Μητσοτάκης από Βουλή: Ήρθε ο καιρός να κατανείμουμε πιο δίκαια τα φορολογικά βάρη - iefimerida.gr

Μητσοτάκης από Βουλή: Ήρθε ο καιρός να κατανείμουμε πιο δίκαια τα φορολογικά βάρη

Πρωθυπουργός στη Βουλή
Ο πρωθυπουργός στη Βουλή
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής βρέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Το νομοσχέδιο συνιστά μια σημαντική μεταρρύθμιση κοινωνικής δικαιοσύνης»

Το νομοσχέδιο συνιστά μια σημαντική μεταρρύθμιση κοινωνικής δικαιοσύνης, τόνισε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του ευχόμενος «καλή αρχή» στο νέο κόμμα «Νέα Αριστερά», λέγοντας παράλληλα πως αυξάνονται οι υποχρεώσεις όλων μας ώστε να μπορούν να ακούγονται όλες οι απόψεις.

Αναφερόμενος στις ουσιαστικές αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο που στόχο έχει την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «ο πολυδύναμος εκσυγχρονισμός περνά μέσα από την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων του παρελθόντος που εμποδίζουν τον εθνικό βηματισμό του μέλλοντος», λέγοντας ακόμη πως στη δεύτερη τετραετία ήλθε η ώρα να κατανείμουμε δικαιότερα τα φορολογικά βάρη. «Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές, να αυξήσουμε μισθούς και συντάξεις. Πρόκειται για ένα βαθιά πολιτικό στοίχημα, έτσι θα κρατήσουμε μεταξύ άλλων σε υψηλό επίπεδο το επίπεδο ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεών μας, ενώ θα αυξήσουμε πόρους για την Υγεία και την Παιδεία. Στόχος μας είναι να κλείσουμε τα παραθυράκια φοροδιαφυγής, πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση φορολογικής δικαιοσύνης», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θα ακυρώνεται κάθε συμβόλαιο αγοραπωλησίας ακινήτων που περιλαμβάνει προκαταβολή ή εξόφληση σε μετρητά»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε, δε, ότι τα POS θα εφαρμοστούν πλέον σε όλη τη λιανική πώληση και τόνισε ότι η κυβέρνηση στοχεύει να αυξήσει τη φορολογική συνέπεια. «Θα ήθελα ν' ακούσω πώς τοποθετείται η αντιπολίτευση σε όλες τις διατάξεις που περιλαμβάνει το εν λόγω νομοσχέδιο», είπε χαρακτηριστικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ό,τι αφορά σε κρούσματα νοθείας καυσίμων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις θα σφραγίζονται, ενώ γνωστοποίησε πως εφεξής θα απαγορεύεται η αγοραπωλησία ακινήτων με ρευστό, «χέρι-χέρι» όπως είπε χαρακτηριστικά. «Εφεξής το τίμημα θα καταβάλλεται μέσω τραπέζης, ενώ θα ακυρώνεται κάθε συμβόλαιο που περιλαμβάνει προκαταβολή ή εξόφληση σε μετρητά», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι χρέος της Πολιτείας να επιβάλει κανόνες»

«Πρόθεσή μας είναι να ισορροπήσουμε ανάμεσα στη διευκόλυνση χιλιάδων μικροϊδιοκτητών ακινήτων που θέλουν να συμπληρώσουν νόμιμα το εισόδημά τους, και από την άλλη είναι χρέος της Πολιτείας να επιβάλει κανόνες. Με αυτά τα κριτήρια το νομοσχέδιο καλεί τους ιδιοκτήτες που προσφέρουν παραπάνω από τρία ακίνητα προς βραχυχρόνια μίσθωση να καταβάλλουν το μερίδιο που τους αναλογεί. Πρέπει να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε ισορροπημένη την τομή σε έναν αρρύθμιστο χώρο όπου παραμονεύει η φοροδιαφυγή.

«Το κόστος της φορολογικής δικαιοσύνης και του συλλογικού συμφέροντος αυτή η κυβέρνηση το αναλαμβάνει»

«Σήμερα ο μέσος μισθωτός στη χώρα καταβάλλει στο κράτος περισσότερα από το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών. Αυτό δεν είναι παράδοξο; Όλοι το συζητάμε, κανείς όμως δεν έχει κάνει κάτι για να το θεραπεύσει, και πρώτη αυτή η κυβέρνηση έρχεται να κάνει κάτι για αυτό», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών. «Το τεκμήριο αυτό είναι μαχητό, εάν κάποιος έχει λόγους να παραμένει σε ένα επάγγελμα, έχει τον τρόπο να το διεκδικήσει» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Αυτή δεν είναι μια οριζόντια παρέμβαση» ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης, απαριθμώντας τις κατηγορίες οι οποίες δύνανται να εξαιρεθούν από τις προβλέψεις του νομοσχεδίου. «Το κόστος της φορολογικής δικαιοσύνης και του συλλογικού συμφέροντος αυτή η κυβέρνηση το αναλαμβάνει» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τήρησα στο ακέραιο την υπόσχεση για τις πολλαπλές αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας»

«Φέρνουμε μπροστά κατά έναν χρόνο την κατάργηση του 50% του τέλους επιτηδεύματος, με στόχο να υπάρξει ολική κατάργηση εντός διετίας», τόνισε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε ότι τα έσοδα που θα προκύψουν θα ανακατευθυνθούν στην Υγεία και στην Παιδεία.

Τήρησα στο ακέραιο την υπόσχεση για τις πολλαπλές αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας και η ανεργία έπεσε κάτω από το 10%. Αυτόν τον μήνα 2,3 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα λάβουν έκτακτες ενισχύσεις που φθάνουν τα 350 εκατομμύρια ευρώ» σημείωσε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πολύ φοβάμαι ότι συγκροτείται μια αντιπολίτευση του "όχι σε όλα", "ναι στο τίποτα"»

«Συμφωνούμε τελικώς στο όριο του κατώτατου μισθού ή στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος; Πολύ φοβάμαι ότι συγκροτείται μια αντιπολίτευση του "όχι σε όλα" και "ναι στο τίποτα". Ελπίζω να διαψευστώ» ανέφερε ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του στη Βουλή, στη συζήτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού

 • Να ευχηθώ καλή επιτυχία στην ΚΟ της Νέας Αριστεράς. Το γεγονός ότι πληθαίνουμε αυξάνει την υποχρέωση της τήρησης των χρόνων, για να διασφαλίζεται ότι όλοι ακουγόμαστε.
 • Κεντρική προεκλογική δέσμευση για πατρίδα παραγωγική, πράσινη, δίκαιη και ισχυρή που θα πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη και ο δρόμος είναι η αντιπαράθεση με τις στρεβλώσεις τους παρελθόντος.
 • Το νέο φορολογικό είναι μια μεταρρύθμιση κοινωνικής δικαιοσύνης.
 • Η πληγή της φοροδιαφυγής επιβαρύνει τα έσοδα και είναι ενάντια σε όσους πληρώνουν κανονικά τους φόρους.
 • Να κατανείμουμε πιο δίκαια τα φορολογικά βάρη, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα.
 • Μόνον έτσι θα μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές.
 • Αυτό είναι ένα βαθιά πολιτικό στοίχημα.
 • 11 ρυθμίσεις που έχουν σκοπό να κλείσουν τα παραθυράκια φοροδιαφυγής.
 • Κοινωνική δικαιοσύνη.
 • Από το 2024 όλες οι ταμειακές μηχανές θα συνδεθούν με POS. Τελειώνουν οι επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων. Περιορίζονται και οι πελάτες δύο δυνατοτήτων. Δυσκολεύει το ψευδεπίγραφο μήνυμα «με ή χωρίς απόδειξη».
 • Παράλληλα, οι εισπράξεις και οι δαπάνες των επιχειρήσεων θα αναρτώνται στο mydata.
 • Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τη στροφή στη φορολογική συνέπεια, για ταχύτερη επιστροφή φόρου.
 • Με όπλο πάντα τη διαφάνεια. Είναι μέτρα που εξυγιαίνουν την αγορά και θέλω να δω πώς τοποθετείται η αντιπολίτευση.
 • Το νομοσχέδιο παρεμβαίνει και σε θέματα της σύγχρονης εποχής, όπως το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
 • Μια συνεκτική πρωτοβουλία που απλουστεύει τις αλλαγές με όπλο τη διαφάνεια της τεχνολογίας. Είναι μέτρα που εξυγιαίνουν όλη την αλυσίδα της αγοράς. Θα ήθελα να ακούσω πώς τοποθετείται η αντιπολίτευση στα άρθρα που αναφέρονται σε τέτοιου είδους παρεμβάσεις που έχουν ήδη αποδείξει την αποτελεσματικότητα όπως η αύξηση του «κενού ΦΠΑ».
 • Ενισχύουμε τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων. Άλλη μια πονεμένη ιστορία. Πρώτο μέτρο η αυτόματη διακοπή συμμετοχής στον κύκλο εμπορίας κάθε εταιρείας που παρανομεί. Όποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο εντοπίζεται να παρανομεί θα παύει τη λειτουργία του για δύο χρόνια.
 • Ο μέσος μισθωτός πληρώνει περισσότερα απ' όσα καταβάλλει το 85% των ελευθέρων επαγγελματιών. Είναι ή όχι παράδοξο; Όλοι το συζητάμε, αλλά κανείς δεν έχει κάνει κάτι για να το θεραπεύσει, και έρχεται αυτή η κυβέρνηση για να το διορθώσει. Μόλις το 4% ελεύθεροι επαγγελματίες εισφέρουν τα μισά φορολογικά έσοδα από όσα δίνει το σύνολο της κατηγορίας.
 • Έχει δικαίωμα να διεκδικήσει το δίκαιό του. Το τεκμήριο είναι μαχητό.
 • Δεν είναι οριζόντια παρέμβαση το νομοσχέδιο. Οριζόντια παρέμβαση ήταν το τέλος επιτηδεύματος.
 • Η ρύθμιση είναι κάθε άλλο παρά οριζόντια. Εξαιρεί ομάδες φορολογουμένων και αντιμετωπίζει με ευαισθησία και αναλογικότητα.
 • Αυτό το κόστος της κοινωνικής δικαιοσύνης και του συλλογικού συμφέροντος το αναλαμβάνει, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά.
 • Προεκλογικά είχα πει για την ανάγκη καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και το τέλος επιτηδεύματος με τη φορολογική συμμόρφωση. Αυτά είπαμε προεκλογικά, και αυτά κάνουμε μετεκλογικά.
 • Ας είμαστε ειλικρινείς, δεν γίνεται οι ελεύθεροι επαγγελματίες να δηλώνουν χαμηλότερα από τον βασικό μισθό.
 • 21.000 ελεύθεροι επαγγελματίες είναι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, εμφανίζονται ως άποροι. Πείτε τώρα ότι είναι δίκαιο και πρέπει να διατηρηθεί.
 • Καταργείται το 50% του τέλους επιτηδεύματος έναν χρόνο νωρίτερα. Το υπόλοιπο 50% θα καταργηθεί σε ορίζοντα διετίας.
 • Αύξηση μισθών σε 660.000 δημοσίους υπαλλήλους μετά από 10 χρόνια. Νέες αυξήσεις για 2,5 εκατ. συνταξιούχους.
 • Δεν σταματούν τα αναχώματα κατά της ακρίβειας. Ναι, φαίνεται ότι ο παγκόσμιος πληθωρισμός παρουσιάζει τάση υποχώρησης. Εμείς όμως θα στηρίζουμε τα χαμηλότερα εισοδήματα μέχρι να συμβεί αυτό, και έτσι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2,3 εκατ. συμπολίτες μας θα λάβουν ενισχύσεις 350 εκατ. ευρώ.
 • Το σημερινό νομοσχέδιο αποτελεί κρίσιμη ψηφίδα του συνεκτικού σχεδίου της κυβέρνησης ώστε η συνολική ανάπτυξη να μετατρέπεται σε ατομική ευημερία, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει φορολογική συμμόρφωση.
 • Πολιτική ευθύνη σημαίνει και πολιτικό θάρρος απέναντι σε οποιοδήποτε πολιτικό κόστος.
 • Περιμένω καθαρές σχέσεις μακριά από τις κολακείες και τα εύκολα συνθήματα. Συγκροτείται αντιπολίτευση του "όχι σε όλα" και "ναι στο τίποτα".
 • Όσο περισσότεροι πολεμάμε αυτές τις διαχρονικές παθογένειες, τόσο πιο γρήγορα θα υποχωρήσουν.
 • Η φορολογική δικαιοσύνη είναι μια διεκδίκηση ισονομίας.
 • Σημαντικό βήμα προόδου, το οποίο αξίζει να το κάνουμε όλοι μαζί.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ