Βουλή: Με 157 «ναι» παραπέμπεται στο Δικαστικό Συμβούλιο ο Κώστας Καραμανλής - iefimerida.gr

Βουλή: Με 157 «ναι» παραπέμπεται στο Δικαστικό Συμβούλιο ο Κώστας Καραμανλής

Ο Κώστας Καραμανλής στο βήμα της Βουλής
Ο Κώστας Καραμανλής στο βήμα της Βουλής / Eurokinissi

Μετά από μία θυελλώδη συνεδρίαση, η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε την παραπομπή του Κώστα Καραμανλή στο δικαστικό συμβούλιο με 157 θετικές ψήφους, έναντι 6 που καταψήφισαν την σχετική πρόταση και ένα άκυρο, σε σύνολο 164 βουλευτών που συμμετείχαν στη μυστική ψηφοφορία.

Με τις ψήφους της ΝΔ (154) και ορισμένων ανεξάρτητων βουλευτών εγκρίθηκε η παραπομπή του πρώην υπουργού Μεταφορών και Υποδομών με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος στο δικαστικό συμβούλιο. Άλλωστε την παραπομπή του είχε ζητήσει και ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής με υπόμνημά του στην Προανακριτική Επιτροπή, χωρίς ωστόσο να δικαιούται να συμμετάσχει κατά τη μυστική ψηφοφορία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν και τέσσερις ανεξάρτητοι βουλευτές. Πρόκειται για τους Δημήτρη Κυριαζίδη, Χαράλαμπο Κατσιβαρδά, Μιχάλης Γαυγιωτάκη και Γεώργιο Ασπιώτη.

Την παραπομπή Καραμανλή για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος καταψήφισαν οι έξι βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας.

Καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας είχαν ήδη αποχωρήσει από τη διαδικασία ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και ΝΙΚΗ.

Εντάσεις και αντεγκλήσεις

Η συνεδρίαση ήταν επεισοδιακή με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να πρωταγωνιστεί σε πολλές αντιπαραθέσεις κυρίως με το προεδρείο της Βουλής, τόσο με τον γαλάζιο Γιώργο Γεωργαντά . Μάλιστα μετά από παρέμβαση του Νικήτα Κακλαμάνη η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας θα παραπεμφθεί στην επιτροπή Δεοντολογίας πιθανότατα για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά, αν και αυτό θα το αποφασίσει η ίδια η Επιτροπή, αφού μελετήσει τα πρακτικά της συνεδρίασης και αξιολογήσει τα γεγονότα. Όπως σχολίαζαν κοινοβουλευτικές πηγές, «η αντιμετώπιση του πολιτικού αρχηγού δε διαφέρει από του βουλευτή. Ίσα ίσα το «στίγμα» της παραπομπής είναι πολιτικό». Ο τελευταίος που παραπέμθηκε για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά ήταν ο Νίκος Μιχαλολιακος της Χρυσής Αυγής το 2018.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κλείνοντας τη συζήτηση ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπουγάς σημείωσε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία «στέκεται με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη των αδικοχαμένων παιδιών και στον πόνο των οικογενειών τους» τονίζοντας πως «η Δικαιοσύνη δεν απονέμεται με εισαγγελικό και καταγγελτικό λόγο από το βήμα της Βουλής, αλλά με νηφάλιο λόγο από τη δικαιοσύνη». Όπως ανέφερε για την υπόθεση των Τεμπών, θα ξεκινήσει η αποδεικτική διαδικασία που θα είναι δημόσια και «εκεί ο Έλληνας πολίτης με μια διαφανή διαδικασία θα ενημερωθεί τα πάντα. Εκεί θα δοθούν οι απαντήσεις».

Τα επόμενα βήματα

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της μυστικής ψηφοφορίας, η Βουλή παραδίδει σκυτάλη στη δικαιοσύνη και ο πρώην υπουργός Μεταφορών γίνεται ο δεύτερος διατελέσας υπουργός που παραπέμπεται στον φυσικό δικαστή. Πιθανότατα μετά την ανάπαυλα του Αυγούστου να κληρωθούν από τον Πρόεδρο της Βουλής τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου σε δημόσια συνεδρίαση της Ολομέλειας.

Το Δικαστικό Συμβούλιο θα κρίνει τη βασιμότητα ή μη της κατηγορίας που αποδίδεται στον Κώστα Καραμανλή και άρα την άσκηση ποινικής δίωξης και παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο. Σε περίπτωση που δεν ασκηθεί δίωξη, η υπόθεση θα τεθεί στο αρχείο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Βουλή Κώστας Καραμανλής Τέμπη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ