Ώρα αποτελεσμάτων για το «Αλλάζω θερμοσίφωνα»: Ποιοι μπαίνουν, ποιοι μένουν εκτός, πώς γίνεται η κατάταξη - iefimerida.gr

Ώρα αποτελεσμάτων για το «Αλλάζω θερμοσίφωνα»: Ποιοι μπαίνουν, ποιοι μένουν εκτός, πώς γίνεται η κατάταξη

ηλιακός θερμοσίφωνας
Φωτογραφία: SHUTTERSTOCK
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Θέμα λίγων ημερών αποτελεί πλέον η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων σε ό,τι αφορά τους δικαιούχους και την τελική επιδότηση για το πρόγραμμα «Αλλάζω Θερμοσίφωνα».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τα προσωρινά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας - το μέγιστο στις αρχές της επόμενης. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει ένα διάστημα δέκα ημερών κατά το οποίο όσοι «κόπηκαν» θα μπορούν να κάνουν ένσταση, ενώ στη συνέχεια θα εκδοθούν τα οριστικά αποτελέσματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται ότι λίγο προτού παρέλθει η προθεσμία είχαν υποβληθεί περί τις 350.000 αιτήσεις για το πρόγραμμα. Οι δικαιούχοι, ωστόσο, βάσει του προϋπολογισμού των 100 εκατ. ευρώ, που θα διεκδικήσουν επιδότηση έως 900 ευρώ, θα είναι 120.000.

«Αλλάζω θερμοσίφωνα»: Ποιοι μπαίνουν, ποιοι μένουν... εκτός

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι οικιακοί καταναλωτές που έχουν τοποθετημένο στην κατοικία τους (και όχι σε επαγγελματικό χώρο) ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, να έχουν γεννηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2006 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.

Επισημαίνεται πως:

 • Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι με μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας το οποίο υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.
 • Δεν είναι δυνατή η υποβολή αίτησης για νοικοκυριά που έχουν υποβάλει αίτηση ή έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως για παράδειγμα το «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» ή το «Εξοικονομώ 2021».

Διευκρινίζεται πως η τελική επιλογή των δικαιούχων θα προκύψει μέσα από έναν συνδυασμό οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, όπως είναι το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας, αλλά και αν πρόκειται για οικογένειες με μέλη ΑμεΑ, μονογονεϊκές οικογένειες, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και οικογένειες με εξαρτώμενα μέλη.

Πώς θα γίνει η τελική επιλογή των δικαιούχων

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης κατατάσσονται με βάση τη βαθμολογία τους σε επιλέξιμες και επιλαχούσες ως εξής:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
 • Με βάση τα στοιχεία των υποβληθεισών αιτήσεων υπολογίζονται αρχικά τα ποσά της δημόσιας δαπάνης που αναλογούν σε κάθε Περιφέρεια τόσο για την 1η όσο και για τη 2η και 3η εισοδηματική κατηγορία.
 • Στη συνέχεια γίνεται η κατάταξη των αιτήσεων σε 26 διακριτές λίστες, ως εξής:
 • Οι αιτήσεις της 1ης εισοδηματικής κατηγορίας κατατάσσονται σε 13 χωριστές λίστες -μία ανά Περιφέρεια-, ξεκινώντας πάντα από αυτήν με τη μεγαλύτερη βαθμολογία και προχωρώντας με φθίνουσα σειρά κατάταξης.
 • Οι αιτήσεις της 2ης και 3ης εισοδηματικής κατηγορίας κατατάσσονται μαζί σε 13 χωριστές λίστες -μία ανά Περιφέρεια-, ξεκινώντας πάντα από αυτήν με τη μεγαλύτερη βαθμολογία και προχωρώντας με φθίνουσα σειρά κατάταξης.
 • Για κάθε διακριτή λίστα επιλέγονται οι αιτήσεις, είτε μέχρι εξαντλήσεως της διαθέσιμης δημόσιας δαπάνης του προγράμματος για τη συγκεκριμένη Περιφέρεια, είτε μέχρι την κάλυψη του συνόλου των αιτήσεων εφόσον επαρκεί η αντίστοιχη δημόσια δαπάνη. Οι αιτήσεις αυτές εντάσσονται στον πίνακα επιλέξιμων προς χρηματοδότηση αιτήσεων της συγκεκριμένης λίστας.
 • Στην περίπτωση που ενταχθούν όλες οι αιτήσεις της 1ης εισοδηματικής κατηγορίας στον πίνακα επιλέξιμων αιτήσεων χωρίς να καλυφθεί το σύνολο της δημόσιας δαπάνης, το πλεονάζον ποσό χρησιμοποιείται για την επιχορήγηση επιλαχουσών αιτήσεων 2ης και 3ης εισοδηματικής κατηγορίας. Αντίστροφα, σε περίπτωση που ενταχθούν όλες οι αιτήσεις της 2ης και 3ης εισοδηματικής κατηγορίας στον πίνακα επιλέξιμων αιτήσεων χωρίς να καλυφθεί το σύνολο της δημόσιας δαπάνης, το πλεονάζον ποσό χρησιμοποιείται για την επιχορήγηση επιλαχουσών αιτήσεων της 1ης εισοδηματικής κατηγορίας.
 • Στην περίπτωση που εξαντληθεί η διαθέσιμη δημόσια δαπάνη είτε της 1ης είτε της 2ης και της 3ης εισοδηματικής κατηγορίας, οι πλεονάζουσες αιτήσεις εντάσσονται στον πίνακα επιλαχουσών αιτήσεων της συγκεκριμένης λίστας και δύναται να χρηματοδοτηθούν εφόσον:
 • Αυξηθεί η δημόσια δαπάνη με μεταγενέστερη απόφαση.
 • Αποδεσμευθεί δημόσια δαπάνη λόγω μη χρήσης κάποιας επιταγής ή εξαργύρωσής της σε χαμηλότερη αξία από την προβλεπόμενη (αποδέσμευση κονδυλίων).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ