Βορίδης: Ευτυχές για τη χώρα ότι υπάρχει ένας πρωθυπουργός που έχει την Πολιτική Προστασία σε απόλυτη προτεραιότητα - iefimerida.gr

Βορίδης: Ευτυχές για τη χώρα ότι υπάρχει ένας πρωθυπουργός που έχει την Πολιτική Προστασία σε απόλυτη προτεραιότητα

Μακης Βορίδης ομιλια
Μάκης Βορίδης / Φωτογραφία: ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ / EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το κοινό μέτωπο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Πολιτικής Προστασίας, καθώς και η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών βρέθηκαν στο επίκεντρο του χαιρετισμού του υπουργού Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, κατά την τελετή έναρξης του 3ου Forum του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ).

«Το γεγονός ότι σήμερα συζητάμε για δύο τεράστια προγράμματα, αφενός το πρόγραμμα "Αιγίς" και το τεράστιο ποσό που δεσμεύθηκε εκεί, αφετέρου για το "Αντώνης Τρίτσης", που είναι το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, που έχει γνωρίσει ποτέ η Αυτοδιοίκηση, αυτό είναι - για να συνεννοηθούμε όλοι εδώ μέσα - θέμα πολιτικών επιλογών. Κάποιος τις έκανε τις πολιτικές αυτές επιλογές, έχει όνομα, λέγεται Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, αυτός το έχει κάνει αυτό», τόνισε εισαγωγικώς ο υπουργός Επικρατείας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, «το γεγονός ότι σήμερα βρισκόμαστε στο "Αιγίς", νομίζω μέχρι το Μάιο θα έχει προκηρυχθεί το σύνολο των έργων του συγκεκριμένου προγράμματος - 2,1 δισεκ. αν θυμάμαι καλά - επίσης αυτό συνδέεται με τις επιλογές που έχουν γίνει. Η συναίνεση είναι πάρα πολύ καλό πράγμα […] πλην όμως εγώ θα ήθελα να ακούσω αν υπάρχει διαφορετική προσέγγιση, μόνο που χρειάζεται να λέμε συγκεκριμένα πράγματα», είπε απευθυνόμενος προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στη συνέχεια, ο Μ. Βορίδης μίλησε για την τεχνητή νοημοσύνη, η αξιοποίηση της οποίας για την προστασία του Υμηττού είναι, ούτως ή άλλως στον πυρήνα του Forum. Όπως σημείωσε συγκεκριμένα, «το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η χώρα μας αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη δεξαμενή ταλέντων για τεχνητή νοημοσύνη πανευρωπαϊκά - και αυτό, όμως, είναι αποτέλεσμα επιλογών».

Εν προκειμένω, εξειδίκευσε, «αυτό έχει γίνει γιατί κάποιοι αντελήφθησαν γρήγορα, έγκαιρα, τη σημασία της αξιοποίησης αυτών των τεχνολογιών. Σήμερα περισσότεροι από 1 στους 10, το 11% για την ακρίβεια, των ερευνητών που ανήκουν στην ελίτ της Ευρώπης, έχουν σπουδάσει σε ελληνικά πανεπιστήμια και ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό το γεγονός μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για μια σειρά από ζητήματα».

Αναφερόμενος στις πυρκαγιές, ο υπουργός Επικρατείας ζήτησε από τους παριστάμενους δημάρχους να θυμηθούν πώς ήταν «η Πολιτική Προστασία 5 χρόνια πριν, δεν λέω 12 ή 15, ήταν μια Γενική Γραμματεία στο Υπουργείο Εσωτερικών, την οποίαν δεν θυμόταν κανείς, και όντως, με πολύ συγκεχυμένες και δύσκολες αρμοδιότητες, ειδικά στα ζητήματα του συντονισμού».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον αντίποδα, σήμερα «έχουμε ένα Υπουργείο, έχουμε όλα αυτά τα δεσμευμένα ποσά, έχουμε καινούριο στόλο αεροπλάνων σε πολλά σημεία, έχουμε πολύ περισσότερα χερσαία μέσα και, βεβαίως, έχουμε αποτελεσματικότερο συντονισμό και ένταξη των ομάδων εθελοντών», οι οποίοι ουσιαστικώς κατά το παρελθόν αυτενεργούσαν. Σήμερα, «είμαστε σε μία άλλη κατάσταση».

Και, κλείνοντας, «πάντα σε αυτή την πρόκληση θα έχουμε δυσκολίες, πάντα θα δοκιμαζόμαστε, πάντα θα γινόμαστε καλύτεροι. Σας μεταφέρω - από τη θέση την οποία βρίσκομαι τώρα, από την εγγύτητα την οποίαν έχω με τον πρωθυπουργό και με την καθημερινότητα της λήψης αποφάσεων στην Προεδρία της Κυβέρνησης - ότι αυτή τη στιγμή η ευτυχία είναι ότι στη χώρα βρίσκεται ένας πρωθυπουργός που έχει την Πολιτική Προστασία σε απόλυτη προτεραιότητα». Τέλος, ο Μ. Βορίδης απηύθυνε συγχαρητήρια στο ΣΠΑΥ για τη δουλειά που φέρνει σε πέρας, ενώ συνεχάρη και τους εθελοντές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ