Ν. Δένδιας: Παρουσίασε τη διαδικτυακή έκθεση του ΥΠΕΞ για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση - iefimerida.gr

Ν. Δένδιας: Παρουσίασε τη διαδικτυακή έκθεση του ΥΠΕΞ για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Ο Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις
Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη διαδικτυακή έκθεση 200 και πλέον εγγράφων από τη συλλογή του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών, που περιγράφουν την πορεία της αναγνώρισης του νέου ελληνικού κράτους, παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία το 1821.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η περίοδος η οποία καλύπτεται από την έκθεση εκτείνεται από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας το 1821, μέχρι και την πρώτη δεκαετία μετά τη δημιουργία του ελεύθερου ελληνικού κράτους, το 1830.

Σε χαιρετισμό του και υπογραμμίζοντας τη σημασία του περιεχομένου των εγγράφων αυτών, ο κ. Δένδιας επισήμανε πως περιγράφουν για πρώτη φορά συνολικά και ολοκληρωμένα την πορεία αναγνώρισης του νέου ελληνικού κράτους, καθώς επίσης και τη σύναψη διπλωματικών και προξενικών σχέσεων με τα κράτη της εποχής. Όπως εξήγησε, μέσα από τα ιστορικά αυτά έγγραφα παρουσιάζεται ανάγλυφα η ανάπτυξη επαφών με καθένα από τα κράτη της εποχής, με τα οποία η Ελλάδα συνήψε διπλωματικές και προξενικές σχέσεις.

Εστιάζοντας περαιτέρω στο περιεχόμενο της έκθεσης, αναφέρει πως η έκθεση ξεκινά από την αναγνώριση του Αγώνα των επαναστατημένων Ελλήνων από την Αϊτή, το 1822, και ακολουθεί η σύναψη διπλωματικών και προξενικών σχέσεων με τις Μεγάλες Δυνάμεις, κατά τα τελευταία έτη της Επανάστασης.

Σε αυτό το πλαίσιο, σκιαγραφείται η ίδρυση δεκάδων προξενικών αρχών σε μεγάλο μέρος του κόσμου, μόλις κατά την πρώτη δεκαετία μετά την Ανεξαρτησία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H σημαντική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της ανεξαρτησίας της Ελλάδας

Εν συνεχεία, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε πως η δημιουργία του διπλωματικού και προξενικού δικτύου της ελεύθερης, πλέον, Ελλάδας αποτέλεσε σημαντική προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της ανεξαρτησίας της. Συνέβαλε επίσης στην εδραίωση της ύπαρξής της μεταξύ των υπολοίπων ελεύθερων και ανεξάρτητων κρατών, προσέθεσε. Το νεοσύστατο υπουργείο Εξωτερικών ήταν ο βασικός δημιουργός του δικτύου αυτού. Μέσα από τη δράση του έγινε αισθητή, εκ νέου, η παρουσία της Ελλάδας, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών και συμπλήρωσε πως τούτο επετεύχθη, για πρώτη φορά μετά από αιώνες, στις πρωτεύουσες και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και λιμάνια του κόσμου.

«Τα έγγραφα της έκθεσης αναδεικνύουν, επίσης, το ενδιαφέρον και των άλλων κρατών να αποστείλουν, ήδη από τα πρώτα χρόνια μετά τον Αγώνα, διπλωματικούς και προξενικούς αντιπροσώπους τους στην ελεύθερη Ελλάδα. Ορισμένοι δε εξ αυτών ήταν μάλιστα ένθερμοι Φιλέλληνες», σημείωσε ακόμα ο Νίκος Δένδιας. Καταληκτικά, ανέφερε πως οι διορισμοί αυτοί αποτέλεσαν αναγνώριση όχι μόνο της ανεξαρτησίας του ελληνικού κράτους, αλλά «και της σημασίας που είχε για πολλούς, σε ολόκληρο τον κόσμο, το γεγονός ότι η Ελλάδα ξαναβρήκε τη θέση που της άρμοζε στην παγκόσμια κοινότητα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ