ΔΕΘ-Ανδρουλάκης: Το δίλημμα των εκλογών είναι δημοκρατική ανατροπή με ΠΑΣΟΚ ή ανοχή σε καθεστωτισμό-λαϊκισμό - iefimerida.gr

ΔΕΘ-Ανδρουλάκης: Το δίλημμα των εκλογών είναι δημοκρατική ανατροπή με ΠΑΣΟΚ ή ανοχή σε καθεστωτισμό-λαϊκισμό

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στο βήμα της ΔΕΘ
Νίκος Ανδρουλάκης / Φωτογραφία: Intimenews/ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ομιλία στο Βελλίδειο, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, απηύθυνε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

Aπό το βήμα της ΔΕΘ, στο Βελλίδειο, που γέμισε απόψε από στελέχη και φίλους του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε από την αρχή της ομιλίας του ότι «η χώρα μπορεί να έχει εναλλακτική πρόταση εξουσίας! Και αξιόπιστη και προοδευτική. Μια κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατική», και τόνισε:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το δίλημμα των επόμενων εκλογών δεν είναι ''Μητσοτάκης ή χάος'', αλλά δημοκρατική ανατροπή ή ανοχή στον καθεστωτισμό και την αδικία».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επέκρινε τόσο τον πρωθυπουργό όσο και τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως «μοιάζουν πολύ στη θέση τους απέναντι στον ίδιο και το ΠΑΣΟΚ», και τους κατηγόρησε για κυνισμό και έλλειψη ντροπής:

«Μοιάζουν τόσο πολύ. Είναι ικανοί να πουν το ίδιο και το αντίθετο χωρίς ντροπή. Γιατί έχουν ένα κοινό πάθος... Το πάθος για την εξουσία. Τους ενώνει ο κυνισμός. Παρακολουθήσεις, εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης, κάλπικα δημοψηφίσματα».

Σύμφωνα με τον Νίκο Ανδρουλάκη, «η χώρα πρέπει να αλλάξει σελίδα και αυτή είναι η ευθύνη της Δημοκρατικής Παράταξης. Έχουμε ευθύνη να αγκαλιάσουμε τις καθημερινές αγωνίες του ελληνικού λαού. Να μετατρέψουμε την απελπισία που γεννά η αδικία, σε ελπίδα. Δεν θα γίνουμε διαχειριστές της οργής. Έχουμε ευθύνη η χώρα να λειτουργεί ως κανονικό ευρωπαϊκό κράτος».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Ανδρουλάκης καταχειροκροτήθηκε από τα εκατοντάδες στελέχη του ΠΑΣΟΚ όταν απάντησε στον πρωθυπουργό για την «τερατογένεση», όπως είχε χαρακτηρίσει ο κ. Μητσοτάκης τυχόν κυβερνητική συνεργασία των υπόλοιπων κομμάτων χωρίς τη Νέα Δημοκρατία.

Τόνισε συγκεκριμένα:

«Έχετε ακούσει για την τερατογένεση της αποστασίας του '65; Θυμάστε το '89 και το ειδικό δικαστήριο;

Την τερατογένεση του αντιμνημονιακού μετώπου εμπαιγμού που στήσατε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ για να ξεπλυθούν οι ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας;

Όλα αυτά είχαν στόχο την παράταξή μας. Είναι χαραγμένα στο πολιτικό DNA μας. Καταβάλλετε αγωνιώδεις προσπάθειες για να αλλοιώσετε την Ιστορία, αλλά υπάρχει ιστορική μνήμη. Εμείς δεν πρωταγωνιστήσαμε σε καμία τερατογένεση. Ήσασταν ο θύτης και ήμασταν το θύμα. Γι' αυτό είμαστε η Δημοκρατική Παράταξη της χώρας. Δεν παίζουμε παιχνίδια με τους θεσμούς και το κράτος δικαίου».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στο βήμα της ΔΕΘ / Φωτογραφία: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στο βήμα της ΔΕΘ / Φωτογραφία: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ

Συνέχισε λέγοντας ότι το σλόγκαν «Συνέπεια-Συνέχεια-Σταθερότητα», που διαφήμισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, στην πραγματικότητα σημαίνει «Ασυνέπεια-πισωγύρισμα-αστάθεια».

«Βιώνουμε την πλήρη αποκαθήλωση και ηθική απαξίωση του «επιτελικού» κράτους του κ. Μητσοτάκη. Ενός απόλυτα συγκεντρωτικού, κλειστού και αδιαφανούς συστήματος ελέγχου και νομής της εξουσίας στο Μέγαρο Μαξίμου. Το ''όλα στο φως'', του κ. Μητσοτάκη, έχει μετατραπεί πλέον σε ''όλα στο σκοτάδι''» είπε ο Ν. Ανδρουλάκης αναφερόμενος στην παρακολούθησή του από την ΕΥΠ, και εξήγησε ότι αν δεχόταν την πρόταση του κ. Μητσοτάκη θα παρανομούσε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι καταστράφηκε ο φάκελός του για να μην υπάρχουν τα πειστήρια της απόπειρας να τεθεί το ΠΑΣΟΚ σε ομηρία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ξέραμε για τον ''μεγάλο αδελφό'', αλλά ούτε μας περνούσε από το νου ότι θα βρεθούμε να μας ακούει ο ''μεγάλος ανιψιός'' για λογαριασμό του ''μεγάλου θείου''! Κρίμα που δεν ζει ο Όργουελ να ξαναγράψει το βιβλίο του» σημείωσε, και ήταν κατηγορηματικός ότι δεν πρόκειται να θεωρήσει «κανονικότητα» τέτοιες πρακτικές.

«Η παράταξη που θεμελίωσε τη δημοκρατία στον τόπο δεν συναινεί, δεν διαπραγματεύεται, δεν αποδέχεται το πισωγύρισμα σε σκοτεινές εποχές. Ο βασιλιάς είναι γυμνός. Και πάνω στην απελπισία του επιστρατεύει ψεκασμένα σενάρια περί συγκυβέρνησης κομμάτων προγραμματικά ετερόκλητων για να ενισχύσει το δίλημμα ''Μητσοτάκης ή χάος''», υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ανδρουλάκης: Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι μια χίμαιρα

Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην Τουρκία και είπε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι μια χίμαιρα, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να συμβάλει πρωταγωνιστικά στη νέα αρχιτεκτονική σχέσεων Ευρώπης-Τουρκίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν μπορεί να λείπει το εμπάργκο όπλων. Δεν νοείται οι ευρωπαϊκές χώρες, οι εταίροι μας, να συνεχίσουν να εξοπλίζουν την Τουρκία. Επίσης, μετά τις κυπριακές εκλογές, θα πρέπει να ξεκινήσει ο διάλογος για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Ερντογάν δεν πρέπει να μείνει σε χλωρό κλαρί. Το Διεθνές Δίκαιο είναι το μεγάλο όπλο της Ελλάδας», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ανδρουλάκης: Γενναίο μεταρρυθμιστικό πρόγραμα στους θεσμούς, ενίσχυση λογοδοσίας-διαφάνειας

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πρότεινε ένα γενναίο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα στους θεσμούς, στο κράτος, το πολιτικό σύστημα, που θα αφορά στην ενίσχυση της ευθύνης, της λογοδοσίας και της διαφάνειας, την αποτελεσματικότητα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έθεσε συγκεκριμένους εθνικούς στόχους, για τους οποίους περιέγραψε τους βασικούς άξονες του προγράμματος που θα παρουσιαστεί σύντομα κι αφορούν: ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, στο πεδίο της εργασίας πλήρη δικαιώματα και αξιοπρέπεια, κοινωνικό κράτος που θα αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο εθνικό πρόβλημα, το Δημογραφικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την κοινωνική κατοικία μίλησε για ετεροχρονισμένες εξαγγελίες και «σε αυτό το θέμα πραγματικά χαίρομαι που με παρακολούθησαν προσεκτικά και προσέτρεξαν στην πολιτική μας», όπως είπε.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για δημόσιο, κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα, που θα εγγυάται την αξιοπρέπεια για όλους τους πολίτες, με θεσμοθέτηση αξιοπρεπούς εγγυημένου εισοδήματος για τους χαμηλοσυνταξιούχους, με επαναφορά μιας νέας μορφής ΕΚΑΣ, για ριζική ενίσχυση του ΕΣΥ και αναμόρφωση ώστε να αντεπεξέλθει στη νέα εποχή, για δημόσια και δωρεάν Παιδεία, όπου διατύπωσε συγκεκριμένες προτάσεις.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης στο βήμα της ΔΕΘ / Φωτογραφία: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ
Ο Νίκος Ανδρουλάκης στο βήμα της ΔΕΘ / Φωτογραφία: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ / ΜΟΤΙΟΝ ΤΕΑΜ

Ανδρουλάκης: Χρειάζεται εντελώς διαφορετικό φορολογικό σύστημα

Ειδική αναφορά έκανε σε ένα εντελώς διαφορετικό φορολογικό σύστημα, με το οποίο θα τελειώσει ο φορολογικός λαϊκισμός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσον αφορά στη Θεσσαλονίκη και τα προβλήματά της, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι χρειάζεται έναν νέο αναπτυξιακό σχεδιασμό, που θα την αναδείξει σε οικονομικό κόμβο για τη Βόρεια Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Να είναι ανοικτή κι όχι κλειστή πόλη στις αλλαγές που συντελούνται στην ευρύτερη περιοχή.

Ανέφερε ως αναγκαία έργα υποδομής την ολοκλήρωση και αναβάθμιση των σιδηροδρομικών συνδέσεων με τα γειτονικά κράτη, τον εκσυγχρονισμό του λιμανιού, την αναβίωση της βιομηχανικής της περιοχής και η δημιουργία σύγχρονων εμπορευματικών πόλων, που είναι ενδεικτικά μερικές από τις απολύτως απαραίτητες παρεμβάσεις.

Χρειάζονται επίσης αντιπλημμυρικά έργα, όπως έδειξαν οι πρόσφατες καταστροφές, και συστηματική προστασία των οικοσυστημάτων του Σέιχ Σου και του Θερμαϊκού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι ζητούμενο πια περισσότερο από ποτέ να χτίσουμε με τους δημοκρατικούς πολίτες ένα άρρηκτο κοινωνικό μέτωπο νίκης και ριζικής αλλαγής. Για την αξιοπρέπεια και την προκοπή κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα. Η πατρίδα αξίζει περισσότερα. Μαζί μπορούμε και θα τα καταφέρουμε», κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

Παρακολουθήστε την ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη:

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε στο βήμα με πατερίτσες, λόγω του χειρουργείου στο οποίο υπεβλήθη μετά τη ρήξη χιαστού που υπέστη παίζοντας μπάσκετ στην 3η του Σεπτέμβρη στην εκδήλωση για τα 48 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε όλη την ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη σε μορφή PDF

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ