Ανδρέας Λοβέρδος: Κατεβαίνω στις ευρωεκλογές με νέο κόμμα -Θέλω να καλύψω το κενό μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ - iefimerida.gr

Ανδρέας Λοβέρδος: Κατεβαίνω στις ευρωεκλογές με νέο κόμμα -Θέλω να καλύψω το κενό μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Ο Ανδρέας Λοβέρδος εξήγγειλε στην ΕΡΤ την ίδρυση νέου κόμματος ενόψει ευρωεκλογών
Ο Ανδρέας Λοβέρδος εξήγγειλε στην ΕΡΤ την ίδρυση νέου κόμματος ενόψει ευρωεκλογών
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τους λόγους που τον οδήγησαν να ιδρύσει νέο κόμμα εξήγησε ο Ανδρέας Λοβέρδος στην ΕΡΤ.

Ο πρώην υπουργός, μιλώντας στον Γιώργο Κουβαρά και στην εκπομπή της ΕΡΤnews «Στο Κέντρο»., αποκάλυψε ότι θα ιδρύσει νέο κόμμα, το οποίο θα ανακοινώσει τέλη Φεβρουαρίου και θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής.

«Είμαι πολιτικός εν ενεργεία. Ναι θα ιδρύσω κόμμα. Στις ευρωεκλογές θα είμαι υποψήφιος» δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος σε ερώτηση του δημοσιογράφου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Α.Λοβέρδος προσέθεσε ότι «η τελική του απόφαση με όλες τις σχετικές λεπτομέρειες είναι προϊόν προετοιμασίας και δεν είναι ακόμη έτοιμος να την ανακοινώσει». «Έχω ακόμη δρόμο να διανύσω. Δρόμο προετοιμασίας» ήταν τα ακριβή λόγια του.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε, μάλιστα, πως ο νέος φορέας θα κινείται ιδεολογικά στο χώρο του κέντρου, ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ. «Έχω ακόμη δρόμο προετοιμασίας να διανύσω» ανέφερε, προσθέτοντας ότι έχει βρει ήδη όνομα.

Λοβέρδος: Δεν υπήρχαν ποτέ σενάρια να προσχωρήσω στη ΝΔ

Ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι το «Εμπρός είναι σύνθημά μου που έρχεται πίσω από πολλά κινήματα στην Ευρώπη», ενώ, ερωτηθείς για τα σενάρια που τον ήθελαν να προσχωρεί στη ΝΔ, απάντησε «δεν υπήρχε αυτό το θέμα ποτέ».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λοβέρδος: Το κενό που θέλω να καλύψω με το νέο κόμμα

Ο κ. Λοβέρδος εξήγησε πως πήρε την απόφαση να προβεί σε δημιουργία κόμματος γιατί θεωρεί πως υπάρχει ένα κενό. «Ο λόγος που κάνω κόμμα είναι γιατί πιστεύω ότι υπάρχει κενό, πιστεύω ότι αυτό πρέπει να καλυφθεί. Υπάρχει ένας πρωθυπουργός που στην καταλληλόλητα για το ρόλο του παίρνει 42% και οι ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης παίρνουν από εφτά, έξι και παρακάτω. Άρα, υπάρχει ο χώρος από πλευράς υποκειμένου. Υπάρχει ένας πρωθυπουργίσιμος και κάποιοι που δεν είναι πρωθυπουργίσιμοι. Στοχεύω να καλύψω αυτό».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος πρόσθεσε: «Το δεύτερο είναι ότι ανάμεσα στην αντιπολίτευση του μαύρου, υπάρχει ανάγκη για μια αντιπολίτευση που θα λέει “ναι” στην αξιολόγηση… όπως την είπες κ. Μητσοτάκη από το ’19, αλλά στα Τέμπη είχαμε 146 νεκρούς, γιατί δεν αξιολόγησες τον σταθμάρχη, το σύνθημά σου, του ’19, δεν το έκανες πράξη. Και αυτά που φέρνεις στη Βουλή είναι ημίμετρα για να καλύπτεις στον τίτλο του νομοθετήματος, όχι όμως και το περιεχόμενο. Εγώ θα στο πω αυτό, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν θα σου λέω το καλό. Δεν σημαίνει ότι θα έχω άγχος μήπως και με ταυτίσουν μαζί σου. Δεν έχω κανένα άγχος γιατί έχω το θάρρος της άποψης μου. Αυτή είναι η δική μου λογική».

Λοβέρδος: «Είναι δυνατόν να κάνεις ένα κόμμα αν δεν πιστεύεις ότι αυτό θα γίνει κυβερνητικό και εσύ θα γίνεις αρχηγός;»

Ο κ. Λοβέρδος τόνισε επίσης πως προφανώς και ιδρύει κόμμα με στόχο να «παίξει» κάποιο ρόλο στην κυβέρνηση. «Είναι δυνατόν να κάνεις ένα κόμμα αν δεν πιστεύεις ότι αυτό θα γίνει κυβερνητικό και εσύ θα γίνεις αρχηγός», εξήγησε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, πρόσθεσε πως όταν θα έρθει η ώρα να ανακοινώσει το κόμμα, θα έχει διανύσει περισσότερο δρόμο και «όλα τα κουτάκια θα έχουν γεμίσει», ενώ είπε πως με τη Νέα Δημοκρατία δεν έχει ανοίξει κανένα διάλογο.

Ο κ. Λοβέρδος είπε πως οι πολιτικές διαφορές με τα άλλα κόμματα μπορεί να είναι πολλές, αλλά επί προσωπικού δεν υπάρχει διαφορά με κανέναν. «Άλλωστε και η αποχώρηση μου από το ΠΑΣΟΚ, με τον τρόπο που την μεθόδευσα, δεν άφησε στοιχεία προσωπικού. Ούτε δημοσίευσα την επιστολή της παραίτησής μου που απέστειλα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ούτε εκείνος το έκανε. Του ζητούσα εγώ να μην το κάνει. Ήθελα αυτό το πράγμα να είναι βελούδινο», εξήγησε.

«Είμαι υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων»

Σχετικά με τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ο κ. Λοβέρδος ανέφερε πως, «όσοι δεν θέλουν τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και καταλαμβάνουν τα δημόσια ή φθείρουν την περιουσία τους ή σταματούν τη λειτουργία τους, κάνουν καλό σε εκείνους που θέλουν τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά και υπονομεύουν αυτό που υποτίθεται ότι αγωνίζονται για να το υπερασπιστούν. Δηλαδή, το να καταλαμβάνεις ένα πανεπιστήμιο και να του διακόπτεις τη λειτουργία και τις εξετάσεις είναι όσο πιο ισχυρό γίνεται επιχείρημα υπέρ των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λοβέρδος: Οι καταλήψεις δεν είναι δικαίωμα -Η κυβέρνηση απέτυχε πλήρως στα ΑΕΙ

Πρόσθεσε μιλώντας για τις καταλήψεις πως αυτές δεν αποτελούν δικαίωμα. «Δεν έχεις δικαίωμα να καταλαμβάνεις ένα δημόσιο κτήριο, μια δημόσια υπηρεσία και να σταματάς τη λειτουργία. Έχεις δικαίωμα να διαδηλώσεις, να εκφράζεις την άποψή σου με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Δεν είναι πολιτική η καταστροφή», είπε.

Τόνισε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη στον τομέα των πανεπιστημίων απέτυχε πλήρως. «Μας είπε ότι η τάξη στα πανεπιστήμια εξασφαλίζεται με την πανεπιστημιακή αστυνομία. Το μέτρο αυτό απέτυχε και πρέπει η κυβέρνηση να δει τις ευθύνες της. Γράφουν ορισμένοι πανεπιστημιακοί συνάδελφοι, ότι για να το πετύχεις αυτό, δεν χρειάζεται μόνο να θέλει μια κυβέρνηση ή μια αντιπολίτευση να μην είναι απέναντι. Πρέπει να θέλει και το ίδιο το πανεπιστήμιο, οι πανεπιστημιακές αρχές και γενικότερα η κοινωνία. Εγώ πιστεύω ότι η κοινωνία θέλει το πολιτικό σύστημα στο βασικό του κομμάτι, είναι υπέρ μιας κανονικής λειτουργίας των πανεπιστημίων, αλλά δεν γίνεται τίποτα».

Υπερασπίστηκε τα μη κρατικά πανεπιστήμια, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «πρέπει να είναι κατά κυριολεξία μη κερδοσκοπικά, μη κρατικά και επίσης πρέπει να προστατευτούν και ορισμένα πανεπιστήμια δημόσια που είναι στην παραμεθόριο. Δηλαδή δεν διανοούμαι κάποιος να θέλει να κάνει κακό στο Πανεπιστήμιο της Θράκης, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, το οποίο έχει παίξει ένα τεράστιο ρόλο και σε εθνικό επίπεδο».

Ο κ. Λοβέρδος τόνισε επίσης ότι, «επιμένω και υπογραμμίζω ότι ένας πατριώτης λογικός άνθρωπος δεν αφήνει τα αιτήματα της κοινωνίας να τα καρπώνονται οι ακραίοι» και πως «όποιος είναι με την κοινή λογική στην πολιτική, κερδίζει».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Επωφελής η συμφωνία για τα F-35»

«Είναι μια επωφελής συμφωνία», είπε ο κ. Λοβέρδος μιλώντας για τα F-35. «Βέβαια πρέπει να δούμε λεπτομέρειες που σχετίζονται και με την ανάμειξη της Ελλάδας σε όλο αυτό το πλαίσιο. Ενισχυθήκαμε πολύ παραπάνω από αυτά που πήρε η Τουρκία με τα F-16. Η υπεροπλία που εξασφαλίσαμε στον αέρα και με τα Ραφάλ τα τελευταία χρόνια ενισχύεται έτι περαιτέρω. Δηλαδή η Τουρκία από όλη αυτή την ιστορία των τελευταίων ετών, βγαίνει απολύτως χαμένη», πρόσθεσε.

Όσο για το πώς βλέπει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις από εδώ και πέρα και αν θεωρεί πως έχει ρεαλισμό η πιθανότητα να πάμε στη Χάγη για λύση του ζητήματος υφαλοκρηπίδα μαζί με ΑΟΖ, ο κ. Λοβέρδος εξήγησε πως: «Δεν πιστεύω σε αυτή την προοπτική. Η επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα, που ήταν μια χαρά από όλα τα σημεία, δεν σήμανε την υποχώρησή του από τα βασικά θέματα. Με τη συνέντευξη που έδωσε στην “Καθημερινή” και αυτά που λέει και κάθε μέρα αποδεικνύει ότι δεν έχει κάνει πίσω ούτε μισό πόντο. Αξιοποιεί την Ελλάδα, για την έξωθεν καλή του μαρτυρία προς τη Δύση κοιτώντας – γιατί το είχε παρακάνει, είχε ξεκόψει από όλο τον κόσμο – και εμάς αυτό μας συμφέρει. Όσο κρατήσει αυτή η περίοδος είναι καλό, αλλά πιστεύω ότι είναι στο χέρι του και να την αλλάξει».

Τόνισε πως δεν πρέπει να «περιμένει κανείς ότι μέσα απ’ αυτή τη συζήτηση θα φτάσουμε στη Χάγη για το ένα και μόνο θέμα, αφού την πληθωρική του ατζέντα με τη γαλάζια πατρίδα, την αποστρατιωτικοποίηση, την αμφισβήτηση κυριαρχίας, την κρατάει πάνω στο τραπέζι».

Λοβέρδος: Ο δεύτερος δεν είναι πρωθυπουργίσιμος, λείπει ένα 30%

Τόνισε πως δεν νιώθει πως είναι κοντά στη Ν.Δ και ισχυρίστηκε πως έτσι όπως προχωράνε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ταυτίζονται

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το να συμμερίζεστε κάτι σωστό που κάνει η κυβέρνηση, κερδίζει στο πεδίο της λογικής. Όποιος από την αντιπολίτευση λέει “ναι” σε ένα καλό κυβερνητικό μέτρο, στη λογική κερδίζει και στον πολίτη κερδίζει. Αυτό το όπλο, αν το χάσει η αντιπολίτευση, δεν πάει πουθενά στη σημερινή εποχή, ο πολίτης που τα είδε όλα μετά τα μνημόνια, πηγαίνει προς το κέντρο το μυαλό του, η λογική του και η καθημερινότητά του. Άμα του λες εσύ ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που βασιλεύει το μαύρο, σου γυρίζει την πλάτη», είπε.

Ο κ. Λοβέρδος εξήγησε επίσης ότι: «Λείπει το 30%, το 27%, το 25%, το 20% που θα σήμαινε ότι και ο δεύτερος είναι πρωθυπουργίσιμος».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ