Μ. Βορίδης: Για «λαϊκισμό και υποκρισία» κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για το πλαίσιο δίωξης υπουργών - iefimerida.gr

Μ. Βορίδης: Για «λαϊκισμό και υποκρισία» κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για το πλαίσιο δίωξης υπουργών

Ο Μάκης Βορίδης στη Βουλή
Φωτογραφία: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης, με αφορμή τη συζήτηση για την υπουργική ευθύνη και τη νομοθέτηση μέσω λαϊκής πρωτοβουλίας.

Συγκεκριμένα, κατά τη συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων και με δεδομένη την πρωτοβουλία των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών για τη συλλογή υπογραφών για την απεμπλοκής της Βουλής στην έρευνα ενδεχόμενων υπουργικών αδικημάτων, ο κ. Βορίδης έκανε λόγο για λαϊκισμό και υποκρισία της αντιπολίτευσης λόγω του θεσμικά αδόκιμου χαρακτήρα του αιτήματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απάντηση του Μάκη Βορίδη

«Μιας και θα αρχίσει η συζήτηση Αναθεώρησης του Συντάγματος, να σας ρωτήσω, κύριε Κόκκαλη, το εξής. Όταν επί δικών σας ημερών, το 2018, ξεκίνησε η συζήτηση της αναθεώρησης, προτείνατε την κατάργηση του Άρθρου 86 για τις διώξεις υπουργών και του Άρθρου για τη βουλευτική ασυλία; Τέτοιες προτάσεις δεν καταθέσατε, αν και είχατε την πρωτοβουλία. Έχετε αλλάξει θέση από τότε; Θα ξεκινήσει αυτή η συζήτηση και πρέπει να το ξέρουμε», είπε ο υπουργός.

«Το Σύνταγμα προβλέπει ότι με συλλογή 500 χιλιάδων υπογραφών πολιτών με δικαίωμα ψήφου εισάγονται προτάσεις νόμου στη Βουλή. Το σχετικό ψήφισμα θέτει τα ζητήματα της ευθύνης των υπουργών και της βουλευτικής ασυλίας. Κατανοούμε όλοι ότι αυτά είναι αναθεώρηση Συντάγματος και δεν αφορούν νόμους. Αυτά προϋποθέτουν αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών μπορεί να αλλάξει αλλά δεν μπορεί να ανατρέψει ότι η άσκηση δίωξης θα γίνεται από τη Βουλή», πρόσθεσε.

«Εσείς, κύριε Κόκκαλη, έρχεστε και συνδέετε τη συλλογή υπογραφών με τη διαδικασία λαϊκής νομοθέτησης τη στιγμή που απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση. Και γιατί το κάνατε; Για τη λαϊκιστική λογική. Εσείς όλως έχετε μια ευθύνη. Οφείλετε να γνωρίζετε ως δικηγόρος και βουλευτής ότι, για να μιλάμε για νομοθετική λαϊκή πρωτοβουλία, πρέπει να υπάρχει πρόταση νόμου, όχι αίτημα συνταγματικής αναθεώρησης. Εσείς το συνδέσετε. Το αίτημα των πολιτών είναι άλλης τάξης», κατέληξε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ