Ανδρουλάκης από Καρπενήσι: «Για να αλλάξουν τα πράγματα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να νικήσει τη ΝΔ» -Αιχμές για Τσίπρα και κυβέρνηση - iefimerida.gr

Ανδρουλάκης από Καρπενήσι: «Για να αλλάξουν τα πράγματα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να νικήσει τη ΝΔ» -Αιχμές για Τσίπρα και κυβέρνηση

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης / Φωτογραφία: EUROKINISSI
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Για να αλλάξουν τα πράγματα υπάρχει μόνο ένας τρόπος: το ΠΑΣΟΚ να νικήσει τη ΝΔ», ήταν το κεντρικό μήνυμα που έστειλε ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας απόψε στο Καρπενήσι.

  • Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τα μέλη του κόμματος σε αγώνα για τη νίκη στις επόμενες εκλογές, αντιπαραβάλλοντας την αξιοπιστία του ΠΑΣΟΚ με τις αμετανόητες, όπως τις χαρακτήρισε, πρακτικές του παρελθόντος που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία.
  • Άσκησε δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό για το παρακράτος των υποκλοπών και τη διαχείριση των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει τους πολίτες ως πελάτες και έχει αποτύχει παντού.
  • Αναφερόμενος στα προβλήματα της περιφέρειας, εστίασε στη δημογραφική κατάρρευση, ειδικά στις ορεινές περιοχές, και έθεσε την αναστροφή αυτής της πορείας ως κεντρικό εθνικό, οικονομικό και κοινωνικό στόχο για την παράταξή του.
  • Παρουσίασε ένα σχέδιο ανάπτυξης βασισμένο σε τρεις πυλώνες: τον πρωτογενή τομέα με χαμηλότερο κόστος παραγωγής, τη μεταποίηση με φορολογικά κίνητρα και τον τουρισμό, ως τη μόνη λύση για την περιφερειακή αναγέννηση της χώρας.

Ο Ν. Ανδρουλάκης τόνισε, παράλληλα, ότι «αν θέλουμε πολιτική αλλαγή, πρέπει η επόμενη ηγεσία της χώρας να έχει δύο χαρακτηριστικά: να είναι αξιόπιστη και πολιτικά αυτόνομη από τη διαπλοκή και τα συμφέροντα», για να μπορεί να πάρει ακόμη και δύσκολες αποφάσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ, «η δική μου γενιά αλλά και η γενιά των ανθρώπων που το κράτησαν στα δύσκολα, μπορούμε να δείξουμε έναν άλλο δρόμο και στην πολιτική ηθική και στον αξιόπιστο λόγο, τον καθαρά προγραμματικό, αλλά και στην πολιτική αυτονομία».

Όπως σημείωσε για την πολιτική αυτονομία: «Φαίνεται στον τρόπο που αγωνιζόμαστε καθημερινά. Εμείς δεν έχουμε προστάτες, δεν έχουμε ανθρώπους που κάθε μέρα μας κάνουν πρώτο θέμα στα κανάλια. Ενώ έχουμε πρόγραμμα, προτάσεις, θέσεις για το στεγαστικό, την υγεία, την παιδεία, έχουμε μια άλλη μεταχείριση από κάποιους κυρίους που έμαθαν να ανεβαίνουν εύκολα από τα ασανσέρ στην εξουσία και όχι από την κοινωνία για την κοινωνία».

Ανδρουλάκης: Κάποιοι άλλοι δεν έκαναν πράξη αυτά που έλεγαν, οδήγησαν στη χρεοκοπία τη χώρα, παραμένουν αμετανόητοι

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε τον αγώνα των επόμενων εκλογών, «που θα είναι σύντομα», να τον δώσουν όλα τα μέλη σε όλα τα μέρη της χώρας «με αξιοπρέπεια και πίστη για τη νίκη». Πρόσθεσε ότι «αν αυτή η νίκη έρθει με το καλό, θα έχει δοθεί ο αγώνας με τέτοιον τρόπο που αυτά που σήμερα λέμε σε όλη την Ελλάδα θα μπορούμε να τα κάνουμε πράξη».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον αντίποδα, είπε ότι «κάποιοι άλλοι δεν έκαναν πράξη αυτά που έλεγαν, ούτε στη φορολόγηση των τραπεζών, ούτε στη διαφάνεια σε μεγάλες επενδύσεις, ούτε στα θέματα απευθείας αναθέσεων και διαγωνιστικών διαδικασιών, γιατί πολύ απλά έδωσαν τον αγώνα με άλλους όρους, όπως έμαθαν και όπως οδήγησαν στη χρεοκοπία την χώρα μας το 2009, γιατί παραμένουν αμετανόητοι, παραμένουν προσηλωμένοι στις ίδιες πρακτικές, ρουσφέτια, αδιαφανείς διαδικασίες και -όταν πιάσεις κάτι- ατιμωρησία».

«Το πρώτο πράγμα που έκανε ως πρωθυπουργός ήταν να στήσει ένα παρακράτος υποκλοπών -Έχουν αποτύχει παταγωδώς παντού»

Ο κ. Ανδρουλάκης έθεσε το ερώτημα πώς μπορεί ο πολίτης να πιστέψει έναν πρωθυπουργό «που λέει ''ναι, συμφωνώ με το ΠΑΣΟΚ να αλλάξουμε το άρθρο 86'', αλλά όποτε προκύπτει δικογραφία που εμπλέκει υπουργούς του να χρησιμοποιεί μέχρι προχθές το άρθρο 86 για να δέσει τα χέρια της δικαιοσύνης. Πώς μπορείς να εμπιστευτείς έναν πρωθυπουργό που λέει ''πρέπει να διορθώσουμε και να επουλώσουμε τα τραύματα στους θεσμούς'' που άφησε πίσω ο κ. Τσίπρας με τον Καμμένο και το πρώτο πράγμα που έκανε ως πρωθυπουργός ήταν να στήσει ένα παρακράτος υποκλοπών; Πώς μπορείς να τον εμπιστευτείς όταν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, αντί να δοθούν και σε έναν άλλο χρηματοδοτικό φορέα, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να στηρίξουμε αυτούς που πραγματικά είχαν ανάγκη μετά τον κορονοϊό, τα πήραν όλα μέσω των τραπεζών, με χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού, πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, δηλαδή αυτοί που ήδη δανείζονταν τώρα δανείζονται φθηνότερα;».

Σχολίασε ότι η ΝΔ αντιμετωπίζει τους πολίτες ως πελάτες που χρειάζονται ένα pass, ενώ «εμείς τους αντιμετωπίζουμε ως οικογενειάρχες, ως νέους, ως γυναίκες εργαζόμενες, ως φοιτητές, που θέλουν ένα καλύτερο αύριο που δεν περνάει από τα pass, αλλά από ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, μια δημοκρατία που λειτουργεί, μια δικαιοσύνη που αντιμετωπίζει όλους με τον ίδιο τρόπο και περνάει και μέσα από την πατριωτική μας αντίληψη για τα πράγματα».

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στα «ήρεμα νερά», ρωτώντας γιατί δεν ολοκληρώνεται η επένδυση της διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Κρήτης, ή γιατί δεν απαντά η κυβέρνηση ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα πόντισης του καλωδίου. «Έχουν αποτύχει παταγωδώς παντού», υποστήριξε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατόπιν αυτών, σημείωσε, «για να αλλάξουν τα πράγματα υπάρχει μόνο ένας τρόπος, το ΠΑΣΟΚ να νικήσει τη Νέα Δημοκρατία». Σχολίασε πως καταλαβαίνει ότι «η ΝΔ νιώθει άβολα να κονταροχτυπηθεί με ένα κόμμα που έχει πρόγραμμα, θέσεις, στελέχη και εμπειρία και προτιμάει την εύκολη σύγκριση: Ανοιχτές ή κλειστές τράπεζες; ''Ήρεμα νερά'' ή ''δεν έχει η θάλασσα σύνορα''; Καταπάτηση των θεσμών επί Τσίπρα-Καμμένου ή επί Μητσοτάκη;».

«Όχι», υπογράμμισε, «δεν είναι αυτά τα διλήμματα για το μέλλον του ελληνικού λαού». Είπε ότι ο ένας είχε ευκαιρία 5 χρόνια και 7 ο άλλος, αλλά «είδαμε τα αποτελέσματα. «Φτάνει, πρέπει να πάμε μπροστά, πρέπει να κάνουμε μια νέα αρχή και αρχή θα γίνει με το ΠΑΣΟΚ, το πρόγραμμά του, το ήθος του, την αξιοπιστία του και την πολιτική του αυτονομία», σημείωσε.

Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και στα ζητήματα που αφορούν το Καρπενήσι, όπως και συνολικά την ορεινή Ελλάδα και εν γένει την περιφέρεια, συνοψίζοντας πως η αγωνία αφορά στο αν θα μείνουν τα παιδιά και τα εγγόνια στον τόπο τους, αν θα έχουν καλές δουλειές και μέλλον.

Είπε ακόμη ότι τα τελευταία πολλά χρόνια η χώρα καταρρέει δημογραφικά και ιδιαίτερα στους ορεινούς όγκους. Σημείωσε ότι αυτή η πορεία πρέπει να γίνει αναστρέψιμη, υπογραμμίζοντας ότι ένα υγιές δημογραφικό πρέπει να αποτελέσει εθνικό στόχο. «Το σημερινό είναι μη βιώσιμο μοντέλο που κάνει ευάλωτη την πατρίδα μας, άρα ο στόχος μας να αναγεννήσουμε μέσω της περιφερειακής ανάπτυξης κάθε γωνιά της χώρας δεν είναι μόνο τοπικός, οικονομικός και κοινωνικός, είναι και εθνικός», ανέφερε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρωτογενής τομέας, μεταποίηση, τουρισμός, οι τρεις πυλώνες ανάπτυξης

Σε αυτό το σημείο, ανέπτυξε τη θέση ότι πρέπει να δοθεί έμφαση σε τρεις πυλώνες ανάπτυξης. Στον παραδοσιακό πρωτογενή τομέα, «που για να αντέξει χρειάζεται χαμηλότερο κόστος παραγωγής στα λιπάσματα, στην ενέργεια, στο νερό, στο πετρέλαιο, παντού. Χρειάζεται στήριξη των επιδοτήσεων για τους πραγματικούς παραγωγούς και όχι αυτά που είδαμε στον ΟΠΕΚΕΠΕ, που εξέθεσαν τη χώρα και κατασπατάλησαν εκατομμύρια ευρώ σε πονηρούς…». Σχολίασε ότι «ένα υπουργείο δεν είναι μόνο για να μοιράζει χρήματα, είναι για να δίνει συμβουλές και να σχεδιάζει την ανθεκτική παραγωγή, η οποία αντέχει και στις παγκόσμιες αναταράξεις. Αυτό δεν το κάνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που έχει αποτύχει παταγωδώς, είναι ένα υπουργείο-κέλυφος…». Άρα απαιτείται, είπε, και ένα υπουργείο-στρατηγείο, που θα γίνει ο πυλώνας που θα σχεδιάσει το κομμάτι της περιφερειακής ανάπτυξης, που θα σχεδιάσει τον πρωτογενή τομέα.

Ο δεύτερος τομέας είναι η μεταποίηση, όπου χρειάζονται φορολογικά κίνητρα, και ο τρίτος πυλώνας που δημιουργεί την αγορά της προστιθέμενης αξίας είναι ο τουρισμός.

Πρωταθλητές στη δημογραφική κατάρρευση, χρειάζεται πολιτική αλλαγή

Ως προς το δημογραφικό σημείωσε ότι δεν αρκούν μόνο καλές δουλειές, αλλά και καλό σχολείο και πρωτοβάθμια υγεία και περίθαλψη. «Είμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη στο κόστος υγείας, πρωταθλητές στη χαμηλή αγοραστική δύναμη, σχεδόν πρωταθλητές στη δημογραφική κατάρρευση. Άρα, τι πάει καλά; Γιατί επιχαίρει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης;».

Ο κ. Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι ανθεκτική και ότι αυτό το μοντέλο δεν θα αντέξει. Τόνισε ότι «χρειάζεται πολιτική αλλαγή» και πως για το ΠΑΣΟΚ «η πολιτική αλλαγή θα ταυτιστεί απολύτως με την υγιή, ανθεκτική περιφερειακή ανάπτυξη σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε γωνιά, σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ