Αμυράς: «Η δυσοίωνη προϋπόθεση για να παραταθούν τα μέτρα στήριξης» - iefimerida.gr

Αμυράς: «Η δυσοίωνη προϋπόθεση για να παραταθούν τα μέτρα στήριξης»

Ο Γιώργος Αμυράς απαντά σε επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή
Ο Γιώργος Αμυράς απαντά σε επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή / Φωτογραφία: Intimenews-ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι ανατιμήσεις στην αγορά ενέργειας αποτελούν τον «εφιάλτη» των κυβερνητικών επιτελείων σε πολλές χώρες το τελευταίο διάστημα. Στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μέτρα στήριξης από την 85η ΔΕΘ, τα οποία σύμφωνα με τον Γιώργο Αμυρά υπάρχει περίπτωση να παραταθούν.

Στόχος των παρεμβάσεων που εξάγγειλε ο πρωθυπουργός «για την απορρόφηση των ανατιμήσεων στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι να καταφέρουν να ενισχύσουν τα ευάλωτα νοικοκυριά, τη μεσαία τάξη, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας από τη Βουλή, λέγοντας μάλιστα πως «εάν οι διεθνείς τιμές ενέργειας παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα και πέρα του τριμήνου, τότε τα μέτρα αυτά στήριξης θα παραταθούν».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Βασίλη Κεγκέρογλου, ο κ. Αμυράς ανέφερε πως το πρώτο και σημαντικότερο αντίμετρο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ είναι η δημιουργία ενός Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, στο οποίο θα διατεθούν αρχικά 150 εκατομμύρια ευρώ για να απομειωθεί σημαντικά -ακόμη και θα εκμηδενιστούν- οι αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Ενα αντίμετρο, που αφορά όλους τους οικιακούς καταναλωτές, αλλά και τις επιχειρήσεις που λειτουργούν με ρεύμα χαμηλής τάσης, οι οποίες στην πραγματικότητα είναι και η πλειοψηφία.

Σε ό,τι αφορά τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, υπογράμμισε πως θα υπάρξει σχεδόν ολοκληρωτική εξομάλυνση των διεθνών ανατιμήσεων, ενώ για τους ιδιώτες παρόχους θα υπάρχει απορρόφηση τουλάχιστον του 80% των αυξήσεων.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μάλιστα, έδωσε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα για το όφελος που θα έχει από αυτά τα αντίμετρα ο καταναλωτής λέγοντας ότι εάν ένας τυπικός οικιακός πελάτης της ΔΕΗ με κατανάλωση 300 κιλοβατώρων τον μήνα πλήρωνε πριν 67 ευρώ, χωρίς αυτό το δίχτυ προστασίας θα έπρεπε να πληρώσει 89 ευρώ, ενώ μετά τα μέτρα στήριξης θα πληρώσει μόλις 1,69 ευρώ περισσότερα. Ενώ ένας άλλος καταναλωτής με 400 κιλοβατώρες κατανάλωση, ο παλιός του λογαριασμός θα ήταν στα 88,09 ευρώ, με τις ανατιμήσεις θα έφτανε στα 118 ευρώ, αλλά με στο δίχτυ προστασίας θα πληρώσει 91,01, δηλαδή μόλις 2,96 ευρώ παραπάνω.

Αμυράς: Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει σειρά ρυθμίσεων για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών

Ο κ. Αμυράς υπενθύμισε πως η ΔΕΗ από τις 5 Αυγούστου παρέχει έξτρα έκπτωση 50% στα οικιακά και 50% στα αγροτικά τιμολόγια για να περιορίσει τις επιβαρύνσεις. Επίσης, 500.000 ευάλωτα νοικοκυριά είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και επωφελούνται έκπτωσης 45%-60% στους λογαριασμούς του ρεύματος. Οι αγρότες, επίσης, απαλλάσσονται από την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και από τις χρεώσεις του Συστήματος Μεταφοράς και Δικτύου Διανομής, ενώ δικαιούνται μειωμένες χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημείωσε πως μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει σειρά ρυθμίσεων για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών, όπως η δυνατότητα στους ΟΤΑ για την υλοποίηση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με στόχο η ενέργεια αυτή να επιμερίζεται με την καταναλισκόμενη των ευάλωτων νοικοκυριών. Με αυτόν τον τρόπο , είπε ο κ. Αμυράς, «θα μειωθεί δραστικά το ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών και δεν θα απαιτείται η ενίσχυσή τους από άλλους πόρους». Η δε επιλογή αυτών των ευάλωτων καταναλωτών θα γίνεται από τους ίδιους τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αντικειμενικά κριτήρια. Και υπολογίζεται ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να ωφεληθούν πάνω από 60.000 οικογένειες.

Σχετικά με τις ρυθμίσεις χρεών στη ΔΕΗ πελατών με αντικειμενική αδυναμία πληρωμής, ο υφυπουργός είπε πως η εταιρεία ήδη εφαρμόζει ένα απλούστερο σύστημα διακανονισμών με ευνοϊκότερους όρους, χαμηλότερης προκαταβολής και μεγάλο αριθμό δόσεων, διευκολύνοντας έτσι τους ανθρώπους αυτούς να λύσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

Ο κ. Κεγκέρογλου, από τη δική του πλευρά, τόνισε πως όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ «δεν είναι απορριπτέα. Αντίθετα, είναι απόλυτα αναγκαία, αλλά δεν αρκούν ούτε μπορούν να έχουν βιωσιμότητα». Επισήμανε πως όσο αναγκαία είναι η στήριξη των αδύναμων σε μια πρώτη φάση, άλλο τόσο αναγκαία είναι η αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών.

Σήμερα, είπε, υπάρχει πρόβλημα και στο στήσιμο του μηχανισμού διαμόρφωσης των τιμών, όπως άλλωστε υπάρχει πρόβλημα και σε σχέση με το μείγμα της ενέργειας. Ζήτησε να υπάρξει μηχανισμός ανάσχεσης των ανατιμήσεων που κάνουν οι εταιρείες. Και η δυνατότητα των καταναλωτών να μετέχουν σε συστήματα ενεργειακού συμψηφισμού. Να προχωρήσει δηλαδή το σκέλος της «αναγκαίας ενεργειακής δημοκρατίας», όπως το έχουμε ονομάσει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ