Ανδρέας Λοβέρδος στο iefimerida.gr: Ισχυρή παρουσία στη Βουλή, όχι πειράματα -Αλίμονο εάν το ΠΑΣΟΚ ήταν ένα ΑΦΜ - iefimerida.gr

Ανδρέας Λοβέρδος στο iefimerida.gr: Ισχυρή παρουσία στη Βουλή, όχι πειράματα -Αλίμονο εάν το ΠΑΣΟΚ ήταν ένα ΑΦΜ

Ο Ανδρέας Λοβέρδος
Ο Ανδρέας Λοβέρδος / Φωτογραφία: Eurokinissi
ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΣΧΟΒΑΣ
Αγγελος Μόσχοβας

Έφτασε η ώρα των εκλογών στο Κίνημα Αλλαγής. Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο υποψήφιος για την ηγεσία του, Ανδρέας Λοβέρδος, μιλά στο iefimerida.gr και εξηγεί τις θέσεις, το όραμα και τις προθέσεις του, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής θέτει τα διλήμματα των εκλογών, κατά τον ίδιο: «Μεγάλο ΠΑΣΟΚ ή μικρό ΚΙΝΑΛ; Νίκη της κοινωνίας ή επικράτηση των κομματικών μηχανισμών; Ισχυρή παρουσία στη Βουλή ή πειράματα;», αφήνοντας αιχμές κατά εξωκοινοβουλευτικών συνυποψηφίων του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Α. Λοβέρδος εξηγεί ακόμη σε ποιο κοινό απευθύνεται: Από τον επαναπατρισμό ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ και από «το άστεγο Κέντρο και τους φιλελεύθερους πολίτες, την κεντροαριστερά, την ανανεωτική αριστερά μέχρι τη ρεαλιστική πολιτική οικολογία».

Απαντά στο πώς σκέπτεται την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ με τα δεδομένα οικονομικά προβλήματα, λέγοντας: «Αλίμονο εάν το ΠΑΣΟΚ ήταν ένα ΑΦΜ που το κλειδώναμε στο συρτάρι. Θα βάλουμε τάξη στα οικονομικά μας με τρόπο υποδειγματικό».

Ξεκαθαρίζει ότι, εάν εκλεγεί, θα επιλέξει τρεις αντιπροέδρους, οι οποίοι «θα αντανακλούν την ενότητα της παράταξης», αποφεύγει ωστόσο να πει ονόματα, καθώς, όπως εξηγεί, θα ήταν αλαζόνας αν μοίραζε θέσεις δύο ημέρες πριν από τις εκλογές.

Επαναλαμβάνει τη θέση του για ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα και δεσμεύεται ότι θα σεβαστεί την άποψη των ψηφοφόρων, ακόμη και εάν επιλέξουν συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απαντώντας στην πρόταση του Ν. Ανδρουλάκη για κατάργηση της ομοφωνίας στην ΕΕ, δηλώνει αιχμηρά: «Ως πολιτικός που έχω επίγνωση της σοβαρότητας αυτών των θεμάτων, δεν θα τα σπαταλούσα για τις ανάγκες ενός προεκλογικού αγώνα».

Εξηγεί ποιους εννοούσε με τον όρο «νεόγερους», που είπε στο debate, και, τέλος, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι η χώρα θα πάει σε διπλές εκλογές για να ξεπεραστεί η απλή αναλογική και εκεί το ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσει «τον μεγάλο ρυθμιστή και όχι το εξαπτέρυγο οποιουδήποτε».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Ανδρέα Λοβέρδου στο iefimerida.gr:

  • Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών στο Κίνημα Αλλαγής;

Μαζική συμμετοχή-μεγάλη παράταξη. Αυτό πρέπει να αναλογιστούμε και από εκεί και πέρα να απαντήσουμε με την επιλογή μας σε μία σειρά από καθοριστικά για το μέλλον διλήμματα. Μεγάλο ΠΑΣΟΚ ή μικρό ΚΙΝΑΛ; Νίκη της κοινωνίας ή επικράτηση των κομματικών μηχανισμών; Ισχυρή παρουσία στη Βουλή ή πειράματα; Την Κυριακή, οι Έλληνες κρατούν την τύχη τους στα χέρια τους. Οι δημοκρατικές κάλπες της παράταξής μας έχουν τη δύναμη να συνδράμουν για να ξημερώσει καλύτερη μέρα για την πατρίδα μας. Συμπληρώνω με ένα λεκτικό σχήμα που δείχνει τα όρια, τις συνθέσεις, και τις ανατροπές που επιθυμώ να επέλθουν: Θα επαναπατρίσουμε ψηφοφόρους από ΣΥΡΙΖΑ, θα σταθούμε εμπόδιο όμως στη βουλιμία της λαϊκιστικής και ανορθολογικής ηγεσίας του. Θα κερδίσουμε το άστεγο Κέντρο και τους φιλελεύθερους πολίτες και θα ενεργοποιήσουμε την κεντροαριστερά, την ανανεωτική αριστερά, μέχρι τη ρεαλιστική πολιτική οικολογία. Η νέα και σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία και η πράσινη διακυβέρνηση θα είναι το σύνθημά μας.

  • Λέτε ότι έχετε σχέδιο για την επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ. Πώς θα ξεπεράσετε τα οικονομικά προβλήματα που συνεπάγεται μια τέτοια κίνηση;

Μιλώ για ολική επαναφορά με το ΠΑΣΟΚ. Είμαστε έτοιμοι για το ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα. Και σας διαβεβαιώ πως ό,τι λέω το κάνω. Με την ιδιότητά μου ως δικηγόρου έχω αντιμετωπίσει με επιτυχία πολλές ανάλογες υποθέσεις. Το ίδιο θα κάνουμε και με τη δική μας περίπτωση. Αλίμονο εάν το ΠΑΣΟΚ ήταν ένα ΑΦΜ, που το κλειδώναμε στο συρτάρι. Θα βάλουμε τάξη στα οικονομικά μας με τρόπο υποδειγματικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Εχετε διαμηνύσει ότι θα ορίσετε τρεις αντιπροέδρους, εάν εκλεγείτε. Δεν δικαιούνται οι ψηφοφόροι να γνωρίζουν ποιοι θα είναι αυτοί;

Θα ήμουν τουλάχιστον αλαζών εάν μοίραζα θέσεις δυο μέρες πριν από τις εκλογές. Δεν είμαι. Είχα υποχρέωση να ενημερώσω τους συμπολίτες μου για το πώς προσωπικά αντιλαμβάνομαι τη συλλογικότητα, και το έπραξα. Από εκεί και πέρα, εκείνοι θα αποφασίσουν εάν θέλουν να με εμπιστευτούν για την προεδρία του κόμματος, ώστε να μπορώ να εφαρμόσω τις εξαγγελίες που έχω κάνει. Αυτό όμως που μπορώ να πω είναι ότι η οργανωτική ανασυγκρότηση του ανοιχτού κόμματος, που θα φτιάξουμε, καθώς και οι τρεις αντιπρόεδροι θα αντανακλούν την ενότητα της παράταξης.

  • Περιγράφετε ένα νέο κόμμα με δημοκρατικές διαδικασίες και ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα, ακόμη και για συνεργασίες με άλλα κόμματα. Πώς θα αντιδράσετε εάν οι ψηφοφόροι σε μια τέτοια διαδικασία προκρίνουν συγκυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ;

Τα «όχι» στις συνεργασίες δεν αντιπροσωπεύουν δογματικές αρνήσεις, εκφράζουν τη βούληση το κόμμα μας να αναπτυχθεί και πάλι αυτόνομα, ως κίνημα εξουσίας. Το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα εξουσίας. Απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτουμε την προσχηματική προοδευτική συμμαχία που περιφέρει στην πολιτική πιάτσα και απέναντι στη ΝΔ οφείλουμε να ασκήσουμε μία επίμονη αντιπολιτευτική κριτική, απέναντι στις μεταρρυθμιστικές καθυστερήσεις της. Αυτή είναι βασική προγραμματική θέση που εκφράζει η υποψηφιότητά μου. Τα ανοιχτά δημοψηφίσματα θα τοποθετούνται επί της αρχής και με βάση τις προγραμματικές μας θέσεις. Οι αποφάσεις τους εννοείται πως πρέπει να γίνονται αποδεκτές.

  • Συμφωνείτε με την πρόταση Ανδρουλάκη να αρθεί η αρχή της ομοφωνίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση;

Δεν υπάρχει πρόταση συγκεκριμένου Έλληνα ή συγκεκριμένης Ελληνίδας ως προς το θέμα. Το θέμα είναι βαρύ, συζητείται εδώ και δεκαετίες. Αφορά την απομάκρυνση από τον διακυβερνητισμό και την προώθηση της ομοσπονδιοποίησης της Ευρώπης. Στα πρώτα πολιτικά μου βήματα με συγκινούσε αυτή η άποψη, έως ότου κατάλαβα πως η προώθηση της κατάργησης της ομοφωνίας για ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής προϋποθέτει τόσο τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης κοινής αμυντικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και τη δημιουργία ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Οι προοπτικές αυτές ναυάγησαν στις δεκαετίες του 2000 και του 2010 και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση απομακρύνθηκε. Με τα δεδομένα αυτά, η στάθμιση των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων της κατάργησης της ομοφωνίας τόσο στις Συνόδους Κορυφής όσο και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί μια πάρα πολύ σοβαρή πολιτική υπόθεση και το τελικό συμπέρασμα εξαρτάται από ποια σκοπιά βλέπει κανείς τα πράγματα: από τη σκοπιά μιας χώρας όπως η Ελλάδα, με τα γνωστά προβλήματα με την Τουρκία και τη δεδομένη στάση της Γερμανίας, ή από τη θεωρητική σκοπιά της εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η οποία, δυστυχώς, έχει κολλήσει. Ως πολιτικός που έχω επίγνωση της σοβαρότητας αυτών των θεμάτων, δεν θα τα σπαταλούσα για τις ανάγκες ενός προεκλογικού αγώνα.

  • Ποιοι είναι οι «νεόγεροι», για τους οποίους μιλήσατε στο debate;

Δεν αναφερόμουν σε πρόσωπα. Περιέγραψα με αυτόν τον όρο το θλιβερό φαινόμενο νέοι άνθρωποι να μπαίνουν στην πολιτική και, αντί να φέρνουν τις ιδέες και τον λόγο τους, να μετατρέπονται σε «αλαλάζοντα κύμβαλα» των προηγούμενων γενεών. Αυτό που οραματίζομαι για την παράταξή μας είναι οι νέοι να μιλήσουν στη γλώσσα τους. Γλώσσα ζωντανή, άμεση, σφριγηλή, πέραν των ξύλινων προτύπων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Στις επόμενες εκλογές με απλή αναλογική, εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, θα επιλέξετε να μείνει η χώρα ακυβέρνητη και να πάμε σε δεύτερες κάλπες ή θα επιδιώξετε στις διερευνητικές επαφές να προκύψει κυβέρνηση;

Οι επόμενες εκλογές δεν μπορεί παρά να είναι διπλές, για να ξεπεραστεί το πρόβλημα της απλής αναλογικής. Η σταθερότητα του πολιτικού συστήματος προϋποθέτει εκλογικό σύστημα ενισχυμένης αναλογικής. Στις εκλογές αυτές ο στόχος μας είναι ο υπερδιπλασιασμός των δυνάμεών μας, όπως έχω δηλώσει από την πρώτη ημέρα διεκδίκησης της προεδρίας. Όταν αυτό συμβεί θα έχουν ανατραπεί οι σημερινές ισορροπίες και θα αποτελέσουμε τον μεγάλο ρυθμιστή και όχι το εξαπτέρυγο οποιουδήποτε. Επί του παρόντος, εξάλλου, το μόνο δεδομένο που έχουμε είναι η εξαγγελία του πρωθυπουργού ότι θα επιδιώξει αμέσως και άμεσα δεύτερες εκλογές.

  • Βλέπετε ορατό το ενδεχόμενο να βγει πρόεδρος από την πρώτη Κυριακή;

Αυτό προφανώς θα το αποφασίσουν οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Eκείνο ωστόσο που θέλω προσωπικά να επισημάνω είναι ότι από τις δημοσκοπήσεις προκύπτει πως στο ερώτημα «ποιος υποψήφιος μπορεί να μεγαλώσει την παράταξη», οι πολίτες σε πολύ μεγάλο βαθμό υποδεικνύουν τη δική μου υποψηφιότητα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ