Βαρβιτσιτώτης: «Θέλουμε να σύρουμε την Ευρώπη να επιδείξει ισχύ απέναντι στη Τουρκία» -Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Φωτογραφία:Eurokinissi

«Είναι σημαντικό να βαδίζει Ευρώπη έστω και με αργά, λιτά μίζερα βήματα εμπρός παρά να κλείσει το θέμα και να πει ότι είναι διμερές. Όσο παραμένει ανοιχτό το θέμα δείχνει, ότι δεν είναι ελληνοτουρκικό αλλά ευρωτουρκικό! Εμείς προσπαθούμε να σύρουμε την Ευρώπη να επιδείξει ισχύ απέναντι Τουρκία και αυτή να συμμορφωθεί».

Με τα λόγια αυτά ο αναπληρωτής υπουργός των Εξωτερικών, Μιλιτάδης Βαρβιτσιώτης απάντησε από το βήμα της Βουλής στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τα αποτελέσματα του χθεσινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφορικά με το ζήτημα των κυρώσεων στην Τουρκία.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ακόμα πως η Ευρώπη δεν μπορεί να κοιτάζει υπό το πρίσμα διμερών οικονομικών συμφερόντων το σύστημα ασφάλειας στη Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. «Η Ευρώπη πρέπει να έχει συνέπεια στις θέσεις που λαμβάνει! Έχουμε μπροστά μας έναν πολυεπίπεδο αγώνα στην ΕΕ», συμπλήρωσε.

«Μας λέγατε μέσα σε 3 Συνόδους θα έχουμε κυρώσεις. Τώρα ξανά μετατίθενται! Τι γίνεται;», αναρωτήθηκε ο Π. Σκουρλέτης του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: « μην είστε δεδομένοι και προβλέψιμοι ξαναπιάστε το νήμα της ενεργητικής και πολυδιάστατης πολιτικής. Δεν υπάρχει καμία αναφορά στο ανακοινωθέν για το θέμα των ενεργειών της Τουρκίας στο Αιγαίο γιατί πάμε προς τα πίσω;».

Λοβέρδος: «Μια χώρα απολύτως επιθετική, χαϊδεύτηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο»

Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, ο Ανδ. Λοβέρδος τόνισε πως για να αισθανθεί την απειλή η Τουρκία θα πρέπει να επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις επειδή «εκεί πονάει». «Η ηγέτιδα δύναμη της ΕΕ, η Γερμανία και η Μέρκελ με το ρόλο της το 2009 και την αναβλητικότητάς της και το 15’ με τα χατίρια της Τουρκίας και τώρα αντέστρεψε το κλίμα σε μια απόφαση που δεν μας ικανοποίησε! Μια χώρα απολύτως επιθετική, χαϊδεύτηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», είπε με τον Χρ. Κατσώτη του ΚΚΕ να προσθέτει: «Οι μάσκες έπεσαν ξανά από την ΕΕ. Δεν μπορεί να είναι εγγυητής της Ειρήνης σε Ελλάδα και Κύπρο».

Τέλος ο Κλ. Γρηγοριάδης του Μέρα25 ζήτησε να κάνει η Ελλάδα ότι ο Όρμπαν της Ουγγαρίας με το ασκήσει βέτο στο ταμείο ανάκαμψης (θέση που επέκρινε ο κ. Βαρβιτσιώτης συγκρίνοντάς την με τις επιλογές Βαρουφάκη το 2015), ενώ ο Β. Βιλιάδρος της Ελ. Λύσης, επεσήμανε: « όταν πηγαίνει μια χώρα στην ΕΕ σα ζητιάνος δεν μπορεί να έχει απαιτήσεις».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ