Ανδρουλάκης: Στη Γάζα γίνεται εθνοκάθαρση –«Too little, too late» η αντίδραση της κυβέρνησης - iefimerida.gr

Ανδρουλάκης: Στη Γάζα γίνεται εθνοκάθαρση –«Too little, too late» η αντίδραση της κυβέρνησης

Νίκος Ανδρουλάκης
Νίκος Ανδρουλάκης / (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Tην «καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης για τις εξελίξεις στη Γάζα» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Μιλώντας στην εκπομπή Livenews, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε αναφερόμενος στη Γάζα ότι «εκεί υπάρχει μια εθνοκάθαρση. Κάθε πολιτισμένος λαός της Ευρώπης πρέπει να είναι υπέρ του να σταματήσει άμεσα η εθνοκάθαρση. Όλη η Ευρώπη καταδικάσαμε -και εμείς και το ΠΑΣΟΚ και οι Σοσιαλιστές- τη Χαμάς. Είπαμε “ναι το Ισραήλ έχει δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα”, αλλά από αυτό το σημείο να φτάσουμε στο σημείο ανοχής της εθνοκάθαρσης;».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανδρουλάκης: Η ταύτιση του κ. Μητσοτάκη με τον Νετανιάχου δεν περιποιεί τιμή για την κυβέρνηση

Και συμπλήρωσε: «Το ότι παίρνει η κυβέρνηση μια πρωτοβουλία σήμερα, δεν σημαίνει ότι όλο το προηγούμενο διάστημα είχε μια σοβαρή στάση. Για εμένα η ταύτιση του κ. Μητσοτάκη με τον Νετανιάχου δεν περιποιεί τιμή για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ο ελληνικός λαός και η χώρα μας πάντα ταυτίζονται με τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι το συμφέρον μας, είναι η κουλτούρα μας, είναι η αντίληψή μας ως λαός. Έχουμε τραυματιστεί από δυνάμεις, που δεν σέβονται το διεθνές δίκαιο. Και δεν μιλώ μόνο για την Κύπρο όπου έχουμε ένα μεγάλο εθνικό ζήτημα ανοιχτό, η στάση μας απέναντι στην Ουκρανία. Δεν καταλαβαίνω γιατί στο θέμα του παλαιστινιακού και ειδικά της Γάζας είχαμε μια άλλη αντιμετώπιση».

Σχολιάζοντας τη σημερινή συνέντευξη του Πρωθυπουργού , ο κ. Ανδρουλάκης περιέγραψε ότι θυμίζει πυροτέχνημα, που όταν σκάει γράφει τη λέξη «υποκρισία».

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ θέλει ένα δημόσιο στα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, όπου υπάρχει μονιμότητα

«Γιατί υποκρισία είναι να είσαι έξι χρόνια κυβέρνηση, να έχεις ψηφίσει νόμους που θα φέρουν την αξιοκρατία στο δημόσιο και το 80% τμηματαρχών και γενικών διευθυντών να είναι κομματικές επιλογές. Δεύτερο σημείο, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι πρωταθλήτρια σε μετακλητούς υπαλλήλους. Έχουν ξεπεράσει κάθε άλλη κυβέρνηση» επισήμανε χαρακτηριστικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το ΠΑΣΟΚ θέλει ένα δημόσιο που θα λειτουργεί στα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, -Γαλλίας και Γερμανίας-. Κι εκεί υπάρχει μονιμότητα αλλά υπάρχει αξιολόγηση, αξιοκρατία, ο υπάλληλος μπορεί να χάσει τη δουλειά του αλλά υπάρχει μια δομή. Η μονιμότητα σε όλα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη, είναι για να περιφρουρεί τη νομιμότητα των αποφάσεων των υπαλλήλων, ώστε να μην είναι προϊόν πιέσεων. Η Γερμανία έχει τη μονιμότητα στο Σύνταγμα, η Γαλλία έχει τη μονιμότητα στους νόμους της και παρόλα αυτά έχουν από τις καλύτερες δημόσιες διοικήσεις. Το λέω αυτό γιατί, αν έχουμε καλή θέληση και συζητήσουμε επί της ουσίας θα βρούμε λύση. Αν τώρα πάμε επικοινωνιακά να πούμε “το Σύνταγμα θα μας λύσει τα προβλήματα”, σας λέω από τώρα: το Σύνταγμα όταν δεν υπάρχει διάθεση να εφαρμόσουμε τους νόμους, δεν θα μας λύσει κανένα μα κανένα πρόβλημα. Θεωρώ λοιπόν επικοινωνιακό το να βάζουμε το πεδίο του Συντάγματος για κάτι που μπορεί να λυθεί με άλλους τρόπους, όπως το έκαναν και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη» πρόσθεσε.

Ανδρουλάκης για αξιολόγηση: Όταν οι διευθυντές είναι κομματικές επιλογές, πώς θα αξιολογήσουν με διαφάνεια

«Αν συζητήσουμε επί της ουσίας και όχι με συνταγματικά πυροτεχνήματα, βεβαίως μπορούμε να βρούμε λύσεις. Για παράδειγμα, πρέπει να βρούμε τρόπο τα πειθαρχικά συμβούλια να λειτουργούν καλύτερα. Το πρώτο βήμα είναι να αξιολογηθούν οι αξιολογητές. Όταν αξιολογητές είναι οι γενικοί διευθυντές και οι τμηματάρχες, οι οποίοι είναι κομματικές επιλογές, πώς θα αξιολογήσουν με διαφάνεια όλο το υπόλοιπο σύστημα;» αναρωτήθηκε και θύμισε μια σειρά από γεγονότα που δείχνουν τη ρουσφετολογική αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας.

«Δεν ευθύνομαι εγώ ή κάποιος άλλος διότι άλλαξαν τα ηλικιακά όρια και προσλήφθηκε παράνομα ένας σταθμάρχης. Δεν ευθύνομαι εγώ που υπάρχει ρεκόρ μετακλητών υπαλλήλων. Δεν ευθύνομαι εγώ που το 80% των τμηματαρχών και γενικών διευθυντών είναι κομματικές επιλογές και όχι αποτέλεσμα αξιοκρατίας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως προς το αν υπάρχει δυνατότητα απόλυσης δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι ο νόμος είναι ξεκάθαρος και προβλέπει πλειάδα τέτοιων περιπτώσεων: «Δεν απολύονται μόνο όσοι τους έχουν πιάσει να κλέβουν ή να παίρνουν αποφάσεις κατά του δημοσίου συμφέροντος, υπάρχει μια ευρεία γκάμα περιπτώσεων όπου δημόσιοι υπάλληλοι μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους σύμφωνα με τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, αρκεί να δουλεύει σωστά το κράτος. Τώρα τι κάνει ο Πρωθυπουργός; Επειδή απέτυχε να εφαρμόσει τους νόμους που ο ίδιος ψήφισε, -ό,τι έκανε δηλαδή και με την πανεπιστημιακή αστυνομία-, βγήκε το πρωί να πετάξει ένα πυροτέχνημα. Είναι άλλο ένα πυροτέχνημα όπως ήταν η πανεπιστημιακή αστυνομία».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα ανακοίνωσε ότι για τη Συνταγματική Αναθεώρηση θα καταθέσει πριν το τέλος του χρόνου τις προτάσεις του συνολικά: «Στη συζήτηση αναθεώρησης του Συντάγματος πρέπει όλα τα κόμματα να προσέλθουμε πάρα πολύ τεκμηριωμένα. Προσωπικά δεσμεύομαι ότι πριν από τον προϋπολογισμό, θα καταθέσω προτάσεις διαλόγου για όλα τα επίμαχα άρθρα και θα τις στείλω σε όλα τα κόμματα προς συζήτηση».

Σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών, ο κ. Ανδρουλάκης στο άρθρο 291 του Ποινικού Κώδικα για διακινδύνευση της ασφάλειας των συγκοινωνιών αναφέρεται σε όσους κλέβουν καλώδια.

«Ο κ. Μπακαϊμης βάσει του άρθρου 291ΠΚ ασκεί κακουργηματικές διώξεις στους γενικούς διευθυντές του υπουργείου. Δηλαδή, ο αρμόδιος ανακριτής κατηγορεί τους γενικούς διευθυντές για κλοπή υλικού; Εδώ μιλάμε για μια απίστευτη κοροϊδία. Έχουμε 57 νεκρούς και αντί να συνέλθουν και να σταματήσουν την παραπληροφόρηση, την προβοκάτσια, τα μιντιακά παιχνίδια, τα συνεχίζουν. Είναι αμετανόητοι. Το άρθρο 291 που ουσιαστικά είναι για παρακώλυση συγκοινωνιών αφορά και όσους γνώριζαν, -άρα δεν έχουν αμέλεια-. Έχουμε τουλάχιστον δεκαπέντε έγγραφα που αποδεικνύουν ότι γνώριζαν και είχαν ενημερωθεί για την κατάσταση στο δίκτυο και την επικινδυνότητα. Αποδέχτηκαν τον κίνδυνο και φτάσαμε σε μια τραγωδία» εξήγησε το νομικό σκεπτικό της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έκανε λόγο για εσωκομματικά παζάρια της Νέας Δημοκρατίας , στον απόηχο της δήλωσης Μητσοτάκη ότι δεν βλέπει κακούργημα για τον κ. Καραμανλή.

«Με θλίβει αυτή η εσωτερική διαπραγμάτευση που έχει προεκτάσεις σε μια τραγωδία. Όταν ήρθε το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που απέδιδε κακούργημα στον κ. Καραμανλή για την σύμβαση 717 , τι είπε η Νέα Δημοκρατία; Όχι στη διερεύνηση».

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ανέδειξε και το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ: «Περίμενα να πει μια κουβέντα ο Πρωθυπουργός για ένα τεράστιο σκάνδαλο. Πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο θα πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος και δεν είπε μια κουβέντα. Κινδυνεύουν οι αποζημιώσεις, κινδυνεύει όλο το οικοδόμημα του πρωτογενούς τομέα τους επόμενους μήνες, διότι περιμένουν χρήματα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ