Βουλή: Αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ για την εξαγορά της Nova Forthnet από την Alter Ego - iefimerida.gr

Βουλή: Αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ για την εξαγορά της Nova Forthnet από την Alter Ego

Βουλή: Αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ για την εξαγορά της Nova Forthnet από την Alter Ego
Βουλή: Αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ με ΝΔ για την εξαγορά της Nova Forthnet από την Alter Ego
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε η επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για την εξαγορά της Nova Forthnet από εταιρεία συμφερόντων του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ο Νίκος Παππάς και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφέρθηκαν στις πληροφορίες που θέλουν τις τράπεζες να κουρεύουν τα χρέη της επιχείρησης κατά 85%, λέγοντας πως αυτό είναι αδύνατο να γίνει, προσθέτοντας πως αν ολοκληρωθεί η ιστορία της εξαγοράς «μια ποδοσφαιρική ομάδα θα ελέγχει τα ταμεία άλλων ποδοσφαιρικών ομάδων».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Εάν ολοκληρωθεί αυτή ιστορία μία ποδοσφαιρική ομάδα να ελέγχει τα ταμεία όλων των άλλων τόσο απλά. Κατά των ομάδων είναι κατά 80% έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα του παναθηναϊκού το ταμείο θα το ελέγχει ο ολυμπιακός, της ΑΕΚ ταμείο θα το ελέγχει ο ολυμπιακός. Και κάθεστε και τους κοιτάτε, θα ζητήσετε από την επιτροπή ανταγωνισμού να παρέμβει ή θα μας κάνετε να πιστέψουμε ότι ο αποκεφαλισμός της κ. Θάνου είχε να κάνει και με αυτή την υπόθεση. Θα φανεί τις επόμενες μέρες» υποστήριξε.

Μάλιστα ο κ. Παππάς πρότεινε την εξαγορά της εταιρείας Nova Forthnet να κάνει η ΕΡΤ. «Προχωρήστε σε επιθετική εξαγορά της Nova Forthnet μέσω της ΕΡΤ έχει 200 εκατομμύρια αποθεματικό. Γιατί να λιμνάζουν τα εκατομμύρια στην ΕΡΤ;» είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης τόνισαν πως η κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν πρέπει να παρέμβει στις ανεξάρτητες αρχές όπως ζητούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Πέτσας: Οι παρεμβάσεις που δεν νοούνται σε ευνομούμενα κράτη τελείωσαν στις 7 Ιουλίου

«Πάγια θέση της κυβέρνησης είναι να μην εμπλέκεται στις εμπορικές συναλλαγές του ιδιωτικού τομέα. Ο ρόλος της πολιτείας είναι η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και η τήρηση της νομιμότητας», ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Στέλιος Πέτσας, απαντώντας στην επίκαιρη επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο εξαγοράς της FORTHNET από την Alter Ego.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

O κ. Πέτσας επισήμανε ότι στην ισχύουσα νομοθεσία έχουν θεσπιστεί προϋποθέσεις, όροι και ασυμβίβαστα σχετικά με την κατοχή αδειών - εν προκειμένω αδειών παροχής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών - όπως η άδεια που κατέχει η εταιρεία Forthnet υπό το σήμα Nova, ενώ η νομοθεσία ορίζει και τα ποσοστά συμμετοχών σχετικά με τη διαπίστωση τυχόν συγκέντρωσης ελέγχου στο χώρο των ΜΜΕ και τον προσδιορισμό της δεσπόζουσας θέσης. Βάσει δε, της σχετικής νομοθεσίας, ο έλεγχος όλων των ανωτέρω έχει ανατεθεί και ασκείται από τις ανεξάρτητες αρχές - από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, την ΕΕΤΤ, και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, το ΕΣΡ.

«Αν και όταν συναφθεί οιαδήποτε τέτοιου είδους συμφωνία, προφανώς θα τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης της από τις αρμόδιες αρχές, οι οποίες θα εξετάσουν τα έγγραφα και τα στοιχεία που θα τεθούν υπόψη τους, θα κρίνουν τη νομιμότητα της συναλλαγής και θα εκδώσουν το πόρισμα τους. Μέχρι σήμερα δεν έχει αποσταλεί κάποιο επίσημο έγγραφο στις αρμόδιες αρχές. Η κυβέρνηση σέβεται και εμπιστεύεται τις ανεξάρτητες αρχές και εννοείται ότι εκείνες θα ασκήσουν τις αρμοδιότητές τους, ανεπηρέαστα», είπε ο Στέλιος Πέτσας σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορεί σήμερα την Επιτροπή Ανταγωνισμού, είναι που ως κυβέρνηση «όρισε ως επικεφαλής πρόσωπα του περιβάλλοντός της, για να καθοδηγήσει τις αποφάσεις της».

«Η σημερινή κυβέρνηση όρισε πραγματικά ανεξάρτητη και αμερόληπτη ηγεσία, με σκοπό η επιτροπή να λειτουργήσει όπως υπαγορεύει το εθνικό και το κοινοτικό δίκαιο, χωρίς πιέσεις και χωρίς υποδείξεις», είπε ο Στέλιος Πέτσας και απευθύνθηκε στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Μη ζητάτε λοιπόν παρεμβάσεις που δεν νοούνται σε ευνομούμενα κράτη. Αυτές τελείωσαν στις 7 Ιουλίου».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, απάντησε όμως και σε όσα καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΡΤ, σημειώνοντας ότι η μόνη πυξίδα για τη λήψη της απόφασης να αποδεσμευτούν ομάδες και να μειωθεί το τίμημα για τις ομάδες που έμειναν στην ΕΡΤ, είναι ο σεβασμός στα χρήματα των φορολογουμένων.

«Μου δίνετε την ευκαιρία να αναφερθώ στην εξοικονόμηση των χρημάτων των φορολογουμένων, που επιτεύχθηκε με την επαναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων μεταξύ της ΕΡΤ και της Super League 1», είπε και τόνισε ότι η ΕΡΤ, λίγο πριν τις εκλογές, προφανώς με την καθοδήγηση του ΣΥΡΙΖΑ, αποφάσισε να σκορπίσει 63,2 εκατομμύρια ευρώ. Αν αυτό προχωρούσε, η ΕΡΤ δεν θα είχε καθόλου χρήματα για να διαμορφώσει το πρόγραμμά της, παρατήρησε.

«Η δημόσια τηλεόραση, δεν είναι μηχανισμός, ούτε μικροκομματικής προπαγάνδας, ούτε εξαγοράς ψήφων. Η προηγούμενη κυβέρνηση επιχείρησε να εκμεταλλευτεί την ΕΡΤ και για τα δύο», είπε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε ότι «στην προσπάθεια εξαγοράς ψήφων χρησιμοποιήθηκαν και τα τηλεοπτικά δικαιώματα του ποδοσφαίρου». Αυτό έγινε, όπως είπε, καθώς δύο ημέρες πριν τις εκλογές, η κυβέρνηση Τσίπρα ενεργοποίησε μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της ΕΡΤ αλλά και του ποδοσφαίρου και υποσχέθηκε συνολικά 63,2 εκατομμύρια ευρώ σε Super League 1 και 2 και Football League, για να μεταδώσει η ΕΡΤ στην τρέχουσα σεζόν τους ποδοσφαιρικούς αγώνες, με ένα ποσό «πέρα από κάθε λογική» και «εξωπραγματικό» για τα δεδομένα της ιδιωτικής τηλεοπτικής αγοράς.

«Είναι προφανές ότι η εκμετάλλευση των χρημάτων της ΕΡΤ για κομματικό όφελος, βρίσκει αντίθετη τη νέα κυβέρνηση», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπενθύμισε ότι για το λόγο αυτό, η γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΡΤ, εξουσιοδότησε το ΔΣ να επαναδιαπραγμευτεί χαμηλότερο τίμημα με τις ομάδες της Super League 1 και 2, με στόχο τη διαμόρφωση του καλύτερου δυνατού προγράμματος για την ΕΡΤ και τη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση των πόρων της, δηλαδή των χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως ενημέρωσε τη Βουλή ο κ. Πέτσας, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων η ΕΡΤ υπέβαλε νέες μειωμένες προσφορές και δημιουργήθηκε το περιβάλλον να υποβληθούν στις ομάδες προτάσεις και από την ιδιωτική τηλεοπτική αγορά. «Έτσι αποδεσμεύτηκαν από τη δημόσια τηλεόραση Παναθηναϊκός και Άρης ενώ η διοίκηση της ΕΡΤ πέτυχε χαμηλότερο τίμημα με τις τέσσερις ΠΑΕ, (Ατρόμητο, Λαμία, Ξάνθη και Παναιτωλικό0, με τις οποίες η ΕΡΤ είχε προσυμφωνήσει από πέρυσι να μεταδώσει τους αγώνες τους. Συνολικά η ΕΡΤ, για τη μετάδοση των αγώνων της Super League 1, για την αγωνιστική περίοδο 2019-2020, θα καταβάλει 8,9 εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και του κόστους παραγωγής, αντί για 22 εκατομμύρια ευρώ που προβλεπόταν αρχικά και αντί για 44 εκατομμύρια ευρώ που υποσχέθηκε προεκλογικά η προηγούμενη κυβέρνηση», είπε ο κ. Πέτσας. Με τον ίδιο σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων, με γνώμονα την αμεροληψία και ανεξαρτησία της ΕΡΤ αλλά και την καταβολή δίκαιου τιμήματος, συνεχίζονται οι συζητήσεις και με τη Super League 2. Ιδίως για τον Παναθηναϊκό, για τον οποίον η ΕΡΤ έδινε 6,2 εκατομμύρια ευρώ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι τα διαφημιστικά έσοδα της ΕΡΤ ήταν κάτω από 300.000 ευρώ.

Νίκος Παπαθανάσης: «Δεν χειραγωγούμε τις ανεξάρτητες αρχές».

«Δεν χειραγωγούμε τις ανεξάρτητες αρχές. Μας καλείτε να πάρουμε θέση για ένα θέμα που άπτεται των αρμοδιοτήτων δύο ανεξάρτητων αρχών, πριν αυτές αποφανθούν. Σεβόμαστε τους θεσμούς και δεν θα μπούμε στα χωράφια καμίας ανεξάρτητης αρχής. Δεν είναι στο DNA μας η χειραγώγηση των ανεξάρτητων αρχών», τόνισε ο κ. Παπαθανάσης.

Κεγκέρογλου: Γιατί δεν υπέγραψαν οι Ολυμπιακοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ;

Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής, ο γραμματέας της Κ.Ο Βασίλης Κεγκέρογλου ρώτησε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν έχουν υπογράψει την επίκαιρη επερώτηση γνωστοί βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είναι ολυμπιακοί. «Η άποψη του κόμματος μας είναι πολύ καθαρή» πρόσθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής: «Να εφαρμοστούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες κατά γράμμα και οι προβλεπόμενοι έλεγχοι νομιμότητας από αρχές και οργανισμούς.»

Βελόπουλος: Οι ανεξάρτητες αρχές είναι εξαρτημένες

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, κατηγορώντας τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που ήταν απόντες από τη συζήτηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Καταλαβαίνω ότι οι κουμπαριές εκτιμώνται αλλά δεν ντρέπεστε λίγο στη Νέα Δημοκρατία να είστε απόντες σήμερα στην αίθουσα. Γιατί τα δυνατά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είναι σήμερα απόντα; Πώς είναι ανεξάρτητες οι αρχές όταν τις διορίζετε και τις αποκεφαλίζετε εσείς; Είναι εξαρτημένες από την όποια κυβέρνηση. Το σύστημα εκβιάζεται για μια καλή κριτική, για ένα καλό πρωτοσέλιδο, ο πολιτικός εκβιάζεται και παρακαλάει».

Ο Πρόεδρος της ελληνικής λύσης αναφέρθηκε και στο προσφυγικό καταγγέλλοντας ότι υπάρχει τουρκική ΜΚΟ που δρα στην Ελλάδα και ότι αυτοί που την αποτελούν μπορεί να είναι πράκτορες

«Τουρκική ΜΚΟ βρίσκεται στην Ελλάδα και φέρνει προσφυγές ποιος μου λέει εμένα ότι δεν είναι πράκτορες αυτοί ψάξτε το. Δεν κάνετε τίποτα για το θέμα των ΜΚΟ, πολλοί από τους υπουργούς έχουν τις δικές τους ΜΚΟ».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ