Ελλάδα–Κύπρος–Ισραήλ: Τριμερές «ανάχωμα» στα σχέδια Ερντογάν - iefimerida.gr

Ελλάδα–Κύπρος–Ισραήλ: Τριμερές «ανάχωμα» στα σχέδια Ερντογάν

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ
Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ
ΑΔΑΜΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ

Τους ομολόγους του από την Κύπρο και το Ισραήλ, Νίκο Χριστοδουλίδη και Γκάμπι Ασκενάζι αντίστοιχα, υποδέχτηκε σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην ενίσχυση της συνεργασίας των τριών χωρών σε τομείς όπως η οικονομία και η ενέργεια, καθώς και στις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι στενές σχέσεις Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ αποτελεί εγγύηση για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τους ομολογούς του.

Δένδιας: Η περιοχή μας δεν θα επιστρέψει στον 19ο αιώνα

«Η περιοχή μας δεν θα επιστρέψει στον 19ο αιώνα. Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό» τόνισε ο Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τους ομολόγους του της Κύπρου και του Ισραήλ, αμέσως μετά το πέρας της Τριμερούς Συνάντησης σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι η Τριμερής Συνάντηση γίνεται υπό το βάρος των νέων παράνομων ενεργειών της Τουρκίας οι οποίες, όπως είπε, δυναμιτίζουν το κλίμα και τις προοπτικές ενός εποικοδομητικού διαλόγου. Έκανε ειδική αναφορά στις παράνομες δεσμεύσεις της Άγκυρας μέσω των τελευταίων NAVTEX αλλά και την παραβίαση των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ μέσω τοι ανοίγματος του παραλιακού μετώπου στο Βαρώσι αλλά και την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Αντιπροέδρου στην περιοχή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Στο επίκεντρο των επαφών που είχε τόσο χθες με τον κ. Λαβρόφ και σήμερα με τους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου και του Ισραήλ συζητήθηκαν οι τρόποι ανάσχεσης της τουρκικής επιθετικότητας. Το αντίδοτο είναι η ανάπτυξη της πολυμερούς συνεργασίας προς όφελος της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή», τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Παράλληλα, έκανε λόγο για στενούς δεσμούς και κοινές αξίες που διέπουν την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ υπογραμμίζοντας ότι οι τρεις χώρες επιδεικνύουν σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και την προώθηση της καλής γειτονίας. Σε αυτό το πλαίσιο χαιρέτισε και τις αποφάσεις εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με το Σουδάν, τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν.

Ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε, επίσης, ότι οι συμφωνίες της Ελλάδας με Αίγυπτο και Ιταλία για οριοθέτηση της ΑΟΖ αλλά και με Αλβανία για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποτελούν την ελληνική συνεισφορά στην σταθερότητα στην περιοχή. «Έτσι οι σύγχρονες χώρες λύνουν τις διαφορές τους. Είτε μέσω συμφωνίας, είτε μέσω παραπομπής σε δικαιοδοτικό όργανο. Είμαστε περήφανοι γιατί μέσα σε λίγους μήνες λύσαμε άλυτες για μισό αιώνα διαφορές. Οι κινήσεις αυτές αποτελούν λαμπρό παράδειγμα, υπόδειγμα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή», σημείωσε.

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις χθεσινές δηλώσεις του Σεργκέι Λαβρόφ με τις οποίες αναγνώρισε το αυτονόητο δικαίωμα της Ελλάδας σε επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. «Κατέρριψε, έτσι, τον υπόγειο μύθο πολλών ετών ότι η Ρωσία αντιτίθεται στο δικαίωμα της χώρας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε ότι Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ αποτελούν χώρες εγγυήτριες της ασφάλειας στην περιοχή και υπογράμμισε ότι μέσω της τριμερούς συνεργασίας δημιουργούνται κοινές κατανοήσεις και κοινές απαντήσεις αλλά και νέες ευκαιρίες στην περιοχή. «Η στρατηγική σχέση δεν στρέφεται κατά οποιουδήποτε. Είναι μια ανοικτή πρόσκληση σε όλους, υπό την προϋπόθεση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των αρχών καλής γειτονίας», κατέληξε.

Ο κ. Δένδιας υποδέχθηκε τους ομολόγους του, της Κύπρου και του Ισραήλ στο υπουργείο Εξωτερικών στις 11:30. Ακολούθως οδηγήθηκαν στην αίθουσα «Ιωάννης Καποδίστριας», για την κατ' ιδίαν τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και στη συνέχεια θα ακολουθήσει διευρυμένη συνάντηση με τις αντιπροσωπείες της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ.

Χριστοδουλίδης: Οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν τη σταθερότητα

Από την πλευρά του, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας υπονομεύουν την σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

Σημείωσε ότι η Τουρκία αποτελεί χώρα εξαίρεση στην περιοχή καθώς με μια σειρά από έκνομες ενέργειες τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες της περιοχής υπονομεύει τις προοπτικές σταθερότητας και ειρήνης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τόνισε, επίσης, ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για την συνέχιση των παράνομων γεωτρήσεων και ερευνών της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και για τις ενέργειες της στο Βαρώσι. «Οι τουρκικές ενέργειες υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια και δεν βοηθούν τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά και εξεύρεση λύσης στη βάση του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ασκενάζι: Στη Μέση Ανατολή πνέει ένας καλύτερος άνεμος

Τη σημασία της Τριμερούς Συνεργασίας στην ασφάλεια και τη σταθερότητα και την αμυντική συνεργασία στην περιοχή, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκάμπι Ασκενάζι. Στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στη σημασία της δημιουργικής, όπως είπε, διπλωματίας στην επίτευξη της ευημερίας και ειρήνης

«Στη Μέση Ανατολή γινόμαστε μάρτυρες νέων ευκαιριών ανάμεσα σε διαφορετικές χώρες και διαφορετικούς πολιτισμούς. Η εξομάλυνση των σχέσεων μας με μια σειρά από χώρες αποδεικνύει τη βούληση μας να προχωρήσουμε τη συνεργασία, με στόχο ένα καλύτερο μέλλον για τους νέους όλων των χωρών», τόνισε και πρόσθεσε ότι «πνέει ένας καλύτερος άνεμος στη Μέση Ανατολή».

«Ελπίζω κι άλλες χώρες να ακολουθήσουν αυτές τις πρωτοβουλίες με στόχο η Μέση Ανατολή να γίνει όαση ειρήνης» είπε και κάλεσε την παλαιστινιακή Αρχή να εκμεταλλευτεί αυτή την προοπτική.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πιστεύω πολύ στη διπλωματία της συνεργασίας και ειδικά σε αυτή την Τριμερή. Πιστεύω ότι έτσι θα προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο σε πολλά επίπεδα συνεργασίας στην περιοχή. Με βάση τον κοινό σεβασμό στο διεθνές δίκαιο αλλά και των αλληλοσεβασμό ανάμεσα στις χώρες μας», κατέληξε ο Ισραηλινός Υπουργός Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ