η διάσκεψη στη Χιλή, η Χιλή την επικύρωσε», υπενθύμισε ο υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε: «Μπορούμε λοιπόν να καλέσουμε όλους τους γείτονές μας να την επικυρώσουν; Θα έπρεπε και μπορούμε να προστατεύσουμε το θαλάσσιο περιβάλλον».

Πρόσθεσε, δε, πως η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει τη Διάσκεψη ως ευκαιρία να ζητήσει από τις χώρες στην ευρύτερη περιοχή να καταβάλουν προσπάθειες ώστε να τηρούν τους κανόνες προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Δένδιας: «Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ βρίσκονται σε υψηλότατο επίπεδο»

Όπως επεσήμανε ο κ. Δένδιας, «οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ βρίσκονται σε υψηλότατο επίπεδο» και «αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την Ελλάδα η πρότασή σας να φιλοξενήσουμε το "2024 Our Ocean Conference", την οποία με χαρά αποδεχθήκαμε».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Ωκεανός ήταν ένας Τιτάνας, γιος του Ουρανού και της Γης. Και εξαιτίας αυτής της παράδοσης, πιστεύουμε ότι τα περισσότερα πράγματα προέρχονται από τον ωκεανό», ανέφερε.

«Στα αρχαία ελληνικά, "ωκεανός" σήμαινε "θάλασσα", δεν είχε την ακριβή σημασία του σημερινού ωκεανού. Έτσι, τα πάντα προέρχονται από τη θάλασσα και γι' αυτό πρέπει να την προστατεύσουμε», επισήμανε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Κέρι, είχαν μια γόνιμη συζήτηση για την ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ για το κλίμα και την προστασία θαλάσσιου περιβάλλοντος, τη διοργάνωση από την Ελλάδα της Διεθνούς Διάσκεψης «Our Ocean Conference» το 2024 και τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Τwitter.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε αναγνώριση της στήριξης του προγόνου του Th. Lindall Winthrop στην Ελληνική Επανάσταση και ως ένδειξη της μακροχρόνιας ελληνο-αμερικανικής φιλίας, ο κ. Δένδιας προσέφερε στον ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού Προέδρου για το κλίμα, αντίγραφο επιστολής του Ιωάννη Καποδίστρια.

Η επιστολή του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας, γραμμένη το 1828, απευθυνόταν στην Φιλελληνική Εταιρεία Νέας Υόρκης και εξέφραζε την ευγνωμοσύνη του ελληνικού λαού για την ανθρωπιστική βοήθεια που είχε παρασχεθεί από τις ΗΠΑ, ανέφερε ο υπουργός.

Στην Πράγα ο Έλληνας ΥΠΕ την Τρίτη 30/8/22

Σημειώνεται ακόμη ότι, ο Νίκος Δένδιας θα βρίσκεται την Τρίτη 30 Αυγούστου στην Πράγα, προκειμένου να συμμετάσχει στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Gymnich).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της εν λόγω άτυπης υπουργικής συνάντησης είναι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία (Τρίτη 30 Αυγούστου) και οι σχέσεις της ΕΕ με τα κράτη της αφρικανικής ηπείρου (Τετάρτη 31 Αυγούστου), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Στο πλαίσιο των εργασιών, την Τετάρτη θα λάβει χώρα και γεύμα εργασίας με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Γεωργίας, της Μολδαβίας και της Ουκρανίας, όπου θα συζητηθεί η ευρωπαϊκή προοπτική των εν λόγω κρατών και το μέλλον της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.

Στο περιθώριο του Gymnich, ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να έχει διμερή συνάντηση με τον Εσθονό ομόλογό του Ούρμας Ράινσαλου (Urmas Reinsalu).

Στο πλαίσιο της παραμονής του στην Πράγα, ο υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει την Τρίτη σειρά διμερών συναντήσεων με ανώτατους Τσέχους αξιωματούχους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, αναμένεται να γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν (Miloš Zeman), θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γερουσίας, Μίλος Βίστριλ (Miloš Vystrčil), με τον πρόεδρο της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων και άμυνας της Γερουσίας, Πάβελ Φίσερ (Pavel Fischer), καθώς και με τον πρόεδρο, Μάρεκ Ζένισεκ (Marek Ženíšek), όπως και μέλη της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Βουλής.

Οι συζητήσεις του υπουργού Εξωτερικών με τον πρόεδρο και τους λοιπούς αξιωματούχους θα επικεντρωθούν στις διμερείς σχέσεις, στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στη συνεργασία των δύο χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι η Τσεχία έχει αναλάβει από την 1η Ιουλίου 2022, την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ