«Βόμβες» Σάμπυ Μιωνή: Ο Παπαγγελόπουλος μου ζήτησε χρήματα μέσα στο Μαξίμου | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | iefimerida.gr

«Βόμβες» Σάμπυ Μιωνή: Ο Παπαγγελόπουλος μου ζήτησε χρήματα μέσα στο Μαξίμου

Σάμπυ Μιωνή
Σάμπυ Μιωνή -Φωτογραφία αρχείου
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Βαριές καταγγελίες κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και κατά εκδοτών και δημοσιογράφων για εγκληματική οργάνωση και για δημιουργία του μεγαλύτερου παραδικαστικού κυκλώματος από συστάσεως του νεοελληνικού κράτους, έκανε ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής, σύμφωνα με πηγές της προανακριτικής επιτροπής για τη Novartis. Τι είπε για τον Νίκο Παππά.

Ο κ. Μιωνής έκανε λόγο για ωμό εκβιασμό από την πλευρά του κ. Παπαγγελόπουλου, μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του Νίκου Παππά, ενώ κατέθεσε και μήνυση κατά συγκεκριμένων προσώπων, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σήμερα καταθέτω μήνυση για σοβαρά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα. Θα σας παραθέσω στοιχεία και είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ερώτηση.
Καταθέτω μήνυση εναντίον του κ. Παπαγγελόπουλου, του κ. Φιλιππάκη, του κ. Τάρκα και της κυρίας Παπαδάκου για σύσταση συμμορίας, για δωροληψία και εκβιασμό. Όλα όσα έζησα ήταν σαν ταινία τρόμου. Πέσαμε θύματα μιας εγκληματικής οργάνωσης, μιας συμμορίας με αρχηγό τον κ. Παπαγγελόπουλο και μέλη την κυρία Παπαδάκου, τον κ. Φιλιππάκη και τον κ. Τάρκα
», είπε ο Σ. Μιωνής.

Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Μιωνής, τα συγκεκριμένα πρόσωπα τον στοχοποίησαν στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και ο κ. Παπαγγελόπουλος ζήτησε μεγάλο χρηματικό ποσό για να κλείσει τις υποθέσεις.

«Ο προσδιορισμός του ποσού του εκβιασμού έγινε τον Νοέμβριο του 2016 σε 350.000 ευρώ (σ.σ.: τα 350.000 ευρώ αφορούσαν τα δικαστικά έξοδα του κ. Γιάννη Φιλιππάκη στην αντιδικία με τον κ. Μιωνή). Έγινε συνάντηση των δικηγόρων μου με τον Φιλιππάκη και τον Τάρκα προκειμένου να βρεθεί μια λύση. Ζήτησαν 350.000 ευρώ και να παραιτηθώ από τις αγωγές μου. Όπως είπα στον κ. Παπαγγελόπουλο, "η οικογένειά μου έχει δώσει απάντηση στους φασίστες στο παρελθόν". Προφανώς και δεν θα υπέκυπτα στον εκβιασμό. Στο μεταξύ δικαιώθηκα στην αγωγή μου. Καταδικάστηκαν σε αποζημίωση 375.000 ευρώ. Αυτοί που με εκβίαζαν έπρεπε και να με πληρώσουν. Τα χρήματα αυτά θα τα πάρω και θα τα δώσω σε φιλανθρωπίες», ανέφερε επίσης ο επιχειρηματίας, σύμφωνα πάντα με πηγές της προανακριτικής.

Και συνέχισε: «Ολοι αυτοί μας στοχοποίησαν σε χρόνο-ρεκόρ. Προσπάθησαν να μας εμπλέξουν στη λίστα Λαγκάρντ. Τόνους λάσπης και τρομοκρατίας. Το εκβιαστικό μέσο τους ήταν να μου ζητηθεί ένα μεγάλο χρηματικό ποσό από τον κ. Παπαγγελόπουλο για να κλείσει υποθέσεις. Η επίμαχη περίοδος ξεκινά από το 2015 και μετά. Η εγκληματική οργάνωση του κ. Παπαγγελόπουλου με στοχοποίησε για να με εμπλέξει με τη λίστα Λαγκάρντ. Οι κατηγορούμενοι κατασκεύασαν κατηγορίες με πολλούς σκοπούς. Ηταν απίστευτα τα ψέματά τους. Ο Παπαγγελόπουλος και η παρέα του ξεγέλασαν την τότε κυβέρνηση φτιάχνοντας ένα παραμύθι με δράκους και ψέματα. Αυτή η ομάδα και ήθελε να βγάλει χρήματα και βοηθούσε πολιτικούς σκοπούς. Ο Παπαγγελόπουλος θεωρώ ότι υπό αυτή τη σημαία έγινε υπουργός. Όλη αυτή η υπόθεση ήταν μια κατασκευή. Ο Αγγελος Μεταξάς, συνέταιρός μου, δικαιώθηκε, όπως και ο Παπασταύρου».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, ο κ. Μιωνής μίλησε για κατασκευασμένα πρωτοσέλιδα από την εφημερίδα «Δημοκρατία» προκειμένου να παρουσιαστεί ως φοροφυγάς και λαμόγιο: «Αυτοί οι άνθρωποι προσπάθησαν να με εμπλέξουν για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Ο κ. Τάρκας πιστεύω ότι είναι εκείνος που με κατήγγειλε στις αμερικανικές Αρχές, μετά οι Αμερικανοί άρχισαν να ρωτούν και τότε βγήκαν τα ψεύτικα πρωτοσέλιδα της "Δημοκρατίας" ότι με ψάχνει το FBI και απίστευτα επίσης δημοσιεύματα που μας παρουσίαζαν ως φοροφυγάδες και λαμόγια. Ξέρετε, τους Εβραίους δεν είναι πρώτη η φορά που τους στοχοποιούν», είπε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ο ίδιος κατέθεσε μάλιστα έγγραφο το οποίο παρουσίασε ως εξής: «Οι κκ. Φιλιππακης και Τάρκας για να μου αποδείξουν ότι μπορούν να πραγματοποιήσουν τις απειλές τους δεσμεύτηκαν εγγράφως ότι θα κλείσουν όλες τις ποινικές μου υποθέσεις. Ουσιαστικά μου έλεγαν ότι ελέγχουν τον κ. Παπαγγελόπουλο που ελέγχει τις υποθέσεις. Σας καταθέτω αυτό το έγγραφο. Όλα όσα συνέβησαν σε μένα χρησιμοποιώντας το όνομα Παπασταύρου ήταν οι πράξεις μιας εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τον πλουτισμό αλλά και το πολιτικό όφελος. Αυτό που έγινε από αυτή την εγκληματική οργάνωση ήταν το μεγαλύτερο παραδικαστικό κύκλωμα από συστάσεως του νεοελληνικού κράτους».

Στην αίθουσα υπήρξε ένταση από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση και Σπύρο Λάππα, οι οποίοι διέκοπταν τον μάρτυρα διαμαρτυρόμενοι γιατί συμβουλευόταν σημειώσεις του.

«Αφήστε τον μάρτυρα να καταθέσει. Φαίνεται να μη θέλετε να καταθέσει», είπε ο κ. Μπούγας. Από την πλευρά του, ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος έκανε λόγο για πρωτοφανείς αντιδράσεις από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και ανέφερε: «Τους καταγγέλλουμε πως έχουν φοβηθεί και ξεφεύγουν».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Μιωνής έκανε λόγο και για έναν συμβιβασμό τον οποίο όμως στη συνέχεια αρνήθηκαν να τηρήσουν Φιλιππάκης και Τάρκας, ενώ στην υπόθεση εμπλέκει και την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη: «Μετά την καταδίκη της κυρίας Παπαδάκου κάναμε έναν συμβιβασμό να μη συνεχίσω εναντίον τους και εκείνοι θα σταματήσουν τα ψευδή δημοσιεύματα. Μάταια όμως. Λίγους μήνες μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Τάρκας και ο Φιλιππάκης έστειλαν ανώνυμη ογκώδη καταγγελία -όπως ακριβώς οι δωσίλογοι στην Κατοχή- στην Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς. Τον Ιούνιο του 2015 η κυρία Τουλουπάκη εξέδωσε παράνομο ντροπιαστικό ένταλμα σύλληψης γιατί δήθεν θα διέφευγε από τη χώρα ο Αγγελος Μεταξάς, ενώ ο Μεταξάς έμενε στην Ελβετία. Γιατί δήθεν είχε πληροφορίες από επίορκους υπαλλήλους».

Ο κ. Μιωνής περιέγραψε τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου στις 10 Μαρτίου 2016 με τον τότε υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο: «Φτάνουμε τώρα στις 10 Μαρτίου, οπότε κανονίστηκε συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με εμένα, τον Νίκο Παππά και τον κ. Παπαγγελόπουλο για να αποσυμφορηθούν τα ζητήματα που υπήρχαν μεταξύ μας. Ήταν σαφές ότι όσα έκανε ο Νίκος Παππάς ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού. Επίσης ήταν σαφές σε μένα ότι Παπαγγελόπουλος και Φιλιππάκης ήταν συνεργάτες. Ο Νίκος Παππάς έκανε σύνοψη των συναντήσεων που είχαν προηγηθεί. Για μένα να αποσυρθούν τα παράνομα εντάλματα για τον Μεταξά, και για τον Φιλιππάκη να αποσύρω τη μήνυση που του είχα κάνει. Εκείνη τη στιγμή παρενέβη ο Παπαγγελόπουλος και είπε "και των εξόδων που του έχει δημιουργήσει". Εννοώντας τον Φιλιππάκη. Δεν πίστευα στα αυτιά μου. Οφείλω να πω ότι ο Παππάς ξαφνιάστηκε και ενοχλήθηκε και ρώτησε τον Παπαγγελόπουλο πόσα είναι αυτά τα έξοδα. Εγώ του δήλωσα ότι λεφτά στον Φιλιππάκη δεν υπάρχει περίπτωση να δώσω. Και ο Παπαγγελόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση τότε. Ήταν σαφές: ο Παπαγγελόπουλος ζητούσε λεφτά για λογαριασμό του Φιλιππάκη».

Ηχητικά ντοκουμέντα για όσα καταγγέλλει

Ο Σάμπυ Μιωνής συνέχισε να ρίχνει βόμβες στην κατάθεσή του στην προανακριτική, λέγοντας πως για όλα όσα έχει πει και τις καταγγελίες που έχει κάνει έχει ηχητικά ντοκουμέντα και μπορεί να τα αποδείξει.

 • Δ. Μαρκόπουλος: Είπατε ότι έχετε στοιχεία για όσα μας καταθέτετε. Έχετε και ηχητικά ντοκουμέντα;
 • Σ. Μιωνής: Δεν υπάρχει λέξη που να σας έχω πει και να μην έχω αποδείξεις γι' αυτό. Όποτε μου ζητηθεί από τη Δικαιοσύνη θα τα καταθέσω.

Μάλιστα, έριξε φαρμακερά βέλη και κατά της Ελένης Τουλουπάκη, λέγοντας ότι συμμετείχε σε όλη αυτή την ιστορία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
 • Δ. Μαρκόπουλος: Η κυρία Τουλουπάκη είχε εμπλοκή;
 • Σ. Μιωνής: Σοβαρά μιλάτε; Προφανώς. Βγάζει παράνομα εντάλματα και όλα τα άλλα. Δεν συζητώ ότι η κυρία Τουλουπάκη ήταν μέλος αυτής της ομάδας. Είναι παιδί του Παπαγγελόπουλου και κολλητή της Παπαδάκου, όπως η δεύτερη μου έχει πει.
 • Ι. Μπούγας: Είπατε ότι διακρίνετε κοινά στοιχεία μεταξύ της υπόθεσής σας και της Novartis.
 • Σ. Μιωνής: Καταγγελία στην Αμερική, ψευδομάρτυρες. Και μάλιστα τα ίδια πρόσωπα. Τουλουπάκη, Ντζούρας... Και η δική μου υπόθεση και η Novartis. Πρόκειται, για μένα, για μία οργανωμένη προσπάθεια εγκληματικής οργάνωσης.
 • Ο κ. Μιωνής απαντώντας σε ερώτημα του Δημήτρη Μαρκόπουλου ανέφερε ότι Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Παππάς είχαν καταλάβει τι γίνεται με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αλλά δεν τον έλεγχαν, και επανέλαβε ότι έχει ηχητικά ντοκουμέντα.
 • Μαρκόπουλος: Πώς κανονίστηκε το ραντεβού στο Μαξίμου; Σε ποιους χώρους; Ποιος πήρε την πρωτοβουλία της συνάντησης αυτής;
 • Μιωνής: Έγινε στο γραφείο του Παππά, πήρε τηλέφωνο ο Παππάς και μάλλον η πρωτοβουλία ήταν του Φιλιππάκη. Εγινε η συνάντηση για να αποσυμπιεστεί η κατάσταση. Ήμουν εγώ, ο Παπαγγελόπουλος και ο Παππάς.
 • Μαρκόπουλος: Πώς έγινε η συζήτηση;
 • Μιωνής: Ο Τσίπρας και ο Παππάς είχαν καταλάβει ότι κάτι βρωμάει. Είχαν παραπλανηθεί από τον Παπαγγελόπουλο. Είχαν το εξής δίλημμα: από τη μια είχαν πέσει σε παγίδα από την άλλη δεν ήθελαν να στενοχωρήσουν τον Παπαγγελόπουλο. Κατάλαβα ότι ο Παπαγγελόπουλος είχε πολλή δύναμη, τους βοηθούσε πολύ στη Δικαιοσύνη.
 • Μαρκόπουλος: Ηταν κάτι σαν κράτος εν κράτει, δηλαδή, ο Παπαγγελόπουλος;
 • Μιωνής: Ο Τσίπρας ήξερε τι συνέβαινε, αισθανόταν άσχημα γι' αυτό και προσπαθούσε να βρει λύση. Δεν τον ήλεγχαν.
 • Μαρκόπουλος: Μιλήστε μας για την ανεξάρτητη έκθεση Campo.
 • Μιωνής: Είναι ο πιο αξιόπιστος δικαστής παγκοσμίως εναντίον της διαφθοράς. Αυθεντία. Έβαλε φυλακή τη χούντα της Αργεντινής, Αφρικανούς δικτάτορες. Συμπέρασμά του ήταν ότι στην Ελλάδα υπήρχε κύκλωμα με αρχηγό τον Παπαγγελόπουλο.
 • Δημήτρης Μαρκόπουλος: Υπάρχει ηχητικό υλικό, κ. Μιωνή; Μπορείτε να αποδείξετε όλα όσα λέτε για τα ραντεβού σας στο Μαξίμου και αλλού; Θέλω να είστε ξεκάθαρος.
 • Μιωνής: Εκανα ό,τι ήταν απαραίτητο για να προστατευτώ. Αν χρειαστεί, θα τα προσκομίσω στη Δικαιοσύνη. Έχω ό,τι χρειάζεται.

Πηγές ΝΔ: Βόμβα μεγατόνων οι καταγγελίες για Παπαγγελόπουλο-Παππά

«Ο Σάμπυ Μιωνής αποκάλυψε το παραδικαστικό κύκλωμα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και τον τρόπο με τον οποίο εκβιάστηκε από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, παρουσία του πρώην υπουργού Επικρατείας κ. Νίκου Παππά, στο γραφείο του τελευταίου στο Μέγαρο Μαξίμου», ανέφεραν για το θέμα πηγές από τη ΝΔ.

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Άνθρακες ο θησαυρός

Την ίδια ώρα, πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για θησαυρό που τελικά είναι άνθρακες: « Άνθρακες ο θησαυρός. Η διαφημισμένη βόμβα ήταν στρακαστρούκα δεύτερης διαλογής. Ενώ τα πραγματικά περιστατικά που έχουν περιγραφεί είναι από γελοία ως πολύ γελοία. Η συνάντηση στην οποία αναφέρεται κ. Μιωνής έλαβε χώρα κατόπιν αιτήματος της ισραηλινής κυβέρνησης. Ο ισχυρισμός λοιπόν, ότι εκβιάστηκε σε συνάντηση την οποία ο ίδιος επιθυμούσε διακαώς και η ισραηλινή κυβέρνηση ζήτησε να γίνει καθίσταται ασόβαρος, ενώ οι δήθεν μίζες παραδέχθηκε ότι τελικά δεν ήταν μίζες αλλά εξωδικαστικός συμβιβασμός μεταξύ δυο ιδιωτών. Τις προηγούμενες ημέρες ζήσαμε μια εικονική πραγματικότητα με "αποκαλύψεις" για μίζες υπουργών, συνωμοσιών στο Μαξίμου και άλλα τέτοια φαιδρά, για να απαντήσει τελικά ο ίδιος ότι «Τσίπρας και Παππάς δεν είχαν καμία ανάμειξη 100%».

Τα βασικά σημεία της κατάθεσης

Ο Σάμπυ Μιωνής δήλωσε ότι κατέθεσε σήμερα μήνυση εναντίον των Παπαγγελόπουλου, Φιλιππάκη, Τάρκα, Παπαδάκου για δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου, απόπειρα εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης (συμμορίας).

• Σύμφωνα με τον Σάμπυ Μιωνή, οι καταγγελλόμενοι ως συμμορία είχαν στοχοποιήσει τον ίδιο, τον συνέταιρό του Άγγελο Μεταξά και τον δικηγόρο τους Σταύρο Παπασταύρου, τους οποίους παρουσίαζαν -μαζί με την εταιρεία CMA- ως εγκληματική οργάνωση που ξέπλενε μαύρο χρήμα, το οποίο μάλιστα κατέληγε σε πολιτικά πρόσωπα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

• Η CMA είχε πουληθεί το 2006 από τον κ. Μιωνή και τον κ. Μεταξά στον ελβετικό τραπεζικό όμιλο EFG International, συμφερόντων Λάτση, και είχε στο Advisory Board της τον πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ, Ehud Barak. Αυτή την εταιρεία την παρουσίασαν ως εγκληματική οργάνωση.

• Ο Μιωνής κατέθεσε ότι όλα αυτά έγιναν προκειμένου να τους αποσπάσουν μεγάλο χρηματικό ποσό και επειδή ο Σταύρος Παπασταύρου ήταν συνεργάτης του Σαμαρά. Όπως χαρακτηριστικά είπε, πούλησε ο Παπαγγελόπουλος στην κυβέρνηση Τσίπρα ένα παραμύθι με δράκους, έναν πλούσιο Εβραίο και έναν Παπασταύρου, συνεργάτη του Σαμαρά.

• Μίλησε για συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου, στις 10/3/2016, παρουσία των Παπαγγελόπουλου και Παππά. Σύμφωνα με τον κ. Μιωνή, ο Παπαγγελόπουλος, στη συνάντηση αυτή, του ζήτησε χρήματα για λογαριασμό του Φιλιππάκη. Ο Μιωνής κατέθεσε ότι τα χρήματα αυτά συγκεκριμενοποιήθηκαν στο ποσό των 350.000 ευρώ στο πλαίσιο επόμενης συνάντησης μεταξύ Φιλιππάκη, Τάρκα, Μαργωμένου και των Ισραηλινών δικηγόρων του κ. Μιωνή, με αντάλλαγμα κλείσιμο ποινικών υποθέσεων που οι ίδιοι οι μηνυόμενοι είχαν κατασκευάσει.

• Ο κ. Μιωνής κατήγγειλε ότι η κυρία Τουλουπάκη κάλεσε μία μάρτυρα για την εγκληματική οργάνωση και της ζήτησε να καταδώσει τους Μιωνή, Παπασταύρου και Μεταξά ως απατεώνες, και όταν εκείνη αρνήθηκε, της άσκησε ψυχολογική πίεση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

• Επίσης, ο κ. Μιωνής κατήγγειλε σωρεία συκοφαντικών δημοσιευμάτων, εξωθεσμικών παρεμβάσεων, μεθοδεύσεων και παρατυπιών. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε έκδοση παράνομων ενταλμάτων σύλληψης για τον Άγγελο Μεταξά από την κυρία Τουλουπάκη τον Ιούνιο του 2015, που εντέλει ακυρώθηκαν. Αναφέρθηκε, επίσης, σε παράνομο φορολογικό καταλογισμό σε βάρος του Παπασταύρου, σε πρόστιμο που καταλογίσθηκε σε βάρος του, σε συνέχεια δεύτερης έκθεσης ελέγχου, που αυθαίρετα και παράτυπα αντικατέστησε την πρώτη έκθεση ελέγχου που τον αθώωνε –φορολογικό πρόστιμο, που στη συνέχεια ακυρώθηκε από τα διοικητικά δικαστήρια. Αναφέρθηκε σε σειρά αντιποίνων που δέχθηκε αυτός και η οικογένειά του όταν αρνήθηκε να πληρώσει χρήματα στον Παπαγγελόπουλο.

• Έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε δικαστική συνδρομή από το υπουργείο Δικαιοσύνης της Κύπρου, την οποία και κατέθεσε, που αθώωνε τον κ. Παπασταύρου και τον κ. Μιωνή για τις ποινικές και φορολογικές υποθέσεις τους. Αυτή η δικαστική συνδρομή, παρόλο που παρελήφθη το 2016, σκανδαλωδώς αποκρύφτηκε για τέσσερα χρόνια!

• Ο Μιωνής κατέθεσε στην επιτροπή έγγραφο βέβαιης χρονολογίας, στο οποίο οι Φιλιππάκης και Τάρκας δεσμεύονται, εν είδει δικαστών, στο κλείσιμο των ποινικών υποθέσεων που του είχαν δημιουργήσει, έναντι της αποδέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών τους, που ο Μιωνής είχε δεσμεύσει δυνάμει αγγλικών δικαστικών αποφάσεων.

• Κατέθεσε, επίσης, έκθεση ενός από τους κορυφαίους παγκοσμίως ακαδημαϊκούς στην καταπολέμηση της διαφθοράς, του Luis Moreno Ocampo, του πρώτου γενικού εισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στην Ελλάδα υπήρχε ένα δίκτυο δημόσιων λειτουργών με επικεφαλής τον κ. Παπαγγελόπουλο που είχε ως αποτέλεσμα ο κ. Μιωνής να αποτελέσει στόχο μιας σειράς αβάσιμων ποινικών διαδικασιών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μήνυση που κατέθεσε ο Μιωνής

Όπως αναφέρει το δικηγορικό γραφείο «Πέτρος Ν. Πανταζής και Συνεργάτες»:

«Κατατέθηκε, σήμερα, από τον εντολέα μας κ. Σάμπυ Μιωνή, ενώπιον του αρμοδίου κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, μήνυση κατά των 1) Δημητρίου Παπαγγελοπούλου, πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης 2) Ιωάννη Φιλιππάκη, εκδότη της εφημερίδας “Δημοκρατία” 3) Αλεξάνδρου Τάρκα, δημοσιογράφου και 4) Γιάννας Παπαδάκου, δημοσιογράφου για τα εγκλήματα: α) της απόπειρας εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος, β) της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης («συμμορίας») γ) της συνέργειας σε απόπειρα εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος και δ) της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου.-

Η μήνυση, υποστηρίζεται από πληθώρα αποδεικτικών στοιχείων, ο δε κ. Μιωνής καταθέτει σήμερα, θεσμικά, ενώπιον της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων, που διερευνά την τυχόν τέλεση αδικημάτων που έχουν τελεστεί από τον κ. Δημήτριο Παπαγγελόπουλο.-

Ο κ. Μιωνής, ο συνέταιρός του κ. Άγγελος Μεταξάς και ο δικηγόρος του, κ. Σταύρος Παπασταύρου, έγιναν στόχος μιας εγκληματικής συμμορίας, που είχε σαφή επιδίωξη προσπορισμού παρανόμου οικονομικού οφέλους και, παράλληλα, εκμετάλλευσης της πολιτικής διάστασης της υπόθεσης.-

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα πλαίσια αυτά, δημιουργήθηκαν, σε βάρος τους, σειρά εξωθεσμικών και και αντιδικονομικών ενεργειών, όπως η έκδοση παρανόμων ενταλμάτων συλλήψεως, η δημιουργία σειράς ποινικών δικογραφιών και αβασίμων φορολογικών καταλογισμών, που, τελικώς, κατέπεσαν στα Ελληνικά Δικαστήρια.-

Ο κ. Μιωνής, κατήγγειλε την ύπαρξη ενός από τα μεγαλύτερα παραδικαστικά κυκλώματα, που έδρασαν “από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους”, ήμαστε δε βέβαιοι ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη θα προστατεύσει το κύρος της για άλλη μια φορά και θα δράσει άμεσα, για την παραδειγματική τιμωρίατων υπευθύνων».

Ενταση στην προανακριτική

Ανέβηκαν οι τόνοι στην προανακριτική επιτροπή ανάμεσα στους βουλευτές της ΝΔ και τον Γιάννη Ραγκούση.

Αφορμή το γεγονός ότι σύμφωνα με τους βουλευτές της ΝΔ ο κ. Ραγκούσης
ανέφερε ότι η έννοια «έξοδα» που ανέφερε ο κ. Παπαγγελόπουλος σύμφωνα με τα όσα είπε ο Σαμπί Μιωνή σημαίνει ενδεχομένως τις δαπάνες Φιλιππάκη για την υπόθεση.

Στην αίθουσα επικράτησε μεγάλη ένταση με τους βουλευτές της ΝΔ να φωνάζουν «Ντροπή σας να υποστηρίζεται τα παζάρια ενός υπουργού υπέρ ενός εκδότη εντός του Μεγάρου Μαξίμου. Ευτελίζεται τη δημοκρατία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα σύμφωνα με τους βουλευτές της ΝΔ ο κ. Ραγκούσης είπε ότι θα τους γράψει με το κινητό του όταν εκείνοι διαμαρτυρήθηκαν για την κάλυψη που παρείχε σε σχέση με τις καταγγελίες Μιωνή για τα χρήματα που ζήτησε ο κ. Παπαγγελόπουλος όσον αφορά τα δικαστικά έξοδα Φιλιππάκη.

Μιωνής: Είχε γίνει προσπάθεια συμβιβασμού με Φιλιππάκη και επί Σαμαρά

Ο κ. Μιωνής απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι και παλαιότερα είχε γίνει προσπάθεια συμβιβασμού μεταξύ του ίδιου και του κ. Φιλιππάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μιωνής κατέθεσε στην Επιτροπή ότι ο πρώτος συμβιβασμός που έκανε ήταν το 2013 με τον κ. Φιλιππάκη και έγινε με παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Φιλιππάκης ζήτησε από τον κ. Σαμαρά να παρέμβει για να υπάρξει συμβιβασμός με τον Μιωνή και ο κ. Παπασταύρου μετέφερε το αίτημα στον Μιωνή.

 • Ραγκούσης: Όταν ο Παπασταύρου σας μετέφερε την πρόταση συμβιβασμού με Φιλιππάκη σας ενημέρωσε ή σας απέκρυψε ότι αυτή προέρχεται από τον πρώην πρωθυπουργό κ. Σαμαρά;
 • Μιωνής: Όχι δεν μου το απέκρυψε. Μου είπε καθαρά ότι είναι πρόταση από τον Σαμαρά στον οποίο απευθύνθηκε ο Φιλιππάκης. Μετά από αυτό δέχτηκα να συμβιβαστώ με τον Φιλιππάκη για πρώτη φορά το 2013.
 • Καραγκούνης (ΝΔ) : Επί Σαμαρά είδατε στο Μαξίμου τον Φιλιππάκη παρέα με κάποιον υπουργό δικαιοσύνης ή κάτι τέτοιο;
 • Μιωνής: ο Παπασταύρου ήταν φίλος μου και τότε και δεν μπήκα καν μια φορά στο Μαξίμου. Δεν υπήρξε τίποτα τέτοιο. Και για καφέ απέναντι πηγαίναμε. Όχι στο πρωθυπουργικό Γραφείο.

Μιωνής: Ο Παπαγγελόπουλος πουλούσε εκδούλευση ότι μπορούσε να ελέγξει τη Δικαιοσύνη

Ακόμη ο κ. Μιωνής απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής επανέλαβε ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε τη δύναμη να επηρεάσει την δικαιοσύνη και ότι είχε στενές σχέσεις με τον κ. Φιλιππάκη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
 • Β. Μπιάγκης (ΚΙΝΑΛ): Στο συμφωνητικό που μας δώσατε ποιος το συνέταξε; Εδώ γράφει στην δεύτερη σελίδα μια σειρά από ενέργειες που γινόντουσαν από δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς περιγράφοντας τες με πολλές λεπτομέρειες. Ποιος έχει την δυνατότητα να δώσει τέτοιες διαβεβαιώσεις
 • Σ. Μιωνής: Ήτανε φανερό ότι Φιλιππάκης-Παπαγγελόπουλος είχανε παρα πολύ στενές σχέσεις. Ήτανε το 1-2. Φιλιππάκης-Παπαγγελόπουλος, Παπαγγελόπουλος-Μιωνής.
 • Β. Μπιάγκης: Με αυτά που γράφονται στο συμφωνητικό είναι σαφές ότι έχουν την δυνατότητα να παρεμβαίνουν στη Δικαιοσύνη;
 • Σ. Μιωνής: Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για ένα παραδικαστικό κύκλωμα. Ολοι καταλαβαίναμε ότι αυτοί που τα δημιούργησαν είχαν τη δυνατότητα να τα πάρουν πίσω. Η αίσθηση μας ήταν ότι το σύστημα Τουλουπάκη Παπαγγελόπουλου που τα έστησε το ίδιο σύστημα θα μπορούσε να τα ξεστήσει.
 • Δ. Μπιάγκης: Είπατε ότι ο Παπασταύρου ήταν πολιτικό εργαλείο- επί λέξει- για να κερδίσουν πολιτικά οφέλη. Αν ο Παπασταύρου ήταν εργαλείο ο τελικός στόχος ποιος ήταν;
 • Σ. Μιωνής: Ο Παπασταύρου ήταν το μέσο. Ο τελικός στόχος ήταν ο πολιτικός αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ.
 • Δ. Μπιάγκης: Ο κ. Παπαγγελόπουλος μιλά σήμερα με δήλωση του για ύπαρξη παράνομης μαγνητοφώνησης συνομιλίας στο Μέγαρο Μαξίμου με δύο Υπουργούς». Υπάρχει τέτοια μαγνητοφώνηση;
 • Σ. Μιωνής: Έχω στη διάθεσή μου ό,τι χρειάζεται για να αποδείξω όσα λέω μέχρι κεραίας.
 • Δ. Μπιάγκης: Μιλήσατε για συμμορία με αρχηγό Παπαγγελόπουλο. Θεωρείτε ότι όλο αυτό το πλέγμα να στηθεί από μόνο του;
 • Σ. Μιωνής: Εκτίμηση θα κάνω. Ο κ. Παπαγγελόπουλος με την γνώση που είχε στα περί των δικαστικών πουλούσε στην κυβέρνηση εκδούλευση ότι ήταν παντοδύναμος σε αυτόν τον τομέα και μπορούσε να τους ελέγξει τη Δικαιοσύνη. Εγώ θεωρώ ότι ο κ. Τσίπρας είχε καταλάβει τί γίνεται. Δεν είμαι σίγουρος ότι μπορούσε να το σταματήσει.

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος ο κ. Μητσοτάκης

«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού δεν μπορεί να πείσει κανέναν ότι το σκάνδαλο Novartis είναι δήθεν σκευωρία, ειδικά μετά τις καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων που επιβεβαίωσαν μέχρι κεραίας όσα έχουν πει για δωροδοκία υπουργών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, προσπαθεί τώρα να πιαστεί από τον κ. Μιωνή», αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχολιάζουν πως «εφόσον στην κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζουν να έχουν απορία για την προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού της διαμάχης του κ. Μιωνή με γνωστό εκδότη το 2016, κατόπιν αιτήματος της ισραηλινής κυβέρνησης, τότε μπορούν κάλλιστα να απευθυνθούν στον κ. Σαμαρά. Διότι, όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, «ο κ. Μιωνή παραδέχθηκε πριν από λίγο ότι "το αδιανόητο" κατά τον κ. Πέτσα συνέβη επί πρωθυπουργίας Σαμαρά: ο κ. Σαμαράς ήδη από το 2013 παρενέβη για την ίδια ιδιωτική διαμάχη οδηγώντας μάλιστα σε αρχική διευθέτηση της διαφοράς του με τον συγκεκριμένο εκδότη». «Εκτός εάν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταγγέλλει και τον κ. Σαμαρά για "παραδικαστικό"», σχολιάζουν.

Οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν τον κ. Μητσοτάκη να σταματήσει «να ψάχνει δήθεν παρεμβάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη Δικαιοσύνη για να διασωθούν» και σημειώνουν πως «οι μόνες παρεμβάσεις που υπάρχουν είναι αυτές που επιχειρούν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για τη συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis μέσα από μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας της Προανακριτικής».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ