Δένδιας: Στη Χάγη θα πηγαίναμε με την Τουρκία μόνο για την υφαλοκρηπίδα - iefimerida.gr

Δένδιας: Στη Χάγη θα πηγαίναμε με την Τουρκία μόνο για την υφαλοκρηπίδα

Ο Νίκος Δένδιας χαμογελαστός
Νίκος Δένδιας / Φωτογραφία: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/PETR STOJANOVSKI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη αλλά και τη στάση της Τουρκίας γενικότερα, μίλησε ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6.

«Πάντοτε έχουμε επιλέξει ανοιχτούς δίαυλους στην Τουρκία. Με την Τουρκία έχουμε μια σημαντική διαφορά την υφαλοκρηπίδα που καθώς το δίκαιο των θαλασσών έχει προχωρήσει, έχει και μια διαφορά για την ΑΟΖ. Μπορούμε να συζητήσουμε ευχαρίστως για αυτό αλλά αν αποφασίσει η Τουρκία να εγείρει στη συζήτηση το θέμα του σπιτιού της γιαγιάς μου που έχω κληρονομήσει στου Παξούς, ο διάλογος δεν μπορεί να οδηγήσει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Ελλάδα δεν είναι κλειστή στη συζήτηση αλλά εξαρτάται πώς το βλέπει η Τουρκία» πρόσθεσε ο υπ. Εξωτερικών συμπληρώνοντας ότι «ελπίζω πάντα μέσα μου επειδή πιστεύω ότι η Ελλάδα μπορεί να βρει άκρη με την Τουρκία και προσπαθώ να διερευνήσω την πιθανότητα αυτή».

«Δεν είναι απλό να πας στη Χάγη. Η Ελλάδα δεν είναι Λουξεμβούργο της σημερινής ημέρας και να μην έχουμε προβλήματα. Είμαστε σε μια περιοχή και εποχή που χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια. Δεν είμαστε πολεμοχαρείς αλλά πρέπει να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα».«Οφείλω να μην κλείσω ποτέ τις πόρτες όμως η Τουρκία δεν κάνει πολλές φορές τη ζωή μας εύκολη» συμπλήρωσε.

Δένδιας: Να κλείσουμε τη σελίδα με το Oruc Reis

Σε ότι αφορά στο «Oruc Reis» οκ. Δένδιας είπε ότι «είναι καλό να κλείσουμε τη σελίδα αυτή».

Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν επιδιώκει τη διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας. «Εμείς επειδιώκουμε να υπάρχει μεγάλος αριθμός χωρών που να βλέπουν την πραγματικότητα στην περιοχή όπως τη βλεπουμε εμείς. Θέλουμε θέλουμε οι χώρες που έχουν λόγο και ασχολούνται με τα θέματα της περιοχής να έχουν πληρη αντίληψη των ελληνικών θέσεων και ότι εμείς είμαστε από την πλευρά της λογικής. Αν το θέλει και τη Τουρκία ουδείς ευτυχέστερος υμών».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ακούω τις θεωρίες για γαλάζιες πατρίδες και πράσινα άλογα. Υπάρχει πιθανότητα η ανατολική Μεσόγειος να γίνει τουρκική λιμνη; 'Οχι» πρόσθεσε ο υπ. Εξωτερικών.

Δένδιας για τον Χαφτάρ

Απαντώντας στην κριτική εκείνων που λένε ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να στηρίζει τον στρατάρχη Χαφτάρ στη Λιβύη ο κ. Δένδιας είπε «εάν δεν μπλέκεσαι σε τίποτα, κανείς δεν συνεργάζεται μαζί σου. Υπάρχουν τρεις αναγνωρισμένες αρχές στη λιβύη. Η κυβέρνηση της τρίπολης, το κοινοβούλιο και ο λιβικός στρατός. Εμείς μιλήσαμε και με τις τρεις πλευρές. Η κυβέρνηση της Τρίπολης μας εξαπάτησε με τον πιο απαράδεκτο τρόπο. Δεν θα έπρεπε να μιλάμε με τον έναν από τους τρεις και μάλιστα αυτόν που είναι φιλικός προς εμάς;».

Μιλώντας, τέλος, για τον άνθρωπο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «στη διαπροσωπική επαφή είναι συμπαθής άνθρωπος, έχει το ανοιχτόκαρδο του ανατολίτη. Από την άλλη πολλές φορές εκφράζει σκέψεις που δεν είναι συμβατές με το πώς βλέπουμε εμείς την πραγματικότητα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ