Bloomberg: Τι θα επιδιώξει η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής – Οι κυρώσεις για την περίπτωση της Κύπρου

Η αίθουσα της Συνόδου Κορυφής /Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Στις επιδιώξεις της Ελλάδας στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, αναφέρεται το Bloomberg.

Στο ρεπορτάζ του πρακτορείου τονίζεται ότι η Αθήνα ελπίζει να αποσπάσει τη δέσμευση των 27 για παρουσίαση τον επόμενο μήνα συγκεκριμένων και στοχοθετημένων μέτρων κατά της Τουρκίας. «Η Ελλάδα θέλει οι ηγέτες της ΕΕ την Πέμπτη να δώσουν στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ, ‘’σαφή εντολή’’ ώστε να παρουσιάσει στοχοθετημένα μέτρα τον επόμενο μήνα, συμπεριλαμβανομένων του εμπάργκο όπλων και της απαγόρευσης χρηματοδότησης τουρκικών τραπεζών και εταιρειών από ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα».

Το Bloomberg κάνει αναφορά στις χθεσινές δηλώσεις του Ζοζέπ Μπορέλ, αμέσως μετά τη Σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών, ο οποίος υπογράμμισε ότι η «η κατάσταση δεν είναι θετική».

Η περίπτωση της Κύπρου

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο, η ΕΕ επέβαλε πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτική απαγόρευση σε δύο υπαλλήλους της Turkish Petroleum Corp ως απάντηση στις τουρκικές γεωτρήσεις υδρογονανθράκων στην Κύπρο. «Μια πρόταση της Κύπρου για συμπερίληψη τουρκικών οντοτήτων και προσθήκη ατόμων σε αυτήν τη μαύρη λίστα καθυστερεί από τον Ιούνιο. Μια επιλογή για τους ηγέτες της ΕΕ αυτήν την εβδομάδα είναι να προωθήσουν την κυπριακή πρόταση. Μια άλλη, είναι να συγκεκριμενοποιηθούν οι δυνατότητες για ευρύτερες, επικεντρωμένες στην οικονομία, κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας που κατέθεσε ο Μπορέλ στα τέλη Αυγούστου», σημειώνει το πρακτορείο.

Αναφορικά με τη στάση των Βρυξελλών, το Bloomberg υπογραμμίζει ότι ενώ η ΕΕ στηρίζει Ελλάδα και Κύπρο, παρουσιάζεται επιφυλακτική για την κλιμάκωση των εντάσεων με την Τουρκία που θα βλάψουν σοβαρά τους δεσμούς με έναν σημαντικό εμπορικό εταίρο και με μια χώρα στην οποία βασίζεται το μπλοκ για να σταματήσει τη μετανάστευση στη Μέση Ανατολή.

Τέλος, στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στην πιθανότητα η ελληνική πλευρά να απαιτήσει από τη Γερμανία την ακύρωση της συμφωνίας πώλησης των υποβρυχίων στην Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση κινδυνεύει να μετατοπίσει το ισοζύγιο ισχύος σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ