Αλλαγή εκλογικού νόμου ζητούν βουλευτές της ΝΔ -«Θα προχωρήσουμε με το υπάρχον πλαίσιο» απαντά η κυβέρνηση - iefimerida.gr

Αλλαγή εκλογικού νόμου ζητούν βουλευτές της ΝΔ -«Θα προχωρήσουμε με το υπάρχον πλαίσιο» απαντά η κυβέρνηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο γραφείο του στο Μαξίμου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο γραφείο του στο Μαξίμου / Φωτογραφία: Intime, ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ζήτημα αλλαγής εκλογικού νόμου με επαναφορά του μπόνους των 50 εδρών θέτουν βουλευτές της ΝΔ, προτάσσοντας την ανάγκη κυβερνητικής σταθερότητας.

Παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε τόσο στην αρχή της θητείας του όσο και τις σχετικές εισηγήσεις την περασμένη άνοιξη, στα πολιτικά πηγαδάκια το θέμα εξακολουθεί να απασχολεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα, ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Επισκόπηση» της «Βουλή TV», με τους δημοσιογράφους Λάμπρο Πέγκο και Λουκία Γκάτσου, έθεσε εκ νέου το θέμα, λέγοντας: «Πιστεύω ότι πρέπει να ξαναδούμε το ζήτημα του εκλογικού νόμου και να επανέλθουμε ενδεχομένως στο μπόνους των 50 εδρών, που έδινε ο προηγούμενος νόμος στο πρώτο κόμμα, προκειμένου να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση. Γιατί το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι αστάθεια. Ο εκλογικός νόμος πρέπει να δίνει κυβερνησιμότητα, η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, σταθερές κυβερνήσεις για να αντιμετωπίσει τις τεράστιες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας».

Ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής επισήμανε ότι «η προκήρυξη εκλογών εν μέσω, κλιμάκωσης τουρκικών προκλήσεων, μεταναστευτικών απειλών, αστάθειας στην ευρύτερη γειτονιά μας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία με τη ρωσική εισβολή, ενεργειακής κρίσης, ενός χειμώνα που θα είναι βαρύς όπως όλοι προβλέπουν σε όλη την Ευρώπη, το τελευταίο που θα χρειαζόμασταν θα ήταν μία παρατεταμένη εκλογική περίοδος με δύο εκλογές -όλοι τις προδικάζουν γιατί με την απλή αναλογική, τη νάρκη της απλής αναλογικής που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση-, θα χρειαστούμε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση», για να προσθέσει:

«Η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί με υπηρεσιακή κυβέρνηση, υπηρεσιακό πρωθυπουργό. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι σε αυτό το πλαίσιο αστάθειας που υπάρχει στην ευρύτερη γειτονιά μας, και σε παγκόσμιο θα έλεγα επίπεδο, το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι η απουσία στιβαρής, ισχυρής, αυτοδύναμης κυβέρνησης. Γι’ αυτό και στόχος της Νέας Δημοκρατίας, πάντοτε, ήταν η συγκρότηση αυτοδύναμων κυβερνήσεων, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι ήταν αυτοσκοπός, υπό την έννοια ότι θέλουμε να νεμόμεθα μονοκομματικά τη διακυβέρνηση της χώρας. Άλλωστε, δείγματα γραφής περί του αντιθέτου έχουμε δώσει και στην παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο, όπου στην κυβέρνηση συμμετέχουν και πολλά πρόσωπα που προέρχονται εκτός του χώρου της Νέας Δημοκρατίας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αλαζονική στάση Ανδρουλάκη επιβάλλει επαναφορά στο μπόνους των 50 εδρών

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισήμανε ότι «εμείς ψηφίσαμε έναν εκλογικό νόμο που δίνει τη δυνατότητα συναινέσεων και συνεργασιών στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Μειώσαμε το μπόνους που έδινε ο νόμος Παυλόπουλου, ο προηγούμενος εκλογικός νόμος. Νομίζω, όμως, ότι από τη στιγμή που ο αρχηγός του τρίτου κόμματος, ο κ. Ανδρουλάκης, από την ημέρα της εκλογής του, με περισσή αλαζονεία θα έλεγα, ξεκαθάρισε ότι δεν θα συναινούσε σε μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον αρχηγό του πρώτου κόμματος -όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, παρότι βρισκόμαστε στον τέταρτο χρόνο διακυβέρνησης με κυβέρνηση της ΝΔ, ότι η ΝΔ έχει ισχυρότατο προβάδισμα και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, μετά και από όλη αυτήν την αρνητική επικαιρότητα, έδειξαν ότι έχει προβάδισμα από 6,5 έως 8,5%-, αντιλαμβάνεσθε ότι είναι δύσκολη η συνεννόηση».

Καταλήγοντας στην πρότασή του, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «εγώ νομίζω ότι την πρόκληση του εκλογικού νόμου πρέπει να τη δεχτεί και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αφού υποστηρίζει ότι θα κερδίσει τις εκλογές, δεν έχει λόγο να μη θέλει μια καθαρή λύση, για να σχηματίσει κυβέρνηση. “Ιδού λοιπόν η Ρόδος, ιδού και το πήδημα”».

Οικονόμου: Προχωρούμε με το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή

Απαντώντας σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι «θα προχωρήσουμε με το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή».

Μπακογιάννη: Το έχει διαψεύσει ο Μητσοτάκης, αλλά το θέμα απασχολεί

Για το θέμα ρωτήθηκε και η Ντόρα Μπακογιάννη. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Αταίριαστοι», με τους Χρ. Κούτρα και Γ. Ντσούνο, η βουλευτής της ΝΔ απάντησε: «Εγώ στέκομαι στη δήλωση του πρωθυπουργού, ο οποίος είπε ευθέως ότι δεν συζητάει αλλαγή του εκλογικού νόμου αυτήν τη στιγμή».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι «αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί, πολλούς βουλευτές της ΝΔ, με την έννοια ότι ένας από τους βασικούς στόχους και από τις βασικές αδυναμίες που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι ακριβώς η έλλειψη σταθερότητας, η οποία απειλεί τον τόπο».

Για να προσθέσει: «Πρωτίστως τη σταθερότητα στη χώρα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Από εκεί και πέρα το όποιο πρώτο κόμμα, αν είναι ο ένας ή ο άλλος. Ο εκλογικός νόμος με το μπόνους των 50 εδρών δίνει πιθανότητες σταθερότητας πολύ πιο μεγάλες. Αυτό είναι μία πιθανότητα που συζητείται σε πολλά πηγαδάκια, δημοσιογραφικά και βουλευτικά. Από εκεί και πέρα ξέρετε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας άνθρωπος ο οποίος παρά πολύ δύσκολα πιέζεται, πάρα πολύ δύσκολα παίρνει πίσω αυτά που λέει. Είναι μία απόφαση δική του, όποτε την πάρει και αν την πάρει είναι βέβαιο ότι θα τη μάθουμε κι εμείς».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ