Το κουμπί των εκλογών έχει πατηθεί και όσο και αν ξορκίζουν τον στόχο αυτό, ΕΛΑΣ και ΠΑΣΟΚ παλεύουν ήδη για την δεύτερη θέση. Τσίπρας και Ανδρουλάκης γράφουν χιλιόμετρα στην Αττική που βρίσκεται περισσότερο από το μισό εκλογικό σώμα.
Μετωπική Ανδρουλάκη- Τσίπρα με περιοδείες στα ίδια μέρη, διαγκωνισμό προτάσεων και παρόμοιες συνταγές επικοινωνίας
Ο Νίκος Ανδρουλάκης πέρασε από τον Πειραιά και την Δραπετσώνα όπου κατέθεσε την πρόταση για την δωρεάν μεταφορά των νέων από 17 έως 24 ετών στα ΜΜΜ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Λίγο μετά ακολούθησε με την μορφή ενός άτυπου διαγκωνισμού η αντίστοιχη πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για δωρεάν μεταφορά σε όλους τους πολίτες. Το μπραντεφέρ μεταξύ των δύο θα συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα, με τον Αλέξη Τσίπρα να επισκέπτεται αυτή την φορά εκείνος τον Πειραιά. Θα βρεθεί στη Νίκαια με τίτλο για την εκδήλωση του “Τώρα Μιλάμε” προκειμένου να συνομιλήσει με τους πολίτες σε έναν ανοιχτό διάλογο, στην λογική της αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας. Πρόκειται για το ίδιο μοντέλο που επέλεξε ο Νίκος Ανδρουλάκης με τους νέους στην Δραπετσώνα, όπου δεν έκανε κάποια τυπική ομιλία αλλά απάντησε στα ερωτήματα που έθεσαν. Πέρα από τα κοντινά μοντέλα επικοινωνίας που επιλέγουν Ανδρουλάκης και Τσίπρας, κινούνται ανταγωνιστικά και στο ίδιο εκλογικό πεδίο αυτό της Αττικής στην αρχή της κούρσας για τις εκλογές.
Ο δεύτερος θα δει τα ποσοστά του να ανεβαίνουν, ο τρίτος χάνει- Η μάχη ΠΑΣΟΚ και ΕΛΑΣ στον Πειραιά
Για τον Αλέξη Τσίπρα η Α΄και η Β΄Πειραιά το 2023 έφεραν καλά ποσοστά σε σχέση με τον μέσο όρο του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφοντας 18,19% και 19,36% αντίστοιχα. Για τον Νίκο Ανδρουλάκη πάλι η Α΄και η Β΄Πειραιά έφεραν χαμηλές πτήσεις με 6,41% και 7,60% αντίστοιχα επιβεβαιώνοντας ότι τα αστικά κέντρα φέρνουν πονοκεφάλους στο ΠΑΣΟΚ. Ο Αλέξης Τσίπρας για αρχή θέλει να κρατήσει τις δυνάμεις που είχε ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλει να ανεβάσει τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ στο λεκανοπέδιο που αποτελεί το τρωτό του σημείο έχοντας ως βάση τις σαφώς καλύτερες επιδόσεις που είχε το ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές. Στην κατεύθυνση αυτή ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά την Νέα Ιωνία και την Δραπετσώνα, συνεχίζει τις εκδηλώσεις του στην Αττική με το Ίλιον να ακολουθεί σήμερα. Η μάχη μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΕΛΑΣ αναμένεται ιδιαίτερα σκληρή καθώς και στις δύο πλευρές έχουν αντιληφθεί ότι το “ο θάνατος σου η ζωή μου” ταιριάζει απόλυτα για τον μεταξύ τους ανταγωνισμό. Όποιο από τα δύο κόμματα βρεθεί δεύτερο θα δει τα ποσοστά του λόγω πόλωσης να ανεβαίνουν απρόσμενα, ενώ όποιο βρεθεί τρίτο θα δει τις δυνάμεις του να συρρικνώνονται ειδικά στο σενάριο των επαναληπτικών εκλογών.
Άγχος για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην Αττική και στις διεδρικές -Καίγονται να αυξηθούν τα ποσοστά
Το άγχος για το αποτέλεσμα αυτής της μάχης για την δεύτερη θέση αν και κανείς δεν παραδέχεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη, αποτυπώνεται ξεκάθαρα στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην Αττική. Γνωρίζουν ότι οι ισχυρές επιδόσεις του κόμματος τους έρχονται από την περιφέρεια και όχι από την πρωτεύουσα. Αντιθέτως ο Αλέξης Τσίπρας είχε ισχυρό αποτύπωμα στα αστικά κέντρα σε αντίθεση με την περιφέρεια, που το ΠΑΣΟΚ “πρασίνισε” αρκετούς νομούς τηρουμένων των αναλογιών. Με αυτά τα δεδομένα έδρες απειλούνται και η προσπάθεια για αύξηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ στην Αττική γίνεται προτεραιότητα. Το ίδιο άγχος επικρατεί και στις διεδρικές περιφέρειες στις οποίες το ΠΑΣΟΚ ακόμα και αν δεν είχε έδρα, με κλειδωμένη για αρκετό καιρό την δεύτερη θέση πήγαινε ολοταχώς για την κατάκτηση της εκπροσώπησης. Πλέον η εικόνα στις δημοσκοπήσεις δείχνει την ΕΛΑΣ στην δεύτερη θέση. Τα δεδομένα δείχνουν πιο αμφίρροπα και τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη ελπίζουν ότι θα “ξεφουσκώσει” σύντομα το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα από τα πρώτα ποσοστά ενθουσιασμού ώστε να πάρουν ξανά τα ηνία της αντιπολίτευσης στις μετρήσεις.
Η σύγκρουση για την δεύτερη θέση καθορίζει το ενδιαφέρον για υποψηφιότητες με το ΠΑΣΟΚ και την ΕΛΑΣ στις εκλογές
Η μετωπική σύγκρουση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΕΛΑΣ για τα ποσοστά και κατά συνέπεια για τις έδρες στη Βουλή, έχει αντίκτυπο και στα στελέχη που θα προσεγγίσουν τα δύο κόμματα. Το ΠΑΣΟΚ κυνηγά πρόσωπα με επιρροή για την διεύρυνση του όπως και η ΕΛΑΣ που αναζητά νέο πολιτικό προσωπικό. Το κόμμα με την μεγαλύτερη δυναμική θα βρεθεί με πληθώρα επιλογών, ενώ όποιο διαφανεί ότι οδεύει προς την τρίτη θέση θα δυσκολευτεί να πείσει υποψήφιους που γνωρίζουν ότι η έδρα είναι πιο αμφίρροπη. Στην όχι και τόσο μακρά πορεία μέχρι τις κάλπες ο Νίκος Ανδρουλάκης γνωρίζει ότι η τρίτη θέση θα φέρει αναταράξεις και αμφισβήτηση των επιλογών του, ενώ για τον Αλέξη Τσίπρα θα σημαίνει στραβοπάτημα και πολιτική αποτυχία με το “καλημέρα” της επιστροφής του.
Με πολλά χιλιόμετρα, περιοδείες και ανταγωνισμό ακόμα και στις προτάσεις που αφορούν παροχές η μη ομολογημένη μάχη και από τις δύο πλευρές για την δεύτερη θέση, αποκτά χαρακτηριστικά πολιτικής επιβίωσης.