Βγήκαν τα μαχαίρια στο ΚΙΝΑΛ -Κεγκέρογλου: Οι ευρωβουλευτές δεν έχουν πληρώσει συνδρομή -Τι απαντούν Ανδρουλάκης-Καϊλή - iefimerida.gr

Βγήκαν τα μαχαίρια στο ΚΙΝΑΛ -Κεγκέρογλου: Οι ευρωβουλευτές δεν έχουν πληρώσει συνδρομή -Τι απαντούν Ανδρουλάκης-Καϊλή

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ
Ο Βασίλης Κεγκέρογλου στην Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής / Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Φωτιά στα... τόπια έβαλε ο Βασίλης Κεγκέρογλου στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ, υποστηρίζοντας ότι οι ευρωβουλευτές δεν έχουν πληρώσει τις συνδρομές τους.

Χωρίς να κάνει ευθεία ονομαστική αναφορά στον Ν. Ανδρουλάκη και στην Εύα Καΐλη, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, κατηγόρησε τα μέλη της ευρωομάδας του ΚΙΝΑΛ (ουσιαστικά τους δύο προαναφερθέντες) ότι δεν χρωστούν στο κόμμα συνδρομές 80 μηνών. Πρόκειται για ένα ποσό περί τις 56.000 ευρώ έκαστος.  

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ ζει ουσιαστικά από τις συνδρομές των βουλευτών και την μικρότερη κρατική χρηματοδότηση, αφαιρουμένου του ποσού που καταθέτει έναντι των οφειλών. Επειδή ως γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας, στο πλαίσιο του υπολογισμό της συνόδου, ζήτησα από το Νίκο Σαλαγιάννη ενημέρωση για την οικονομική συνδρομή βουλευτών και ευρωβουλευτών, διαπιστώσαμε με μεγάλη έκπληξη ότι οι ευρωβουλευτές δεν συμμετέχουν οικονομικά με την καταβολή  της συνδρομής τους  από το 2014. (…) Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις και προβλήματα  αργότερα, παρακαλώ να καταβληθεί άμεσα η συνεισφορά των ευρωβουλευτών για 80 περίπου μήνες, όχι με το ποσό των 900 € που καταθέτει κάθε βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, αλλά με το ποσό των 700 €, χωρίς  δηλαδή τη συμμετοχή  στο λογαριασμό αλληλεγγύης. Η καταβολή αυτή των 58.000 € περίπου από καθέναν Ευρωβουλευτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να είμαστε εντάξει με τις υποχρεώσεις μας πολιτικά, οικονομικά και ηθικά» είπε χαρακτηριστικά. 

Η αναφορά αυτή προκάλεσε έντονη αντίδραση. Μέλη της ΚΕ προσκείμενα στον Ν. Ανδρουλάκη αντέδρασαν λέγοντας ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται λειτουργικά να γίνει, καθώς δεν το επιτρέπει το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. «Πρόκειται για παράνομη χρηματοδότηση κόμματος» έλεγαν φέρνοντας ως παράδειγμα το πρόστιμο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που κλήθηκε να πληρώσει η Λεπέν λόγω αντίστοιχης πρακτικής.

Οι ίδιες πηγές, εξηγούσαν ότι συνεισφέρουν σε δράσεις του κόμματος, κάτι που επιτρέπεται ενώ εξακολουθούν την πρακτική που ίσχυε και πριν το 2014.

Τις απόψεις αυτές επιβεβαίωσε και ο διευθυντής Οικονομικού του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Σαλαγιάννης, παρεμβαίνοντας την ώρα που μιλούσε ο Βασίλης Κεγκέρογλου. «Βασίλη, πες τα όλα, μην λες τα μισά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαλαγιάννης. Σε συνομιλία που είχε το iefimerida μαζί του, ο κ. Σαλαγιάννης ανέφερε ότι ο κ. Κεγκέρογλου πριν από έξι περίπου μήνες είχε θέσει το συγκεκριμένο θέμα. Ο ίδιος κ. Σαλαγιάννης επικοινώνησε με τους ευρωβουλευτές του κόμματος, οι οποίοι του ανέφεραν τα θεσμικά προβλήματα συνοδεύοντας μάλιστα τις απαντήσεις τους με νομική γνωμάτευση που συνηγορούσε στην τυπική αδυναμία να συνεισφέρουν οικονομικά απευθείας στο κόμμα. Ο Νίκος Σαλαγιάννης μετέφερε την επιστολή και τη νομική επιχειρηματολογία στον κ. Κεγκέρογλου, προκειμένου να ενημερώσει την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ. Είπε μάλιστα ότι οι ευρωβουλευτές είναι πρόθυμοι να συναντηθούν μαζί του και να του εξηγήσουν τι ακριβώς ισχύει με τα θέματα αυτά την Ευρωβουλή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης η πλευρά της Εύας Καΐλή επισημαίνει ότι οι ευρωβουλευτές έχουν επιλέξει να στηρίξουν την παράταξη οικονομικά με άλλους τρόπους: «Καλύπτουμε τα έξοδα παράταξης με άλλους τρόπους οι οποίοι υπερβαίνουν κατά πολύ το ποσό που ανέφερε ο κ. Κεγκέρογλου» ανέφερε μιλώντας στο iefimerida για να προσθέσει με νόημα: «Λυπάμαι πολύ για το επίπεδο επίθεσης που επελέγη σήμερα καθώς αυτά τα έχουμε συζητήσει επανηλειμμένα. Θυμίζω επίσης ότι έχω ζητήσει τα αποτελέσματα του λογιστικού ελέγχου των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ και μου το έχουν αρνηθεί. Οφείλουμε να είμαστε διάφανοι».

Η αναφορά Κεγκέρογλου προκάλεσε αντιδράσεις καθώς η πλευρά Ανδρουλάκη και όχι μόνο, εκτίμησε ότι το χτύπημα αυτό έγινε με την καθοδήγηση Γεννήματα, κάτι που απέρριπταν κύκλοι προσκείμενοι στην  πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για προσωπική πρωτοβουλία του Β. Κεγκέρογλου.  

O Νίκος Ανδρουλάκης, ζήτησε το λόγο επί προσωπικού, προκειμένου να απαντήσει στις αιτιάσεις Κεγκέρογλου. Αφού έδωσε τις εξηγήσεις που προαναφέρθηκαν, οι τόνοι έπεσαν.

Τώρα στο προσκήνιο είναι το μητρώο στελεχών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αρχικά επετεύχθη μια συμφωνία μεταξύ των υποψηφίων για τη χρυσή τομή στο θέμα του μητρώου στελεχών για την οποία έγραψε νωρίτερα το iefimerida.gr

Ωστόσο, ο Χάρης Καστανίδης επιμένει να ανακηρυχθούν οι υποψήφιοι με πολιτική απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ, κάτι το οποίο δεν προβλέπεται από το Καταστατικό, όπως απάντησε ο προεδρεύων της συνεδρίασης, Γιάννης Κουτσούκος.

Η πλευρά Γεννήματα διαφωνεί λέγοντας ότι κάτι τέτοιο συνιστά πλήρη καταστρατήγηση του καταστατικού του κόμματος, που έχει συγκεκριμένες πρόνοιες για να ανακηρυχθεί κάποιος υποψήφιος.

Έτσι φαίνεται ότι η Χ. Τρικούπη θα διατηρήσει σκληρή γραμμή και θα επιμείνει στην άποψη ότι απαιτούνται οι καταστατικές προϋποθέσεις για να είναι κάποιος υποψήφιος, δηλαδή είτε 5.000 υπογραφές μελών, είτε το 15% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Με την άποψη αυτή, της τήρησης του καταστατικού δηλαδή, τάσσεται τελικά και η πλευρά Ανδρουλάκη, παρότι αρχικά είχε δεχθεί και την πιο χαλαρή ερμηνεία, προκειμένου να μην αποκλειστεί κανένας υποψήφιος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ