Βαθαίνει το ρήγμα Ανδρουλάκη-Καϊλή: Όλα όσα έγιναν στην εκλογή νέου γραμματέα της Ευρωβουλής, το παρασκήνιο

Νίκος Ανδρουλάκης και Εύα Καϊλή / Φωτογραφία αρχείου: Intimenews/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Πυκνώνουν τα σύννεφα στις σχέσεις της Χ. Τρικούπη με την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή.

Τελευταία αφορμή υπήρξε η στάση της κυρίας Καϊλή στην ψηφοφορία για τη θέση του νέου γενικού γραμματέα του Ευρωκοινοβουλίου.

Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, μαζί με την Ιταλίδα συνάδελφό της ψήφισαν τον προερχόμενο από τον ευρωπαϊκό νότο, Ιταλό Alessandro Chiocchetti, που ανήκει στο EPP, το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Επρόκειτο για μια κίνηση που ήρθε σε αντίθεση με την θέση του προεδρείου της ευρωομάδας των σοσιαλιστών η οποία είχε λάβει ξεκάθαρη απόφαση να μην υπερψηφίσει κανέναν από τους υποψηφίους για να μην νομιμοποιήσουν την διαδικασία. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι κατόπιν αυτού υπήρξε έντονη κριτική προς την κα Καϊλή σε συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Ομάδας. Η ίδια η ευρωβουλευτής φέρεται να αντέτεινε ότι το ίδιο έπραξε και η ιταλίδα συνάδελφός της.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια κίνηση που φέρνει την Εύα Καϊλή σε αντίθεση με την πρακτική της ευρωομάδας στην οποία πρόσκειται. «Ο Ανδρουλάκης δεν γνώριζε, δεν είναι παιδονόμος των ευρωβουλευτών του» έλεγαν στελέχη της Χ. Τρικούπη και πρόσθεταν: «Οι αποφάσεις της σοσιαλιστικής ομάδας έπρεπε να γίνουν σεβαστές. Διαφωνούμε με αυτές τις προσωπικές επιλογές, οι οποίες, εξάλλου, κρίνονται».

Καϊλή στο iefimerida.gr: 'Ολοι οι υποψήφιοι προέρχονταν από το EPP, δεν υπήρχε υποψήφιος από το SPD

Από την πλευρά της, η ίδια η Εύα Καϊλή, μιλώντας στο iefimerida.gr, εξηγεί ότι η απόφαση της ευρωομάδας των σοσιαλιστών να απόσχουν από τις διαδικασίες έγινε απολύτως σεβαστή και περιγράφει τι έγινε.

«Την περασμένη Δευτέρα αποφασίστηκε -λίγο πριν την ψηφοφορία μεταξύ των αντιπροέδρων- η αποχή από τη συμφωνία για τους διορισμούς σε θέσεις γενικών γραμματέων και διευθυντών, με κύρια εκείνη του γενικού γραμματέα του Ευρωκοινοβουλίου. Όταν φτάσαμε στην τελική τετράδα, όλοι οι υποψήφιοι προέρχονταν από το EPP. Δεν υπήρχε υποψήφιος από το SPD.

Η απόφασή μου και της Ιταλίδας ευρωβουλευτού, ήταν, ανάμεσα στους υποψηφίους, να ψηφιστεί ο πιο ικανός. Θεωρήσαμε με τη συνάδελφό μου εξαιρετικά σημαντικό πολιτικά να έχουμε λόγο στην επιλογή του ανθρώπου που θα κατέχει αυτή την θέση τα επόμενα χρόνια. Και μετά από 13 χρόνια θητείας Γερμανού, ένας Ιταλός είναι πλέον στο τιμόνι στην πιο σημαντική θέση στο ευρωκοινοβούλιο».

Στη συγκεκριμένη ψηφοφορία είχε δυνατότητα κάθε αντιπρόεδρος να αποφασίσει προσωπικά. Έτσι, όταν δεν έγινε δυνατό να αποφευχθεί η ψηφοφορία, οι επιλογές περιορίζονταν: Ή δεν θα ψήφιζαν κανέναν ή αυτός που θα εκλεγόταν έτσι κι αλλιώς -με ή χωρίς την ψήφο τους- να ήταν πιο κοντά στα συμφέροντα της χώρας, ήτοι προερχόμενος από τον ευρωπαϊκό νότο, έστω και από το EPP.

Τελικά, το προεδρείο του ευρωκοινοβουλίου διχάστηκε: Η κ. Καϊλή και η Ιταλίδα συνάδελφός της ψήφισαν με το προαναφερθέν σκεπτικό τον Ιταλό υποψήφιο, ενώ οι άλλοι τρεις αντιπρόεδροι, που επεδίωκαν να εκλέξουν Γερμανό υποψήφιο, απείχαν.

Όσο για το εάν ενημερώθηκε ο κ. Ανδρουλάκης, η κ. Καϊλή σημειώνει πως η απόφαση των αντιπροέδρων για τη στάση που θα τηρήσουν ελήφθη μία ώρα μόλις πριν από την επίμαχη ψηφοφορία. Την ίδια ώρα υπήρχε στην ολομέλεια η συζήτηση για τις παρακολουθήσεις, όπου μιλούσε ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Γι’ αυτό δεν ήμουν εκεί άλλωστε. Όφειλα να είμαι στην κλειστή συνεδρίαση του προεδρείου» λέει, απαντώντας εμμέσως στη σχετική κριτική, και προσθέτει: «Ο πρόεδρος ειδοποιήθηκε ότι θα πρέπει να συνεννοηθούμε τόσο για την επιτροπή PEGA όσο και για την εν λόγω ψηφοφορία, αλλά βρισκόταν στο βήμα της ολομέλειας εκείνη την ώρα».

Επίσης, η κ. Καϊλή σημειώνει ότι εκείνη την ημέρα ιδρύθηκε και η 13η γενική γραμματεία της Ευρωβουλής. «Με τη διαφωνία μας, φαίνεται πως θα την ελέγξει η Ευρωπαϊκή Αριστερά».

Καϊλή: Δεν υπάρχει καμία κόντρα με Ανδρουλάκη

Τέλος, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ διατυπώνει την απορία της για τη διάσταση που πήρε το θέμα και ιδίως για το γεγονός ότι βγαίνει κόντρα τής ίδιας με τον Νίκο Ανδρουλάκη. «Δεν υπάρχει καμία κόντρα με Ανδρουλάκη. Είναι πέρα από τα όρια του γελοίου αυτό που συμβαίνει», σημειώνει.

Σημειώνεται πως η Εύα Καϊλή έχει να μιλήσει με τον Νίκο Ανδρουλάκη από τον Ιούλιο, στην προηγούμενη ολομέλεια της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο.

Ανδρουλάκης: Όλοι κρινόμαστε

Αξίζει να επισημανθεί ότι η Χ. Τρικούπη είχε εκφράσει την ενόχλησή της -πάλι ατύπως- μετά από δημοσίευμα του Politico για τη στάση της Εύας Καϊλή στο ευρωκοινοβούλιο, να μην κληθεί ο κ. Ανδρουλάκης στη σχετική επιτροπή για τις υποκλοπές.

Ερωτηθείς σχετικά στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ και για το εάν σκέπτεται πειθαρχικά μέτρα κατά της ευρωβουλευτού, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε δηλώσει ότι αυτή την απόφαση την είχε πάρει η ευρωπαϊκή αριστερά, οι πράσινοι και το Λαϊκό κόμμα και πως στην επιτροπή αυτή δεν συμμετείχε στο προεδρείο η κυρία Καϊλή, προσθέτοντας ωστόσο: «Εγώ μιλάω για το προσκήνιο, στο παρασκήνιο μπορεί να κάνει κανείς ό,τι θέλει, θα κριθεί όταν έρθει η ώρα». Για να επισημάνει: «Τώρα, αν κάποιος σε αυτή την υπόθεση δεν στρατεύεται απολύτως σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου θα κριθεί και αυτός, όλοι κρινόμαστε».

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πάντως, μετά και το τελευταίο περιστατικό, εκτιμούν πως η Εύα Καϊλή είναι «ένα βήμα πριν χαιρετήσει», υποστηρίζοντας ότι «έχουν μαζευτεί πολλά». Υπενθύμιζαν μια δήλωσή της όταν έσκασε το θέμα της απόπειρας υποκλοπής του κινητού του Ν. Ανδρουλάκη, ότι «η υποκλοπή συνομιλιών μαστίζει την Ευρώπη» και «έχει συμβεί σε πολλούς ευρωβουλευτές», κάτι που ερμηνεύθηκε ως προσπάθεια υποτίμησης του συμβάντος που το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει σημαία του. Αλλοι θυμίζουν ότι «βρήκε χρόνο να ανέβει στη ΔΕΘ όταν πήγε ο Μητσοτάκης και να παραβρεθεί και σε μάζωξη του Άδωνι Γεωργιάδη, αλλά όχι όταν ανέβηκε ο Ανδρουλάκης».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ