Βουλή: Τι είπε η αντιπολίτευση στην επιτροπή για τον «κοριό» στον Ανδρουλάκη -Πολιτικές ευθύνες και Predator - iefimerida.gr

Βουλή: Τι είπε η αντιπολίτευση στην επιτροπή για τον «κοριό» στον Ανδρουλάκη -Πολιτικές ευθύνες και Predator

Συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας
Συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας / Φωτογραφία: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για απόπειρα συγκάλυψης και πολιτικές ευθύνες του πρωθυπουργικού γραφείου, αναφορικά με την παγίδευση τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, έκανε λόγο στηΒουλή ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Θεωρούμε ότι υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης. Δεδομένου ότι αρνήθηκαν κάθε ευθύνη σε σχέση με τις καταγγελίες. Αντιθέτως, από τα στοιχεία που είναι στη διάθεσή μας, προκύπτουν σαφείς ενδείξεις για τη χρήση παράνομου λογισμικού. Τα στοιχεία αυτά είναι η αναφορά τριών εκθέσεων Δεκεμβρίου 2021 σε υποκλοπές Predator από κυβερνητικά υποστηριζόμενους φορείς, δηλαδή όχι ιδιώτες. Η πολιτική ευθύνη ανάγεται στον πρωθυπουργό που επέλεξε να ελέγξει απολύτως την ΕΥΠ, υπάγοντάς την στο δικό του γραφείο και τροποποιώντας το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενδεικτικά αναφέρω τη δημιουργία στεγανού μηχανισμού στο εσωτερικό ΕΥΠ με αλλαγή νομοθετικού πλαισίου για τη γνωστοποίηση σε παρακολουθούμενους για τους οποίους δεν βρέθηκαν στοιχεία ότι παρακολουθούνται, η αλλαγή τρόπου πρόσληψης προσωπικού ΕΥΠ.

Η χρήση του ίδιου ακριβώς συνδέσμου στη μόλυνση του τηλεφώνου Κουκάκη και στην απόπειρα μόλυνσης τηλεφώνου Ανδρουλάκη δείχνει ότι ο δράστης ήταν κοινός» είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Να σημειωθεί ότι κατά τη συνεδρίαση τοποθετήθηκε και ο Παύλος Πολάκης, επισημαίνοντας ότι παρακολουθούσαν και το δικό του κινητό, μέχρι που «κάηκε», με συνέπεια να μην μπορεί να ανακτήσει φωτογραφίες με... ψάρια.

Η στάση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Σύμφωνα με το ΚΙΝΑΛ, ο Χάρης Καστανίδης είπε ότι η απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη συνιστά μείζον ζήτημα δημοκρατίας και διαφάνειας, καθώς στοχοποιήθηκε ο αρχηγός του τρίτου κόμματος και η παράταξη του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η διαλεύκανση της υπόθεσης δεν είναι προσωπικό ζήτημα, αλλά αφορά στην ανάγκη διασφάλισης της δημοκρατίας και των θεσμών. Δεν είναι τυχαίο σε αυτή την πολιτική συγκυρία ότι μόνον ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής εντοπίστηκε ως πιθανό θύμα παγίδευσης», είπε ο κ. Καστανίδης.

Ο κ. Καστανίδης φέρεται, απευθυνόμενος στον διοικητή της ΕΥΠ, να ρώτησε αν ο κ. Κοντολέων γνώριζε τον πρωθυπουργό πριν από την τοποθέτησή του στη θέση του επικεφαλής της ΕΥΠ και αν είχε επαφές με πρόσωπα που κατονομάζονται σε δημοσιεύματα για spyware.

Τότε, κατά πληροφορίες, αντέδρασε έντονα ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Αθ. Μπούρας, προσπαθώντας να σταματήσει τη ροή των ερωτήσεων.

Επιπρόσθετα, ο κ. Καστανίδης τόνισε ότι ο έλεγχος δεν μπορεί να εξαντληθεί στις συμβάσεις που φαίνονται στην οικονομική επιθεώρηση της ΕΥΠ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με έμφαση φέρεται να ζήτησε να κατονομάσει ο κ. Κοντολέων τις απόρρητες συμβάσεις που έχουν υπογραφεί στο Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης Ανάπτυξης και Καινοτομίας, που έχει ειδικό ΑΦΜ και υπάγεται αποκλειστικά στον διοικητή της ΕΥΠ, υπηρεσία που ιδρύθηκε το 2020.

Σύμφωνα με το ΚΙΝΑΛ, στη συνεδρίαση αναδείχθηκε και η διάσταση που είχε δημόσια σε παλαιότερες δηλώσεις του θέσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, με αφορμή την υπόθεση Κουκάκη, καθώς είχε μιλήσει τότε για ιδιώτες που κάνουν παρακολουθήσεις.

«Η ΕΥΠ πρέπει να πει ποιοι είναι αυτοί οι ιδιώτες. Ερευνήθηκαν οι εν λόγω ιδιώτες; Αν όχι, είναι επικίνδυνοι, γιατί πώς θα προστατευτεί η πολιτική ζωή και οι πολίτες; Γιατί έμεινε αρρύθμιστο το τοπίο, ώστε ο οποιοσδήποτε να χρησιμοποιεί ελεύθερα τόσο βαριά συστήματα παρακολούθησης και παγίδευσης;», αναρωτήθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Συντυχάκης επανέλαβε τις καταγγελίες του ΚΚΕ για τις συνακροάσεις στον Περισσό, ενώ η Σοφία Σακοράφα του ΜέΡΑ25, απευθυνόμενη στην κυβέρνηση, είπε: «Πρέπει να αποδείξετε ότι δεν έχετε το Predator».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γεραπετρίτης: «Ουδέποτε το δημόσιο προμηθεύτηκε λογισμικό παρακολούθησης»

Το ελληνικό δημόσιο ουδέποτε έχει προμηθευτεί παράνομο λογισμικό παρακολούθησης και δεν υπάρχει, ούτε άμεσα, ούτε έμμεσα τέτοια σύμβαση, φέρεται να ξεκαθάρισε εκ μέρους της κυβέρνησης ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Στην Επιτροπή, για την οποία ζήτησε χθες ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, να συνεδριάσει άμεσα για να διερευνηθεί η καταγγελία Ανδρουλάκη, ο κ. Γεραπετρίτης φέρεται να τόνισε πως η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο αυστηρά πλαίσια για τις νόμιμες επισυνδέσεις, ενώ δεν γίνεται γνωστοποίηση σε περιπτώσεις που υπάρχει νόμιμη επισύνδεση για λόγους εθνικής ασφαλείας, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες σε όλο τον κόσμο και αναφέρθηκε στις περιπτώσεις υβριδικού πολέμου ή σε περιπτώσεις κατασκοπείας εκ μέρους της γείτονος.

Απαντώντας σε ερώτηση του Χάρη Καστανίδη από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για το αν υπάρχει σύμβαση της ΕΥΠ με κάποια εταιρία Krikel, ανέφερε πως η συγκεκριμένη εταιρεία δεν υπέγραψε τίποτε με την παρούσα κυβέρνηση, αλλά το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ και με την υπογραφή του κ. Τόσκα.

Τον λόγο πήρε και ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσίασε χάρτη του 2018 για την παρουσία παράνομου λογισμικού στην έκθεση της Facebook, όπου καταγράφονται επτά παράνομα λογισμικά, αλλά και έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου που καταγράφει απόπειρες κατά πέντε υπουργών και πρωθυπουργού, απόπειρα κατά του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισελ και 300 περιπτώσεις με Pegasus στην Ουγγαρία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ