Βουλή: Ξεκινά η συζήτηση του πορίσματος για τις παρακολουθήσεις στην Ολομέλεια - iefimerida.gr

Βουλή: Ξεκινά η συζήτηση του πορίσματος για τις παρακολουθήσεις στην Ολομέλεια

Βουλή
Βουλή © ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EYROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με την συζήτηση του πορίσματος της εξεταστικής, στην Ολομέλεια, ολοκληρώνεται στη Βουλή ο κύκλος εργασιών για την υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η διαδικασία θα είναι πολύωρη καθώς αναμένεται εκτός από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και τους βουλευτές, να τοποθετηθούν περί τους 40 βουλευτές. Δυνατότητα να μιλήσουν θα έχουν και οι πολιτικοί αρχηγοί με την παρουσία του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα να θεωρείται δεδομένη. Η δε κυβέρνηση αναμένεται να εκπροσωπηθεί από έναν υπουργό, καθώς κατά την πάγια τακτική του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν συμμετέχει στις συζητήσεις εξεταστικών επιτροπών, λόγω του καθαρά κοινοβουλευτικού χαρακτήρα που αυτές διαθέτουν. Η συζήτηση που είναι πιθανό σε αρκετά σημεία να ξεπεράσει το επίπεδο των παρακολουθήσεων και να επεκταθεί και στο μέτωπο της ακρίβειας, αναμένεται να ξεκινήσει με έναν πολιτικό διαγκωνισμό αναφορικά με το κατά πόσο η Ολομέλεια μπορεί να πάρει απόφαση αναίρεσης του απόρρητου χαρακτήρα του πορίσματος της επιτροπής. Επίσης και σε αντίθεση με αντίστοιχες συζητήσεις πορισμάτων προκαταρκτικών επιτροπών, στην προκειμένου περίπτωση, δεν θα υπάρξει ψηφοφορία καθώς δεν αναζητούνται ποινικές ευθύνες ούτε υπάρχουν αναφορές σε αδικήματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα κόμματα πάντως έχουν εξάγει εκ διαμέτρου αντίθετα συμπεράσματα από τις εργασίες της εξεταστικής.  

Το πόρισμα της ΝΔ

Στο πόρισμά της ΝΔ επισημαίνει πως το απόρρητο δεσμεύει τα στελέχη των υπηρεσιών με κανόνες εχεμύθειας και αποτελεί εξ υποκειμένου δικαίωμα και υποχρέωση κάθε δημόσιου λειτουργού που το επικαλείται, και δεν υπόκειται στον έλεγχο της αρχής όπου δίνεται κάθε φορά η μαρτυρία. Σημειώνεται δε πως από τις καταθέσεις των μαρτύρων και τα έγγραφα που προσκομίστηκαν, προκύπτει ότι η άρση απορρήτου του κινητού τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη ήταν απολύτως νόμιμη. «Με βάση το Σύνταγμα και τον εκτελεστικό νόμο 2225/1994, γίνεται δεκτό ότι η άρση του απορρήτου μπορεί να διενεργηθεί και για τους βουλευτές ή τους ευρωβουλευτές. ‘Αλώστε, δεν μπορεί να αποκλειστεί a priori η εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε πράξεις κατά της εθνικής ασφαλείας, εν γνώσει ή εν αγνοία τους», επισημαίνει.

Το πόρισμα της ΝΔ, τονίζει επίσης πως κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι ο πρωθυπουργός, το γραφείο του και οι συνεργάτες του γνώριζαν για την άρση του απορρήτου σε οποιοδήποτε στάδιο. Σε ό,τι δε αφορά την απόπειρα παγίδευσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη, με το κακόβουλο λογισμικό Predator, το πόρισμα αναφέρει πως προέκυψε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι δεν διενεργήθηκε, ούτε από την ΕΥΠ, ούτε από οποιονδήποτε άλλο δημόσιο φορέα.  Στο πόρισμα δε γίνεται αναφορά και στην παρακολούθηση Πιτσιόρλα την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την γνώση που είχε λάβει την υπόθεση ο Αλέξης Τσίπρας. «Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Ρουμπάτης συνομολόγησε ότι την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παρακολουθήθηκαν κυβερνητικά στελέχη. Η επισύνδεση που έγινε στο τηλέφωνο του κ. Πιτσιόρλα ξεκίνησε αρχές του 2016 μέχρι το τέλος εκείνης της χρονιάς, ακόμα και όταν ο ίδιος είχε οριστεί από τον Νοέμβριο του 2016, υπουργός της κυβέρνησης. Ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε από τον τότε διοικητή της ΕΥΠ, Γιάννη Ρουμπάτη, για την επικείμενη σύνδεση στο τηλέφωνο του κ. Πιτσιόρλα και ενέκρινε την ενέργεια», επισημαίνεται.

ΣΥΡΙΖΑ: Ανάγκη για περαιτέρω διερεύνυση

Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνει λόγο για ανάγκη περεταίρω διερεύνησης της υπόθεσης τόσο από την βουλή (μέσω ακόμα και προκαταρκτικής επιτροπής, χωρίς να αναφέρονται όμως πρόσωπα ή αδικήματα) όσο και από την ποινική δικαιοσύνη. Η αξιωματική αντιπολίτευση, μιλά για αντιφάσεις και υποκριτική στάση του πρωθυπουργού, αλλά και για απόπειρα συγκάλυψης από την πλευρά της πλειοψηφίας. Επισημαίνει επίσης, πως προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις πως δεν υφίσταντο λόγοι εθνικής ασφαλείας στις υπό εξέταση παρακολουθήσεις, καθώς και ότι η ΕΥΠ αξιοποίηση το παράνομο λογισμικό predator από κοινού με τις επίσημες επισυνδέσεις. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος, στην πορισματική του αναφορά, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μιλά για σκάνδαλο και απόπειρα συγκάλυψης από την πλειοψηφία και εκτιμούν πως δεν προέκυψε λογος εθνικής ασφάλειας για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη γεγονός που την καθιστά παράνομη.  

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ