Βορίδης από Κύπρο: Erasmus και για δημοσίους υπαλλήλους -Τι προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας - iefimerida.gr

Βορίδης από Κύπρο: Erasmus και για δημοσίους υπαλλήλους -Τι προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας

Ο Μάκης Βορίδης (δεξιά) και ο ΥΠΟΙΚ της Κύπρου Κ. Πετρίδη (αριστερά)
Ο Μάκης Βορίδης (δεξιά) και ο ΥΠΟΙΚ της Κύπρου Κ. Πετρίδη (αριστερά) - Φωτογραφία: ΑΝΤΡΕΑΣ ΛΟΥΚΑΙΔΗΣ / ΡΙΟ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας, Μάκης Βορίδης.

Η δημόσια διοίκηση είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα σε κάθε πολιτική, καθώς πρέπει να ανταπεξέρχεται σε όλο και μεγαλύτερες προκλήσεις, δήλωσε από την Λευκωσία ο κ. Βορίδης.

Ο Έλληνας υπ. Εσωτερικών, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για διήμερη επίσκεψη, συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου, Κωνσταντίνο Πετρίδη, με τον οποίο υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) και της Κυπριακής Ακαδημίας Δημόσιας Διοίκησης (ΚΑΔΔ).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Μάκης Βορίδης και ο ΥΠΟΙΚ της Κύπρου Κ. Πετρίδης - Φωτογραφία: ΑΝΤΡΕΑΣ ΛΟΥΚΑΙΔΗΣ / ΡΙΟ
Ο Μάκης Βορίδης και ο ΥΠΟΙΚ της Κύπρου Κ. Πετρίδης - Φωτογραφία: ΑΝΤΡΕΑΣ ΛΟΥΚΑΙΔΗΣ / ΡΙΟ

Το μνημόνιο μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου

Μετά την υπογραφή του εν λόγω μνημονίου μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, ο κος Βορίδης ανέφερε ότι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δημόσιες διοικήσεις της Ευρώπης, είναι ουσιαστικά η ψηφιακή επανάσταση και μεταρρύθμιση. Οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει και αυτοί να εκπαιδευτούν, να επιμορφωθούν, να προσαρμοστούν, να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις αυτής της ψηφιακής επανάστασης και μεταρρύθμισης, που γίνεται σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Μάκης Βορίδης και ο ΥΠΟΙΚ της Κύπρου Κ. Πετρίδης υπογράφουν το μνημόνιο συνεργασίας - Φωτογραφία: ΑΝΤΡΕΑΣ ΛΟΥΚΑΙΔΗΣ / ΡΙΟ
Ο Μάκης Βορίδης και ο ΥΠΟΙΚ της Κύπρου Κ. Πετρίδης υπογράφουν το μνημόνιο συνεργασίας - Φωτογραφία: ΑΝΤΡΕΑΣ ΛΟΥΚΑΙΔΗΣ / ΡΙΟ

Βορίδης: Erasmus και για δημοσίους υπαλλήλους

«Είμαι πολύ χαρούμενος που τα δύο ιδρύματά μας, το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης της Ελλάδας (ΕΚΔΔΑ) και η Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης (ΚΑΔΔ), τα οποία είναι επιφορτισμένα με την επιμόρφωση των δημοσίων υπαλλήλων, θα συνεχίσουν και θα εμβαθύνουν τη συνεργασία τους. Επίσης, είμαι πολύ χαρούμενος που σήμερα συμφωνήσαμε και μπορούμε να το ανακοινώσουμε, ότι ξεκινά μία διμερής συνεργασία της Ελληνικής Δημοκρατίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου, στο πλαίσιο αυτού που συζητείται σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και στο Συμβούλιο Υπουργών, να μπορέσουμε να έχουμε τη δυνατότητα ενός προγράμματος ανταλλαγής δημοσίων υπαλλήλων, ενός Erasmus, μέσω του οποίου, μεσαία και ανώτερα στελέχη των δύο δημόσιων διοικήσεων να μπορούν να αποκτήσουν διαφορετικές διοικητικές εμπειρίες, να δουν καλές πρακτικές και να μπορέσουν με αυτόν τον τρόπο να ολοκληρωθούν περισσότερο διοικητικά και να παρέχουν καλύτερες διοικητικές υπηρεσίες στους πολίτες», σημείωσε ο κος Βορίδης. «Αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι ένα σημαντικό βήμα, όπως βεβαίως και η πιστοποίηση των εσωτερικών ελεγκτών. Ο εσωτερικός έλεγχος είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, για την ακεραιότητα της δημόσιας διοίκησης και την αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς σε προληπτικό στάδιο και όχι απλώς σε κατασταλτικό. Τέλος, το τρίτο βήμα είναι η πιστοποίηση ψηφιακών δεξιοτήτων, δηλαδή, επιμορφωτικά προγράμματα, τα οποία θα δώσουν δυνατότητα στους δημόσιους υπαλλήλους να πιστοποιήσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες. Είμαι ευτυχής για τη συνάντησή μας αυτή και τη συνεργασία των δύο επιμορφωτικών μας δομών και πιστεύω ότι αυτή είναι μια συνεργασία που θα χαιρετιστεί και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» συμπλήρωσε ο Ελλαδίτης υπουργός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΥΠΟΙΚ Κύπρου: Μεταρρυθμιστική η κυβέρνηση της Ελλάδας

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Κ. Πετρίδης, ανέφερε ότι η υπογραφή του Μνημονίου που υπεγράφη είναι εξαιρετικής σημασίας, τόσο για το υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου όσο και για το υπουργείο Εσωτερικών της Ελλάδας.

«Το μνημόνιο αυτό, αφορά σε ένα ευρύ πεδίο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Η ελληνική κυβέρνηση είναι μία μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, η οποία προχωρεί και σε αναμόρφωση και της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και της δημόσιας υπηρεσίας, με γοργούς ρυθμούς», επεσήμανε ο κος Πετρίδης. Τόνισε ότι η Κύπρος είναι μια χώρα, η οποία, και αυτή προχωρά με τέτοιες μεταρρυθμίσεις. «Επομένως, θεωρούμε πάρα πολύ σημαντική την ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης και πρακτικών μεταξύ των δύο χωρών. Ακόμη, προχωρούμε και σε πιο συγκεκριμένα βήματα. Η Ελλάδα έχει πιστοποιήσει τους εσωτερικούς ελεγκτές της δημόσιας υπηρεσίας. Θέλουμε να μάθουμε από την Ελλάδα, γιατί θέλουμε κι εμείς να προχωρήσουμε σε αυτό το πάρα πολύ σημαντικό μέτρο, να πιστοποιούνται, δηλαδή, οι εσωτερικοί ελεγκτές, κατόπιν μίας αυστηρής αξιολόγησης, όπως άλλωστε γίνεται και σε άλλες χώρες. Έχουμε ενισχύσει, όπως γνωρίζετε, το σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου στην Κύπρο, αλλά στόχος μας είναι να κάνουμε περισσότερα βήματα. Ο φίλος υπουργός, στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας, έθεσε την ιδέα ανταλλαγής προσωπικού (δημοσίων υπαλλήλων) μεταξύ των δύο χωρών, για επιμορφωτικούς σκοπούς, κάτι το οποίο θα δουλέψουμε μαζί, έτσι ώστε μέχρι τον Ιούνιο να καταφέρουμε να προχωρήσουμε σε μια συνεργασία. Η εμπειρογνωμοσύνη είναι σημαντική και για τις δύο χώρες και θα συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία, που ξεκινήσαμε να χτίζουμε».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ