Αμεσα μέτρα, μόνιμα μέτρα και ένα πακέτο στεγαστικής πολιτικής -Τι θα πει ο Μητσοτάκης στην ομιλία του στη ΔΕΘ σε λίγη ώρα - iefimerida.gr

Αμεσα μέτρα, μόνιμα μέτρα και ένα πακέτο στεγαστικής πολιτικής -Τι θα πει ο Μητσοτάκης στην ομιλία του στη ΔΕΘ σε λίγη ώρα

Κυριάκος Μητσοτάκης
Κυριάκος Μητσοτάκης/Φωτογραφία Αρχείου Εurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στις 8 το απόγευμα, στο Βελλίδειο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει την καθιερωμένη ομιλία, στην οποία θα περιγράψει ένα συγκεκριμένο πακέτο παροχών-ενισχύσεων για το επόμενο δύσκολο διάστημα αλλά θα δώσει και τον τόνο και σε πολιτικό επίπεδο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο μέχρι τις εκλογές, να θέσει τα διλλήματα που θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες για το αύριο της χώρας με την επιλογή τους στην κάλπη και θα ανακοινώσει τα οικονομικά μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι μέτρα αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξαγγείλει άμεσα μέτρα, που θα τρέξουν δηλαδή μέχρι το τέλος του 2022 το κύριο βάρος των οποίων θα πέσει στην ενέργεια. Η συνολική δέσμη των μέτρων αυτών θα οριστικοποιηθεί έως το τέλος του Σεπτεμβρίου καθώς αναμένονται οι ανακοινώσεις της Κομισιόν και οι ευρωπαϊκές αποφάσεις. Το στίγμα έδωσε νωρίτερα και ο πρωθυπουργός όταν κατά την επίσκεψή του σε περίπτερα της ΔΕΘ είπε πως «προσδοκούμε σε περαιτέρω ευρωπαϊκή υποστήριξη για να ανακουφίσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Δεδομένη είναι η συνέχιση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος, η επιδότηση όσων καταναλώνουν φυσικό αέριο για θέρμανση και δεν μπορούν να στραφούν σε άλλες πηγές, η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και ο αριθμός των δικαιούχων και η στήριξη των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων με ένα εφάπαξ βοήθημα.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει και ένα άλλο πακέτο μέτρων μόνιμου χαρακτήρα που θα εφαρμοστούν απ’ τις αρχές του 2023. Σε αυτά περιλαμβάνονται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους, αύξηση των συντάξεων και η αύξηση του κατώτατου μισθού.

Σχέδιο έξι σημείων για τη στεγαστική πολιτική

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει ένα σχέδιο έξι σημείων για την στεγαστική πολιτική. Πρόκειται, όπως λένε συνεργάτες του, για ένα φιλόδοξο πλάνο που θα στηρίξει κυρίως νέους ανθρώπους και ζευγάρια για την απόκτηση κατοικίας. Αφορά ηλικίες έως 39 ετών και η εφαρμογή του θα ξεκινήσει μέσα στον Οκτώβριο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το δίλημμα που θα θέσει ο πρωθυπουργός

Σε ότι αφορά στο πολιτικό πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να πει ότι «η χώρα στάθηκε όρθια στις φουρτούνες και έκανε βήματα προόδου μετατρέποντας τις κρίσεις σε ευκαιρία» αναφερόμενος σε πολιτικέςκ που έγιναν πράξη το προηγούμενο διάστημα

Σε αυτό το πλαίσιο θα καλέσει τους πολίτες να αποφασίσουν στις εκλογές που θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας αν η χώρα θα προχωρήσει μπροστά ή θα γυρίσει πίσω. Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα περιγράψει ανοιχτά τους τις προκλήσεις και τους κινδύνους με τους οποίους θα βρεθεί αντιμέτωπη η χώρα και η κοινωνία τους επόμενους μήνες. Ενεργειακή κρίση, ακρίβεια, αναθεωρητικές δυνάμεις που θέλουν αναταραχή και αστάθεια στην περιοχή είναι οι κύριες απειλές και θα ζητήσει να αποφασίσουν ποιος θέλουν να διαχειριστεί τις τύχες της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια. Στις εκλογές, που θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όπως θα πει, «ή συνεχίζουμε στο δρόμο της προόδου, της ασφάλειας και της ανάπτυξης ή θα επιστρέψουμε στα πειράματα και τις περιπέτειες. Βασικό στοιχείο για την ομαλότητα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι η σταθερότητα, καθώς από μια λάθος απόφαση μπορούν όλα να ανατραπούν.

Οσα αποκάλυψε για το τι θα πει απόψε στο Βελλίδειο, γυρνώντας στα περίπτερα της ΔΕΘ

Εντωμεταξύ νωρίτερα σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιηγήθηκε στα περίπτερα της ΔΕΘ.

Συνομιλώντας με τρεις νέους ανθρώπους που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα, κατά την επίσκεψή του στο σταντ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρουσία και του υπουργού Γιώργου Γεωργαντά, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε καλές ειδήσεις απόψε για τον πρωτογενή τομέα. Θα έχουμε καλές ειδήσεις για τον πρωτογενή τομέα απόψε το βράδυ. Θα κάνετε λίγο υπομονή να ακούσετε αυτά που έχω να πω στην ομιλία μου» είπε χαρακτηριστικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είστε τρία πολύ καλά παραδείγματα του πως οραματιζόμαστε τον πρωτογενή τομέα του μέλλοντος με προϊόντα τα οποία θα στηρίζονται στην ποιότητα και θα μπορούν να εξάγονται στο εξωτερικό και να φέρνουν στην χώρα ένα καλό εισόδημα για εσάς και για ολόκληρη την ελληνική οικονομία», τους είπε ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, μιλώντας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, ο κ. Μητσοτάκης είπε μεταξύ άλλων: «Προστατεύσαμε θέσεις εργασίας. Στηρίξαμε τις επιχειρήσεις, γι’ αυτό και έχουμε αυτήν την αξιοσημείωτη μείωση της ανεργίας και γι’ αυτό και οι επιχειρήσεις σήμερα είναι στην πρώτη γραμμή της αναπτυξιακής δυναμικής της ελληνικής οικονομίας».

Και ακολούθως προανήγγειλε νέες ενισχύσεις για το αυξημένο ενεργειακό κόστος με βάση τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και στήριξη που αναμένεται το επόμενο διάστημα.

«Ξέρω πολύ καλά ότι όλες οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζετε μεγάλα ζητήματα με το κόστος της ενέργειας. Αρκεί να σας πω ότι οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν δεκαπλασιαστεί από τα επίπεδα που βρισκόντουσαν πριν από 2 χρόνια. Είναι μία παγκόσμια πραγματικότητα την οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Έχουμε ήδη χτίσει ένα πλέγμα θωράκισης της ελληνικής κοινωνίας σε εθνικό επίπεδο και βεβαίως προσδοκούμε πάντα σε μία περαιτέρω ευρωπαϊκή υποστήριξη προκειμένου να μπορέσουμε με αυτό τον τρόπο να ανακουφίσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Θέλω επίσης να τονίσω, ότι σε αυτήν τη διαδικασία διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα υπήρξε πρωτοπόρος και ο ελληνικός μηχανισμός ανάκτησης των υπερεσόδων από τους παραγωγούς ενέργειας είναι αυτή τη στιγμή το μοντέλο πάνω στο οποίο θα χτιστούν και οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να υιοθετηθούν από όλα τα κράτη-μέλη», πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δείτε εικόνες από την περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Κυριάκος Μητσοτάκης
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ