Ευρωεκλογές 2019: Νίκησαν και οι δημοσκοπήσεις, έπεσαν μέσα -Απέτυχαν οι δημοσκόποι του ΣΥΡΙΖΑ - iefimerida.gr

Ευρωεκλογές 2019: Νίκησαν και οι δημοσκοπήσεις, έπεσαν μέσα -Απέτυχαν οι δημοσκόποι του ΣΥΡΙΖΑ

Γαλάζιος ο χάρτης στις ευρωεκλογές 2019
Γαλάζιος ο χάρτης στις ευρωεκλογές 2019
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι ευρωεκλογές έχουν φυσικά μεγάλο νικητή τον Κυριάκο Μητσοτάκη και μεγάλο ηττημένο τον Αλέξη Τσίπρα, υπάρχει όμως και ένας ακόμα μεγάλος νικητής της αναμέτρησης: Οι δημοσκοπήσεις.

Οι δημοσκοπήσει που προέβλεψαν με μεγάλη ακρίβεια το τελικό αποτέλεσμα. Μεγάλοι ηττημένοι επίσης, εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, και εκείνες οι εταιρείες που έκαναν έρευνες κυρίως για ΜΜΕ προσκείμενα στο κυβερνών κόμμα και που έδειχναν μέχρι και την τελευταία στιγμή, οριακή διαφορά και ντέρμπι ανάμεσα στα δύο κόμματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι περισσότερες εταιρείες έπεσαν απόλυτα μέσα στην πρόβλεψη του αποτελέσματος, διαψεύδοντας τους «ψιθυριστές» του ΣΥΡΙΖΑ, που διέρρεαν οτι τα αποτελέσματα στις μυστικές δημοσκοπήσεις των κομμάτων, δίνουν διαφορετικά αποτελέσματα. Η αναφορά του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου του Κώστα Καραμανλή Βαγγέλη Αντώναρου, οτι διαθέτει μετρήσεις που δίνουν οριακή διαφορά ,που μάλιστα όλο και μικραίνει, προκάλεσαν σάλο στα social media. Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων διέψευσαν επίσης και τον πρωθυπουργό, που σε δημόσιες δηλώσεις του καταφέρθηκε εναντίον των εταιρειών δημοσκόπησης, αφήνοντας να εννοηθεί οτι εξυπηρετούν σκοπιμότητες. Με δηλώσεις ότι πλέον θα μιλήσει ο λαός και όχι οι δημοσκοπήσεις, οτι μπορεί να χάνει στις δημοσκοπήσεις αλλά κερδίζει τις εκλογές και με αναφορές για το εχθρικό μιντιακό περιβάλλον.

Οι δημοσκοπήσεις προέβλεψαν με ακρίβεια το αποτέλεσμα

Ομως οι έρευνες προέβλεψαν με πολύ μεγάλη ακρίβεια το αποτέλεσμα. Για παράδειγμα η έρευνα που έγινε στις 23 Μαΐου από την εταιρεία Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΙ, η διαφορά ήταν στο 7%. Η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωνε το 31% των ψήφων και ο ΣΥΡΙΖΑ το 24% , ενώ τρίτο κόμμα ερχόταν το Κίνημα Αλλαγής με 7%. Οι διαφορές με το τελικό αποτέλεσμα είναι οριακές.

Η Rass έκανε την πιο επιτυχημένη πρόβλεψη, καθώς είχε υπολογίσει την διαφορά στις 8,5 μονάδες, είχε «προβλέψει» ότι το Κίνημα Αλλαγής θα είναι τρίτο κόμμα και την πτώση της Χρυσής Αυγής.

Πολύ κοντά στο τελικό αποτέλεσμα η πρόβλεψη της Pulse για τον Σκάι
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης επιτυχημένη ήταν και η πρόβλεψη της εταιρείας Marc για το Πρώτο Θέμα που έγινε λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 18 Μαΐου. Η διαφορά υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν στις 7,5 μονάδες, καθώς η δύναμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπολογιζόταν στο 30,6% και του κυβερνώντος κόμματος στο 23,1%.

Την ίδια ημέρα η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το «Βήμα της Κυριακής», έδινε ανάλογα αποτελέσματα. Η διαφορά υπολογιζόταν στις 6,7 μονάδες και στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές η ΝΔ συγκέντρωνε ποσοστό 30,3%, έναντι 23,6% του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαφορά 7,4% για την Νέα Δημοκρατία, έδινε στις 9 Μαΐου η δημοσκόπηση της MRB για το Star. Στην πρόθεση ψήφου η εταιρεία έδινε στην Νέα Δημοκρατία ποσοστό 25,3% και στον ΣΥΡΙΖΑ 19,4%.

Μικρότερη διαφορά αλλά σαφή υπεροχή στην Νέα Δημοκρατία έδινε η έρευνα που έγινε στις αρχές Μαΐου η δημοσκόπηση της Alco για το Open και την εκπομπή της Ελλης Στάη. Η διαφορά είχε βρεθεί στο 5,9% με την ΝΔ να βρίσκεται στο 25,3% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 19,4%.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σαφή διαφορά για την ΝΔ έδινε η δημοσκόπηση της Alco

Εξαιρετικά επιτυχημένη ήταν και η πρόβλεψη του γνωστού δημοσκόπου Γιάννη Μαυρή της opinion poll που όχι μόνο προέβλεψε μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα αλλά επεσήμανε ότι η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ πιθανόν να προσεγγίσει τα ιστορικά υψηλότερα, μέχρι σήμερα, καταγεγραμμένα επίπεδα της ψαλίδας πρώτου/δεύτερου κόμματος, σε ευρωεκλογές.

Σύμφωνα με την ανάλυση που έκανε λίγες ημέρες προ των εκλογών ο κ. Μαυρής και ο Γιώργος Συμεωνίδης «στις προσεχείς ευρωεκλογές, η ΝΔ είναι αρκετά πιθανό να υπερβεί το 30% και ο ΣΥΡΙΖΑ το 20%»

Απόλυτη αποτυχία για τις δημοσκοπήσεις ΣΥΡΙΖΑ

Αντίθετα με την μεγάλη επιτυχία που είχαν οι γνωστές εταιρείες δημοσκοπήσεων, απόλυτη αποτυχία σημείωσαν οι εταιρείες που δεν κρύβουν την διασύνδεσή τους με τον ΣΥΡΙΖΑ και οι κακές γλώσσες υποστηρίζουν οτι έχουν υπόγειες σχέσεις με τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη. Μία εξ αυτών, που παρουσιάζει τα αποτελέσματά της κατ αποκλειστικότητα στην εφημερίδα Ντοκουμέντο, η Vox Pop, που σύμφωνα με πληροφορίες διευθύνεται από φοιτητή του Χριστόφου Βερναρδάκη, έδινε τις τελευταίες ημέρες προ των εκλογών ισχνή διαφορά ανάμεσα στην Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, διαπίστωνε αύξηση της συσπείρωσης του κυβερνώντος κόμματος και προέβλεπε συνεχή μείωση της διαφοράς ανάμεσα στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την πρόβλεψη που έκανε στις 12 Μαΐου η διαφορά ήταν μόλις στίς 2,5 μονάδες ενώ δεν θα μπορούσε ποτέ να υπερβεί το 7%. Τελικά η διαφορά ξεπέρασε τις 9 μονάδες.

Μόλις 2,5 μονάδες διαφορά έδινε η δημοσκόπηση της Vox Pop για την εφημερίδα Ντοκουμέντο

Στις αποτυχημένες προβλέψεις συμπεριλαμβάνεται και η έρευνα που έκανε η Καπα Research για λογαριασμό της εφημερίδα Εθνος, που έγινε στις 23 Μαΐου, που έδινε την διαφορά στις 3,4 μονάδες. Η έρευνα της εταιρείας που ανέλαβε το exit poll της ΕΡΤ, εδινε στην Νέα Δημοκρατία ποσοστό 27,8%, και στον ΣΥΡΙΖΑ το 24,4%.

Τρίτο κόμμα έδινε την Χρυσή Αυγή με 6,9% και ακολουθούσε το ΚΙΝΑΛ με 6,3%. Η εταιρεία έδινε 5κομματική Βουλή και δεν προέβλεψε την είσοδο του Κυριάκου Βελόπουλου και της Ελληνικής Λύσης στην Ευρωβουλή. Σε πολλούς έκανε εντύπωση ότι στο φύλο της εφημερίδα Εθνος που δημοσίευσε την δημοσκόπηση στις 23 Μαΐου, δεν υπήρχε η ταυτότητα της έρευνας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ