fbpx Ανεβάζει τους αντιπολιτευτικούς τόνους ο ΣΥΡΙΖΑ: Εργασιακά, οικονομία και ΕΣΥ οι άξονες κριτικής | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | iefimerida.gr
×
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Ανεβάζει τους αντιπολιτευτικούς τόνους ο ΣΥΡΙΖΑ: Εργασιακά, οικονομία και ΕΣΥ οι άξονες κριτικής

ΣΥΡΙΖΑ
26|03|2020 | 18:34
ΣΥΡΙΖΑ -Φωτογραφία: INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ανεβάζει τους τόνους της αντιπολίτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ εστιάζοντας την κριτική του στα ζητήματα της δημόσιας υγείας, τα εργασιακά αλλά και την οικονομία. 

Η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, η οποία συνεδρίασε σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, συζήτησε την κατάσταση που διαμορφώνεται αναφορικά με την επιδημία του κορωνοϊού ενώ εκτίμησε και τις εξελίξεις στην Ευρώπη με τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής να θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη. 

ΣΥΡΙΖΑ: Να πάρει τώρα η κυβέρνηση μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ

Στην Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι στο πλαίσιο της δημόσιας υγείας , είναι απαραίτητο η κυβέρνηση να σταματήσει να ολιγωρεί και να πάρει τώρα όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας:

- Να προχωρήσει δηλαδή στην άμεση πρόσληψη ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, προκειμένου να στελεχωθούν τα νοσοκομεία και οι μονάδες υγείας της χώρας.

- Να ενσωματώσει στον συνολικό σχεδιασμό αντιμετώπισης της πανδημίας όλες τις δομές πρωτοβάθμιας υγείας: τα κέντρα υγείας αστικού και αγροτικού τύπου, τα περιφερειακά ιατρεία και οι ΤΟΜΥ.

- Να εξοπλίσει με όλα τα απαραίτητα υλικά για την υγιεινή και την ασφάλεια του προσωπικού τις μονάδες υγείας. 

- Να επιτάξει τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια ώστε να προστεθούν στη δυναμικότητα του εθνικού συστήματος για την αύξηση των ΜΕΘ και την προετοιμασία για τη διαφαινόμενη αύξηση των κρουσμάτων.

- Να πραγματοποιήσει μαζικά διαγνωστικά τεστ τόσο για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό όσο και για τους πολίτες, όπως συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ήδη υλοποιούν πολλές χώρες.

- Να προμηθεύσει με εξοπλισμό το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, το οποίο μπορεί να κάνει ως 1.000 τεστ την ημέρα.

Οικονομία: Απαραίτητη η γενναία ένεση ρευστότητας

Αναφορικά με το πεδίο της οικονομίας, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι είναι απαραίτητη μια γενναία ένεση ρευστότητας προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα σε ύφεση και προσθέτει ότι δεν αρκούν μόνο τα εγγυοδοτικά εργαλεία ή η αναστολή πληρωμής υποχρεώσεων. “Οι επιχειρήσεις χρειάζονται απευθείας ενισχύσεις σε χρήμα τώρα και όχι εκ των υστερών, γιατί τότε θα είναι πλέον πολύ αργά. Υπάρχουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες, υπάρχει και το μαξιλάρι ασφαλείας που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον χρειαστεί. Αν δεν προχωρήσουν άμεσα ουσιαστικές παρεμβάσεις στήριξης της οικονομίας κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σε διάλυση του παραγωγικού ιστού της χώρας με απρόβλεπτες συνέπειες”, σημειώνουν στην Κουμουνδούρου. 

Η κυβέρνηση στοχεύει τη διάλυση της αγοράς εργασίας

Ιδιαίτερα υψηλοί είναι οι τόνοι της κριτικής στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι τα μέτρα που λαμβάνει στοχεύουν στη διάλυση της αγοράς εργασίας και υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την κρίση του κορωνοϊού ως ευκαιρία για την εφαρμογή ακραία νεοφιλελεύθερων συνταγών, που δεν εφαρμόζονται σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης. “Πρόκειται για μέτρα που αφενός μετακυλύουν το κόστος της κρίσης στους εργαζόμενους και, αφετέρου, θα οδηγήσουν σε δραματική αύξηση της ανεργίας. Απαιτούμε να παρθούν πίσω όλα τα αντεργατικά μέτρα που θέσπισε η κυβέρνηση στην περίοδο της πανδημίας”.

Απαραίτητο το ευρωομόλογο

Τέλος, σε  ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση στην αξιωματική αντιπολίτευση τονίζουν ότι η αποψινή Σύνοδος Κορυφής έχει ξεχωριστή σημασία για τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό πεδίο. “Η ηγεσία της Ε.Ε. οφείλει να πάρει μέτρα εδώ και τώρα εκτός του συνήθους πλαισίου που ακολουθεί εδώ και δεκαετίες. Είναι αναγκαία μια γενναία δέσμη μέτρων επεκτατικής πολιτικής, ώστε η Ε.Ε. να μην οδηγηθεί ξανά σε κρίση, η οποία, εκτός των άλλων, θα δοκιμάσει ακόμα και τη συνοχή της. Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνουμε την πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την έκδοση ευρωομόλογου, προκειμένου να τονωθεί η οικονομία και να αμοιβαιοποιηθεί το χρέος μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Υπό τις παρούσες συνθήκες, η λήψη του μέτρου αυτού είναι επιτακτική”, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΟΛΙΑ